Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 februari, 2024

Mängder av sportlovstips kommer här

Nu är det vi i Stockholmstrakten med flera som får spänna på oss pjäxorna och ta sportlov. Jag måste erkänna att det varit lite långt bort i mitt medvetande då förra veckan bara var sjukdom och denna vecka har varit att komma ikapp, så nu ska jag försöka ställa om huvudet.

Med det så har jag letat lite i mitt minne och i mitt bloggarkiv på saker som får igång mig, vinterlängtan och sedan sådant som faktisk är himla smarta saker att göra igen. Sådant vi gjort och lärt oss av.

Nu är det så klart inte alla som kan eller vill åka till fjällen utan gärna stannar hemma. Då har jag ett inlägg HÄR med en mängd vintriga tips.

Så då tar vi och kollar hur sportlovet blir alldeles underbart (eller lite smidigare i alla fall…)

Lång resa blir kort med bra lyssning

Jag är uppvuxen i familj utan både bil och körkort så mina sportlov började alltid med tågresa till Jämtland. Oftast i sovvagn så där var resandet inte en lång och tråkig transportsträcka utan bara mysig. men när vi nu bilar med hela familjen så får jag utmana tålamodet med att hålla god stämning i bilkupén. Vi har envist jobbat på att barnen inte ska sitta med sina mobiler för att det blir så osocialt men ju äldre barnen blivit så har vi tallat på det men då bara under delar av resan. Det vi har gjort under alla våra resor, tågluff, båtluff och bilat, är att ha ljudböcker och poddar. Att lyssna på saker tillsammans är väldigt mysigt.

Nu har jag satsat på Mio min Mio som precis släppts på Drama för unga i Sveriges radio. Den tror jag alla i bilen kommer vilja lyssna på.

Sådant vi lyssnat på tidigare är programmet Helt sant som är väldigt kul. Och det finns väldigt många spännande draman i Sveriges Radios barnradio i följetong att sträcklyssna på. Och Joan Glans show som finns på Spotify har vi lyssnat på alldeles för många gånger på. Alla Disneysagor och Astrid Lindgrens böcker, Pelle Svanslös, Trolltider, Krakel Spektakel, Dunderklumpen, Barbapapa… Ja det finns hur mycket som helst på Spotify.

Jag älskar den här gamla bilden nedan – vi kopplade ihop alla barnens lurar och så kunde de lyssna på samma saga. Det gjorde vi både när vi bilat och  tågluffat.

 

Gamla sängkläder

Vi hyr stuga och med det ska man ta med sig egna sängkläder och handdukar. Vi är fem i familjen så det blir en enorm mängd tyg som ska packas och jag tänker nu även framåt… Jo men utöver att det ska bäddas upp när vi kommer fram ska det bäddas ner efter veckans slut, och sedan tvättas när vi kommer hem. Ja, det kanske inte är en sak man ska tänka på innan veckan ens påbörjats men sån är jag. För att det då inte ska bli allt för mycket suck och stön när jag kommer hem har jag börjat med en grej som funkar bra för mig.

Så här gör jag: Dagen innan vi åker bäddar jag med nya lakan i våra sängar här hemma och de då gamla sängkläderna är de jag packar för fjällen. För annars är det sängkläder som “bara” använts en vecka i fjällen jag får med hem och ska tvätta. Så de sängkläder vi har redan uppbäddade hemma packar jag ner, bäddar rent hemma att sedan då komma hem till. De sängkläder vi får med hem slängs rätt in i tvättmaskinen. Och så skönt att landa hemma i frasiga sängar!

  

 

Hamam

Jag kan nästan ta det som en sport att försöka packa så smart och lite som möjligt. Och massa handdukar för ansikte och dusch kan bli rätt mycket i omfång för en familj på 5 personer. Men med hamamhanddukar så blir det knappt någon packning alls. Fast det är stora som maffiga badlakan. Funkar lika bra på sommarens badsemestrar och vintriga skidresor. Frotté i alla ära men jisses vad tunga de är.

 

Fördela matansvar

Reser ni med flera, att ni delar stuga så är det både roligt och smidigt att dela upp hela veckans måltider mellan varann. Är det en familj som reser kan man göra fördelningen mellan varann så att det är en som är chef och bestämmer menyn. Även om det är barn som då får vara kökschef och då kanske inte kan laga allt själv så blir det ändå en grej att få bestämma.

Vi reser denna gång med två familjer så vi blir 13 personer så vi har två middagar per familj var samt en kväll där det är barnen som är ansvariga. Det blir lite som “halv åtta hos mig” kan man säga.

När vi hyrde hus på Koster under pandemin behövde vi ha med oss mat för en hel vecka, alla måltider för alla oss fem. Den listan är faktiskt väldigt bra att titta på när man ska planera en matvecka så kolla ina DEN LISTAN så kanske du får inspiration.

 

Ladda med lasagne

Jag och maken är ansvariga för första middagen och vi tar till vårt favoritknep: lasagne. Den gör vi hemma kvällen innan vi åker och så fort vi kliver in i stugan värms ugnen upp. Middagen är redan klar och det är nog endast en sallad som ska skäras och vin som ska korkas upp. Tror inte det kan bli enklare än så?

De vi har gjort har lagats i den största ugnsformen vi haft och den har faktiskt räckt till lunch dagen efter. Nu är vi dock lite fler men vi kommer garanterat få en stadig middag första kvällen för att sedan vara redo för backen dagen efter.

 

Lunch förslag 1

Något som finns överallt är de gemensamma grillplatserna i skidsystemen och det är en underbar möjlighet till välbehövlig paus över lunch. Speciellt på de dagarna solen bjuder på värme och ljus vill man ju bara ta del av det så mycket som möjligt. Att sätta sig i lä med dofter från grillen är så mycket hälsokost för själen!

Att packa en ryggsäck med korv eller burgare samt alla tillbehör man önskar för att placera vid grillplatsen är enklast tänkbara lunchlyx.

 

Lunch förslag 2

Kanske du önskar knäppa upp pjäxorna och värma dig inomhus för en lunch i stugan – då kommer här det enklaste lunchtipset som fungerar egentligen alla dagar på året: Tortilla med rester. Denna enkla lilla “rätt” använder vi av oss på så många utflykter både på vinter och sommar.

Med tortillabröd fyllda med det som finns hemma som gårdagens middag ihop med krispiga grönsaker och någon sås, tex vit kebabsås, så får du i ett nafs en jättegod wrap/lunchrätt. bara att sno ihop hemma i stugan eller förbereda i smörgåspapper i ryggan att ta med ut.

 

Komplettera köket

När man hyr stuga som vi gör så kan man inte räkna med att allt finns så då gäller det att komplettera det som man verkligen vill ha. Något vi insett efter många års semesterhyror vi ofta saknar:
kökshanddukar, köksknivar, kryddor och våffeljärn. Ja jag är rätt nördig och vill ha perfekta våfflor så då gäller det inte bara mixen utan även våffeljärnet.

Ladda batterierna!

Jag tror inte jag behöver påminna om detta egentligen men oj vad arg jag blir på mig själv när det sker – att jag glömt packa barnbensin.

Kexchoklad, russin, nötter, ölkorv, clementiner, saft. När det är panik i backen, längdspåret känns oändligt långt, det blåser hårt eller att liftkön är lång – då är detta det enda som är man kan göra.

 

Nattjästa frallor till frukost

Att få lyxa på semestern när tid finns att just göra det där lilla extra är man värd. Och att få ge sig själv nybakt bröd på morgonen är ju bland det bästa. Vi brukar sätta en deg på kvällen ochs låta jäsa under natten. Redo att forma frallor och skjuts in i ugnen. Inte mycket som slår det. Recept HÄR.

 

Gör något av kvällen

När vi alla 6 vuxna träffades innan resan för att planera så var alla snabba på att sätta upp spel på packlistan. Det är skönt att vi alla, både vuxna och barn, är sådana speljunkies.

De spel vi har med är: UNO, kortlek, När då då?, Hitster, Yatzy, 0-100.

Och så klart måste man se Snowroller! Det är ju som Kalle Anka på jul, det måste med en Snowroller på sportlovet.

 

Ja det var ett gäng tips som jag nu hinner med. Det finns ett gäng till men de får jag addera annan gång. Kanske du har något tips du vill dela med dig av? Skriv då mer än gärna det eller dem i en kommentar. Det skulle vara fint.

Önskar dig som ska ta ett sportigt lov fina dagar oavsett vad du ska ta dig för.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.