Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 september, 2022

Höstmarknad på Skansen är det bästa med hösten

Man vet inte vad man saknar för än det är borta” brukar man säga och det är så sant. HöstmarknadenSkansen har verkligen blivit en tradition hos mig och familjen varje år. Den sista helgen i september drämmer Skansen byalag till med en hejdundrande marknad och det är något för alla åldra och alla sinnen. Samt om man vill handla kvalitetsvaror är dt verkligen en bra marknad. Här finns det inte rum eller ens intresse av krimskrams.

och nu efter två års frånvaro var det då äntligen dags. Jag och fem barn åkte ut till Djurgården med nästan orimligt höga förväntningar. Vilken tur då att allt infriades!

Förmiddagen hade innehållit diverse tävlingsmatcher och aktiviteter så när vi väl kom fram var det många hungriga magar. Så siktet ställdes på maten!

Bara att ställa snittblommor till försäljning i zinkhinkar på en kärra gör liksom hela grejen. It’s all in the details!

Men vissa saker varken ska eller kan man göra något åt och djuren här omkring får verkligen mig att tänka på Emil i Lönneberga och den marknad han går på. Myset infinner sig. Och lugnet. Ja för trots massa massa människor är det lugnt.

Kanske en bidragande faktor är alla de volontärer som går runt i tidstypiska kläder och sätter stämningen. Så kul hur de är i karaktär hela tiden. Gick förbi dessa herrar vid ett till tillfälle där de stod och diskuterade kvinnors rösträtt med några kvinnor. För detta ska ju utspela sig i början av 1900-talet.

Bästa maten på marknaden är ju kolbullen. Mums!

Men tre av barnen ville ha kroppkakor istället. Nykokta med skirat smör och rårörda lingon.

Och som synes finns här inga engångsartiklar. Diskdamer och -herrar jobbade hårt.

Något av de roligaste vi vet på marknaden är att se ett gäng som visar gamla lekar. Här ska man hoppa upp med en pinne mellan benen och få ner en kniv som styckets in i plankan. Kniven flyttas uppåt för varje omgång. Högst hopp vinner. Nåt för midsommar det…

Något barnen bestämde på tunnelbanan in var att det skulle bli karamellstrutar till efterrätt. Jag sa inte emot.

Man måste ta chansen att krossa porslin när man kan, eller hur???

Jag valde brända mandlar jag. Barndomssmaker detta.

Det som barnen gillade mest var denna lek; slå ner varann med säck fylld av halm. De gjorde detta varv på varv och stod gärna i kön.

Det är ju då en marknad som sagt och det säljs massa varor i stånden och det är kvalitet hela vägen. Här är det hantverk och teknik.

Jag frös om fötterna tidigare i veckan och nu när elpriserna skenar så drar vi inte upp värmen här hemma. Då kom jag på att mina 15 år gamla skinntofflor dog förra vintern. Dags att köpa nya och det skulle bli här. Och ja, jag hittade de perfekta fårskinnstofflorna. Varma och gosiga.

Och en forbondekorv köpte jag också. Alltid på varje marknad ska en sådan köpas. Det hör till.

En tur till djuren och lekplatsen men sen var det dags att åka hem. Vädret var alldeles strålande så det blev färjan hem.

Vilken dag, vilken stad! Så glad över att vi tog oss in och nu väntar jag till nästa år igen.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.