Kakfest, bad i Höganäs & barnens middag

Dottern hade en lista på saker hon måste göra när vi kom till Skåne: bada på Kvickbadet i Höganäs, äta lunch i korvkiosken och med det potatismos de tycker är världens bästa, besöka Lager 157, lagande ”barnens middag” och tänk – allt detta hann vi med på vår första dag! Och lite till.

Vi är 11 personer i samma hus nu men brukar vara fler och det är för att det finns en liten ny familjemedlem och föräldrarna har hyrt hus i närheten. Idag skulle vi ha gofika hos dem och för enkelhetens skull, och för att det är så gott, så storhandlade vi bakverk på Kakboden här i Höganäs.

Inte svårt att köpa för mycket om man så säger. Men nu till stranden.

Kvickbadet är en favorit hos både barn och föräldrar.

Vi kom lvid lunchtid pga tonåringar som sover länge och det regn som skulle komma på eftermiddagen hade nog skrämt bort många så vi fick bra med plats på bryggan.

Men det var inget fel på vädret skulle jag säga. Lite disigt vilket bara är skönt men varmt i luften, 22 grader.

Alltid krabbfiske och krabbrace på västkusten, även på den skånska västkusten.

”Äh, håll truten!”

Och vi tackar Höganäs kommun som i år har gratis utlåning av en massa olika saker. Bland annat SUP.ar. Äntligen fick barnen testa, som de önskat det så länge.

Sedan var det dags att åka på fika, när det faktiskt samtidigt började mula på sig rejält för lite regn.

Sedan var det då det efterlängtade besöket på Lager 157 men det kände jag att jag inte vill plåta… Men bra basplagg köptes som det faktiskt var behov utav.

Och några bilder på inhandlingen för barnens middag blev det inte heller. Men från middagen.

Vissa barn jobbade mer än andra…

Till förrätt serverades två olika sorters gurksallad för det är trenden på TikTok. Och det var så gott. Jag hoppas innerligt de vill göra mer av detta fler gånger.

Och till huvudrätt blev det en favorit i repris: färska vårrullar, sommarrullar. Men denna gång med stekt strimlad lövbiff och kyckling istället för räkor.

Det gjorde de bra. Vilken heldag det blev. Bra start på vår Skåneresa.

Franska musslor, French toast & soltorkad tvätt

En gott och blandat-påse av sommartips kommer här medans vi är på vår sommarresa som jag bloggar om varje dag. Jag plockar fram saker från arkivet som jag tror kan passa för både lata sommardagar i solen och även sommarregniga lediga dagar. Tips på mat, bak, pyssel och saker att göra. Jag hoppas du kan hitta något som kan inspirera. Klicka på de understrukna orden i texterna under bilderna, länkarna, för att läsa mer.

Moules marinières

Blåmusslor är i säsong hela året, är rätt hela året men på sommaren blir det extra bra som moules marinieres.

Sött och salt i perfekt kombination med aprikoser och feta. Speciellt när de är varma.

Jag lagade french toast i Frankrike och vill göra det igen. Som att resa bort i köket.

Så enkelt, så genialtiskt med isklampar bib:en.

Tack vare solen slipper du använda strykjärn. Linneservetterna blir som manglade.

Önskar dig en fortsatt fin somrig dag.

Hej från Skåne med gratinerade havskräftor & kvällsdopp

Vi är ute på vår sommarresa och nu kliver vi över i nästa kapitel. Vi lämnar västkusten där vi haft tre fantastiska besök på Koster, Åstol och Brännö för att fortsätta ner i Skåne.

Vi hade en färja att ta vid halv ett så efter frukost tog vi en sista vända på denna fantastiska ö.

Blir knappast mer sommarlov än så här.

Färjan var på ingång men jag stegade fram till fiskaren Filip och köpte mig en påse havskräftor.

Han bad om ursäkt för att de var så små men för en stockholmare var de ju jättestora. En kasse råa kräftor fylld med is. Tur vi hade lagt våra kylklampar i frysen hos min bror så vi kunde lägga dem i kylväskan och ta dem med ändå ner till Skåne. Kanske vi tog med oss det bästa Västkusten kan ge?

Om båtturen till Brännö var grå var hemfärden blå.

Nu till fastlandet och en biltur till Skåne.

Det första vi gjorde: jag bäddade sängar och maken klöv havskräftor. Med smör, vitlök, persilja och lite chili så var strax förrätten klar.

Om det fanns ett doftfilter så skulle du just nu känna doften av vitlök och sommar.

Då var vi äntligen här i Skåne ihop med makens familj och kusiner som springer och leker. Som ett sommarvykort som vi födda på 70-talet skulle säga.

Mitt främsta semestergöra: lägga patiens. Alltid, varje dag. Så rogivande. Och jag har sedan länge sagt att jag ska lära mig nya men fastnar vid Harpan, Klockan och Hannibals färd över alperna. Kanske i år jag lär mig fler?

Vi åker och tar ett kvällsdopp sa nån. Absolut sa fler. Och vilken tur för det var något utöver det vanliga.

”Men det är ju varmare i vattnet än i luften!” utbrast sonen. Och det var verkligen helt otroligt hur det var sådan skillnad. Faktiskt så var det 16 grader i luften och hela 22 grader i vattnet.

Väldigt uppfriskade av doppet och omtumlade av upplevelsen vände vi hem för lite jordgubbar och kvällsfilm.

Se där, ett dygn av två olika landskap och massa olika vyer. Sommaren som fortsätter att ge.

Somriga bordsplaceringar, namnlappar

Ska du duka sommarbord och önskar ha en passande bordsplacering, somriga blomstrande namnlappar? Ja men då har jag ett gäng. Ha samma över hela bordet eller ha olika för varje kuvert? Ja det är bara att pyssla loss och leka fram.

Skär en skåra i en fast blomma och stick ner ett namnkort

Skriv på längden på ett namnkort och stick genom en blomma

Skriv med permanent penna på blad

Namn får ypperligt plats på en tandpetsflagga.

Banka fram blommor, se hur HÄR.

Ska se om jag kan fylla på den här listan i sommar. Hoppas på många blomstrande långbord och sommarmiddagar i det gröna.

Egen müsli, fruktstrut & annanasis

En gott och blandat-påse av sommartips kommer här medans vi är på vår sommarresa som jag bloggar om varje dag. Jag plockar fram saker från arkivet som jag tror kan passa för både lata sommardagar i solen och även sommarregniga lediga dagar. Tips på mat, bak, pyssel och saker att göra. Jag hoppas du kan hitta något som kan inspirera. Klicka på de understrukna orden i texterna under bilderna, länkarna, för att läsa mer.

Att göra egen müsli är också en sådan tydlig jag-är-ledig-grej för mig. Dels för att frukosten är viktig på semestern men även för det är ett kul pyssel.

Du vet hur jag gillar genvägar och att skapa en enkel lunch eller tillbehör till middagen med färdigkokta rödbetor är en sådan för sommaren.

Kanske det blivit glass varje dag denna sommar? Varva med fruktsallad i struten.

Saftigaste focaccian blir somrig med ”blommor”.

göra eget iste

Svalkande och välgörande (om man tänker på teets upplyftande egenskaper) med egen iste. Så fräscht.

Ett somrigt life hack kommer här: koka ägg och potatis

Låt oss resa till Karibien för ett tag via lite ananasis.

Önskar dig en fortsatt fin somrig dag.

En rikig sommarlovsdag på Brännö

Att vakna utan klocka som larmar, utan att bli väckt av ljud från bilar eller annat utan att få sova ut och vakna till sommarens ljud och ljus. Det är nog det sommarlov för mig. Och det var här på Brännö det infann sig.

Den skönaste katten på jorden. Följ Ulla och livet är gott liksom.

Ett bord av frukost att plocka med sig av för att…

… sätta sig mitt i sommaren. En frukost i det gröna.

När man är på en ö så har man lyxen att känna av åt vilket håll man ska ta sig – vilken kustsida, vilken stan blir bäst. Vi plockade ihop oss och en picknick och klev över ön till klipporna.

Sommarlov, klippor, horisont, hav och kusiner. Allt det vi drömt om.

Nöjd.

Här blir bra. Vi slår oss ner här.

Alldeles lagom blåsigt och hårt.

Pyttipanna, vändstekt ägg och knäcke.

Och glöm inte HP-såsen. För allt i världen, glöm inte den.

Storkusinen lär ut hur flugfiske. Tror ett core memory precis skapades.

Kors vad det vimla av segel i da’…

Lite solbrända, mycket nöjda satte vi av mot handelsbutiken och glasskiosken.

Jag har blivit tant och vill helst ha romrussin eller ägglikör men det var mycket gott med cappuciono och cookie dough också.

Hos brorsan fixad han och svägerska en helt underbar middag med färska vårrullar som också kallas sommarrullar. Och det var ju passande.

Hårt rispapper som blöts i kokhett vatten och blir mjukt.

Fylls sedan med alla godsaker man önskar och rullas ihop. Skrivit mer och recept HÄR.

Efter den härliga middagen så kunde vi inte låta bli att ta vara på kvällssolen som var på så gott humör. Barn och pappor spelade fotboll på gärdet medan mammor och syster tog en promenad till hamnen.

Legend!

Attans att vi kom en dag fel. Dagen efter var det dans på brygga, båt från stan och servering.

Men man kan ju njuta av allt ändå. Som att ta ett bad.

Japp, jag badade och det var bland de skönaste baden men som dottern sa: det såg mer ut som du trillade ner i vattnet än dök… Så var det nog 😂

Sedan var det bara gos och mys på alla sätt innan det var dags att kojsa. För dagen efter var det vidare resa på vår turné i Sverige.

Gifflar, blandade planteringstips & råkräm

En gott och blandat-påse av sommartips kommer här medans vi är på vår sommarresa som jag bloggar om varje dag. Jag plockar fram saker från arkivet som jag tror kan passa för både lata sommardagar i solen och även sommarregniga lediga dagar. Tips på mat, bak, pyssel och saker att göra. Jag hoppas du kan hitta något som kan inspirera. Klicka på de understrukna orden i texterna under bilderna, länkarna, för att läsa mer.

Saftiga, vackra och galet goda vallmogifflar. Perfekt lata sommardagar att nattjäsa.

Primörer och dipp? Testa då hummus med rädisor och presentera snyggt.

Råkräm

Vaniljkräm vill man ha till allt. Men kallgör en råkräm så går det fortare.

Vi är många som minns barndomens citronyoghurt. Gör egen citronyoghurt så blir det godare.

Plantera mynta och du har mynta for life.

Loppistips: silverfat till krukor. Snyggare och billigare.

Önskar dig en fortsatt fin somrig dag.

Lämnar Åstol & far till Brännö

Vår sommarresa fortsätter och det är ännu en ö på västkusten vi nu kliver på. Underbara Brännö där min bror med familj bor och som vi har lyxen att få ta en bit av för några dagar.

Färan från Saltholmen där bilen lämnas. Brännö är en bilfri ö och det är lugn och ro som vi rör oss mot.

I hamn och min bror mötte med cykelkärra.

Lite mulet men varmt. Men framför allt med ett varmt mottagande.

Ett mycket efterlängtat kusingos. Tänk vad man som syskon kan ge sina barn en ovärderlig gåva, genom att barnen får så fina kusiner som berikar livet för dem.

Grillat och sommargrönsaker på allra bästa sätt.

Ett bord och sällskap vi längtat efter så länge. Nu är vi här och njuter sommar!

Grillat rispapper, klassiska sommarbak & filmjölkslunch

En gott och blandat-påse av sommartips kommer här. Jag plockar fram saker från arkivet som jag tror kan passa för både lata sommardagar i solen och även sommarregniga lediga dagar. Tips på mat, bak, pyssel och saker att göra. Jag hoppas du kan hitta något som kan inspirera. Klicka på de understrukna orden i texterna under bilderna, länkarna, för att läsa mer.

Kanske du inte testat att grilla rispapper än? Gör då det.

sandkaka

Ett mycket välbeprövat recept på en klassiker: sandkakan

mandelkubb

Och vilket bakverk är mer klassiskt än mandelkubb? Inte många i alla fall. Perfekt för fika i bersån hela sommaren.

Långa frukostar och allt det färska ska förvaras rätt. Här är tipset för hur du ska förvara färskt bröd.

Att ta en filmjölkslunch är 100% sommarlov.

Önskar dig en fortsatt fin somrig dag.

Marstrand, vågskvalp & Eric Gadd

Det är så bra när man inte tycker det är dåligt när vädret är dåligt, när man har möjligheter till härligheter bara en båttur bort. När molnen hängde tunga och regnet hotade så tog våra vänner med till Marstrand oss i sin båt.

När det skvätter från havet och det duggar lite lätt från ovan jämnar det liksom ut sig 😂

Proffsig båthund

För den som inte varit på Marstrand tidigare kan jag säga att det är en otroligt vacker stad i hamnen och varje hus är som taget från en sagobok. Och det är en känsla av att vara i en lyxig del av Sverige. Här är det inga små torp eller enkla hus utan påkostat och dyrt. Är det Sveriges Saint Tropez?

Mot alla odds lever denna berömda silver poppel vidare. Och det där uttrycket hoppas jag få säga när jag är över 80 år…

Klart vi tar en tur till fästningen.

Ett imponerande bygge och lite himlastormande tanke att det var ju nyss, 1993, som det togs ur bruk som en del av vårt försvar. Kan inte ha varit direkt avskräckande direkt på senare delen av 1900-talet…

En krukodling som imponerade och inspirerar.

Ett hus i min smak. Och ser du den förvånade lilla gubben som fönster, lampa och dörr bildar? Tydligen har man nära till sitt barnasinne om man ser figurer, ansikten och djur i olika formationer. Bra, jag har mitt kvar till fullo.

Lunch I hamnen.

Fisk på brittiskt vis och räkor på svenskt vis.

Dags att vända tillbaka till Åstol och vår lille kille rattar tryggt ihop med kapten vid sin sida.

Vakande hamnkatt.

Denna kväll var det middag med konsert i hamnen, på Åstol Rökeri och vi började hemma med en munsbit vår värdar fixade. Så gott med knäcke, kallrökt lax, pepparottsröra och picklad rödlök. Den åker in i inspirationsmappen.

Middagen bestod av kavring med laxröra samt liten låda med räkor. Nja, här måste jag säga att det inte var så lyckat. 1) det var inte färska räkor vilket ju finns runt knuten så det kändes lite konstigt. 2) det var otroligt lite räkor för att klassas som en huvudrätt. Ledsen att säga men det var lite skralt med käk.

Men allt detta vägdes upp med att Eric Gadd var helt fenomenal. Åh vad jag lyssnat på hans musik och hans cd Floating var alltid i spelaren där i mitten spå 90-talet.

Stämningen var på topp. Alla sjöng med och dansade i takt.

Fun facts: senast jag såg Eric Gadd var i Uppsala och jag tog mig in på klubben med falskleg. Borde vara preskriberat väl???

Tack för en härlig kväll Eric.

Min mesta rock-outfit från resväskan.

Tack och god natt vackra Åstol.