Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

1 september, 2021

Brunt, randigt & varmt förra veckan – trendrapport

Jag har varit lite dålig på att skriva om den design week som var förra veckan. Eller så här – jag var väldigt duktig på att visa upp på instagram när jag var nånstans men det har inte landat här på bloggen. Bättring och bot helt enkelt.

Man kan säga att jag istället har marinerat intrycken för att nu då få till en liten rapport och tips på vad som sagts ska vara trenderna för hösten och vintern 2021.

Först och främst tycker jag att detta med trender inte gäller längre. När man tittar på en bild som har några år på nackan kan man lätt se om det är en bild från 60-talet eller 80-talet då det var så tydlig estetik och mode. Nu är det inte en stil som gäller utan som i mitt instagramflöde är det nybyggda hus men som inreds som om det vore Carl Larsson a la 1800-tal och i förklädesklännigar från Bullerbyn som bodde där. Eller gamla hus med ny dansk design och egensnickrade möbler i strama rätt tråkiga kläder. Ja du fattar,  anything goes och alla gör exakt som de vill tycker jag. Jag bara älskar det. Så befriande. Vill verkligen poängtera detta: kör din grej för den är inne och rätt.

Hösten, brunt & linjer

Det som jag sett och plockar med mig är att det är som om hösten är älskad av alla för det är höstens estetik som kommer. Aldrig har brunt varit så rätt. Det är inte bara att det är höstens färg nummer ett utan även att den är så klassisk. Kanske just att detta med trender är så uttjatat så en klassisk färg som brunt just summerar allt. För om du blandar alla färger blir det ju… brunt!

Sedan om jag tittar på mönster så skulle jag vilja säga copy paste på ovan nämnda tanke. Att gå till det klassiska för att det känns tryggt men än mer att det är hållbart i alla svängar. Så då är den ruta som vi sett ett tag fortfarande stark men även randen. Nu är det ränder för som det heter: ränderna går aldrig ur.

Jag blev väldigt inspirerad och varm i själen på nåt sätt när jag var på Mamma Anderssons visning på Svenskt tenn och hamnade bredvid denna bruna tapet. Med struktur och minnen av min barndom sjögrästapeter kändes det ombonat. Brunt uppåt väggarna? Ja varför inte?

Och brunt – vad lätt det är att få in egentligen. Så många vackra trämöbler, skärbrädor och terracottakrukor har vi inte? Behöver inte vara omöjligt att lyfta detta hemma utan att köpa nytt. Nästa gång du ska rama in en bild – välj mörkt trä. Pressbild från Granit.

Och här har vi då både brunt och ränder! Jag blev helt tagen av dessa glaslyktor/vaser och stora fat av ByOn. Alla handgjorda och unika.

Om du scrollat spå instagram eller sett nyheter från inredningsvärlden så kan du inte ha missat de formmönstrade mattorna! Jösses vad det är vita fluffiga mattor klippta i olika mönster – rutor, ränder, vågor. Men nu ska det mysas vid soffan och fötterna ska få gosa ner sig i långhåriga mattor. Kan inte tänka mig något mysigare. Pressbild från Granit.

Pressbild från Ellos som också har en succékollektion nu med inredningsprofilen Marie Olsson Nylander.

Och IKEA fortsätter sitt bejublade samarbete med Ilse Crawford. Jag ska nog skaffa mig ett nytt doftljus med en helt ny doft för att liksom sätta hösten 2021 på doftkartan. Ja för du vet väl att doft är det sinne som framkallar minnen snabbast och mest? Så köp ett nytt schampo på en resa och när du sedan doftar på det schampot flera månader senare så framkallar du resans minnen på rekordfart. Pressbild IKEA.

 

 

Kaffe! Så trendigt – igen.

När vi nu ändå pratar brunt så kommer kaffe upp i mitt huvud. Jag har fått inbjudningar på flera events och möjlighet att faktiskt besöka ett kafferosteri. Kaffe är på intet sätt en nyhet men det har hänt något under denna pandemi.

När vi jobbat hemma så har kaffekonsumtionen ökat drastiskt fick jag höra. Och jag kan bara se till mig själv och skriva under på det. Sämre laster kan vi ju ha eller hur?

Men det är inte bara det att vi dricker mer kaffe, vi dricker på nya sätt så att säga. Minns du trenden från i våren 2020 med detta Dalgona kaffe som tog över världen samtidigt som pandemin tog fart?

Kaffet har ju på menyerna presenterats som bryggkaffe, espresso, cappuccino osv men det är ju som att säga öl, vitt och rött vin. Dvs man utlämnar vilken sorts öl eller druva i vinet. Här kommer vi se kaffebarer som inte bara serverar espresso utan även espresso på olika sorters bönor.

Och drinkar! Nej inte bara irish coffee utan drinkar med kaffe i. Hösten är brun och god!

 

Sömn! Nu ska det sovas på riktigt

Alla trender har en motpol och vad är kaffets kontrast? Ja om man hårdrar det lite kan vi väl säga sömnen? Men sömn har det pratats en hel del om som vår tids nya svarta. Dyra sängar, finurliga madrasser, formbara kuddar och tyngdtäcken. Men det är känt att vi sover för lite och för dåligt. Och jag tror vi är många småbarnsföräldrar som kan skriva under på hur mycket bättre man mår efter bara en natts ostörd sömn.

Vår panelvägg gör sig alltså extra bra denna höst med brunt, trä och ränder måste jag säga.

Blir ju helt klart sugen på höstmys i rutiga sängkläder till denna vägg. Sängkläder från Lexington.

Men mode då? Nja, där är jag inte så himla uppdaterad men så här såg jag ut när jag gick på visning.

Min nougatfärgade topp klassar väl in under brunt i alla fall. Och sedan en sådan där lös krage som på mitt instagram fick endast 30% tummar upp n är jag frågade om ni tyckte om den. Men jag har ju aldrig riktigt klätt mig som andra…

Barbent ända in i oktober – det är min regel. Kanske det ändå var sista gången med tunna sandaler?

Jaha, det blev en liten sammanställning i alla fall av vad jag liksom snappade upp från designveckan. Och så klart var det en massa mer men om jag nu ska på något sätt trycka ihop allt och klämma fram essensen så blev det lite så här. Nå vad tycker du? Känns detta rätt i tiden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.