Jultidning, Nyhetsmorgon-fix, Årets kock & Rosendal Gardens

Vissa dagar innehåller mer än andra och i fredags var en sådan. Allt från midsommar och jul, till SM i matlagning och musikfestival. Och med klädbyten dessutom. Helt klart en dag värdig för bloggen.

Tog mig in till stan, Swedenborgsgatan på Söder för möte och det var först riktiga varma dagen. Inte bra att då åka in till stan kan tyckas…

Och kanske inte heller ha möte om julen, ha ha. Men men – så är mitt jobb ju. Och det ska erkännas att jag blev så glad av mötet för att prata julmys är ju det bästa jag vet. Du känner väl mig…?

Jag bytte stadsdel och trampade uppför Nybrogatan och det är lika kul varje gång det sker: solen skiner, det är varmt på riktigt och gatorna fylls av folk. Man undrar lite var alla varit innan.

Rekvisita och fix för Nyhetsmorgon som jag gästar på torsdag, dagen innan midsommar så det kommer bli fullt av midsommartips. Slå på tv.n kl 09.30 så ses vi.

Kände mig somrig och fin. Men behövde byta om för nästa kapitel på dagen krävde en helt annan outfit. Hem med all packning av rekvisita och byta om.

Kvällen innehöll två olika events. Först en tjusig tillställning p Nationalmuseum där det var kvalfinal för Årets kock 2025 med efterföljande middag. Sedan så skulle jag ut till Djurgården för Rosendal Garden Party som är en utomhusfestival där klädens ju är en annan. Samt att där är det fortfarande väskförbud.

Landade i stiligt svart långkjol med jeansjacka med många fickor.

Så vackert på Nationalmuseum. Och du vet väl att du kan äta där utan att behöva betala inträde till museumet.

Så spännande! Avslöjandet om vilka 6 tycker kockar som gått vidare till slutfinalen. Läs mer om kvalet HÄR. Finalen är 2.a oktober.

Följande sex kockar går vidare till finalen av Årets Kock 2025:
Ida Bauhn, Nour, 389 poäng.
Magnus Åkerström, Bibliothek, 338 poäng.
Robin Frank Lindqvist, KOKA och Björns Bar, 337 poäng.
Mikael Feuk, Gastro Gaspari, 334 poäng.
Luqaz Ottosson, Restaurang ROT och Fabriken Furillen, 314 poäng.
Jesper Wallqvist, Restaurang Tre Bröder, 314 poäng.

Utöver att man blir årets kock, dvs typ SM i matlagning och får årets titel så får man även göra årets rätt och årets brygd. Samt så klart den enorma äran och hamna bland alla de tidigare årets kockar.

Efter detta följde en enastående buffé av min favoritmat – dvs svenska klassiker som sill, lax, färskpotatis, primörer och annan husman.

Och kan vi diskutera den här råbifftallriken. Jag fullkomligt dör. Aldrig sett buffé-råbiff. Hoppas på fler tillfällen.

Tar gärna en sådan här tallrik hela sommaren. Eller ja varför inte hela året???

Och sedan rulltårta på det. Tack så mycket – det var fantastiskt.

Efter en sådan dag och middag kanske man skulle vilja åka hem och slänga sig ner i soffan men nej – nu ska det gås på festival.

Tillbaka till Nybroviken. Stocholm är verkligen så vacker.

Hård techno, EMD hördes lång väg och bröt av i den vackra ljusa sommarkvällen. Folk strömmade ut på Djurgården och till Rosendals vackra ängar.

Det som slår mig med Rosendals festival är att det är så blandad publik. unga och gamla, olika stilar med rockers, hippies typ och ubertrendiga. Alla får plats och kärleken till musiken förenar. Väldigt härlig stämning. Att det fina vädret hjälpte till kanske jag också ska tillägga.

När vi kom spelade Gesaffelstein och jag trodde, med tanke på musikstilen och namnet att han var tysk men han är fransk. Känd producent också bla till the Weekend. Men musiken var hård. Oj, så hård.

Ja, det där är inte riktigt det man slänger in en måndag eftermiddag va? Hade gärna lyssnat på detta på en mörk klubb i Berlin kl 02 på natten…

Kände mig rätt i mina svarta kläder och med en pappmugg sommardricka så var det ändå rätt.

Sen kom då det som de flesta väntade på: Kraftwerk. En av grundarna till bandet är i livet och det är Ralf Hütter som står längst till vänster av de fyra. Han är alltså 79 år gammal och jisses vilken livsgärning han gjort.

För mig är Kraftwerk barndsomsmusik. Mina äldre bröd spelade LP-skivrona bakom stängda dörrar och jobbiga lillasystern fick inte komma in. Musiken var annorlunda och lite läskig. Men oj vad spännande. Helt klart ett bevis på att det fanns annat än det som spelades på radion i köket.

Bra recension av kvällen HÄR från DN.

Och sedan var det tack och god natt! Vilken dag måste jag säga.

Hemma hos Victoria Skoglund för inspiration

I veckan hade jag den stora glädjen att få inspireras i massor av några av mina idoler. Jag ligger efter i min uppdatering här på bloggen men ska komma ifatt. Börjar med den otroliga eftermiddagen hemma hos Victoria Skoglund. Jo men du vet hon som äger och driver Zetas trädgård, är regelbundet på Nyhetsmorgon och har en podd ihop med Jenny Strömstedt. Hon är en guru vad det gäller trädgård och varje gång jag hör henne blir jag så pepp. Hon får det att låta så enkelt.

Det var tillsammans med Gardena eventet höll och vi inbjudna skulle få ta del av nya smarta verktyg och lösningar. Och det jag verkligen blev imponerad av var den solcellsdrivna droppvattnaren.

Jag följer Victoria slaviskt på Instagram och att få se hennes vackra trädgård i verkliga livet var stort. Och så inspirerande. Hon och hennes man har verkligen skapat en fantastisk trädgård.

Härlig hallonsaft i solen.

Då Gardena hänger ihop, samma ägare, med andra varumärken så är det flera som kan använda samma batterier fick jag veta. Så Bosch batterier kan användas på Gardena om man nu har olika varumärken hemma.

Då var det det här med solcellsdriven bevattning. En motor som laddas med solenergi pumpar upp vatten från en källa, tex hink och sedan så trycks vatten ut efter din inställda timer till hela 30 olika munstycken som du kan placera där du önskar. Perfekt för den som inte har tid eller reser bort.

Sedan hur allt funkar med teknikaliteter osv – det har jag verkligen ingen aning om. Måste testa.

Sedan var det gofika de lux!

Och jag blev bästis med Sigge. Sicken gosig katt alltså. Och det hugger lite i hjärtat när jag inser att det nu är ett år vi varit utan våra älskade katter. Saknade är oändlig. Passade på att gosa extra mycket med Sigge. han protesterade inte kan jag säga.

En härlig dag ihop med kollegor, några ny bekantskaper och andra sedan jag började min blotgbana. Tack för en fantastisk dag!

Smörstekt bröd med rostade hasselnötter & honung

 Vet inte mycket som är godare än en rostad macka egentligen. Bröd och smör – har man det så är man i hamn som man säger. Men kul att testa nya mackor och smörgåsar och jag fick frågan om att just göra en ny, ta fram ett nytt pålägg och det blev en smörstekt surdegsmacka med rostade hackade hasselnötter med flytande honung och flingsalt. Och det mina damer och herrar var en succé!

Smörstekt bröd med rostade hasselnötter & honung

Du bara måste testa denna macka som är som en frasig no-bake-bulle. Ja, en smörgås som redan blivit en fika-favorit här hemma.

Ingredienser:
4 skivor surdegsbröd, levain
Smör/Bregott
1 dl hasselnötter
4 msk flytande honung
nypa flingsalt

Gör så här: Värm upp en torr stekpanna och rosta hasselnötterna. När det börjar knäppa så spricker skalet och de kan hällas över på kökshandduk. Torka, gnugga bort skalen.

Krossa nötterna i en mortel och häll i honung. Vänd ihop.

Bred på smör på brödskivorna och stek gyllene och frasiga i het stekpanna.

Lägg på skärbräda, bred på smör och nötblandningen på två skivor. Toppa med flingsalt. Lägg på de två kvarvarande skivorna. Skär i halvor och servera.

Midsommarpodden är uppe!

Jamen, så klart är julpodden Under granen uppdaterad för midsommar. Lyssna & kom i stämning för årets mest klorofyllfyllda helg.

En uppladdning för midsommar – det var så vi ville att avsnitten skulle vara. För det är två stycken, del två kommer på tisdag. Alldeles perfekt att lyssna på och få inspiration, stämning och känna pepp.

Hur söta är vi inte? Hoppas du gillar vårt avsnitt. Säg gärna vad du tycker för det är bara när vi får feedback vi kan bli bättre.

Skolavslutning, julnyheter & studenttårar

En skolavslutning är över och för äldste sonen är grundskolan över. En era, ett livskapitel är till ända. Dottern lämnar åttan och ska börja sitt sista år medans lillebror lämnar femman och ska börja sitt sista år i mellanstadiet. Det är många avslut men även många starter. För det sa just lärarna vid avslutningen: allt har ett slut och allt har en början. Mår man bra i det som kommer ta slut gäller det att njuta av nuet. Mår man inte inte bra i det man är i så ska man veta att det kommer komma ett slut. Mycket bra beskrivet och värdefullt för ett gäng 16 åringar att höra.

Allra först, under stora morgontrötta protester från 2/3 tog jag den årliga trappbilden. Gjort det på avslutningsdagen sedan 2018 och hur mycket de än kanske grymtar där och då så vill de alltid se bilderna sen… Våra fina fantastiska tre trallande troll. Lite för fort blev de stora bara.

Jag lämnade muggar, bestick och servetter i lillebrors klass och sedan intog jag platsen på balkongen där vi föräldrar till avgångsklassen skulle få stå och vara med. Först på plats! För en gångs skull ha ha.

Den finaste traditionen skolan har är att niorna går in som sista klass på led, på röd matta där barnen från förskoleklass står och ger dem en ros. För tio år sedan var det dessa stora ungdomar som stod där och gav en ros. Cirkeln är sluten. Mina tårar rinner.

Lillebror fick komma upp på senen och ta emot första pris mellanstadies årliga poängjakt. Han såg lika delar förvånad och glad ut.

Vår store kille fick ta emot hedersomnämnande för trevligt uppförande i matsal mot personal och kamrater.

Sedan var det fika med klassen, betyg, kramar, tårar, fina ord och farväl. Och barnens älskade lågstadiefröken (ja hon ville bli kallad fröken) som gick i pension efter våra barn kom och hälsade på. Då fullkomligt brast det för mig. Hennes påverkan går inte att förstå. Som hon styrde upp och såg vartenda barn.

Med klump i halsen åkte jag till stan för att gå på pressvisning av julen 2025 hos Ek PR.

Jag fick höra att jag såg julig ut i min sommarklänning. Roligt hur kontexten påverkar hur man ser saker.

Sedan hade jag mitt mobila kontor på stan och var så galet effektiv och slängde iväg mejl efter mejl. Borde kanske oftare gå och jobba samtidigt för så många saker jag fick gjorda.

Regnet kom och gick. solen försökte men blev hela tiden borttrollad av tunga moln. Och vinden! Vad är det med vinden??? Så stark och hård.

Flak efter flak med nybakade överlyckliga studenter åkte förbi. Varje gång, varje år så börjar jag gråta. Jag kan inte värja mig och jag förstår verkligen inte varför.

Jag har inte åkt flak själv så jag kan inte säga ”åh vad jag minns tillbaka” eller känna igen mig och jag känner framförallt inte någon på dessa flak så jag känner för nån av dem jag ser. Men det är nåt med att de symboliserar livet som ligger framför en skulle jag tro. Allt är möjligt, de har all tid i världen och alla chanser att ta. Eller nåt sånt? Nån annan som har en teori för jag förstår inte varför jag hulkar och tårar trillar när jag ser okända 18-19-åringar spruta folköl runt sig uppe på en alldeles för tung lastbil för att åka i innerstan. Förstår inte.

Köpte presentkort i konstnärsbutiken Jordi som studentpresent och sedan mötte jag upp mina kära väninnor för att fira en alldeles underbar nyutsprungen student. Så mäktigt att få krama om och säga grattis och lycka till i livet till en person man sett sedan födelsen. Vänners och släktingars barn som tar studenten – där får jag gråta!

Vi bjöds på massa god mat, dryck, samtal och skratt. Och så klart massa samtal om minnen. Precis som en studentmottagning ska vara.

Åkte hem i en kall, regnig, blåsig onsdagskväll men tyckte det mer kändes som fredag, i oktober.

Nu sitter jag här och hjälper yngste sonen packa väska för fotbollscup och skriva listor på alla to dos jag har. Jag har tyckt det har varit rätt tomt på min agenda men nu är det tjuvtjockt. Samarbeten, tidningsartiklar och Nyhetsmorgon med midsommartips nästa torsdag är några saker. Så nu måste jag rusa. Ha det så gott och nu laddar vi för värmen – matadorvärmen! Det ser vi väl fram emot????

Den tårt-tid nu kommer. Tips på 13 enkla somriga tårtor

Tips och förslag på enkla sommartårtor till skolavslutningar, examensfester och sommarfika. För det är inte bara den blomstertid som kommer utan verkligen även tårttider. För hur många är vi inte nu som står med planering för skolavslutningar, examensfester, sommarfester för jobb och privat där det så klart ska vara med tårta på bordet.

Tips på flera enkla somriga tårtor

Sån tur att jag har en drös att leverera från arkivet, som jag hoppas du kan gilla. Länkar till recept under varje bild.

godaste sommartårtan

En riktigt härlig jordgubbstårta med massa jordgubbar och härlig lemoncurdkräm. Älskad av alla.

godaste sommartårtan

Min bästa skulle jag säga, en fräsch och krämig citrontårta. Perfekt att bryta av med citron till den där tårtbuffen som ofta får många jordgubbstårtor.

Varför inte slå ihop två goda ting? Här är en sockerkakstårta!

godaste sommartårtan

Min variant av sommarens favorit. Och kärt barn har många namn för denna heter Midsommartårta, Brittatårta, Majkentårta, Pinocchiotårta, Herrgårdstårta mm. Så då får denna variant heta Helenatårta, ha ha.

siffertårta

Siffertårtor och Bokstavstårtor av mördeg seglade upp för några år sedan som en stor favorit i sociala medier. Men den ska inte glömmas bort för den är fantastiskt god.

godaste sommartårtan

Vad är utöver jordgubbar väldigt mycket sommar? Rabarber så klart. Här har du en jordgubbs- och rabarbertårta.

Kanske inte göra tårta utan små bakelser av rulltårta?

Prinsesstårta!!! Så klart ska prinsesstårta finnas med på listan. Min är en ”Naken prinsessa” då jag bara har marsipan på toppen. En så kallad naked cake.

Mina genvägstårtor – no bake cake!

Vad sägs om tårta med kladdakefyllning? Kolla in min fusk-chokladtårta så får du avgöra.

En sann klassisker; Pavlova men som genvägstårta och no bake.

Maffig chokladtårta med färdig kladdkaka. För ibland måste det gå fort!

Och de där tårtorna man kan köpa färdiga från frysdisken i dagligvaruhandeln är kanske inte de roligaste man sett men med lite garnityr och piff blir de ju riktigt härliga.

Eller maxa och gör våningstårta. Riktigt festligt på ett kick!

Hoppas som sagt att du hittar något härligt och gott som kan kännas lockande.

Klippet från Nyhetsmorgon med nationaldagspynt

Ja men även om nu nationaldagen är bakom oss måste klippet upp på bloggen. och som vi säger: det kan ju även vara passande tips och dekorationer till dig som ska ha studentfest nu.

Här är klippet.

Hoppas det kan inspirera till lite kreativa pynt.

Och ska vi ta och gå igenom lite bakom kulisserna? För det är ju inte bara att dyka upp utan det är en lång planering ihop med redaktörer som ska avgöra om mina idéer ska vara med eller ej och sedan fixa fram allt. Och det brukar bli ett gäng kassar och lådor som jag får med mig. Allt detta ska upp på bord och se trevligt ut.

Jag står och fixar vid något som heter preppyta. Den delar jag med övriga gäster som inte fixar sina saker i köket som det som oftast är. När jag såg vilka som lagt sina grejer bredvid höll jag på att få dåndimpen. Det var ju Europe!!! Bandet jag avgudade som barn. Som jag köade till på NKs skivavdelning för att få min LP signerad av världskändisarna.

Så häftigt att stå och fixa medans det dånade av hela tv-huset. För det var ju fullt ställ som värsta konserten där inne.

Tillbaka till mitt bord…

Allt möjligt och omöjligt i gult och blått.

Efter en rejäl förändring och uppfräschning i sminket var jag redo.

Dagens kock var Nisse Molinder som jag lärt känna via min man som jobbar med honom. Om du inte ätit på hans fantastiska Wedholms fisk ska du göra det bums. HÄR är vårt besök där. Han var även min sons chef när han praoade på Melanders fisk. En snabb kram och selfie för Nisse skulle till Gbg och se Håkan.

Bordet inrullat, girlanger upphängda. Nu var det bara att ta fram grädden jag hällt över i spritspåsar. Jag är ju aldrig anlitad som mat eller bakinspiratör och det är tur det för jag hade (tursamt) två spritsar med grädde. Den ena valde jag att visa lite hårdare än den andra. ”Just in case” tänkte jag och det var en jäkla tur. För den grädde jag i mitt kök tyckte var perfekt var ritning som vatten när jag öppnade spritsen. Medans studiomannen började med ”30 sekunder kvar” stod jag med en ritning spritspåse och en annan som var alldeles kladdig. Det var med nöd och näppe jag hann få till det på bordet. Phu!

Alltid lika härligt, intensivt, kul och energigivande att vara med i direktsändning. Älskar!

När jag skulle gå så sa studiovärdinnan ”vill du ha ett plektrum?, det låg kvar i Europes loge”. ”Nej tack men hade det varit Joey Tempest så kanske…” svarade jag. ”Men då kan du få det jag fick av honom” sa ljudkillen.

Så jag kom därifrån med en souvenir att addera till min signerade LP. Var nu den är…?

Till dig som inte fått min bok!

Ibland är det saker stökar till sig och så blev det i samband med mitt fina samarbete med Läkarmissionen. Om man blev månadsgivare så skulle man få min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri som premie men det blev just då en bugg på deras hemsida. Det blev fel i registreringen så det föll bort viss info.

Om du vet med dig att du inte fått boken men registrerats som månadsgivare ska skicka mejl till info@lakarmissionen.se så ska de se till att du registeras rätt och riktigt.

Jag och Läkarmissionen ber om ursäkt för strulet. Jag hoppas du får boken inom kort att vi då ”ses” hos dig.

Nationaldag. Grillbuffé & genvägsdessert

Skön söndag till dig. Jag hoppas du har haft fian lediga dagar. Eller fått jobba lugnt i alla fall. Jag sitter här vid frukostbordet och bloggar i realtid. En härlig känsla. Blivit lite dåligt med den varan men då jag haft många roliga uppdrag, som Nyhetsmorgon, har det blivit lite ont om tid. Hur som helst, här kommer ett blogginlägg från i fredags, vår nationaldagsmiddag.

När jag kom hem från tv-studion började jag duka och piffa till hemmet för att få det i festlig form. Krävdes ett rejält tag kan jag säga – oj vad det blir stökigt och rörigt när man inte har tid att plocka as we go. Maken fixade med maten som vi gemensamt planerat för – en mycket bra uppdelning mellan oss när vi har gäster.

Jag hade det lite förspänt med blommor då jag ju hade ett fång med i studion. Sedan var det bara att ta fram allt blåvitt porslin jag har samt duk och tygservetter i gult.

Vi skulle ha över vänner för en grillbuffé, ett knytkalas där vi här hemma stod för lite olika grejer till grillen samt sallader, potatis och såser medan gästerna tog med sig fler grejer till grillen. Ett mycket bra upplägg på middag måste jag säga. Blir så kul med olika bidrag och stilar. Och inte att glömma: alla blir delaktiga. Man tackar alla liksom. Att jag vid ett tillfälle kallade det för köttknytis ångrade jag direkt. Det lät inte bra…

Kommer du ihåg det där vimplarna jag fyndade på loppis i Simrishamn? Jag plockade ut alla som var i gult och blått och limmade upp på ett tygband. Vips så fick jag ett passande flaggspel för nationaldagen.

Varför jag inte sydde? För att jag ännu inte har köpt en symaskin…

Gult, blått och vitt. Inte så dumt ihop ändå.

Alltid en bra idé att involvera alla. Barnen skapade och fixade bordsplaceringen.

Italiensk Limoncello är ju så klart allt annat än svensk men med sin gula färg och ihop med blåbär så – ja låt oss kalla det en nationaldagsdrink.

”Helena, hämta kameran! Du måste skapa content av det här.” Jag har de bästa vänner som vet när jag ska plåta 😂

Planen var ju att skapa en härlig somrig dukning utomhus men nej, vädret ville inte det. Men grillen står ju där den står så det blev barbeque in the rain!

Flankstek, bläckfisk, tomahawk, fläskkotlett på ben, räkor, olika korvar levererades från grillen.

Grillad sparris och röd paprika, krämig och fransk vinägrett potatissallad, krispig grönsallad, chilimajjo, bearnaise, curry- och mangomajonnäs, äppel- och fänkålssallad med kapris blev tillbehören.

Väldigt mörkt och mysigt för att vara en junimiddag men inte fel det heller.

Det som inte syns här är den enorma ljudnivån. Vår barn har känt varann sedan alltid och samtalen om allt från skolan, skvaller om lärare och kompisar och planer för sommaren, senaste trenderna på TikTok till allt annat mellan himmel och jord fyllde hela rummet. Det är sånt här som jag värderar allra mest och fyller allra helst mitt hjärta med.

Jag tipsade i Nyhetsmorgon om att ta genvägen via butiken och jag lever som jag lär 😂 Färdig rulltårta med grädde samt massa frukt och bär att pynta bakelsen med.

Sedan var det samtal runt bordet för de vuxna och barnen försvann bort i olika häng runt om i huset.

Jag var så trött så trött efter ha vaknat 05 av nervositeten för direktsändningen så jag tackade för mig vid midnatt. Hade liksom inget kvar att ge. Men skönt att då ha vänner som man då kan just säga ”jag måste försvinna ner i sängen nu” till. En fin kväll att minnas blev det i alla fall för både stora och små.

Inspiration till nationaldag i Nyhetsmorgon 11:40

Jag sitter nu som bäst och skapar mig gul och blå. fast inte så att jag får blåmärken utan pyssel i gult och blått menar jag. För nu är det Nyhetsmorgon igen för mig, på självaste nationaldagen. Jag hoppas du vill kolla klockan 11:40 är det sagt att jag ska vara med men man vet aldrig med direktsänt så klart.

Då jag är med på samma dag så tänker jag inspirera till att fixa pynt och dekorationer du snabbt kan fixa av det du har hemma. Men om du nu sitter redo redan nu och vill dekorera redan nu, förbereda och fira från arla morgonstund så har jag ett gäng saker här i mitt arkiv jag tror kan inspirera.

Tips till studentmottagning

Mitt favorittips är att pyssla med papper då det är enkelt, går snabbt och många just har papper hemma. Som en girlang av solfjädrar. Ett snabbt och enkelt pyssel som ger stor effekt för bordsdukningen.

Vill du och har tid till att baka så tycker jag du ska slå till på en flaggtårta. Se mer i steg-för-steg och få recept på HÄR.

Denna snabba och lite enklare flaggkaka som du kan se mer om HÄR.

Och som du vet om du följt mig så älskar jag genvägar och varför inte köpa färdiga bakverk och sedan pynta med ätbara gula och blå dekorationer?

Blommor som är ätliga är fina att pynta med, inte alltid för att man ska äta dem utan ha som dekoration, då de inte är giftiga eller sätter dålig smak på bakverken. Penséer, tusensköna, blåklint, syren, krasseblommor är några att pynta med så här års.

Om du nu har tid så kanske du hinner frysa in blommor. Kolla in HÄR för vackra blomstrande iskuber.

Gå loss i butiken och hitta allt gott som går i gult och blått. Och hushållsfärg kan färga både det ena och det andra.

Har du ett gäng små tandpetsflaggor? Sätt dem överallt. På all mat, i varenda blomkruka, i håret och uppe i lampan. Samma sak med ballonger. Det är en enkel sak men ger stor effekt.

Har du inte något gult och blått hemma? Men kanske du har målarfärg på något sätt? Då kan du alltid måla dig till de rätta färgerna, se mer HÄR.

Ja det var några tips från förr. Och imorgon kl 11:40 på TV4 får du fler. Vi ses då!