Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 januari, 2024

Fisk i ugn med tomater & oliver

Fisk i ugn med tomater och oliver är en rätt som nästan lagar sig själv. Ja, i alla fall om man tar några genvägar som jag gärna här vill dela med mig av. För ibland måste det bara gå fort men för den sakens skull får man inte talla på smaken.

Den här enkla rätten, med fisk i ugn med tomater och oliver blev en riktigt uppskattad rätt av barnen. Ja, fisk är inte direkt det enklaste att göra ibland när man har en kritisk samling juniorer runt bordet. Men då smaksättarna här är riktigt maffiga blir det en rätt de gillar skarpt.

Och vitlöksdoftande klyftpotatis – det är ju som värsta goda fredagssnackset ju. Otroligt gott.

Fisk i ugn med tomater & oliver

600 g vit fisk; kolja, sej, torsk
Salt att rimma fisken
900 g fast potatis
1 förp marinerade vitlöksklyftor
1 förp inlagda tomater
1/2 förp stora gröna urkärnade oliver
Flingsalt
 
Gör så här: Värm ugnen 165° varmluft. Lägg fisken i ugnsfast form och salta den. Ställ i kylen i minst 30 minuter (kan stå upp till över natten).
 
Klyfta potatisen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla potatisen med oljan från de marinerade vitlöksklyftorna. Ställ plåten långt ner i ugnen.
 
Ta fram formen med fisken och lägg över inlagda tomater och toppa med oliver. Ställ in ett galler mitt i ugnen och ugnsbaka fisken i ca 15 minuter. Potatisen är kvar och går med i ugnen.
 
Ta ut fisken med hela gallret och ta ut potatisplåten. Toppa potatisen med vitlöksklyftorna och ringla över marinad. Ställ tillbaka i ugnen, högt upp och höj temperaturen till 200° samt vrid till grill. Låt gå tills de fått färg och yta.
Servera med krispig grönsallad. Smaklig måltid.

Jag har alltid varit svag för klyftpotatis. Nästan så jag kan äta endast det som en rätt. Med vitlökarna på som blir varma är det verkligen som en egen rätt. Nästan 😅

Söker du enkla och goda fiskrätter? Här kommer några från arkivet:
Enkel fisk- och sakldjurssoppa
Allt-i-ett-panna med fisk och curryris

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.