Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

30 mars, 2023

Färga ägg naturligt & få fram sötaste påskharen. Påskpysselkombo!

Du har sett mig färg ägg naturligt med det jag och du redan har i köket ett antal gånger här på bloggen och instagram. Filmen där jag visar hur jag färgar och skapar mönster med bladpersilja har 1,7 MILJONER visningar på mitt Instagram så kanske ni tröttnat på dem ha ha.

Om så får du scrolla vidare för här gör jag en ny tvist på det hela. Jag färgar äggen och gör mönster med färska kryddor, precis som innan, men skapar nytt mönster. Av citronmeliss och salvia får jag fram en hare. En påskhare.

Det är något väldigt bekräftande när ens idé i huvudet faktiskt blir så som man tänkt. Att med citronmeliss som huvud och salvia som öron faktiskt blev en liten påskhare. Att citronmelissens lite vågiga kant också gav den lille gynnaren en fluffig päls var ju en bonus!

Jag funderade på hur mycket liv jag skulle ge påskharen. Hur mycket ansikte den skulle få. Det räckte med ögon och nos tycker jag men om man vill ha mer så är ju ögonbryn, morrhår och tänder något man kan ge den också.

Så häftigt hur på pricken det blev. Bladen smiter åt så bra på ägget när strumpan är hårt åtdragen.

Nu valde jag att göra ljusbruna ägg med lökskal men du kan kolla HÄR för alla möjliga färger och “recept”.

Färga ägg naturligt & få fram sötaste påskharen

Här kommer beskrivning på hur mönster med färska kryddor görs:
Lägg två salviablad tätt mot ägget som långa haröron. Lägg sedan på ett blad av citronmeliss ovanpå med spetsen uppåt. För att bladen ska vara stilla och ge så bra mönster som möjligt träs en nylonstrumpa runt hela ägget. Detta är lite trixigt då bladen kan leva sina egna liv men efter några försök och test så sitter det plötsligt. Snurra strumpan till tofs på motsatt sida bladet och fäst med gummiband.

Lägg i färgbadet, gärna över natten. Har du många ägg i badet får du gärna vända och flytta runt äggen några gånger under färgningen. Ligger de tätt kan det bli vita fläckar där äggen möts.

Ta sedan upp ägget, försiktigt tas strumpa och blad av. Låt torka. Önskar du ha glansiga ägg kan du försiktigt pensla med lite matolja.

Comments (6)

 • Så fina de är 🙂
  Har alltid varit sugen på att testa färga ägg på naturlig väg. Men undrar, är det någon risk att de tar smak av det man färgar med, t ex löken m.m?

  Önskar er en trevlig Påsk. / Mvh Therese

  • Hej Therese! Tack snälla! 🙂
   Skalet är alldeles för kraftigt för att ta smak så det är ingen fara.

   Detsamma!
   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.