Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

8 oktober, 2023

Hur torka svamp hemma? Här är supertipset

Hur torkar man svamp hemma på bästa sätt? Ja det finns olika tips och jag kommer här med ett lite ovanligt: en torkställning…

Att be någon avslöja var de har sitt bästa svampställe är som att be kungen om nycklarna till riksregalierna – det händer bara inte. Men tur då att allemansrätten finns och att vi har så mycket underbar skog att det verkar räcka till alla ändå.

De första åren vi var ute med barnen kom vi visserligen hem med en svampmängd som var lagom till en kvarts kantarelltoast och det uttrycktes tvivel på om det verkligen fanns svamp i skogen, se HÄR. Men sedan kom ett av dessa år när vi knappt kunde gå in i skogen utan att bokstavligen trilla över de gula skatterna, se HÄR. Då förstod äntligen barnen vad vi hade tjatat om och vi fick så mycket svamp att vi kunde spara så att det räckte för hela året. Tack vare torkningen. Under goda svampår gäller det verkligen att passa på att plocka och spara i ladorna.

Hur torka svamp hemma?

För bästa torkning behöver svampen få mycket luft – lägg ut dem på bomullslakan som spänns upp för att få riktig bra ytor med luft runt om. En mindre torkställning för tvätt blir enkelt en ställning för att torka svamp. Rensa svamparna ordentligt och vänd på dem på torkställningen varje dag. När svampen är riktigt kruttorr och nästan smular sönder är den klar. Lägg i glasburk med tättslutande lock och l.å stå mörkt så håller den sig i flera år. 

När svampen ska användas lägger du den i blöt i 1/2–1 timme och hanterar den sedan som om den var nyplockad.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.