Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 oktober, 2023

Liten höstkrans av hortensia & nypon. Eller är det en julkrans…

Det blev en liten höstkrans av hortensia och nypon igår. Jag fick feeling när en ensam hortensia på kraftig stam blev kvar från en bukett där alla andra blommor vissnat för länge sedan. Jag tittade lite närmre på den maffiga bollen och på nära håll så ser man verkligen hur en hortensiablomma är flera stycken. Det var då jag ville göra något med varje blomma för sig. Det fick bli en tunns lite sirlig krans.

Men för att den inte skulle bli för enfärgad och monoton ville jag få in något mer, en färg till. Tur då grannen gått loss och kapat massa nyponbuskar så det bara var att plocka nypon på stjälk.

Grön hortensia med röda nypon… någon som inte känner mig kanske inte skulle ana det men så klart tjuvstartar jag lite med julpyssel ha ha. Jag tänker att både hortensian och nyponen ska torka fint och kransen leva länge till. Jag har ett gammalt inlägg med torkad hortensia HÄR.

Liten höstkrans av hortensia & nypon

Vad som behövs:
Hortensia
Nypon på gren
Ring, stomme
Bindtråd
Sax

Gör så här: Knipsa av blommor från hortensian och försök få så långa stjälkar på dem som möjligt. Rensa nypongrenar fria från blad.

Dra ut en bit tråd från bindtrådrullen och klipp av. Lägg en blomma mot stommen och dra varv av bindtråd runt stjälken så den fästs vid stommen. Ta flera  blommor och upprepa. När du fått det avstånd du vill ha lägger du på ett nypon. Se till att det får sticka upp lite, att själva nyponet inte ligger för nära stommen så den riskerar att gömmas bland blommorna. Vira fast på samma sätt som blommorna. Fortsätt hela vägen runt och varva blommor med nypon som du önskar.

I all sin enkelhet väldigt fin om jag får säga det själv. Jag är i alla fall nöjd med resultatet. Och spänd hur den ska ändra sin design när den torkar. Får återkomma med den då. Förra året gjorde jag en krans av vita rönnbär, se HÄR, och den är nu kanelfärgad. Så vacker.

Och sedan med ett sidenband kunde jag hänga upp den i matrummet på skåpet.En höstkrans men med en julig framtid för sig kan man säga.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.