Vår nyårsafton i 3 steg – både ute & inne

Gott nytt år! Hoppas du fick ett fint nyår och kunde fira att vi nu lämnat 2020 och siktar framåt.

Vi fick et riktigt fint och roligt nyår med vår tre-stegsraket. Lite spretiga bilder då fokus låg på att vara mitt i det mer än genom kameralinsen men här kommer ett gäng bilder. Bilder för mig att minnas och ta fram när det är lite gråa tråkiga dagar.

Man lever som man lär. Gjorde mig en festlig och glittrig hårprydnad – som dem jag visade i Nyhetsmorgon. Tog på mig min festligaste klänning för här ska det inte hållas igen om än i en annan tappning än den vi kanske önskat.

Vi firade med kära vänner men då vi skulle bli för många om vi samlades allihop inomhus delade vi upp oss i små grupper men hade fördrink och tolvslag tillsammans utomhus.

En fantastisk fördrink som var ett knytis. Alla hade med sig olika snittar och ställde på trädgårdsbordet bland flaskor av bubbel och handsprit.

Värmande brasa, gasolbrännare, vackra ljusslingor och marschaller.

Så goda, så vackra. Och jag kommer aldrig tycka om Iphones kamerainställning med kort skärpedjup när den kapar saker som glasets överdel, ha ha.

Succé varje gång – marshmallows på spett över eld.

Barnen hade tillsammans gjort ett eget Kahoot, frågesports-tjänst på nätet, och genom fönstret kunde vi se tv-skärmen med frågorna. Vem som vann? Jag så klart.

Sedan gick vi hem i små grupper för middag inomhus.

Dukningen som jag visade tidigare blir som vackrast när kvällens mörker sänkt sig och de levande ljusen tänds. Jag är mycket nöjd med ljuskronan jag skapade i lampan. Gav ett helt fantastiskt ljus. Det ska jag göra om flera gånger.

Medan maten förbereddes skapade dottern med kompis fördrinkar till barnen.

Och namnlappar på. Alltid en bra idé.

Då tar vi och sätter oss.

Nyårsförrätten nummer 1: Löjrom med smetana, finhackad och isad silverlök och smörstekt blinier. Serverat på musselskal för allra festligaste sätt.

Mellanrätt måste man ju ha på nyår. Maken gjorde en helt magsikt god grön ärtsoppa – creme ninon. Toppad med lättvispad grädde och champagne.

Myset! Och skratten! Och tre killar i rödaktiga skjortor.

Huvudrätten som sa hallå! Ångad torskrygg, mandelpotatis, tunt skuren isad blomkål med dressing och hummerhollandais.

Barnens egna pepparkakshus fick se sig krossat.

Sedan var det dags att ta på sig varma kängor och mössa för att gå till ängen och möta upp de andra. Tolvslaget var nära.

En rekordgrön nyårsafton men det tog inte bort stämningen.

Tomtebloss. Finns nog inget festligare.

Vi hade köpt en tårta med raketer som ställdes långt ut på ängen. Det var fint att rejält fira av och stänga året med en smäll.

Tillbaka hem och efterrätten. Egengjord sorbet med champagne, det som vi också hade på midsommar. En riktigt festlig dessert hela året.

Sedan tog jag fram discolampor och vi dansade som om det inte fanns någon morgondag. När klockan passerat 03.30 surrade min armklocka. Den är kopplad till min telefon så den surrar när det ringer. ”Vem ringer nu?” tänkte jag. Men det var inget samtal. Det var klockans stegräknare som sa – du har nu tagit 10 000 steg. Det tyckte jag var en tydlig signal att jag gjort mitt och läge att gå och lägga mig. Mycket glad och nöjd över att det blev en fin nyårsafton och tacksam över goda vänner i vår lilla bubbla att kunna fira med. Samt överlycklig över att jag redan innan sömn hade gjort min dagliga motion. Kunde med gott samvete göra INGETING på nyårsdagen.

Guldig nyårsdukning med partypoppers & ljusslinga

Gott slut kära vän! Hoppas du får en fin dag och kväll. Att vi nu ska fira att detta skitår, rent ut sagt, är till ända.

Jag tog lite bilder på hur bordet blev. Jag och dottern dukade precis det klart. Nu står vi i köket och förbereder middagen. Vi ska fira ihop med vår lilla sociala bubbla, med en annan grannfamilj som har barn i samma klass som våra barn så det är verkligen i vår lilla bubbla. Men sen så är det förrätt och sedan tolvslag med flera familjer, som jag tipsade om på Nyhetsmorgon.

Dukningen blev vit och guld. Eller mässing om man ska vara ärlig. Väldigt nyårsmässig eller vad tycker du? Jag har nästan exakt samma dukning som förra året fast då var vi 17 och nu är vi 9 samt att då var det silver istället för guld.

Årets nyårsdukning med partypoppers & ljusslinga

Två tips vill jag dela med mig av så här sista chansen på året. Bordsplacering av partypoppers.

De är små men smäller högt. Och blir ju jättebra som placeringskort.

Sätter guldfärgad papperstejp runt snöret och skriver namn. Klart!

Kommer smälla högt under kvällens gång.

Och sedan gjorde jag om lampan till en ljuskrona med batteridrivan ljusslingor, serpentiner och glitter. Kalasigt eller hur.

Nu ska jag iväg för att ta ett glas bubbel i trädgården hos min mamma och två bröder. Ett annorlunda nyår på ett ett annorlunda år.

Jag vill tacka för iår. För att du varit här och gett mig sådan glädje och energi. TACK!

Och sedan vill jag önska dig et GOTT NYTT ÅR! Vi ses nästa år. Då med nya friska tag!

Tips för att fira ett annorlunda nyår 2020

Precis som allt annat detta år blir även årets sista kväll annorlunda. Nyårsafton 2020 kommer inte bli firat med stora fester där många samlas vid långbord och man kramar både vänner och okända vid tolvslaget.

Tips för ett annorlunda nyår 2020

Jag ska idag vara med på Nyhetsmorgon och tipsa om hur man kan göra för att ändå få ett kul nyårsfirande, delvis utomhus. Slå på 4.an kl 10.30 om du vill. Men så klart kommer mina tips även här på bloggen.

Fira nyår i tre akter

Vi har alltid firat nyår ute egentligen. Vid tolvslaget har de flesta gått utomhus för att titta på fyrverkerier, skicka raketer och hälsa på grannar och vänner. Det blir samma i år fast den stunden är längre. Vi ska inte bara stå och huttra under 12-16 minuter och sedan springa in igen och fortsätta festen utan göra något av själva timman runt tolvslaget.

Mitt tips för en fin helkväll som kan vara coronaanpassad är att ha en trestegskväll. Ha fördrink utomhus och träff med vänner som bor nära. Sedan går man hem till sig eller i små grupper om 4-6 personer för att äta middag hemma i lugn och ro och sedan vid 23 samlas igen för ett firande av tolvslaget. En sådan kväll är inte så dumt faktiskt för det blir ju inte så lång väntan när man hela tiden är i rörelse.

För att de här stunderna utomhus ska kännas festliga, trevliga och värdiga ett nyår får man göra det ombonat, ja nästan inreda utomhus. Några tips:
• Marshaller är alltid det första som möter gästen – visa vägen och rama in uteplatsen
• Värmande saker som filtar, fällar, plädar får läggas på de platser som finns
• Elda i eldkorgar och eldfat vilket ger både värme och stämning
• När man har eld ska man grilla marshmallows – det gillas av alla.
• Lägg dukar på borden för att skapa rumskänsla
• Stormlyktor gör man lätt med stora glasburkar eller glasvaser. Häll sand, salt eller socker i botten och stick ner ljus. Ljusen håller sig från att blåsa ut.
• Ljusslingor skapar rum och feststämning
• Alla fester mår bra av musik. Batteridrivna bluetoothspelare eller med förlängningssladdar.
• Årets julklapp var stormköket – stek små plättar och lägg tex skagenröra på.

Visa att det är fest – dekorera & pyssla

För att sätta stämningen och visa att det faktiskt är en högtid att fira trots allt så gäller det att pynta och fixa lite extra. Här är några favoriter.

Nyår är ju raketer! Jag tipsar om dessa snälla raketer – tomteblossraketer. Kan vara ett av mina absoluta favoritpyssel jag gjort. Ett enkelt och kul pyssel för alla åldrar. Gör dem innan och  låt gästerna pynta och dekorera dem till fördrinken. Se beskrivning HÄR.

I vanliga fall så kan nyårskläderna planeras länge och väl, den härliga glitterklänningen och sandalerna man så gärna vill festa till det med kan bli svårt när man ska vara ute. Så klart kan man ha den glittriga klänningen men ett tips är att satsa på långkallingar, benvärmare, mamelucker och/eller annat som värmer.

Men sen så är det ytterplaggen man får satsa på – jag vill tipsa om att göra små broscher, buketter av presentsnören, glitter eller annat som känns festligt och sätta en säkerhetsnål på och fäste på kappan.

Nyårskalas visas ofta med partyhattar. Perfekt att till sina ytterplagg för genast blir det lite festligare.

Jag vill tipsa om att man tar med pappershattar som gästerna kan få pynta, göra sin egna kalashatt. Hatten görs av en halvmåne som vrids ihop till en tratt och häftas ihop med häftapparat.

Nyår och bubbel hör ihop. Gör en ishink av is att ha framme vid utomhhusminglet. Gör en ishink med glitter från julen så blir det riktigt festligt. Se full beskrivning HÄR.

Ha musikquiz. Sätt på, streama lista med topplåtar från året och låt gästerna gissa artist och titel.

Fira flera nyår! Vårt nyår är klockan 00.00 men det sker nya år över hela klotet under dagen. Ha nedräkning för olika länder. Till exempel de här: 23.00 Estland, 22.00 Turkiet, 21.00 Georgien, 20.00 Indien, 19.00 Kazakstan, 18.00 Vietnam, 17.00 Filippinerna, 16.00 Sydkorea.

 

Hoppas detta fick dig att bli inspirerad och pepp på att göra något annorlunda firande detta annorlunda år. Och så tycker jag vi skickar 2020 till historien och blickar framåt mot ett friskt nytt år men bara möjligheter.

Champagnetorn. Om det ändå vore så väl…

Champagnetorn är ett inlägg med adlinks

Tänk att en sådan i vanliga fall trevlig sak som ett champagnetorn kan få en att bli smått deprimerad. Varför då? Jo för att göra ett champagnetorn behövs det minst tio glas. Får vi vara tio personer på nyår…? Nä, just det! Så deppigt.

Hur man bygger ett champagnetorn har jag skrivit om HÄR.

Klicka på länkarna för att komma till butiken: Champagnekupor, vinkylare, vas (slut i glas men i porslin), höga drinkglas

Men som jag sa vid julpyntet – bara för att dt inte blir många gäster, storslagen fest eller klackarna i taket så kan man ju pynta, duka och fixa så det känns festligt och glatt.

Jag kommer nog göra mig ett champagnetorn ändå fast vi är fyra som samlas. Det blir ju i och för sig på så sätt mer bubbel till varje person. Se där – en fördel jag inte såg innan.

Lite gladare saker till nyår?
Flera förslag på nyårsdukningar
Gör festliga raketer av tomtebloss och toarullar
Duka med guldkant
Placeringskort form av brev till framtiden
Piffa till champagenglaset för nyår

Snittar till nyår som går att förbereda

Snittar till nyår som går att förbereda är helt klart det bästa jag vet till nyår. Alltid gillat plockmat, fingerfood och snittar för det är alltid lika med fest! Eller i alla fall att det ska vara lite festligare än det vardagliga eller hur?!

Till en jobbplåtning i höstas på temat nyår gjorde jag just ett gäng olika snittar till nyår. Då passade jag på att plåta dem så jag också kunde göra receptinlägg med dem. Tidigare har jag visat några favoritsnittar till glöggmingel och det tycker jag absolut också kan funka till nyår så kolla även in dem HÄR.

Snittar till nyårSnittar till nyår

Det blev fem olika nyårssnittar som alla är enkla att göra och bra att förbereda. Också nyårssnittar som har en bredd i smaker och konsistens så de alla kompletterar varandra.

Snittar till nyår som går att förbereda

Häng på nu, för detta blir ett långt inlägg med massa nyårssnittar:
• Ostpuffar med picklad rödlök
• Kex med ankleverpaté & päron
• Selleri med ädelostkräm & valnöt
• Ädelostboll med pekannötter och tranbär
• Mini-hasselbackspotatis med creme fraiche, rom, rödlök

Snittar till nyår

Ostpuffar med picklade rödlök snittar till nyår

En av de enklaste snittarna att göra och en av de mest uppskattade för vem gillar inte brie och smördeg? Så lägg ihop dessa två och du får en pangsnitt!

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Rulla ut kyld smördeg eller kavla lätt ut smördegsplattor och skiva brie i ganska tunna skivor. Lägg på briskivorna på hälften av smördegen och vik eller lägg  på ett topplager av smördeg. Skär till i små kuber eller önskade bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Vispa samman ett ägg och pensla alla smördegsbitar. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter eller tills smördegen puffat upp och fått en gyllene färg. Servera gärna med picklad rödlök och persilja.

Dessa snittar kan göras i alla möjliga former.

Snittar till nyår

Ädelostboll med pekannötter och tranbär

Blanda 80g färskost och 60g ädelost (Saint Agur) i en bunke. Finhacka 1 dl pekannötter och 0,5 dl torkade tranbär som sedan blandas ner i ostkrämen. Hacka ytterligare 0,5 dl pekannötter  och lägg på ett fat. Ta en matsked ostkrämsblandning och forma till en boll, rulla i den hackade pekannöten och ställ på ett fat. Låt stå minst 30 minuter i kylen innan servering, stick då ned halva saltapinnar, garnera med granatäpplekärnor och persilja.

Detta har har blivit min favoritsnitt. Så perfekt krämig och crunchig, salt och söt. Och med den salta pinnen blir den ju bara helt underbar!

Snittar till nyår

Selleri med ädelostkräm & valnöt

Blanda 200g färskost och 200g ädelost (Saint agur) i en bunke. Ansa och skölj selleristjälkar. Fyll stjälkarna med ostkräm och skär i bitar på snedden. Toppa med en valnötshalva.

För alla oss som gillar de klassiska ostbrickorna med ädelostar och krispiga selleristjälkar är detta mumsmums. Och snygga blir de just när de skärs på sniskan så här.

Snittar till nyår

Mini-hasselbackspotatis med creme fraiche, rom, rödlök

Gör så här: Sätt ugnen på 220° och skala små delikatesspotatisar. Lägg dem i en träslev och skär tunna skåror rakt ner. Träslevens kanter tar emot så du inte skär rakt igenom. Lägg potatisarna i ugnsform. Strö flingsalt över och hyvla en skiva smör som läggs på på varje potatis.

Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter. Efter halva tiden tar du ut formen och öser det smälta smöret från formen över potatisarna.

Ta ut potatisarna och lägg på serveringsfat. Toppa med en klick creme fraiche, finhackad rödlök, rom, svartpeppar och dillkvist innan servering.

Kanske att detta är den snyggaste snitten till nyår du kan göra?

Snittar till nyår

Kex med ankleverpaté & päron

Gör så här: Skiva päron i tunna skivor och skär till i mindre bitar. Bred på ankleverpaté på valfria kex, förslagsvis crostini, och toppa med päronskivor. Ta några drag med pepparkvarnen över.

Det blir inte enklare än denna men för det är den inte enklare i sin smak. Så god!

Snittar till nyår

Hoppas det kunde inspirera till en festlig plocktallrik. Och som sagt, missa inte även de HÄR snittarna som passar riktigt bra in här också.

Juldagspromenad på Djurgården i snö. Äntligen!

Ett sms sa pling den 22.a december: vill ni följa med på en promenad Djurgården runt på juldagen? Så klart vi ville!

Aldrig hade vi väl trott att det skulle innebära pulsa i snö. Ingen av oss hade vågat tro på att det skulle bli en riktig vinterpromenad.

Vuxna och barn fick äntligen känna snöflingor falla mot kinderna, höra knarr under skorna och frysa häcken av sig. Äntligen lite vinter!

Minns hur vi förra året tog en promenad på annan kunglig mark på juldagen. Se HÄR. Samma kappa då som nu.

Djurgårdskanalen. Jag bodde 9 år på Gärdet när jag flyttade hemifrån och detta var min bakgård. Då. Nu är det inte ofta jag går här.

Härligt att runda udden och liksom ana skärgården. Se stora vyer över vatten. Även om det här var väldans dålig sikt.

Ska vi ta fika här? Nej vi går lite till.
Ska vi fika nu? Nej vi går lite till.
Nu då? Ja kanske där borta?

Tänk så det kan slumpa sig. Vi försökte i en evighet hitta något bra ställe i någorlunda lä. Höll på att ge upp när vi hittade bästa platsen!

Mer rejäl flax hittade vi ett bord med tak där vi dukade upp ett knytis. Vad körsbärstomaterna gör där är oklart…

Våra vänners nya familjemedlem var pigg och alltid redo för lek. Till vår äldste sons förtjusning. Han lär lätt ställa upp som hundvakt.

Ja ha, hur går vi nu då? Tur man hittade karta. Det började bli lite för kallt så snabbaste vägen tillbaka till parkeringen var allas önskemål.

De där två. Känt varandra ända sedan förskolan och Frost-eran. Nu är det Snapchat som gäller.

Jo då. Stockholm ligger där borta. Bara ett tjockt snöfall i vägen.

Tillbaka till där vi startade. Det dröjde inte länge i bilen innan alla våra tre små troll somnade i baksätet.

Tänk vad ett litet pling i mobilen med en trevlig fråga kan göra! Sånt jag hoppas mer på 2021.

Julaftonen 2020 – utomhus, stillsam & mysig

Så kom julen 2020 och den blev annorlunda, helt klart. Men för oss blev det ändå en riktigt fin jul. Många familjemedlemmar var saknade, många vanliga delar blev vi utan fast några saker blev riktigt bra. Jag har gjort flera inlägg med hela julaftonen då jag tog över 200 bilder, ha ha, men här tar jag ett samlingsinlägg med endast 10 bilder och länkar till de andra inläggen om du vill läsa och se mer.

Julaftonens frukost, se den HÄR, blev precis så där härlig vi hoppats på.

En liten men maxad juldukning, den HÄR.

Granen blev också liten i år se mer HÄR, men i mitt tycke alldeles perfekt.

Godisbordet stod redo och lockade.

Utomhusfika, se den HÄR,  med buljongsoppa och mousserande vin samt glögg och gofika.

Maken gör den godaste buljongsoppan.

En helt ny typ av julmiddag för oss. Dansk meny och tallriksservering.

Den finaste bilden jag tagit på hela året.

Så efterlängtad paketutdelning.

Måltiden avslutades med mandelmusslor. Fast, sen var det ju julgodisbonanza. Och julfilm.

Vår danska julmiddag & julaftonskväll

Efter vår utomhusfika klev vi in och värmde oss. Det var snart dags för Kalle Anka och akt 3 på vår julafton skulle starta. Julmorgonen kan du läsa HÄR och utomhusfikat HÄR.

I köket började vi rensa för att sedan förbereda middagen. Men först Kalle så klart.

Jag har berättat tidigare om vår plan för julmaten, du kan läsa det HÄR, och planen på julmat med inspiration från Danmark och tallriksservering var på gång.

Några saker som vi snappat upp när vi varit Danmark och ätit smörrebröd är en del toppings. Det är mycket finhackad lök, gräslök, rostad lök, väldigt mycket krasse och min favorit; friterad kapris. Jag kan säga att ALLT blir godare med friterad kapris.

Föredömligt förberett.

Här var det ”plating” på gång. Så himla kul att liksom leka restaurang och göra tallrikar. Vi gör vanligtvis antingen gående-bord eller bufféer men att ha tallriksservering är ju verkligen så fint.

Och för dottern och yngste sonen som ännu inte förstått tjusningen med sill får de egenrullade köttbullarna och prinskorvarna.

Här är första tallriken: Currysill, Glasmästarsill, Dronningen Margarethes sill och kryddsill

Jag äskar sill och att servera en silltallrik så här så njuter jag av det som mest. Att det inte blandas med rödkålssallad, lax och annat.

Den här bilden. Den lägger jag nära nära hjärtat och ska ha i minnesbanken för evigt.

Sedan tog vi paus för Karl Bertil Jonsson. En självklarhet för mig som sett den hela mitt liv. I min familj är det en stor sak och vi kan alla citat. Första gången jag såg den utan att ha någon förälder eller bror med.

Tallrik två: Hönsesallad, kallrökt lax på briochebröd och  panerad fiskfilé med remouladsås.

Tredje tallriken: ljummen grov leverpastej med knaperstekt bacon, krämig svampomelett och halstrad råbiff.

Va hade planerat en liten osttallrik också men det gick inte. Den får vi ta i mellandagarna.

Sedan var det ÄNTLIGEN paketutdelning. Som barnen längtat.

Mina tre små trallande troll. De finaste jag vet!

När vi delat ut klapparna, kramats, tackat så fanns det plötsligt plats för efterrätt. Vilken tur då jag bakat goda mandelmusslor dagen innan. Med lättvispad grädde och hjortronsylt. Den bästa efterrätten på jul tycker jag.

Sedan var det paketlek vilket var jättekul men då vi alltid tidigare gjort det med stora sällskap blev det stor skillnad på spänning. Men helt klart kul ändå.

Vi avslutade kvällen i tv-soffan med varsin tallrik julgodis och när julaftonen gått över till juldagen stöp samtliga i säng utan svårigheter att somna. Jag iklädd en ny härlig pyjamas som dottern gett.

En mycket bra start på julen. Jo, jag vill se julaftonen som starten. Vi har massa mys kvar och ska klämma ut allt vi kan av denna jul 2020. Det får denna pandemi inte ta ifrån oss!

Julaftonsfika i trädgården – en sann coronaeffekt

I år skulle det vara den stora julen i min familj. Du kanske känner igen det – släktingar som har en jul där, en jul på ett tredje plats och sedan v art tredje år så har vi julen ihop. Så är det hos mig. Och i år skulle vi bli minst 18 personer. Tidigt förstod vi att så går det ju inte. Hur gör vi då?

Efter att ha haft många utomhusträffar i november och december så visste vi att vi kan göra det jättetrevligt utomhus och faktiskt skapa god julstämning. Så länge det inte är ihållande regn.

När väderleksrapporter visade att det skulle bli minusgrader och kanske sol så visste vi – detta kommer bli bra.

Ett bord med en riktigt härlig värmande julträff dukade jag upp.

På med underställ, fram med fällar och filtar. Vi ska kunna vara ute i flera timmar.

Min mamma, bror med fru och barn kom och svambuljongen samt piroger värmdes.

Och julklappssäcken fylldes till bredden.

Vårt bord fylldes med, i kronologisk ordning: mousserande vin, julmust, svampbuljong, polska piroger med olika sorters fyllning, glögg, småkakor, mjuk pepparkaka, stollen och polsk kaka. Sedan även skattjakt för barnen med godispåsar till hälften fyllda av marshmallows att grilla.

Dottern gjord helt själv godisar till barnen.

Jag lånade mammas välanvända eldkorg. Att hitta ett i butik nu har varit lögn att hitta. En coronaeffekt?

Klarblå himmel, sol och frost. Om man inte kan få ett djupt täcke av snö så är detta näst bäst ändå.

Maken gör de bästa buljongsopporna. Detta blev vår fjärde jul med buljong i trädgården på julafton. I vanliga fall så sker den efter Kalle Anka i beckmörker men i år mitt på dagen. Man kan säga att vi övat på coronasäkrade utomhusträffar på jul i flera år…

Sedan hade jag gjort en skattjakt i trädgården – de får en lapp med en ledtråd till var nästa lapp ligger och de ska leta där för nästa ledtråd. Nu råkade de se en lapp på vägen så själva jakten blev inte så lång, ha ha. Men då de fann skatten var det ingen som var missnöjd direkt.

Julklappsutdelning. Min mamma fick en gåva av min äldste son som han gjort i slöjden. En sak jag själv gärna fått. Men om det är någon som varit snäll och kämpat i år är det mamma så hon förtjänar den allra mest och bäst.

Denna har sonen jobbat med i träslöjden hela året, Jag är så stolt över honom. Den är perfekt!

Vi avslutade med varm och värmande glögg. Luftkramades och önskade varandra god jul.