Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 oktober, 2021

Instagram & Facebook ligger nere – länge leve bloggen

Under middagen nu säger maken “Hörde du att Instagram och Facebook ligger nere?”. Läs HÄR. Det hade jag missat helt. Phu tänkte jag, då jag inte hade någon kund som väntade på att jag skulle posta något i kväll eller på något sätt hindrade mig att jobba.

Sen kom jag och tänka på det här med utveckligen i sociala medier. När jag började blogga 2011 var det bara bloggar som gällde. Att bygga upp följarskaror utanför bloggen var det ingen som satsade på.

Sen kom då Facebook som då var störst som den viktigaste kanalen in till bloggen så då skulle jag starta min facebooksida för att driva trafik till bloggen.

Nån började prata om den nya appen Instagram – var det något att satsa på? Näe för den drev inte trafik till bloggen.

Sen hände något. Bloggare slutade blogga och var bara på Instagram. Bloggare fick namnet influencer. Jag var sen på bollen och låg så efter när jag startade mitt Instagramkonto. Jag kämpade på riktigt dygnet runt för att få det att växa. Varför? Jo för inga kunder ville annonsera eller göra samarbeten längre på bloggar. Läsare valde appar som Instagram istället för att läsa bloggar i webfönster. Kunder och läsare flyttade till Instagram.

Jag vägrade dock släppa bloggen. Det är ju här jag kan skriva hur långa texter jag själv önskar till skillnad från Instagram som har en begränsning på antal tecken samt endast tillåter 10 bilder. Här kan jag ha steg-för-steg i all oändlighet. Nästan. Och vet ni – min trafik har stadigt växt och växt. Jag har aldrig haft så stor läsarskara som nu. Kanske för att vi är få gamla hederliga bloggare kvar? Vi som fortfarande uppdaterar dagligen.

Du kan läsa ett inlägg jag har om hur du hittar bästa på bloggen HÄR.

Och bloggen är så viktig för mig. Det är mitt samlaralbum för de recept jag vill spara, de resor vi gjort eller de tillställningar jag varit på eller haft själv. Här är det ingen som klickar på ett hjärta för att säga om jag är bra eller dålig. Bloggen är min, ägs inte av någon och inte beroende av nån amerikanks app. Och här kan jag ge all inspiration till dig för det är det bästa jag vet. Du kanske googlar “chokladsås” och hamnar här.

Men det får mig att tänka på detta med att så många arbetar med Instagram, är helt beroende av plattformen. Att det är den enda källan till inkomster. Vad händer då som nu när apparna ligger nere? Tänk om de kraschat och inte går att återställa?

Det är då jag är så innerligt glad över att ha kvar bloggen. Här finns allt och bevaras.

Lång utläggning från mig ikväll men det är spännande tider vi lever i. Och sårbara tider.

Till dig som läser detta nu: TACK för att du är här. Hoppas du ska hitta något som inspirerar. Något att scrolla runt i nu när Instagram och Facebook ligger nere. Skriv gärna en kommentar så jag vet att du finns.

Comments (28)

  • Åh men tack snälla! Ja visst är de?! Ett lugnare tempo och mer utvalt. Jag känner mig hedrad över att du vill titta in här. TACK!

   Kram
   Helena

 • Din blogg är en av få bloggar jag fortfarande läser för att den helt enkelt är toppen och innehåller en så bra blandning.

 • Älskar att du inte slutat blogga! Sen 2013 har din blogg varit som en snuttefilt för mig. Vill jag ha positiv känsla går jag hit. På Instagram riskerar jag att möta diverse som jag inte vill/orkar möta. Jag menar inte att din blogg alltid är fluff och skimmer för du tar upp svåra saker också. Men den är ändå någon form av safe-zon. Tack för att du bloggar på Helena!

  • Eller hur! Kan man till och med säga: Sociala medier är död – länge leve bloggen ?

   Lite spännande ändå detta… Många får nog sig en tankeställare om hur läskigt viktig vissa kanaler, plattformar och appar blivit. Vi får se hur det utvecklar sig.

   Kram
   Helena

 • Som jag sagt tidigare, läst din blogg lääääänge. Är så mysig, trevlig, informativ. Gillar ju pyssel och mat, så du är helt rätt!
  Fortsätt blogga, vi är många som läser.

 • Din blogg är verkligen så genuin och mysig på samma gång ❤️ Tack för allt jobb du lägger ner och för alla fina tips och härliga recept du delar

  • Åh Linda! Tack snälla för dina varma ord. Blir oändligt glad av att höra för det är precis så jag önskar att den ska upplevas. TACK!

   Kram
   Helena

  • Härligt Malin! Så härligt att få samla sina egna minnen samtidigt som fler kan ta inspiration från det. Hej dig!

   Kram
   Helena

  • Kära fina! Du är viktig för mig. Peppande genom åren och stärkt mig många gånger.
   TACK från hjärtat!

   Kram
   Helena

 • Hej! Jag älskar fortfarande bloggarna och tycker det är den bästa läsningen. Började själv (bara enkel hobbyblogg, med få läsare) 2006… och blir lite deppig när man lägger ner sin blogg.

  Jag startade min blogg för att mina föräldrar på ett enkelt sätt skulle kunna följa vår vardag med barnbarnen. Det är ett himla bra fotoalbum och dagbok.

  Tack för att du håller i! Längtar efter din bok också <3

  • Så himla rätt anledning till att ha en blogg. Att skapa ett fönster för de som vill kan titta in genom.

   Tack och TACK! <3 Så glad jag blir!!!

   Kram
   Helena

 • Din blogg har en sådan mysig känsla och lagom nivå på pysslet. Sen älskar jag alla bilder från ditt vackra hus, har alltid velat bo i ett funkishus så jag gillar extra mycket bilderna på den vackra trappan och burspråket .

  • Vad glad jag blir av att höra att det är rätt nivå på pysslet. Jag har verkligen ambitionen om att det ska vara enkelt så att tröskeln blir riktigt låg och det faktiskt blir av. Så dina ord gör mig verkligen glad. Tack!

   Kram
   Helena

 • Älskar din blogg! Blir generellt mycket mer substans, hjärta, eftertanke och nytta i en blogg än på Insta där allt bara fladdrar förbi. Tack!!!!

  • Ha ha ha! Jag kände på mig att du var den första på Team Äga Sin Egen Plats.

   Stort tack snälla Linda!

   Stor kram

 • härligt med dessa underbara bloggar som finns kvar år efter år. Jag som älskar att läsa en text, titta på lite bilder däremellan och få ett och annat (eller många) tips om allt möjligt. Så mysigt att ha följt några få bloggare, däribland dig, i alla år. Du är ju en av dem som håller över tid, tack för det!

  • Tack snälla Pernilla för att du valt att hoppa in här och följa under åren. Gör mig alldeles lycklig av att höra. Att det jag har här kan ge dig inspiration. Nu ser jag fram emot att få fortsätta ge dig läsning och tittning 🙂

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.