Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 oktober, 2020

Hur äter man knivmusslor? Jo så här – gott recept

Knivmusslor – är det något du ätit? Kanske inte den vanligaste råvaran men jag vill verkligen tipsa om denna magiska mussla som mer känns som en mindre havskräfta i konsistensen än blåmussla tex.

Jag har helt och hållet fått en ny etta på listan när jag får frågan: vad är din favoriträtt? Det är helt klart skaldjur. Att jag älskar kräftor kanske inte undgått någon som följt mig men efter sommarens resa på västkusten har helt klart mina smaklökar dragit sig åt de salta vattnens skaldjur och musslor.

Nu var det dags för något nytt, riktigt nytt för mig nämligen knivmusslor.

knivmusslor

Så vackra råvaror. Att bara lägga dem på diskbänken så här ser ju sjukt lyxigt ut. Det är inte bara gott, ser fantastiskt vackert ut utan det är också väldigt prisvärt skulle jag säga. Ett nät knivmusslor kostade 99 kr och ett nät blåmusslor kostade 49 kr.

knivmusslor

Gott enkelt recept på knivmusslor

Knivmusslor lever i sand så lägg dem i en bunke vatten i kylen några timmar, gärna över natten. Musslorna spottar då ut den eventuella sanden som kan finnas inne i musslan.

Ingredienser:
1 nät knivmusslor
1-2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
2 dl vitt vin
1 dl grädde
1 msk fiskfond/1 tärning fiskbuljong
Ett knippe bladpersilja
Hettande krydda så som Sambal olek, Old Bae, eller chili
Lime
Svartpeppar

Gör så här: Hacka schalottenlök och vitlök, fräs med olivolja i en kastrull. Finhacka bladpersiljan och behåll de nakna stjälkarna vid sidan. Häll i vin, grädde, fond i kastrullen och koka upp. Smaka av med hettande krydda. Lägg i knivmusslorna och persiljestjälkarna, koka under lock i max 10 minuter. De blir sega om de får överkoka. Rör runt halvvägs så alla musslor får koka i buljongen.

Ta upp musslorna och stjälkarna med hålslev och lägg i en stor skål, stjälkarna slängs. Buljongen ska nu kokas ytterligare i 5-7 minuter för att kokas ner. Smaka av med svartpeppar och lite limesaft. Lägg ner 2/3 av den hackade persiljan i buljongen, rör om och häll över musslorna. Toppa med den resterande hackade persiljan.

Servera med aioli, krispig grönsallad och gott färskt bröd.

knivmusslor

Detta kommer vi göra mer av! Kanske ha som en plockrätt vid fredagsmys eller drinks? Måste ju inte vara som huvudrätt heller.

Genetiskt eller socialt arv? Det är frågan – men våra barn gillar också skaldjur och musslor. Faktiskt var det moules frites som var det första vår äldste son åt som inte var mosad barnmat. Det var när han var 1 år och vi tre hyrde ett hus i Bretagne. Vi satt på en restaurang och jag hade beställt en moules frites och det var den godaste jag ätit. Musslorna var stora, mjuka och saftiga. De liksom bara slank ner vilket gjorde det lätt för en liten nyfiken kille skulle få prova. Han smakade, åt, spärrade upp ögonen och sträckte hela kroppen efter mer. Det slutade med att jag var tvungen att beställa en tallrik till för han åt upp alla mina. Detta är en historia jag ofta berättar och han älskar att höra.

knivmusslor

Om du gillar skaldjur kanske du vill prova:

Crab cakes med en touch of New York
Enkel fisk- & skaldjursgryta till vardag och fest
Gott till: dill- & kaprismajonnäs

Kommentar

  • Underbart inlägg! Berätta mer! Hur kommer man in i dessa knivmusslor? Är det en lång sträng kött? Tack för en superfin blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.