Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 september, 2023

Den perfekta lördagen i Stockholm med väninnor

Nu ska du få tips på den alldeles mest perfekta lördagen i Stockholm. För det var precis det som skedde förra lördagen och som nån sa: det här konceptet borde vi sälja! Men nej – jag bjuda på det, ha ha.

Tillsammans med mina väninnor från mammagruppen, ja det är över 14 år sedan vi träffades, hade vi planerat en helg med resa, gärna långt bort, som skulle ske i september. Helgen var bokad, ja jag tror nästan för ett år sedan, men när det närmade sig var det flera saker som gjorde att en resa inte skulle vara möjlig. Synd att ställa in och då blev förslaget att vi kör en staycation, hemester istället. En hotellnatt i Stockholm bokades och diskussioner om hur vi skulle fördriva och njuta ett dygn i den stad vi känner så väl startade.

Efter en drös meddelanden och förslag landade vi en plan och utan att vi uttalat det hela så blev det boenden, aktiviteter, restauranger inom en radie av 400 meter. Alltså på riktigt var det inte en uttalad plan utan slumpen gav oss detta. Och det är det jag bara måste få tipsa om. Och ifall du undrar: jag är inte sponsrad på nåt sätt utan allt bokades och betalades av oss.

Den perfekta lördagen i Stockholm med väninnor

Ska vi ta det från början och steg för steg? Ja så klart vi ska – du har inget val!

Jag mötte upp gänget klockan 10.00 på hotell Downtown Camper där vi bokat våra rum. Vi startade dagen med en redig hotellfrukost och så mycket samtal och prat så vi glömde bort tiden.

Klockan 12 bad personalen oss att gå då det skulle bli lunchservering. Vi lämnade vårt bagage och gav oss ut. Ett stenkast från Sergelstorg och city. Nu hade vi också turen att få värsta bästa vädret vilket man ju vanligtvis inte kan boka som bekant.

En i gänget tipsade om en butik på Gamla Brogatan; Wos vilken var ny för de flesta så vi gick dit. Och det gav att vi rörde oss i kvarter som liksom är gamla men ändå nya. Inte så ofta jag tar och svänger ner från Drottninggatan så det var liksom extra kul nu.

Då kontrade jag med att tipsa om att vi skulle gå tvärs över gatan till Sko Uno. Det är ju en sådan legendarisk Stockholmsbutik där jag köpt ett par boots för tusen år sedan.

Vi skulle sedan vidare till Sveavägen och jag skissade på promenadvägen i huvudet och då kom jag på Arkivet som ligger på Sergelgatan. En second handbutik med så mycket snyggt.

Jag klev ut med ett fynd – ett par boots. Har man storlek 41 som jag är det inte ofta jag hittar passande saker second hand men nu så.

Och jag och an av tjejerna låg lite bakom de andra och vi blev än mer efter för vi blev påhoppade av ett tv-team från antingen Kina eller Japan, de sa inte. “Vi utforskar Skandinavien och er design – ni är så snyggt klädda. Var ifrån är era kläder?” Nä men! Man tackar!!!

Vi fnissade när vi var klara med vår #ootd och letade upp de andra. De hade tagit front row på Sveavägen till kortegen som alldeles strax skulle bjuda på kunglig vink.

Som jag skrev – vi hade inte planerat vår dag egentligen så jättenoga men allt liksom föll på plats hela tiden. Och att vårt nästa stopp bara var över gatan om 15 minuter och här kommer Kungen alldeles lagom. “Grattis kungen!”

I all hast plockade vi med varsin fralla från kaféet på vägen och sedan gick vi in på Fox in the box för nu skulle vi köra escape room!

Om du inte känner till escape rooms så är det mysterie, utmaning, uppdrag som ska klaras på 60 minuter. Det finns flertalet olika företag som har detta i Stockholm och alla har olika rum med olika teman. Jag som är lite av en Miss Marple gillar mer utmaningar att lösa mysterier och gåtor än fly zombier som det också finns.

I vårt valda rum fick vi resa till New York 1943 och leta upp ett hemligt patent av uppfinnaren Nicola Tesla innan FBI skulle lägga vantarna på det (vilket då inte var bra tydligen).

Åh vad klurigt och kul. Vi klarade det med 58 sekunders marginal…

Fullproppade med adrenalin och med hög puls så ville vi lugna ner oss med att sätta oss någonstans. När vi klev ut på gatan var det fortfarande strålande sol och underbar värme. Jag föreslog Spessos takbar på andra sidan kvarteret.

Och det var ju det allra bästa tänkbara.

Vi satt där till solen försvann bakom Hötorgsskraporna. Då blev det dags att gå till hotellet och börja piffa för kvällen.

Incheckade! Och sedan var det bara att likt ett kollo duscha, fixa, sminka, dansa och skratta tillsammans.

Jag hade med mig två lite ovanliga saker i min packning: discokula och stärkelsesprej. Båda var mycket uppskattade av de andra. Och högtalare så klart. Massa glad dansmusik sätter alltid stämningen.

Endast en i vårt mamm-gäng saknades denna kväll. Kära mammagrupp: så mycket ni betytt under dessa år. De som förstått och stöttat. Tänk att vi gått från spädismammor till tonårsmorsor.

Nu var det middagsbokning – på andra sidan gatan. På TAK. Mycket lämpligt med gångavstånd så både frisyr och stärkt skjorta klarar sig fram.

Om du går hit och blir sugen på den krispiga ankan – var fler än två på att dela den! Jag och L fick kämpa som Asterix och Obelix när de äter ett helt vildsvin för att få i oss den. Vilket vi berättade för servitören som skrattade så han grät: Det där gjorde hela min helg! Kul att kunna glädja…

Toasselfie så klart. Och ska vi ta och kolla på mina kläder? Farfars frackskjorta från 60-talet, röda läderbyxor jag köpte 1997 samt zebraskor inhandlade 2013, ja se det inlägget HÄR för de var tydligen värda ett eget inlägg. Och hoppas – jag har åldrats 10 år…

Den krispiga ankan hade letat sig ut i varenda kroppsdel och vi gick tvärs över gatan igen. Till Moyagi där det bokats karaoke!

Jag har aldrig varit på ett riktigt karaokeställe – bara vart på restauranger där det varit karaokemaskin för samtliga men här är det separata rum. Så vi gick ner i källaren och runt i spännande korridorer tills vi kom till vårt rum.

Men hur kul??? Vi hade bokat två timmar och det var som om tiden här har en annan fart.

Det knackade på dörren och ett gäng karlar som firade en 50 åring frågade om vi vill joina dem. Och de var så snälla och roliga så det ville vi. Wow vilken sångfest det blev och så otroligt kul. Personalen kom och frågade oss tjejer om vi tyckte allt var okej, om männen var schyssta. Det var det finaste och bästa! Och ja – det här var så kul. En musikfest med en massa blandade stilar.

Vips var kl 02 och tiden i karokerummet var ute. Vi klev då upp till gatuplan och där var det ju dansgolv! Nu med den nya danslagen får man dansa överallt och här var det värsta draget. Vi tog över dansgolvet så klart och när stället tändes upp och stängde kl 03 var vi de sista att gå ut. Morsor på stan vill inte gå hem när de väl är ute liksom.

Det var inte svårt att somna om man så säger. Så många intryck, skratt och steg.

Frukosten var om ännu bättre dag två.

Innan vi checkade ut åkte vi längst upp på hotellet där jag visste att det fanns pool, spa och bar. Vilken underbar utsikt.

Nästa gång får vi boka med spa. Men samtidigt – vi vill nog göra om detta fast då i en helt annan stadsdel, med annat hotell och andra ställen att gå på. För detta går inte att göra om på samma sätt för oss. Men för dig kanske? Nu har jag i alla fall tipsat om hur man kan spendera ett dygn i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.