Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

28 juni, 2023

Moules marinières med fänkål – så franskt!

Du som följt mig vet att moules marinières är en av mina franska favoriträtter: Du kanske minns min jakt i Paris tex, ha ha. Tur då att man inte behöver jaga alls utan laga den godaste hemma. Det finns olika varianter men jag gillar moules marinières med fänkål. Det blir så god smak och dessutom lite mer att äta då fänkålen i sig själv är så god där i såsen.

Moules marinières

Moules marinières är faktiskt väldigt enkelt att laga trots att det ser så lyxigt och avancerat ut kan jag tycka, musslor är dessutom ett väldigt klimatsmart protein samt att det är billig mat, senast jag köpte ett nät blåmusslor (1 kg) kostade det 89 kronor – så här har vi en klassisk trikolor av bra saker. Och en rätt som är perfekt hela året kan jag tycka; värmande på höst och vinter men samtidigt somrigt fräsch och så där västkustigt sommarlov. Fast fransk då, ha ha.

Moules marinières med fänkål

Ingredienser:
1 kg färska blåmusslor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
smör, till stekning
3 dl torrt vitt vin
2 dl grädde 40%
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl hackad persilja

Gör så här: Skölj och rensa musslorna. Dra bort det lilla “skägget” och släng de som är skadade. Knacka musslorna mot köksbänken, de som inte sluter sig slängs de med.

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Skiva även fänkålen tunt.

Fräs lök, vitlök och fänkål i smör i en stor kastrull. Pluspoäng om du har en moules-gryta.

Tillsätt vin, musslor och smula ner buljongtärning. Vänd runt och låt vinet koka upp. Tillsätt grädden, salt och peppar. Lägg på ett lock och låt koka ca 4 minuter, skaka kastrullen då och då.

Smaka av musslorna med salt och peppar, vänd runt och blanda ner persiljan. Servera genast, med bröd och dipp – testa gärna min citron- och timjandipp.

Moules marinières

Jag vill även tipsa om att laga knivmusslor, se recept HÄR. En inte lika vanlig mussla men oj vad goda. Som en blandning av mussla och havskräfta kan jag tycka. Bra va!!??

Moules marinières

Om du vill ha en sådan här moulesgryta fast lite större kan du kolla in DENNA (adlink) Så där extra franskt.

Moules marinières

Och då detta ska vara en fransk middag så bullade jag upp med en massa annat franskt jag tycker om att ackompanjera min moules marinières.

Fransk bondost, saint agur och brie är ju tre franska kändisostar.

Krispiga primörer och bär är finfina grejer de med. Ja det är bara att hugga in på mitt franska sommarbord. Varsågoda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.