Allt om kork – från planta i Portugal till ditt grytunderlägg i köket

Allt om kork är ett samarbete med APCOR – Portuguese Cork Association.

Förra veckan var jag på en spännande utbildningsresa i Portugal där jag skulle få möjligheten att lära mig om materialet och allt om kork. Inte hade jag väl trott att jag skulle bli helt knockad till marken och superimponerad av det jag fick se och lära mig. Kanske jag lärt mig allt om kork nu?

Allt om kork

Först att få förstå vad kork som material faktiskt är. Som här ovan är kork på två sätt: till vänster en pall av pressad granulat (pressade smulor) av kork och till höger en trave av ”rå” kork.

Det var skönt och att ha sällskap av min pysslande och bloggande kollega Anna María så vi kunde hjälpa varann med all info vi fick.

Men vi tar det från början och håll i er nu för det kommer bli mycket info och gå i rasande fart.

Allt om kork

I Portugal finns det stora skogar av korkekar. Vi besökte en stor skog i södra delen som kallas Montado och är ett ord som inte går att översätta. Det är inte ett namn eller ord, snarare en beskrivning på denna korkekskog som vårda, skördas för hand och där det är möjligt att se skörden.

En liten korkek, troligen ett år, har slagit rot från ett ekollon som fallit ner från angränsande träd. Om ca 25 år kan den skördas första gången.

Korkekarna får växa sig starka och stora, kan bli 200-250 år, och kommer aldrig fällas av en mänsklig hand. De har en nationell status, är en portugisisk symbol och är skyddade av lagar samt att de är så älskade av alla.

Skogarna är även hem för ett vilt naturliv. Lokatt finns det här bl.a.

Det är barken som skördas, skalas av och ska bli vinkorkar, golv, isolering, flytbojar, skosulor, grytunderlägg, anslagstavlor mm mm.

Dessa korkekskogar, som växer runt hela medelhavsområdet, är inte bara bra för att leverera kork utan står även emot att nordafrikas öknar sprider sig upp i Europa vilket skulle ske om inte skogen får växa.

Vart nionde år skördar man korkträden. Detta är systematiserat på ett väldigt tydligt och fint sätt. Den sista siffran på året då det skördats målas på stammen och den är synlig ända tills den ska skördas nio år senare. Barken växer inifrån.

I år var det träden med siffran 6 på som skulle få bli avdressade. De korkekar som skördades 2006 förra gången alltså.

Detta träd skördades dagen innan vi kom och fick sålunda siffran 7. Kommer skördas 2026 nästa gång. Här är det inte snabba puckar alltså.

Anna María bland nyskördade korkekar.

De nakna träden sticker ut i skogen minst sagt.

Första gången ett träd kan skördas måste omkretsen på trädet uppnå minst 70 cm. Den barken är inte något vidare. Alldeles för knögglig, grov och full med skönhetsfläckar. Man vill ha mogen kork som är jämn och fin. Det är alltså motsatt till människans ”bark”, ha ha ha.

Här till vänster är ”jungfrukork”, första-gångens-skörd och till höger en gammal och trogen korkek.

De korkssjok som skalats av får åka till fabriker och stabiliseras ca ett år utomhus (minst 6 månader). Kåda ska torkas ur.

Sådana enorma massor. Kork i travar så långt ögat kunde nå.

Efter att korken stabiliserats ska den kokas i en timma. Det är för att få bort eventuell ohyra och att den rundade barken planas ut under kokningen. Sen ökar även korken upp till 3 mm i tjocklek.

Den doft som den varma korken spred hade jag aldrig tidigare stött på. Trä fast samtidigt inte. Söt och lätt parfymerad. Mycket speciell doft.

De rena, torra och plana korksjoken får nu träffa karlar med vassa knivar. De har ett unikt öga och väljer ut vilken kork som är fin nog att bli vinkorkar. För det ska du veta – det är den finaste korken som blir vinkorkar, ca 70%. Resterande 30% skickas vidare för att bli smulad, granulat. Den typ av kork som pressas till exempel golv och grytunderlägg.

Här är en kork som är så fin den bara kan bli. Tjock och jämn. Denna (alltså resterande del) kommer bli vinkorkar i de finaste vinerna.

Sedan lastas dessa enorma travar på lastbilar. Observera att allt packats för hand, alla bitar granskade av mänskligt öga och skurits till.

Som sagt, den finaste korkbarken blir till vinkorkar. Och de görs så här. Stämplas ut för hand för att kunna ta ut vinkorkar där det är som allra bäst kork. Tänk på det nästa gång du poppar en flarra!

Och nu till det jag nog är mest imponerad av: 100% av all kork används. Det spill som blir när korken skärs till och det som blir över när vinkorkarna stansas ut – det hamnar hos en fabrik som maler ner det till granulat.

Och här är en imponerande sak till: Inget damm trots den ruffa fabriksmiljön! Allt damm och de minsta spilldelarna sopas/sugs upp och bränns i fabriken. Den energi det ger används till fabrikens maskiner. Det är väl så hållbart och miljövänligt som ett material kan bli?

Travar av spillbitar som kommer bli nya ting. Kanske det golv du kommer gå på i framtiden?

Stora, enorma cylindrar av pressad granulatkork.

Ett lätt, smidigt och användbart material.

Skickas världen över. Tokyo tex.

På fabriker skapas då pressad kork av granulat till alla möjliga former, storlekar och för olika syften.

Underlägg är vi nog alla bekanta med.

Golv likaså. Själv var det ”korkåplast” hemma i köket när jag växte upp. Då är detta golv ovan lite mer up to date. Visst ser det ut som marmor?

Denna geometriska stavparkett av kork gillade jag jättemycket.

Materialet kan användas till mycket och bjuder in till många fina idéer.

Så klart kul att använda de fördelar materialet har. Så som att det flyter…

… är följsamt

… är tåligt även i den tunnaste skepnad. Vatten avvisande också.

… läcker och unik.

Champagnekorkarna (denna är uppskalad btw) är faktiskt inte gjorda av den finaste korken utan gjorda av granulat. Det är för att den behöver formpressas och passa flaska och vin. Den fabrik vi besökte gjorde 8 miljoner champagnekorkar om dagen. Himlastormande!!!

Det jag blev mest imponerad och intresserad av var korktapeterna. Så vackra och levande. Önskar så kunna skapa en vägg med denna naturliga tapet.

Många saker var nya för mig. Att kork används så ofta som isolering. Men nu med fakta i hand så är det ju självklart. Bra också då kork är svårantändligt.

Fick se massa spännande varianter av korken. Då marmor varit så poppis i inredningen tycker jag att denna typ av kork borde kunna slå.

Ett av företagen vi fick träffa satt i denna coola byggnad. Fasad av kork så klart. En fasad som skiftade i färg beroende på vädret. Vi var där när det var lite regn och sol omvartannat. Syns på väggarna va?

Kommer du se på en vinkork på annat sätt nu? Det kommer i alla fall jag. kommer tänka på alla de händer och ögon som valt ut den bästa korken.

Så otroligt mycket information och kunskap på en väldigt kort tid. Känns verkligen som jag lärt mig allt om kork. Och så många människor som föreläst, beskrivit, berättat och smittat med sin passion. Nu kvarstår ju bara en sak: att jag får sätta händerna i en bit kork och skapa något rejält. Så många idéer och tankar. Vad skulle du vilja göra?

Allt om kork är ett samarbete med APCOR – Portuguese Cork Association.

Besök Gustavsberg. För kultur, shopping, mat & massa porslin

Bor du i Stockholm eller på besök tycker jag du inte ska missa ett besök i Gustavsberg i sommar. En utflykt (ja, inte för er då som bor nära…) perfekt på sommaren. Speciellt för er som älskar porslin!

Hemma har vi ett Gustavsbergsporlin och det har bli en årlig grej att varje sommar åka till Gustavsberg och komplettera till porslinet. Det porslin vi har, Natur i färgen Snövit (adlink), använder vi till både fest och vardag. Säljs inte i så många butiker, främst on line verkar det som. Inte så poppis kanske??? Men jag är ju en ytterst analog shoppare som gillar att prova saker och känna på dem så då är en tur till Gustavsberg perfekt.

Det finns nämligen en ypperlig andrahanssorteringsbutik (långt ord) där jag alltid fyndar bra och lite annorlunda delar till vårt porslin. Förra sommaren hittade jag tex en liten skål med öron/handtag. Det visade sig bara vara ett test och endast i ett exemplar. Se där!

Jag vill poängtera att jag på intet sätt är sponsrad av Gustavsberg (samlat porslinet långt innan jag ens hade hört ordet sociala medier…) men är mycket förtjust i att samla på en porslinsserie som fortfarande tillverkas i Sverige. Gustavsbergs Porslinsfabrik är faktiskt Sveriges enda porslinsfabrik, därtill svenskägd och med all produktion i Sverige. Ja, rättare sagt i Gustavsberg. Närproducerad tallrik till min närodlade mat alltså!

Men det är inte bara andrahandssoreteringen som drar. En välsorterad antikhandel med bra möjligheter att hitta delar till sin arvegodsserie, jättestor outlet/utförsäljning av Iittala, Rörstrand, Fiskars mm, fina kvarter och hamn, museum och konsthall samt en riktigt bra lunchrestaurang.

Inne i den stora outleten och även på porslinsmuseet finns verkstäder att måla sitt egna porslin. På museet är det mer avancerat och porslinet bränns för att hämtas annan dag.

Då är kanske outletens lite enklare där resultatet är omedelbart och kan tas med på en gång?

Och medan morsan kollar porslin så fick barn och syskonbarn springa sig glasshungriga på fälten mellan husen. Alla glada!

Slänger med en bonus: Badhuset i Gustavsberg är riktigt bra också. Har en liten äventyrsdel som är både inne och ute så det kan passa för både regn och sol.

Mer tips på utflykter i & runt Stockholm?
Taxinge slott även kallat kakslottet
Rosenhill på Ekerö för maten, bakluckeloppis och upplevelsen
• Historiskt och gott i Sigtuna
• Ett eget land för barnen på Lådbilslandet
• Massa tips för barnfamiljer i Stockholm

Ny matta i vardagsrummet & det gav en ommöblering

Brukar få kommentarer om att jag inte visar så där jättemycket från mitt och vårt hem. Jag plåtar ju nästan alla bilder själv till bloggen och för uppdrag här i hemmet men att det kanske då inte visar så mycket då det är tajta bilder och visar mer detaljer, närbilder.

Har också den förklaringen att jag inte är färdig med hemmet. Eller det blir man väl aldrig om man nu gillar inredning, men vad jag menar är att jag vet hur jag vill ha det men då det tar både energi och kräver pengar så får det liksom ta sin tid. Då har det inte känts kul att visa något jag inte är helt nöjd med.

Kök, matsal, sovrum och badrum är väl så gott som klara men vardagsrummet – det är under en ständig process.

Kommer ni ihåg att jag med sådan glädje ropade ut att jag äntligen hittat fåtöljerna till vardagsrummet? De skulle kläs om, men har det klätts om?? Icke sa Nicke! Det är för att först måste vi köpa soffa för den vi har är gammal, galet sliten, halt och såååååå fel stil för hemmet. Men den går att sitta i så när vi hittar rätt då får den ett nytt liv någon annanstans. Hur som – soffan har blivit den första brickan i detta domino-spel. Den avgör färgen på fåtöljerna, den avgör storleken på soffbordet och både färg och storlek på matta. Men!

I helgen var det utförsäljning på Layered som ska stänga sin superhärliga lokal på Söder. Har ju suktat efter deras mattor men då de kostar en rejäl slant om man vill upp i storlek så har jag hejdat mig. Men nu så!

Med risk för både liv och lem slängde jag mig in i lokalen. Det var så mycket folk och det var mattrullar överallt. Jag föll faktiskt baklänges då jag tappade balansen helt när jag försökte ta mig fram i rummet. Inte alls pinsamt, host host!

Efter lite byteshandel bland besökarna stod jag med en fantastisk ullmatta, Triangel, som var som klippt och skuren för vårt funkishem. Och med 50% rabatt dessutom. Så efter 4 år får äntligen vårt fina rum en matta värdig det.

Tur att han där i fönstret delar min smak och är okej med mina infall. Och han la till citat från favoritfilmen The Big Lebowski: That rug really tied the room togheter! Håller med.

Japp! Den är min!!!

Men nu så har vi alltså en matta och då blev jag ju sugen på att verkligen låta bollen fortsätta när den väl kommit i rullning. Väggen och byrån/skänken vid soffan har heller aldrig funkat där. Jo, vid jul som gottabord men det är ju typ 2 av årets 52 veckor.

Dags för en rockad och låta skåp, Kilt från CKR, från matsalen och byrå byta plats. Och då de är helt fyllda med prylar måste de ju först tömmas…

Nej, jag behöver inga fler glas!

Det blå skåpet som ingen skiter i och jag nu vet var det ska stå.

Ok, sugen på lite Före & Efter? Kanske inte är världens förändring men kan säga att det blev en helt annan energi i rummet.

Före

Ja, nu är dessa två bilder ruggigt ostajlade och så men så är det ju i verkliga livet. Om jag skulle få infall att puffa en kudde snyggt kommer det strax en parvel med iPad i högsta hugg och vräker bort allt och vältrar sig i soffa och kuddar. Här är kuddarna i alla fall i soffan – det är ju bra.

Och tavelhängningen har jag aldrig varit nöjd med. Fram med hammare och spik, nu ska jag fixa det en gång för alla. I alla fall fram tills the soffa kommer på plats. Vilket år som helst…

 

Efter

Så snyggt det blev med det mörka trät mot den gröna väggen! Att jag inte tänkt på det tidigare?

Min älskade pillerfikus har växt sig hög och passar bra in på byrån/skänken. Måste få ordentlig kruka bara. Ser lite tomt ut och det kliar i fingrarna att ställa något där men måste hejda mig lite ändå. Detta är ju den perfekta avlastningsytan vid middagar så en massa vackra ting kommer bara vara i vägen.

Så där blev det alltså. Och det är inte en riktig efter då som sagt är under konstruktion. Soffa, soffbord, fler (stora) tavlor och klä om fåtöljer. Tar det som det kommer. Ska ju bo här ett tag tänkte jag. Verkar vara lugnt enligt katten Birger också…

Balansera sommarlovslediga barn & vuxen sommarjobbande

Första måndagen i juli och den första riktiga sommarlovsdagen för barnen. Jag har lite kvar innan det är riktig semester för mig. Eller som egenföretagare – blir man någonsin riktigt ledig då? Någon med mer erfarenhet som kan ge en rookie råd??

Hur som. Så vacker morgon så jag var bara tvungen att ta några bilder på ljuset och morgonen här. Jag och dottern hade laddat sedan igår på en fruktfrukost.

Alla härliga vitaminer och färger tillsammans med yoghurt.

Med öppen dörr till trädgården kommer i alla fall sommaren in lite grann.

 

Barn i matsalen slänger i sig frukost för att sedan få sin skärmdos. Jag i köket och katten på golvet. Maken i Almedalen. Det blir en vecka där det får balanseras och lappas mellan sommarlov och sommarjobb.

Nu hör jag hur barnen börjar tröttna så jag får stänga ner här och ta oss alla till stranden. Det får bli ett kvällspass istället för mig. Tack solen för ljuvligt väder!

Friterade fläderblommor – somrig, blommig efterrätt

Friterade fläderblommor är ett inlägg i samarbete med Wilfa

Flädern står nu i full blom och varför  inte passa på att testa något nytt – friterade fläderblommor. Blir till en riktigt somrig och blommig efterrätt.

Friterade fläderblommor

De friterade fläderblommorna blir som goda, frasiga kakor och supergod att ha till glass och bär. För att addera flädern marinerade jag jordgubbar i koncentrerad flädersaft. Det gjorde susen på många sätt.

Jag och sonen tog en promenad och det kändes som vi var på jakt. Smyga runt i grannskapet och försöka norpa åt oss några vackra fläderblommor. Säg inget till grannarna…

Friterade fläderblommor

Ingredienser tempurasmet
1 dl maizenamjöl
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk bakpulver
1 dl kallt soda-/mineralvatten

Rapsolja till fritering

Fläderblommor i klasar

Serveringsförslag: florsocker, glass, bär

Gör så här: blanda ägg, majsmjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Häll i sodavatten i omgångar och vispa till en jämn smet.

Häll i rapsolja i fritösen och värm till 180°. Doppa fläderblomsklasar i tempurasmeten och lägg försiktigt i fritösen. Se till att hela blomklasen hamnar under oljan och friteras jämnt. När smeten friterats frasig och klasarna fått fin gyllene färg tas de upp och läggs på hushållspapper. Pudra över florsocker över klasarna. Servera gärna genast.

Friterade fläderblommor

Så läckert och kul att se klasarna fluffa upp i fritösen. Från vacker blomma blir det ett smarrigt, krispigt bakverk.

Friterade fläderblommor

Klasarna ser ut som fluffiga träd där stjälkarna blir som sköra stammar och grenar. Med florsocker på blir hela fläderblomman som en smarrig, frasig kaka.

Friterade fläderblommor

Detta är ett bra exempel på att allt kan friteras. Jag testade i bara farten att fritera några jordgubbar. Blev som små jordgubbspajer.

Friterade fläderblommor   

Och att marinera jordgubbar i flädersaft var verkligen en hit. Så galet mycket sommar i både smak och doft. Detta ska det bli mer av.

Friterade fläderblommor

 

Sugen på flera somriga bakverk?

1. Små marängbottnar till pavlova-bakelser 
2. Smördegsbakelse med sommarbär och vaniljkräm
3. Havreflarnsbakelse med hallon, glass och grädde

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Hemma & huvudet fyllt av kork

Hej på er och hej hem! Borta grymt bra men hemma bäst – så är det men när resor som den jag har varit på är det ibland lite tveksamt.

3 dagar och 2 nätter i Portugal med utbildning av kork. Schemat var späckat och inte en minut var över så att säga. Jag ska samla ihop mig och återkomma med en rapport om ämnet. Det kommer ni gilla kan jag lova.

Delar några snabba bilder – som blänkare från resan – bara för att ni ska få ett litet hum om vad jag varit med om.

Denna fantastiska skog. Nyskördade korkekar.

När vi bilade runt i landet så var det enorma, imponerande storkbon överallt. I varje elstolpe och taknock. Här var det en gammal gård som fått nya hyresgäster. Syns lite dåligt, förlåt men ni får lita på mig att det är en stork där överst.

Sommarvärme. Fast lokalbefolkningen tyckte det var iskallt. Dagarna innan vi kom var det 43° vi fick 19°. Helt okej enligt mig.

Två kvällar fick vi – en i Lissabon och en i Porto. Tyvärr fanns det inte någon tid att verkligen se staden så det blev snabba turer i bilen från hotell till restaurang och tillbaka. Men mersmak av Portugal och städerna det fick jag med råge. Fantastisk arkitektur som klarat sig från krig och bomber. Tyvärr är det ekonomin nu som hotar husen. Ingen har råd att ta hand om dem så det står övergivna arkitektoniska mästerverk överallt. Så otroligt sorgligt.

Ätit fantastisk mat. Vet inte vad jag hade trott innan om portugisisk mat men blev glatt överraskad. Från lilla vägkroken med plocklunch till fina krogen med superservice – allt var toppen!

 

Med på resan var underbara Anna María/Dnilva. Vi har haft så otroligt roligt ihop och skrattat så tårarna runnit. Tack för fantastiskt resesällskap!!!

Och på flygplatsen blev det lite snabb shopping.

Några portugisiska stoltheter: så klart en flaska portvin, sardiner på burk och massa tvålar. Ja, jag köpte faktiskt en hel kassa tvålar så den som bjuder hem oss lär få tvål istället för blommor och choklad.

Nu är det lördag hemma och laddar för semester och sommarlov. Bara bra saker alltså. Hoppas ni också får en fin helg.

Sommarpyssel – måla på stenar

Plocka stenar och snäckor på stranden är ett härligt sommarpyssel. Att måla på stenar är att addera på och göra ett ännu roligare och vackert sommarpyssel.

Med hobbyfärg målas stenarna och permanent vit penna skapas mönster, tex som snäckor.

Roligt att skapa och vackert att dekorera med. Tex till somriga bordsdukningar med kanske sjö- och havsnäsa koppling.

På väg till Portugal & korkekarna

På väg till Portugal & korkekarna är ett samarbete med APCOR – Portuguese Cork Association.   

Det var en aha-upplevelse för barnen när de var hos min bror som har höns i trädgården och fick hämta dagens ägg direkt från källan, så att säga. Att de lärde sig och förstod vad som krävs för att det ska finnas ägg i kylen. Att komma nära råvaran för att respektera både den och alla led i produceringen.

Mycket i vår värld dyker upp som färdiga produkter i hyllorna i butikerna och kanske att vi missar både vad det faktiskt är skapat av och hela processen för det kan att hamna i min ägo. Därför blev jag så innerligt glad när jag nu ska få möjligheten att få åka till Portugal och lära mig allt om kork.

Ja, för vad är kork? Är det små vinkorkar som hänger i eken som hos tjuren Ferdinand? Är det ett nedhugget träd och virket som blir kork? Här är verkligen ett exempel på att jag känner till råvaran väl men vet mycket litet om hur kork odlas och produceras.

Pressbilder från Apcor

Några imponerande fakta har jag redan nu fått med mig utöver det jag redan visste. Som tex att en korkek mår faktiskt bättre av att få ta av sig sin bark (som man klipper får) och att kork är ickebakteriellt så det är ypperligt till offentliga miljöer så som förskolor och sjukhus.

Jag har sedan en tid gillat kork och testat det som pysselmaterial – som HÄR använde jag det som handtag. Och på ett brickbord hemma som är i metall har jag lagt det på ytan för att det klongade så högt när jag ställde saker på det. Material som passar till mycket alltså.

Tror det är många som känner igen korken och var med när kork var hett och rätt. När kork självklart fanns i inredningen. Sedan försvann korken helt och blev något av en retrodetalj. Sedan klämde IKEA för nåt år sedan till med en serie med kork och korken hamnade i finrummet. Hemma har jag gjort sängbord av en korkpall.

Jag är så fantastiskt spänd på att få se hur korkekar växer och skördas. Och jag är väldigt nyfiken på att få testa kork som material på nytt. Det spritter i huvudet av idéer på vad jag kan göra. Får se om det är möjligt när jag nu ska få reda på mer.

Också så fantastiskt glad över att få resa med superkreativa Anna María/Dnilva. Så himlans härligt att tillsammans få göra detta och inspirera varann. Få bolla tankar och föra vår inspiration vidare. Hoppas att vi kan informera och sprida korkad kreativitet till er, ha ha ha!

På väg till Portugal & korkekarna är ett samarbete med APCOR – Portuguese Cork Association.   

Vika en låda av papper? Beskrivning i steg-för-steg

Att vika en låda av papper kan vid första anblicken se väldans krångligt ut men det är mycket lättare än vad man tror. Detta är ett origami-sätt att vika en låda så inget lim eller tejp behövs utan bara ett kvadratiskt papper i valfri storlek.

Vill du göra en ask med lock gör du likadant med två kvadratiska papper bara att det ena är snäppet större än det andra.

Vika en låda av papper?

Små lådor och askar kan man aldrig få för många av eller hur? Och när du nu kan göra dem själv så kan du sluta köpa en massa från butiken utan bara skapa egna med de papper du har hemma.

Och om du nu är i julpysseltankar så vill jg tipsa om hur de kan bli fina att hänga i granen också. Kolla HÄR.

Vika en låda av papper

Att tänka på: Använd gärna lite kraftigare papper än det vanliga kopieringspappret för bästa resultat men inget måste. Och samtidigt så är för kraftigt papper för svårt att jobba med. 100 – 110 g är jättebra.
När du viker pappret – gör rejäla veck, dra hårt längs med kanterna. Det gör asken rakare och snyggare.

Läs beskrivningen nedan tillsammans med att se på bilderna så blir det lättare. 

Vika en låda av papper?

Gör så här: Vik ditt kvadratiska papper på mitten åt båda håll så det blir ett kryss mitt över. Vik in hörnorna. Dra hårt över kanterna.
Vik ut flikarna från mitten så de möter långsidans kant. Veckla ut.
Vik varje flik till streck nr 2 (se bild) och veckla ut.
För vänster och höger flikar mot mitten och vik så det blir till väggar. Håll i väggarna och lyft nedre fliken uppåt och inåt. Hörnvecken viks in och göms bakom den undre fliken som ”klär in” dem. Detta är det klurigaste momentet men brukar ge sig efter några försök.
Tryck ner de båda flikarna och kläm åt i kanterna på väggarna så lådan/asken blir rak och stadig.

Lådorna och askarna är nu klara att fyllas med världens alla ting.

Sugen på mer papperspyssel? Testa de här:
Vik en pappershatt
Vik enkelt vackra hjärtan
Vik hela alfabetet av papper

Fiskars sax – en ikon i alla år, i alla rum

Fiskars sax – en ikon i alla år, i alla rum är ett annonssamarbete med Fiskars

Om du dragit ut en kökslåda någon gång så gissar jag, ja nästan kan sätta en stor peng på att du har mött denna syn:

En orange sax har legat där. Med hela 1 miljard (!) sålda saxar kan man ju bara gissa hur många lådor det finns med saxen i. Allt från lilla köket på sommartorpet till utställningsmontrar på Modern Museum of Modern Art i New York faktiskt.

När jag fick frågan om ett samarbete så kom jag på mig mig själv med att just inse hur detta lilla orangea hemmaverktyg alltid funnits där men jag aldrig riktigt gett den några tankar. Förutom just de gånger jag inte hittar den…

Hemma i barndomshemmet hade vi två saxar; en stor sax i metall och en orange Fiskarssax. Det är verkligen något jag minns det där – skillnaden mellan saxarna. Inte bara i utseendet vilket jag då som barn inte la stor vikt vid utan just hur det var ett nedköp att bli med den där metallsaxen när det skulle pysslas eller fixas hemma. Kanske att det var familjen som skulle göra något eller att kompisar var över och vi skulle pyssla. Att bli den som fick den där otympliga, kalla metallsaxen innebar alltid sämre resultat. Jag var då helt omedveten om den revolution saxen gjorde när den kom men detta var ju precis så här alla tänkte. En ergonomisk sax tog över världen med det första plasthandtaget och de där klumpiga metallsaxarna gömdes och glömdes i lådorna.

Känner du igen dig? Inte konstigt då saxen funnits med sedan 1967 och alltså fyller 50 år i år.

Fiskars sax – bara en sax?

Det jag tänkt på är just att den orangea saxen inte bara är en sax för mig. Det är mitt universalverktyg och används till allt. Klippa till prinskorvens ändar vid jul, agera mejsel till små skruvar med saxspetsen, snitta vackra blommor till buketter, klippa till luggen i all hast när det inte fanns tid hos frisören, klippa presentpapper på födelsedagar och pyssla så klart. Wow, känner mig som nån sorts MacGyver blandat med Wonder Woman, ha ha ha!

Bra grejer har en tendens att få fötter och hamna överallt. Nu på sommaren så får saxen även vara med utomhus. Min lilla kryddträdgård frodas (hurra!) och färska örter klipps till titt som tätt. Gud nåde den som glömmer saxen där ute för den lär ju behövas i köket, arbetsrummet eller vardagsrummet nån stund senare.

fiskars sax

Fräsch 50 åring!

Jag som har pyssel och eget skapande som en del av mitt jobb använder sax varje dag som arbetsverktyg.

Hoppas jag är lika vass, ärtig och ergonomisk när jag fyller 50. Grattis!

 

Fiskars sax – en ikon i alla år, i alla rum är ett annonssamarbete med Fiskars