Mina gröna växter, de som fortfarande lever & de jag minns

Jag har börjat få förfrågningar om mina gröna växter vi har här hemma. Det är grönskande tider i antågande märker jag.

Det är roligt när bloggen har börjat få några år på nacken och besökare hittar hit genom att googla på tex elefantöra och då trilla in på ett gammalt inlägg och fråga på det. Nu har jag ju inte några elefantöron här hemma längre men inläggen lever ju kvar.

Detta fick mig att börja fundera på vilka växter som just har passerat på både bloggen och i hemmet. Och vilka som faktiskt lever kvar i högsta grad.

Ska vi ta en titt på det som växt och växer här hemma? Så klart en retorisk fråga för här kommer det!

Så klart måste jag börja med min växtgardin som är den växt de flesta ställer frågor om. Från en liten krukväxt på ring har den växt sig enorm över hela fönstret och vidare ut i rummet. Växer flera meter per sommar och verkar inte kräva några gröna fingrar alls av sin ägare.

Den växt jag gillar allra mest här hemma, ja faktiskt – den ligger före porslinsblomman, är pillerfikusen. Den är så fin med sina små runda blad och luftiga känslan. Men allra mest är den mig så kär för den har överlevt så många år hos mig utan att jag egentligen tagit väl hand om den. En självständig historia som verkar trivas.

En växt som växte så enormt att jag tillslut faktiskt fick säja den var mina fina monstera. Den blev helt enkelt för stor och var jag än ställde den blev det fel. Bättre då att någon som hade plats (eller bättre hand om den) kunde ta över. Det tog mig emot då jag köpte den som bebis men någon gång ska även sina barn flytta hemifrån…

En annan gammal kompis som inte längre finns hos oss är fiolfikusen. Den växte, oj vad den växte, så jag var tvungen att kapa den. Jag hade förhoppningar om att den då skulle förgrena sig och växa mer på bredden än endast på längden. Det resulterade bara i att jag fick fler och fler långa fiolfikusar. De var mycket lätta att sätta i vatten och få rötter på och plantera om men de ville förbaskat inte bli till grenade träd. Jag gav upp.

En vän som inte har svårt att förgrena sig är mitt palettblad. Den lever kvar i allra högsta grad men just nu lite i vintervila. Det är när ljuset och värmen kommer den totalt exploderar varje år. Från den lilla lilla sticklingen har det blivit en djungel, vilken jag klipper bryskt ner varje vinter och återuppstår varje försommar. verkar tåla mina gröna fingrar hur bra som helst. Tack!

Jag var mamma och blev mormor, mormorsmor, mormorsmormor… åt en drös elefantöron. Jisses vad den växte och växte och växte ur. Jag var väldigt förtjust i den och den verkade trivas men det var något i det där att den liksom tog över så mycket som gjorde att jag blev avig till den. Jag gav stickling efter stickling till min mamma som till slut sa stopp. Att mitt och elefantörats förhållande tog kol på mig. Den bara tog och tog så jag tillslut gav bort hela moderplantan. Förlåt. Men kärleken tog slut.

Ja det var de flesta av de gröna växter som jag haft och har här hemma. Några till har jag försökt med som svärmorstunga, garderobsblomma men de är ju liksom som vandrade pinnar. Bara är. Växt jättebra, varit så tråkiga.

Och vidare då? När du, jag stillar mig med de jag har. Om jag något mig lärt så är det att inte gå för mycket all in och testa. Det blir bara en utgift och dåligt samvete. Ta hand om de jag har är min motto. Väldigt hållbart så att säga.

Påsk- & bokintervju i mitt kök. Och om vikten av längtan

Igår var det påsk ännu en gång i mitt kök. Nu var det TT med journalisten Maria Soxbo som var här för att göra intervju med mig om min kommande bok – Vardagsvackert & festfyrverkeri. Jag fick pyssla och pynta medan fotograf Jessica Gow fotograferade.

Jag släpper nu min andra bok med fokus på högtider och har sedan starten av min blogg och mina kanaler alltid varit lite fel ute kan man säga. Att jag inspirerat till och blivit intervjuad om högtider innan själva högtiden är. Att jag skapat och fotograferat påskägg i januari, karvat pumpor i september, byggt upp julbord i maj osv. Mina högtidspyntslådor plockas fram lite mer frekvent än hos andra kan jag tro. Så att nu pynta påskris och prata påskbufféer långt i förväg, på själva fettisdagen faktiskt, är vardag hos mig kan man säga.

Något jag och Maria pratade om var vikten av att få längta. Jag som pyntar för högtider ”för tidigt” kämpar med att ändå skapa en tid av längtan för våra barn. Jag minns känslan som barn av att längta och räkna ner till jul och just den känslan är ovärderlig. Den kommer av  att ha fått den där tiden av frånvaro av festligheter, att längta tills det är dags. Så om jag då pyntar och bjuder på fest i förväg så fråntar jag, snuvar jag, våra barn på den erfarenheten. Att de inte får den där unika känslan av längtan. Så jag är noga med att plocka ner alla pinaler jag tagit fram för mina fotograferingar, är nästan sist i grannskapet med att sätta fram pumpan på trappan, granen i vardagsrummet och baka semlor. Jag vill att de ska få samma längtan som jag.

Men nu var det påsk som sagt och det ska bli så kul att se resultatet i tidningarna som vill plocka upp reportaget. TT skickar material till samtliga redaktioner i Sverige och de lokala tidningarna kan då välja publicera. Så jag hoppas vi ses ”hemma hos dig” snart. Och kanske att min blok gör det samma?

Bilderna här ovan tog Maria under besöket.

10-årsjubileum för den virala chokladsåsen

Jag går in på Facebook och får upp ett minne (som man alltid får nu för tiden då man haft många år med dessa sociala medier) och ser bild på den mest fantastiska chokladsåsen. Det står att det är i dag 10 år sedan jag postade den bilden.

Det suger tag i mig och känner hur världen snurrar extremt fort runt i rummet. Hur kan det ha gått 10 år??? Det är så mycket jag nu ser framför ögonen. Minnen från förr, rum som inte längre finns, människor jag då inte ens visste fanns.

Jo jag ska förklara.

Jag började blogga för tidningen Amelia november 2012. Jag skulle endast gästblogga över julen men jag gav mig den på att bli kvar och jobbade stenhårt. Och det blev jag. Lite oklart om vad jag hade för profil då jag skrev om mat, bak, inredning, pyssel, familjeliv och lite allt möjligt. En blogg bland alla andra. Redaktionen var väl nöjd men kanske inte att jag hade en given framtid som bloggare. Detta var ju bara min sidogrej. Men sedan, den 21.a februari 2013 postade jag receptet på den chokladsås vi haft i min familj sedan 60-talet och den flög som man säger i branschen. Den tog fart och inlägget delades och spreds helt otroligt. Den blev viral.

Denna lilla chokladsås gjorde att min blogg liksom rankades högre, blev synlig och fick ta plats. Trafiken till bloggen rusade. Chokladsåsen blev möjligheten att växa.

Det som också får det att snurra när jag ser detta minne är att det som var ”nyss” är 10 år sedan. Vi bodde då i lägenhet i stan, hade två barn, jag var heltidsanställd på byrå. Ett annat liv, en annan tid.

Idag är verkligheten en annan och adressen ny, familjen utökad, barn som då knappt kunde gå är nu längre än jag och jag driver aktiebolag och skriver böcker. Vänner som nu betyder allt men då inte ens fanns. Det snurrar till i huvudet.

Lilla chokladsås. Du fick mig nu att tidsresa. Du fick mig att växa. Och god är du också. Världens godaste!

Har du som läser detta hängt med så länge? Eller är du en ny bloggläsare?

Vår, vinter – det går fort i hockey!

Igår var en det en riktig söndag. Inga måsten, inga bokade saker och riktigt fint väder. Det fick bli en dag hemma och jag skulle ta mig an syrenhäckarna. De ska kapas i februari och denna vårsköna strålande dag var ju perfekt.

När jag står i trädgården och sågar ner syrener så tänker jag på vad det är knas alltså. Att våren är så tidig och att sportloven inte är snöiga längre. Vad synd, jag vill ha mina vintrar långa och kalla för att liksom då förtjäna och uppskatta våren än mer när den väl kommer.

Och se där – våren var en lurig jävel igår och liksom retades bara lite.

I natt kom snön tillbaka och lägger sig just nu fint över hela trädgården. Inte ens 24 timmar mellan dessa bilder.

Gissa om jag är nöjd med att jag gjorde ett galet ryck i trädgården just igår??!! Nu är de syrener som behövde skapas kapade, gången går att gå på igen utan att få ögonen utstuckna av syrengrenar.

Idag njuter jag av vinterlugnet. Jag erkänner att jag inte alls var redo för den där trädgårdshetsen ännu. Nä men så är det – jag har efter nu 10 år i detta hus bestämt mig, eller det var redan förra året, att vi använder våran trädgård till mys, häng, umgås med vänner, läsa bok, sova i hängmatta och ett extra uterum mer än odling och fix. Det är inte för mig. Det är inte för oss.

Så med det så kan jag säga att du inte kan förvänta dig någon odlingsrapportering från mig, inga trädgårdstips vad det kommer till planteringar, sådder eller så. Men gofika i skuggam, svala drinkar i bersån och sköna långa sommarkvällar vid grillen – det kommer det bli massor av.

Det enda jag vet att jag kommer planter/så är blomsterkrasse. För det är idiotsäkert och min favorit. Det duger gott åt mig och oss sommaren 2023.

Så, då var det sagt, ha ha!

Franska sommarplaner tar över min hjärna – kan jag få din hjälp?

Knappt hade vi tagit bort julpyntet, året startat och vardagen tagit sitt grepp när min hjärna riktade sin energi till semestern i sommar. Jo, det är en hel del underbara saker som kommer ske innan dess som sportlov, boksläpp, vår, påsk och försommar men ska man skapa den sommar man vill bör man ju planera. Speciellt om man vill resa runt som vi önskar.

Det jag och maken kunnat reda ut i vad vi önskar så är det att bila ner i Europa och med sikte på Frankrike. Jag har helt klart snöat in på allt som är franskt just nu. Vet inte om semestermålet sattes på grund av det eller om men besatthet av Frankrike nu är på grund av att vi planerar sommaren. Hönan eller ägget, kärleken till Frankrike eller drömmen om semester – vad kom först???

På alla hjärtans dag nu åt vi räkor (kanske inte det mest franska…), ostron och escargot och menyn är ju helt klart en frukt av mina franska drömmar. Jag lyssnar non stop på fransk musik (letar nya Spotify-listor varje dag), plöjde mig igenom alla tre säsongerna av Emily in Paris, har nu en 23 dagar-i-sträck-svit i språkappen Duolingo för jag vill lära mig språket en gång för alla, dreglar över Paris-konton på Instagram, tvingar väninnor att gå på franska restauranger och är allmänt knäpp.

Vår bröllopsresa 2010 var lite annorlunda då vi bilade i en vecka genom Tyskland och Frankrike en vecka för att sedan landa i ett hus i Bretagne vi hade hyrt i tre veckor. Det är till Bretagne vi nu siktar mot att besöka igen.

Någon som har lite tips om Bretagne, husuthyrming eller inte-missa-ställen/saker så får du mer än gärna tipsa. I Bretagne eller i närheten då vi kommer bila ner även denna gång.

Jag har en hel del här på bloggen från Frankrike och jag inspireras (suktas) faktiskt av mina egna inlägg och bilder. Åh som jag längtar redan nu.

Vill du se mer av ”mitt” Frankrike så finns de här:
Vårresa till Paris 2019
Tåget till Lyon 2022
Påsk i Paris med familjen 2022
Höstresa till Paris med väninnor 2022

Åh nu får jag sluta. Finns så mycket att längta till och det som inte finns med alls här i bilderna är ju sandstränder, glass i hamnen och frukost i trädgården. Det som vi önskar med att hyra ett hus i en mysig by/stad. Vi får se var vi får napp helt enkelt. Så, om du har nåt tis så var inte blyg – skicka dem gärna till mig. I en kommentar eller till helena.lyth(snabel-a)gmail.com. Tack på förhand.

Tips för mat i stugan till sportlovet

Okej jag ska börja med att säga att jag inte är uppvuxen med att bo i stuga i fjällen på vinter och sportlov så detta är relativt nytt för mig med att laga alla mål själv på sportlovet. Mina föräldrar var utan körkort men med önskan om att åka skidor så för att komma till fjällen fick vi helt sonika ta tåget och det blev varje år till Storlien och högfjällshotellet. Dit var vi tillbaka 2017 och den resan kan du se HÄR. På hotell så är det hel- eller halvpension så man fick maten serverad varje dag, ingen disk och bara slappa.

Men det jag vill tipsa om nu var från sportlovet under pandemin 2021. Då man fick resa men inte helst gå in i butiker, hålla avstånd i liftköer och vara duktig. Det var vi. Oj vad vi var duktiga i vår planering. Vi reste med vänner och vi planerade över Teams/Zoom innan och gjorde inköpslistor fördelade på båda familjer. Allt ner till ostbågarna för fredagsmyset var med på listan. Inget skulle behöva köpas efter avfärd.

Nu är det inte så längre, hurra, och det är inte heller det jag vill tipsa om men så klart är det ju skönt att ha allt redo utan det är två saker som kommer här:

Lasagne för första kvällen

En lång resa med bil till stugan i Jämtland och då är det absolut noll personer som är sugna på att laga middag. Allra minst storkok till 10 person som vi ju är. Så en färdiglagad megalasagne i sin ugnsform med folie packas in i bilen jämte pjäxor, sängkläder och sällskapsspel.

Sen när vi kommit fram och ska packa ur bilen och leta upp våra rum, fylla garderober och hitta wifi får lasagnen värmas i ugnen. Perfekt värmd lagom tills alla sängar är bäddade och man är redo för en vecka av sport och lov. Bara att korka upp en flaska rött och njuta av middagen.

Sedan det andra som passar egentligen alla semestervistelser där man är flera som delar boende:

Fördela matansvaret på alla närvarande

Detta är något vi gör även om sommararna i Skåne när vi är 13 pers under samma tak och då i fjällen också. Vi är två familjer nu i stugan så vi kör 3 middagar per föräldrarpar och sedan den 7 måltiden får barnen basa över. Så när det är de som har ansvar för middagen får de övriga slappa och njuta av ledighet till 100%. Det blir väldigt demokratiskt och lättsamt. Ett riktigt vinnande koncept har vi upptäckt. Och det ger då att vi planerar våra måltider i god tid innan resan så vi köper före eller på plats bara det vi behöver.

Pandemisommaren 2021 hyrde vi stuga på Nord Koster och där var det inte bara pandemi som gjorde att vi behövde planera alla måltider och inköp innan för att man helst inte skulle gå i butiker utan även för att det inte fanns någon matbutik alls på Nord Koster då. Och efter den resan så fick jag flera önskningar om att dela med mig av den matlistan vi hade dit. Och den kanske kan passa även till en stuga i fjällen??? Så kolla in den HÄR och se om den kan inspirera.

Har du några sådana bra matpacknings-/bo-i-stuga-mat-tips? Eller andra bra packa till fjällen-/stugatips? Givande att få fler.

Firat indisk påsk hemma idag

Phu, jag är helt slut och redo för helg men jag bara måste få iväg dessa bilder till bloggen för de gör mig så glad. Hela dagen idag har det varit stor fotografering hemma hos mig. Indiska frågade om jag ville vara stylist för deras vår och påskkampanjer och om de kunde få plåta detta hos mig. JA och JA roade jag högt.

Påskmat, påskpyssel och påskbuketter har jag hällt på med senaste tiden och idag var det då dags.

Så himla kul att få vara en del av ett team vilket jag ju var förr, när jag jobbade på byrå. Nu är det jag som gör rubbet själv. Så skönt att ha en proffsfotograf med superkoll, kund som ser till att alla prylar som ska vara med får utrymme och jag kan då endast fokusera på prylarna på bordet.

Så gott för ögat och själen att få jobba med så här härliga färger och blommor.

Snart är det påsk. Tydligen, ha ha.

Nu ska jag krama familjen som sitter i källaren (barnen) och kämpar med middag i köket (maken). Önskar dig en fin helg.

Kärleken till det dukade bordet

”Men varför i hela friden ska man lägga massa energi på att duka bordet? Räcker det inte med att vi lagat en stor middag?” Ja lite så har jag hört det sägas när jag pratar om kärleken till det dukade bordet och så klart är detta något som över huvudtaget inte förändrar världen men det gör den helt klart lite trevligare.

Kärleken till det dukade bordet

Jag har några gånger senaste året blivit intervjuad av olika tidningar och varit med i poddar och detta med det dukade bordet har kommit upp. Och jag har varje gång svarat att det finns två delar i det:

  1. Det är så himla kul att som en konstnär som målar, skapa en liten värld på bordet. Att laborera med färger och material, blommor och ljus. Att likt en scenograf (mitt önskeyrke som barn) sätta stämningen för skådespelet som komma skall.
  2. Visa att dina gäster är efterlängtade. Jag har genom att lägga tid på att duka planerat och sett fram emot att de ska få komma till mitt bord och att jag vill bjuda dem på en mysig, trevlig och kul kväll. Utöver maten då…

det dukade bordet

Jag är en hamster när det kommer till tallrikar, bestick, glas, servetter, ljusstakar, dukar, salt- å pepparkar, karaffer osv vilket gör att jag kan variera mina dukningar ofta. But hey – har vi inte alla en last så säg?

Jag är mycket sugen på att gå till Millesgården nu och se Hanna Hellquist utställning med det dukade bordet. Jag är verkligen eld och lågor över att dukning blivit mer okej. Länge har det setts som något lite löjligt, förvuxet och mossigt. Men jag har nog aldrig släppt min kärlek till det då jag fått det med mig från barndomen. Min mamma sopar banan med alla bordsdukare skulle jag säga. All min grundinspiration kommer därifrån då hon varje helg skapade nya bord med olika färger, teman och stilar. Aldrig tråkigt runt hennes bord vill jag lova.

Som den gången hon och pappa ordnade vinprovning och hon hittade ett tyg med jordgloben, som karta, på och använde till duk. Så man kunde se vinländerna på.

Och sedan har jag lyxen att ha en kumpan med mig i detta för ingen dukning är värd något om det inte serveras något på faten och i glasen. Jag och maken älskar att tänka fram menyer, planera teman för måltiden som vi ska bjuda vänner på och sedan går vi lite åt var sitt håll: han inhandlar ingredienser och jag sätter bordet. Sedan kan vi samlas runt kastrullerna men han som är den smaksäkre är mastchef och jag kallskänka kan man säga, ha ha.

det dukade bordet

Men det ska tilläggas att det viktigaste vid att skapa trevliga bord är det som inte syns. Att gästen ser alla vid bordet utan att det är ljusstakar och blommor vägen. Att armar kan få röra sig fritt utan att riskera att stöta till något. Att stolen är bekväm så man kan sitta länge, att ljussättningen är mysig och varm, att det aldrig blir tomt i vattenglaset, att gästen kan slappna av, musikval och volym osv. Det är sådant som man inte kan köpa i fina butiken utan man får lära sig, känna av.

det dukade bordet

För en inbjudande dukning ska inte vara ett uppvisande av dyra klenoder som just kan ge en rätt obekväm känsla. vardagsporslinet på en tygduk istället för ett naket bord. Loppisfyndade linneservetter istället för pappersservetter, blanda både varma och kalla material ger härligare känsla än dyra märkesgrejer, många glas och extra kniv för bröd mm. Det sitter i detaljerna mer än prislappen på tingen för att det ska kännas lyxigt om jag ska försöka förklara hur jag tänker.

det dukade bordet

Och jag måste än en gång ta upp ljussättningen. På bilderna överst här är det bordet i dagsljus och ljusen släckta. Här ovan kväll, mörkt ute och endast upplyst av levande ljus. Bara en sådan lite sak gör ju hela jobbet egentligen. Skulle kunna skriva ett helt inlägg om olika ljussättningar vid dukningar då det finns så många fällor och knep. Och servettvikningar – my god, där finns det ju en hel ocean av saker att skriva. Min mest populära här bloggen är klassikerna Näckrosen och Påskharen för att nämna några.

det dukade bordet

Nej detta är inte den dukning som är den bästa jag gjort men den skapades i lördags (med svärfar och svärmor-liksom innan Mello-häng i källaren) och skapades i rekordfart. Allt startade med att vi bestämde att vi skulle servera en fisk- och skaldjursgryta. Det gav vitt vin till dryck. Det gav att jag ville använda remmarna (klassiska vinglas med grön fot och ristade vinrankor på det transparenta glaset) och till de de gröna vattenglasen. Sedan följde resten av detaljerna med. Och en liten förskrämd tulpanbukett från matbutik följde också med när vi handlade maten.

Så vad jag försöker säga är att även en liten middag och begränsad stund runt bordet kan få sig en dukning med många delar och känsla.

Och maten då? Hur smakade den? Magiskt god gryta av maken som skapade en underbar smak.

Det finns så mycket mer jag kan skriva om dukning, färger, material, tips, råd och tankar men måste hejda mig här. Om ni gillar detta så kan jag absolut skriva mer. Eller så kommer jag skriva ändå för att jag själv gillar det så mycket ha ha.

En alla hjärtans dag-middag i 4 timmar

Jag hoppas du fick en fin alla hjärtans dag igår. Kanske inte måste vara fyrverkerier och discokulor utan just göra något mer av en vanlig tisdag. Så ser jag på denna dag.

Och som jag skrev i går så hann jag precis i sista rycket få till något som visade att det var en kärleksfull dag med lite pyssel till middagsbordet. Och middagen hade barnen fått bestämma och som det så ofta är på senare tid så blir det räkor. Och då vi inte skulle ha en middag med alla samlade var det ju perfekt. Ingen matlagning, inget som behöver hållas varm.

Måste först bara visa denna magiska tavla som visade sig på övervåningen i går kväll. varje fönster blir verkligen som konstverk med dessa himlar.

Med en dotter på basketträning och en son på vattenpolomatch så var det maken, jag och lillebror som började mumsa räkor, majjo, brieost, baguette och härlig grönsallad med mycket avokado. Och då med de för dagen skapade servettringarna av papper med hjärtan.

Och den som spar hon har: kolla vad vi hade i frysen. Sniglar. Så klart skulle de få vara med. Och när lillebror lämnat bordet kom dottern hem för att fortsätta.

Sedan blev det en lång paus och katten Bernhard såg sin chans att ta plats. Jag la lillebror och maken hade religonsläxförhör med dottern. Jösses vad man som förälder måste kunna saker. Hur mycket kan ni om buddismen? Då hon inte får ta med sig boken hem måste vi alltså googla fram kunskaperna åt henne. Är inte det katastrof???

Sedan kom äldste sonen hem och gjorde mig å maken sällskap. Han fick nu räkor och sniglar samt ostron som maken hade öppnat.

En middag i olika akter, med olika närvarande, som höll på i över 4 timmar. Disken gick snabbt i alla fall då inget från spisen behövdes fixas med ha ha.

Hjärtlig servettring, varsågod – mall att ladda ner

Vad sägs om en söt servettring perfekt till alla hjärtans dag? Jo då, du hinner fixa detta. Enklare sätt att piffa till middagsdukningen för ikväll går nog inte att finna.

Med klippta pappersremsor får du i ett kick till en mycket söt och hjärtlig dukning. Och det måste inte ens vara i röda, rosa papper utan funkar i vilka färger som helst så klart. Det är väl att då det är just alla hjärtans dag idag som det känns passande med dessa kärleksvarma färger.

Jag tog en powerwalk i morse och kom på att jag inte (förlåt, det är lite som att svära i kyrkan) hade något planerat eller pysslat till vår kväll. ”Men en servettvikning eller nåt sånt borde jag väl kunna fixa?” tänkte jag. Och så föddes denna idé med svetten rinnande längs ryggen och den franska technon i hörlurarna.

Duka till alla hjärtans dag

Vad som behövs:
Kraftigt mallpapper
Färgat papper
Blyertspenna
Sax

Gör så här: Ladda ner min mall jag skapat HÄR och skriv ut och föröver sedan till kraftigt papper genom att rita av den där. Rita vidare av den på valfritt papper men gärna lite kraftigare så som 110g. Klipp ut remsan.

Klipp en liten skåra vid botten på ena halvans hjärta och i toppen/klykan på den andra. För ihop till en rund papperscirkel och hyska i varandra. Justera så hjärtat blir jämnt. Trä genom en servett och planera på bordet.

Fint att göra i flera olika färger och kanske även i mönstrade papper.

Kvällens dukning går i varma soliga färger. Blommor från tidigare plåtning som helt klart börjar sjunga på sista versen ha ha. Men ack så vackra.

Vill du ha fler tips på dukningar till alla hjärtans dag?
Om du har papperservetter – klipp dig ett hjärta.
Supersöta hjärtan med hjärtan – du får kolla vad jag menar.
Mest fokus på snittarna men kolla bordsplaceringen här.
Något för de yngre att göra till familjens dukning kanske.

Blir alldeles lagom mysigt detta då vår kväll är lite knasig med en på basketträning, en på polomatch, en som skjutsar och en som kör läxförhör men räkor och ostron ligger i kylen. Perfekt så ingen mat behöver lagas och hållas varm, ha ha. Blir toppen men får se hur många vi blir runt bordet samtidigt…