Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 mars, 2022

Påskdukningsinspo med decoupage – snyggt påskpyssel

[wordpay_ad type=”float” blur=1]

Här kommer en dos påskdukning till dig. Ja, jag kunde inte hålla mig att testa en idé jag haft så man kan väl säga att jag testkörde påsken här hemma.

Jag har länge velat göra en dukning där jag använt decoupage för att göra servettringar av toarullar och vad kan vara bättre än till en påskdukning. För det blev ju även äggkoppar. Man kan ju säga att det blev två för en.

Vad är decoupage? säger nu vissa. Jo det är en gammal teknik, faktiskt från 1700-talet, när man klistrar tunt mönstrat papper på något, och det kan vara porslin, glas metall eller som här på kartong. För att göra detta behövs decoupagelim, finns i exakt alla hobbyaffärer. Resultatet blir som om mönstret överförts från servetten till underlaget.

Toarulle har du garanterat hemma, en pappersservett har du ganska säkert men decoupagelim kan det vara svårare med. Men i övrigt är detta ett riktigt bra och enkelt pyssel.

Inte mycket som krävs men blir riktigt effektfullt.

Decoupage med servetter på toarullar

Dela en toarulle på mitten och separera bladen på en mönstrad/färgad servett. Klipp ut den servettbit som ska användas. Pensla på decoupagelim över hela rullens utsida och längs kanten på insidan. Lägg på servettbiten så plant som möjligt, klipp bort överlapp. Tryck till lite lätt och vik in på kanterna. Limma nu igen utanpå så servettens mönster trycks in mot papprullen, även på kantens insida. Låt torka.

När man målat/limmat klart så ser det inte så härligt ut. Bara kladdigt och klistrigt men när det sen torkat så är servetten som borttrollad. Endast mönstret är kvar på rullen.

Det vita på servetten blir som underlaget man limmat på. I detta fall papprulle.

Fler tips på påskdukningar? Titta då på dessa:
Servett som påskhare
Färgglatt med stearinljus
Den perfekta servettvikningen – näckrosen
Vårfint med gult och blått 
En papphöna, mall att ladda ner
Retro etiketter att ladda ner

Så här skulle jag duka om Svenskt tenns grundare Estrid Ericsson skulle komma på besök, som spöke då…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.