Chocolate Chip Cookies – kungen av kakor

Ja, nu kanske ni blir lite besvikna av rubriken när det inte är mästerkonditorn Roy Fares himself som står här hemma men det känns om om han var här. Hans fina och inspirerande bakbok ”United States Of Cakes” ligger på köksbänken, hans goda Chocolate Chips Coookies har jag precis bakat och så är han på TV i kväll, Femman. Då vi har Telia och de har plockat bort den kanalen (MORR) får jag kolla på webben. Men det passar ju egentligen bra då vi har kalas i kväll och kommer mumsa på kakorna. Det 6-åriga födelsedagsbarnet har svårt att vänta tills efter maten.

Har haft lite dåligt med bakschvung på sista tiden men nu så blir jag verkligen inspirerad. Kanske ska utmana mig själv lite och prova sånt som jag varit för skraj för att prova. Vad kan gå fel? Det blir pannkaka av allt? Jaja, det låter gott det med ju!

Roy Fares Chocolate Chip Cookies

Ingredienser:
2 dl hasselnötter
300 g mörk choklad
230 g rumsvarmt smör
170 g strösocker
120 g farinsocker
330 g vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 ägg

Gör så här: Sätt ugnen på 190 g, varmluft. Häll hasselnötterna i en form och rosta dem i ugnen i ca 8 minuter. Låt nötterna svalna, lägg dem i en ren kökshandduk och skrubba av skalen.
Hacka hasselnötter och hel choklad ganska grovt. Vispa smör, strösocker och farinsocker fluffigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Rör ner ägget i smörblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta i hop till en deg. Arbeta in nöt- och chokladhacket.
Dela degen i 30 bitar, rulla bitarna till kulor och lägg glest på 2 plåtar med bakplåtspapper. Platta till kulorna lite och grädda dem mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Låt kakorna svalna en aning och flytta över dem till galler för att svalna helt. Förvara torrt.

Boken  ”United States Of Cakes” har vunnit stora fina priser. Det fick jag reda på redan i somas när vi hade fotografering här i trädgården, minns ni? Fotograf Wolfgang Kleinscmidt hade så sent som dan innan vår plåtning fått reda på att Roys och hans bok hade blivit utsedd till världens bästa kokbok i amerikansk mat. Hur galet häftigt som helst.

Nu kommer snart kalasgästerna och vi ska börja vända burgare. Lite av ett USA-tema verkar det som.

Hipp hurra för vår 6-åring! Och tips på kul bokstavsvägg

I dag firar vi denne glade kille som fyller hela 6 år. Att tiden har gått så fort är galet för det var ju bara förra veckan som vi kom hem från BB. Känns det som.

Två gånger kom in till mig i natt och undrade när vi ”skulle komma å fira honom”. Åh vad jag minns den där känslan. Timmar och minutrar har aldrig varit så långa som natten mot ens födelsedag. Minns hur jag i ren desperation ställde mig på övervåningen och skrek till familjen som tassade runt och fixade i kök: ”Men kom nån gång då!”

Frukosten blev den mycket traditionsbundna smörgåstårtan och så klart varm choklad med vispis. Lite paketöppning och sen var dagen igång.

Det här med vaniljmunken var sonens lite gulliga idé. Han ville ha något sött till frukost som vi alla skulle dela på. Tårta vet han att han ska få i kväll. Han tog kniven och delade munken i fem delar och bad om ursäkt för att bitarna blev lite olika i storlekarna. Så himlans sött.

I kväll är det familjkalas och huvudpersonen har fått välja menyn (som sig bör) – hamburgare och jordgubbstårta.

I går kväll knåpade jag i hop en rolig vägg. Klippte och vek A4-papper till bokstäver. Blev himla härligt och tillsammans med silversexan är det ju rasande snyggt. Behöver jag säga att födelsedagsbarnet var lycklig som få??

SparaSpara

SparaSpara

Körsbärsträden i Kungsträdgården

I dag var passerade jag Kungsträdgården och till min stora lycka såg jag att körsbärsträden börjat blomma. Det är väl ca 70 träd där och nu hade de fyra träd som får mest sol börjat blomma.

Är ni i Stockholm inom de närmsta veckorna måste ni förbi och beskåda detta vackra. Bland det finaste och hänförande man kan se.

Smart tips till det lilla köket

När jag var med på fotograferingen i ett hem till boken Hitta!, del 2 så såg jag en himla smart lösning som jag föll för.

När hemmen är små och främst kök så måste man hitta smarta förvaringslösningar. Golv och väggar kan fyllas med byråer och skåp. Men varför inte använda fönstren? Här hade man hängt upp hyllor med sugproppar på fönstret. Vips så fanns det tre hyllor till. Snacka om smart!

Jag funderar på att göra en variant av denna lösning i vårt kök. Vi har halvkaklade väggar så det skulle kunna gå att sätta hyllor med sugproppar där. Vad ska jag ha hyllorna till?? Jo, barnen drar fram pennor, kritor, saxar och stämplar hela tiden från skåpet några meter från köksbordet. Om jag då sätter ett par sugproppshyllor precis vid bordet så är det så många problem som löses i en och samma sving. Testar och återkommer.

Stockholms mysigaste café – Sturekatten

Det finns många caféer, konditorier och ställen att fika i Stockholm men inte så många som sett likadant ut decennie efter decennie.

Det öppnas små, egna fik och ställen från internationella kedjor i varje gathörn, stup i kvarten men nån själ har dessa inte hunnit få. Sturekatten på Riddargatan är ett fantastiskt och unikt ställe som alla som besöker Stockholm bör ta ett fikastopp på.

I ett eget hus ligger detta konditori och man får känslan av att allt stått still sedan nån gång från förra sekelskiftet.

Här pratar vi klassiker. Inga snofsiga cupcakes eller double mocca latte soyamilk skulle komma innanför tröskeln.

Det är trångt, ombonat och härligt. Att vi är bara ett halvt stenkast från Stureplan är svårt att tro. Bara namnet Sture påminner.

Allt sitter i detaljerna.

När man kommer och ska  hitta en plats, på det stockholmska sättet innan man handlat,  känns det omöjligt. Alla sitter och drar ut på sin fika och det verkar bli knivigt att få plats. Det brukar lösa sig till slut då stället är stort och i flera våningar men när man väl satt sig så gör man likadant. Drar ut läääänge på sin fika för här trivs man och en kopp kaffe med matig valmmogiffel ska inte slängas i.

Serveringen är en trappa upp och det finns ytterligare en våning med platser. Här är det inte bästa stället för lattemorsor med syskonvagnar eller för dem med ömma ben då trapporna är som en tripp i Lustiga Huset. Varför är trappan så sned? undrade dottern medans hon fick klättra på de ojämna trappstegen. För att detta är fikahistoria, svara jag.

Den söta innergården är väl värd sitt besök under de varma månaderna. Nu känns det som en stilla kuliss från en Astrid Lindgren-film.

 

Min mamma tog mig till en massa konditorier som barn. Hon för ett tyst krig mot hamburgerställen så vi hamnade allt som oftast på ställen med virkade dukar och stora schwarzwaldtårtor bakom glasdiskar. Sturekatten var en favoriterna för att det fanns så mycket att titta på och uppleva. Nu är det jag som tar 4 åringen på kondis och äter ostgiffel å dricker saft i smala sugrör. Äpplet faller inte långt…

 

Mastodont påsklunch med japanska inslag

I går hade vi påsklunch och bjöd på en massa godheter, mest från havet. Sillar, gubbröra, sikrom, lax på fyra sätt, picklade ägg, omelett, bröd och ost.

Gubbröra och sikrom serverades som små snittar i små rågbrödschips.

Mer om dukningen kan du se här.

Picklade ägg var verkligen en hit. Förutom att de är kommunens snyggaste ägg så var de dessutom väldigt goda. Så enkla att göra. Recept hittar du HÄR.

Gurksillen blev bättre än någonsin. Pepparoten var superfärsk och på bästa humör som släppte iväg en massa smak.

Maken storstilade som vanligt och gjorde en riktigt god mussel- och bönsallad

Jag är ju en sann konservatist och vill egentligen bara ha klassiker så som sill och lax vid påsk men maken ville testa nytt och gjorde två laxrätter med japanska smaker. Tur han är innovativ och initaitvtagande. Sashimi med yuzu (1 msk apelsin, 1 msk lime, 1 msk citron och 3 msk soya) och sen en  tatakilax – lax med kryddrubb som lättsteks. Serverades med edamamebönor och sjögrässallad.

Och så här glad ser en mätt påskärring ut. Rör inte min kopp!

Ibland får man ta genvägar, eller hur? Hur mycket jag än älskar att baka fick det stryka på foten och det bidde en köpetårta fast überpimpad med påskgodis.

I dag blir det återigen en lugn dag. Vi ska ut å cykla med 5åringen. Kul att se hur han blir bättre för varje gång och får kläm på trampandet. Sen blir det till å äta rester från påsken. Mums alltså.

Årets påskdukning går i blått

I dag är det påskdagen och vi håller på som bäst och fixar för påsklunchen. 14 personer blir vi runt bordet och det lär bli ett härligt påskkackel.

Dukningen är på plats och jag använder en blå och sval färgskala. Mina naturligt färgade ägg lägger jag på gaffeln. Tänkte först använda dem som bordsplacering och skriva namn i det vita lövet. Hejdade mig då jag nog vill spara dem för att hänga i riset. Om det då står namn på kanske det blir lite knasigt…

Det stora, yviga påskriset får stå mitt på bordet och det nästan växer i hop med taklampan Kvist.

Royal Copenhagens tallrik ”Musselmalet” är min favorit. Det får mig att tänka på Danmark och danskarna är, om inte bättre än vi på sill så i alla fall delar vi första plats och det passar ju då bra när vi ska ha sillunch.

Det lilla glaset längst till höger är ett snapsglas. Jag fyndade 10 st i olika färger på loppis för 50:-/st. De är jag så galet förtjust i och de är så där lagom stora.

De där stora vita påskäggen i sten var faktiskt en reklamgrej som delades ut gratis på gatan. Eller så här; det stod hur många ägg som helst på gatan och under stod det Glad Påsk önskar mäklarfirmanX. ”Jaha, vad schysst” tänkte jag och norpade. Fick så otroligt dåligt samvete att jag gick förbi firman och frågade hur de tänkt med äggen. ”Vad kul att du gillade dem, vill du ha fler” sa de. Sen att vi valde dem när vi skulle sälja kanske var helt omedvetet… Oavsett så älskar jag äggen och tänker på dem varje påsk.

När man pyntar sitt påskris får man inte glömma att det slår ut små fina blad. Därför håller jag riset ganska rent för att just inte konkurrera med de vackra, spirande löven.

Nu ska jag ut å cykla med barnen och sen bygga upp påskbufféen. Mmmmm… SILL!! Återkommer med bilder på det.

 

Sill till påsk. 7 sillinläggningar till påskmaten

Tips på sillinläggningar till påsk. Den som har följt mig och bloggen vet att jag är rätt galen i sill. Älskar att tre av våra högtider har sill på menyn. Borde egentligen äta sill oftare mellan midsommar, jul och påsk.

Här kommer förslag på sillinläggningar till påsk som kan komplettera varann och skapa en bra sillbuffé.

7 sillinläggningar till påsk

01. Currysill

sillinläggningar till påsk

Currysill är sedan några år (speciellt via den danska goda currysillen) min favoritsill. Jag gör den själv och får den precis så där gott currydoftande och lite söt som jag vill ha den. Och så påskjut gul så den är ju given i påsk! Klicka här för recept.

02. Gurksill

sillinläggningar till påsk

Detta är en sill som seglat upp på favvolistan på kort tid. Så fin kombination med sillen ihop med den svala gurkan och den lite peppriga pepparroten. Klicka här för recept.

03. Branteviksill

Detta är en sill som är ganska söt och i mitt tycke en god sill att ha på sillbordet som komplement till andra mer salta sillar. Klicka här för recept.

04. Romsill med vitt vin & schalottenlök

sillinläggningar till påsk

Detta är en maffig sill med rom som ger en lite lyxig känsla och smak. Klicka här för recept.

05. Modern sillsallad med äpple, selleri & kapris

sillsallad

Detta är en tycke fräsch och krispig sillsallad. Väldigt bra just till påsk då det kan komplettera den ljusa och vårlika påskmaten. Klicka här för recept.

06. Vitlöks- & kaprissill

En riktigt härlig sillinläggning med mycket smak och tryck. Passar verkligen även för de som är lite sillkritiska för denna smak gillas av de flesta. Klicka här för recept.

07. Lertallrikssill eller varm matjes

Den godaste matjesen med alla favorittillbehören på samma fat med varmt, skirat smör över – ja du hör ju! Världens bästa sill! Klicka här för recept.

Hoppas du hittar någon sill du blir sugen på och just får en riktigt god och glad påsk.

Påskfrukost med Totoro gör alla glada

Totoro är sedan länge en favorit hos barnen. Vi har alltid målat våra frukostägg med en penna och det har kunnat vara monster, blommor men som oftast Totoro. Liksom passande för äggformen.

I dag njuter vi av en lugn påskafton. Jag känner mig lite krasslig så jag blir nog hemma medans det ska bli äggjakt hos mormor och morfar. Kanske får leta upp ett ägg här hemma om nu påskharen hittar mig.

Hoppas ni får en härlig påskafton!

Gurksill med pepparrot, dill & vodka

Äldste storebrorsan hade med sig en gurksill till julbordet och jag var lite skeptisk. Gillar gurka och sill men att få ihop dem hade jag väl aldrig tänkt skulle vara en bra idé. Så fel jag hade. Det var en helt underbar kombo. Nu till påsk har jag fått receptet och gjort den. Det blir inte bara en glad påsk utan även en god påsk. Samtidigt som jag ser hur fantastisk den kan vara till midsommar. Och alla dagar på året!

gurksill

Gurksill

Lag
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
4 cl vodka

Ingredienser
420 gram fem minuters sill
6 cm gurka
4 cm pepparrot
1 kruka/stort knippe dill

Gör så här: Koka ihop ingredienserna till lagen och låt svalna.
Under tiden skärs övriga ingredienser. Skär sillen i 2 cm bitar om sillen är hela filéer.
Dela gurkbiten på längden 2 gånger så det blir fyra stavar i kvartar. Skär bort kärnhuset, innerdelen på stavarna. Skär sedan i bitar.
Pepparroten skärs i tunna skivor och dillen klipps.
Lägg i, varvat, ingredienserna i en stor glasburk.
Blanda i vodka när lagen svalnat och slå över i glasburken och ingredienserna. Låt gärna stå i kyl över natten innan servering.

gurksill