Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 april, 2022

Påskfocaccia! Vacker focaccia med ägg

[wordpay_ad type=”float” blur=1]

Klart påsken också ska få ett focaccia – detta bröd som är så älskat av så många. Det är inte bara det att brödet är gott utan även väldigt enkelt att baka. Men kanske att det fått sig en sådan stor dos av kärlek världen över på senare tid är nog för att det är så tacksamt att göra vackert. Jag har gjort ett bröd till midsommar, kräftskivan och julen. Så med det vill jag nu presentera min focaccia till påsken: med ägg!

Först var jag sugen på att baka ett påskbröd som de gör i Grekland – med hela ägg i. Alltså med skal så de blir hårdkokta i brödet. Men något i mig fick sådana konstiga reaktioner när jag såg bilder på bröden. Vackra men såg inte goda ut. Då konstaterade jag bara  det blir ett focaccia med ägg som bakas i brödet.

Och till min överraskning älskade alla barnen samt kompis brödet. Ett barn petade bort tomat, ett annat oliver men det supersaftiga brödet och de perfekta äggen slank ner och det bads om mer. Kan nog inte fått ett bättre betyg.

Påskfocaccia! Vacker focaccia med ägg

Vad ser ut som små godispåskägg? Jo oliver och små plommontomater. De måste vara med på mitt påskbröd. Vad är vår och kanske den härligaste primören? Sparris! Där fick jag mina smaksättare och dekorativa detaljer till påskbrödet utöver äggen. Med sina pigga färger och lite konfettiaktiga utseende blev det riktigt vackert tycker jag. På första försöket!

Ingredienser:
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
2 msk flytande honung
1 msk flingsalt
550 g vetemjöl special
6 ägg
1 dl svarta oliver
1 dl små plommontomater
6 st gröna sparris

Gör så här: Smula jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten och vispa tills jästen lösts upp. Fortsätt med olivolja, honung och flingsalt.
Byt till slev och vänd ner mjölet. Knåda ihop med händerna till en deg och låt jäsa under duk i 30 minuter. Häll olivolja i en ugnsplåt och strö över flingsalt.

Ta ut degen på ett mjölat bord och knåda ihop degen. Tryck sedan ut degen något och för över den till plåten. Tryck nu ut den helt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk och sätt på ugnen på 220°.

Stick ner fingrarna i degen och nagga över hela ytan. Skapa 6 stycken gropar jämnt över ytan. Knäck och häll försiktigt ner äggen i dessa gropar. “Strössla” sedan över oliver och tomater. Klipp/skär sparrisen i mindre delar och lägg ut den med. Jag valde att lägga dem i äggvitan. Avslutat med att ringla över olivolja, några nypor flingsalt och grädda i neder delen av ugnen i ca 20 minuter, tills brödet fått fin färg.

Min form var helt ny så jag hade bakplåtspapper denna gång men det ska inte behövas.

Ta upp brödet på skärbräda och skär i 12 bitar så varje bit får ett halvt ägg.

Äggen blev perfekt tillagade måste jag säga.

Tiden rann ifrån mig och jag han inte fota matbilderna för än dagen efter bakning och brödet var så otroligt saftigt även dag två så på frågan om man kan baka det dagen innan servering svarar jag JA!

Jag ställde brödet svalt i sin form med folie över under natten. Äggen hade hällt sig alldeles perfekta. Detta bröd kommer bli en påskklassiker i min familj bestämmer jag nu.

Vill du ha fler tips på mat till påsk? Då klickar du HÄR så kommer du till alla påskrecept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.