Det är skärtorsdag och därmed är det påsk. Åh vad det ska bli härligt med långhelg där vi bjudit in vänner på olika middagar och sedan toppas helgen med att vår fine son fyller år. En långhelg som kommer fyllas med en massa.
Jag hoppas du kommer få fina dagar oavsett hur och var du är. Kanske ett ägg eller marsipankyckling kommer din väg?
Som den kärring jag är så går jag all in. Ja men du känner väl mig vid detta laget, ha ha!
Söker du inspiration till påskens måltider kollar du HÄR för en massa fullmatade inlägg. Och är du i pyntartagen och önskar tips så kollar du HÄR där jag vågar lova dig att du hittar något som kan passa.
Det är så roligt mycket just nu. Det är fullt tryck på exakt alla fronter då jag har blivit lite av en högtidsprofil, kan man väl säga. Jag har jobbat med mina kanaler under åren med att fylla dem med sådant jag tycker är kul, vill göra och det jag trott mig kunna inspirera till. Mestadels är det då kopplat till årstid, säsong och högtid. Allt detta har kulminerat i böcker om jul och hela året. Jag är så otroligt glad att det jag skapat har varit av intresse, att jag kunnat nå ut och ni som tittar in här och på andra platser jag befinner mig, har uppskattat det.
Detta gör att när vi väl är inne i en högtid så kommer det många förfrågningar om att göra jobb för kunder och medverka i olika sammanhang. Så när alla andra har ledigt på röda dagar så är jag som mest aktiv ha ha.
Imorgon är det en mycket rolig dag med först TV och Nyhetsmorgon kl 09.40 och sedan radio och P4 Extra någon gång vid 14.20. Alla tider kan ändras men alltså morgon och eftermiddag i olika former av nyhetsprogram. Jag hoppas du vill slå på tv och radio och hänga med.
Sedan har jag blivit intervjuad för längesedan till olika tidningar. Som tex Elle Mat & Vin. Den artikeln kan du läsa HÄR eller köpa tidningen och bläddra i så klart.
Hade någon sagt att detta var något jag skulle vara med i och med om för 10 år sedan hade jag aldrig trott på det. ”Va, kan en medelålders kvinnas pysslande vara intressant?” En relevant fråga än i dag i och för sig, ha ha.
Passar på att tacka för alla fina och stöttande ord genom åren som tagit mig hit och på senaste tiden de helt fantastiskt orden om boken. Så otroligt glad över att få höra att den gillas.
Nu, ska jag packa alla grejer till Nyhetsmorgon och försöka klura ut hur jag på bästa sätt ska kunna med ord beskriva pyssel i radio!
Den sötaste lilla påskkärringen har landat mitt på bordet. I form av ett ägg. Vet inte om det kan bli så mycket enklare än så här egentligen för att skapa ett påskpynt till påskbordet.
En mycket söt liten påskkärring tittar uppfodrande på mig tycker jag.
Jag kom att tänka på hur tydlig denna symbol för påsk är för mig och de allra flesta som bor i Sverige men för en utomstående så kanske deras tankar inte direkt går till påsk? ”Vad gör en liten gumma mitt på bordet så här i påsktid” kanske de tänker.
Servera en påskkärring till påsk – som ägg!
Med en servett av caféstorlek (dvs den mindre storleken mer anpassad för fika tolkar jag det som) blir det ett passande litet huckle, en sjalett runt ett ägg.
Vik det till ett V enligt bild och lägg runt ägget för att sedan fästa det med en gummisnodd.
Rita sedan, om så önskas, ett ansikte så är påskkärringen klar.
Jag gillar det stilrena och kanske egentligen skulle valt att inte rita ett ansikte men det är något fint i hur gumman kom till liv ändå.
Denna lilla servettvikning får mig att tänka på en kombination av påskharen och näckrosen. Håller du med mig???
Jag placerade henne på en äggkopp jag gjorde förra året av en papprulle med decoupage. den kan du se hur jag gjorde HÄR.
Nu suktar vi efter smaker som ger en känsla av ljusare tider. En försmak på längre dagar och tillfällen att ses och umgås.
Jag vet inte hur det är med dig men jag längtar verkligen efter krispiga grönsaker, primörer och fräscha smaker och en tallrik med mängder av detta i ett härligt färgfyrverkeri är perfekt nu. Smakrika röror att dippa i fulländar det hela.
Och enkelheten i detta får du inte avslöja för dina gäster men rörorna fixar du snabbt och grönsakerna sköter hela jobbet för att göra en imponerande presentation.
Till detta vill jag tipsa om det italienska rosévinet 11 minutes från Pasqua som nu har släppt en ny årgång från 2022. Ett vin där smaken är torr, mycket frisk och med inslag av röda vinbär, nektarin och mogen grapefrukt. Mycket elegant, generös smak med härlig örtig och mineralig avslutning.
11 minutes passar mycket bra som aperitif och till smaker från havet som löjrom, fisk och skaldjur. Det fick mig att inspireras till att göra en god röra med rom fast med stora romkorn så det blir ännu mera havssmak. Och kompletterade även med en härlig smakrik hummus.
Pasqua grundades år 1925 av två bröder från Apulien i Italien, den så kallade ”klacken” på stöveln. Namnet 11 minutes kommer från tiden som musten och skalen är i kontakt innan de separeras. Mer än så behövs inte för att få den ljust rosa färgen till vinet.
Idag är det tredje generationen Pasqua som driver företaget framåt och har nu flera vingårdar. Druvorna i 11 minutes kommer från odlingar runt Gardasjön.
Gör så här: Vispa samman creme fraiche och färskost med elvisp i en bunke. Finhacka silverlök, repa dillen från stjälkarna och vänd ner båda i röran. Krydda med salt och peppar. Vänd sedan ner romen och blanda väl.
Smaka av med citron eller skär i klyftor att lägga bredvid, för gäster att toppa med själva.
Hummus, för dipp
Ingredienser:
1 burk kikärtor
3 msk tahini (sesampasta)
1 dl olivolja
1/2 citron
1-2 vitlöksklyftor
salt och peppar
Gör så här: Häll av kikärtorna och lägg i en bunke med höga kanter. Mixa med stavmixer. Häll även i olja, tahini och pressa i vitlök och citronsaft för att sedan mixa tills det blir en fin och len röra. Smaka av med salt och peppar. Lägg över i skål och ringla lite olivolja över. Servera.
Jag hoppas du blev inspirerad till att skapa en härlig krispig tallrik. Nu får vi hoppas att solen gör oss sällskap också.
Du har sett mig färg ägg naturligt med det jag och du redan har i köket ett antal gånger här på bloggen och instagram. Filmen där jag visar hur jag färgar och skapar mönster med bladpersilja har 1,7 MILJONER visningar på mitt Instagram så kanske ni tröttnat på dem ha ha.
Om så får du scrolla vidare för här gör jag en ny tvist på det hela. Jag färgar äggen och gör mönster med färska kryddor, precis som innan, men skapar nytt mönster. Av citronmeliss och salvia får jag fram en hare. En påskhare.
Det är något väldigt bekräftande när ens idé i huvudet faktiskt blir så som man tänkt. Att med citronmeliss som huvud och salvia som öron faktiskt blev en liten påskhare. Att citronmelissens lite vågiga kant också gav den lille gynnaren en fluffig päls var ju en bonus!
Jag funderade på hur mycket liv jag skulle ge påskharen. Hur mycket ansikte den skulle få. Det räckte med ögon och nos tycker jag men om man vill ha mer så är ju ögonbryn, morrhår och tänder något man kan ge den också.
Så häftigt hur på pricken det blev. Bladen smiter åt så bra på ägget när strumpan är hårt åtdragen.
Nu valde jag att göra ljusbruna ägg med lökskal men du kan kolla HÄR för alla möjliga färger och ”recept”.
Färga ägg naturligt & få fram sötaste påskharen
Här kommer beskrivning på hur mönster med färska kryddor görs:
Lägg två salviablad tätt mot ägget som långa haröron. Lägg sedan på ett blad av citronmeliss ovanpå med spetsen uppåt. För att bladen ska vara stilla och ge så bra mönster som möjligt träs en nylonstrumpa runt hela ägget. Detta är lite trixigt då bladen kan leva sina egna liv men efter några försök och test så sitter det plötsligt. Snurra strumpan till tofs på motsatt sida bladet och fäst med gummiband.
Lägg i färgbadet, gärna över natten. Har du många ägg i badet får du gärna vända och flytta runt äggen några gånger under färgningen. Ligger de tätt kan det bli vita fläckar där äggen möts.
Ta sedan upp ägget, försiktigt tas strumpa och blad av. Låt torka. Önskar du ha glansiga ägg kan du försiktigt pensla med lite matolja.
Ikväll ska jag göra något jättekul och rätt så pirrigt faktiskt då det är första gången. Jag ska köra en live som man säger på Instagram, på adlibris.com närmare bestämt.
Vad är en live? säger du som inte är så van vid Instagram kanske. Jo det är en direktsändning på ett konto på instagram. Man postar ju nytagna ochgamla bilder och filmer på sitt konto men man kan också köra en sändning rätt ut i etern, som en livesändning alltså. Det som är kul med det är att de som tittar kan prata direkt, chatta med, den som sänder. Att man liksom gör det hela ihop.
Och nu är det då första gången jag gör detta och det ska bli så kul. Men så klart blir det ju mycket roligare om det är någon som tittar ha ha. Annars blir det mer en soloföreställning fast det gör inget för allt pyssel, hela sändning, sparas och blir sedan som en film att titta på när man senare kan.
Och det jag ska göra är att pyssla från min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri och då främst med påsktema. Jag hoppas du vill hänga på och kan bli inspirerad.
Just nu håller jag på att göra om vårt kök till en tv-studio med alla saker jag ska använda samt ljus. För inget är väl mer irriterande än att man inte ser ordentligt. För det är ju risken när sändningen börjar kl 19.00 och det kan skymma lite. Speciellt när det är jämnmodet och snöfall. Fast snön kanske ljusar upp kom jag på nu…
Häng med å pyssla, säg gärna hej och ställ frågor i chatten och håll tummarna nu.
Jag hade förbeställt en taxi och tur var väl det då snön hade lagt sig som ett tjockt täcke, plogbilarna hade inte hunnit ta sig fram och alla taxibilar var upptagna (med extra akuttaxa tydligen) fick jag reda på senare. 07.20 klev jag in i bilen med massa påskpyssel, utslaget påskris och pynt samt grönblå vispad hand och avklippt tummetott.
Jag klev ur bilen 08.02 så endast 2 minuter sen var ju en bedrift av min chaufför. Det kändes som om stan stod still och var tyst där i snön på morgonen nämligen.
Bonnier har författarträffar för bokhandel och bibliotek ganska ofta och denna gång var jag och min bok medbjuden. En sådan ära! Och med det rätt pirrigt. Jag är inte så bra på att prata inför folk. Ja, fortfarande fast jag haft många möjligheter att öva in detta.
En frukostträff med härliga frallor och gofika. Och så då mitt påskpyssel och pynt samt påskkyssarna jag gjort.
Sedan var det samtal med oss fyra inbjudan författare; Stefan Anhem, Christoffer Carlsson, Sara Paborn och så då jag.
Det blev glatt och skoj. Jag hade inte alls behövt vara nervös. Nu får jag göra för böcker så jag kan vara med på fler författarträffar, ha ha.
Sen hem igen för att förbereda alla de spännande jobb och uppdrag för denna vecka. Som att påskpyssla…
Att släppa en bok är resultatet av månader, ja kanske till och med år, av jobb. Det är en fantastisk känsla att boken är på riktigt och jobbet är klart. Eller nej, det är nästan då det verkligen jobbet startar kan det kännas som.
Min bok släpptes 10.e mars och det har varit intervjuer och administrativt arbete runt den vilket har varit väldigt kul. Denna och nästa vecka fram till påsk är helt fullsmockade för mig med massa spännande och roliga saker. Som imorgon är det författarfrukost hos Bonnier för bokhandlare och bibliotikarier, på onsdag ska jag en en live-sändning hos adlibrs.com med pyssel, sitta i en samtalspanel på torsdag, jag ska hålla föredag på fredag, vara på trädgårdsmässan i monter och erbjuda pyssel lördag och söndag och nästa vecka är det Nyhetsmorgon. Det är en helt fantastisk snurr på allt vilket är underbart.
Men sedan så har jag jobb och uppdrag som jag ovanpå detta ska leverera för allt ovan är obetalt, pr för boken så att säga. Jag måste ju ha uppdrag som driver in till kassan så hela det här maskineriet kan snurra. Detta ger att det är mycket nu som det heter.
Det blev jag varse igår när jag fixade grejer till sakerna jag ovan nämner, bland annat göra mina påskkyssar. Jag har absolut ingen aning om hur det gick till men helt plötsligt var min vänsterhand INNE I ELVISPEN. Alltså mellan de två visparna. Hur är det ens möjligt. Jo när ens huvud och kropp one pratar med varann. Jisses vad ont det gjorde.
Idag fortsatte galenskaperna när jag vid ett projekt klipper av en jättebit av tummen. Hur är det möjligt? Igen! Det forsar blod och jag svär högt för mig själv. Det var då självaste *** att jag inte kan hålla händerna i styr.
Så dålig tajming då jag verkligen behöver båda mina händer. Vänsterhand är nu skiftande i blått pga elvispen och tummen inlindad i massa plåster och papper. Jobbet jag var tvungen att göra hade inte varit så snyggt med blodfläckar så jag fick pyssla färdigt med diskhandske. Proffsigt. Jag får hoppas att det ser bra ut till nästa vecka när jag ska vara med i Nyhetsmorgon. Ja suck…
Förlåt, jag behövde få skriva av mig. Nu känns det bättre. Men tummen pulserar hårt fortfarande. Får ha den högt nu och lägga mig tidigt.
Nu är det påskmat man vill ha och jag vill allra helst äta en påskbuffé. Ja för jag tycker det alltid blir så festligt med bufféer och servera smörgåsbord vid högtider. Det sätter stämningen direkt att nu är det dags att fira, njuta god mat och plocka på sig goda rätter.
Det finns vissa saker som jag tycker är ett måste när man snackar påskmat. Så klart är det ägg och som vid nästan alla våra högtider är det så klart sill. Men den rätt som verkligen är påsk är så klart påsklammet. Men även lax i alla former. Den ugnsbakade laxen får gärna stoltsera så vackert på bordet.
Något annat som hör påskbordet till är primörer av olika slag. Morötter och sparris känns verkligen passande.
Massa påskmat med maffig påskbuffé
Här är massa tips på påskmat och länkar till alla olika recept. bara att klicka på länkarna för att se hela recepten.
Fyllda ägg är en sann klassiker och passar såväl till påsk som jul, eller hur?! Kolla in HÄR för receptet.
Mör, vitlöksdoftande lammstek är god som helt egen måltid men även passande på en påskbuffé. HÄR hittar du receptet.
Citrus passar väldigt bra till påsk för man vill ha fräscha lätta smaker. Då passar denna krämiga citronsill jättebra. Kolla in receptet HÄR.
En av mina favoriter är denna vitlöks- och kaprissill som du kan läsa receptet på HÄR. Och HÄR har du alla mina sillar som finns i bloggen. Bara att välja och vraka!
Underbar saftig och välsmakande ugnsbakad lax. Så vackert rosa och med citron så fin till påsk. Kolla in receptet HÄR.
När man vill ha allt på samma gång, som en högtidstallrik med allt på – silltallriken med brynt smör. Kolla in recept HÄR.
Denna favorit, ansjovisrullen, har hängt med länge på våra högtidsbufféer och då även på bloggen så klart. Kolla in receptet HÄR.
Man kan göra hasselbacksvarianter av alla rotgrönskaer, ja även pumpa, men potatis är väl originalet. Till påsk passar hasselbacksmorötter. Se receptet HÄR.
Ja det var en hel del klassisk påskmat som kan passa på en påskbuffé. Och nu blir det REKLAM: Om du vill ha påskmatsrecepten samlade finns de alltihop i min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri.
En härlig, saftig lax på påskbordet ska det vara tycker jag. Och dess färger är verkligen perfekt för hela påskbuffén. Men så klart passar denna ugnsbakade lax hela året men med den fräscha dillen och citronen är det som gjord för påsk.
Ugnsbakad lax med dill & citron
Ingredienser: 1 kg laxfilé, gärna med skinnsida 1 tsk salt svartpeppar 2 krukor dill 50 g kallt smör 1 citron
Gör så här: Sätt ugnen på 175°.Lägg laxfilén med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper.
Strösalt över hela ytan och ta några varv med pepparkvarn över.Knipsa av dillkvistar och fördela ut jämnt över hela fisken.
Hyvla smöret med osthyvel och täck fisken med smörskivor.Skiva citronen och lägg skivorna överst på laxfilén.
Ställ plåten med fisken mitt i ugnen och laga i 20-25 minuter.
Ta ut laxen, lyft bort citronskivorna och skrapa bort dillen.Lägg laxen på ett serveringsfat och dekorera med citronskivorna som var med i ugnen. Klart att servera.
Ugnsbakad lax med citron passar hela året men har en självklar plats till påskbordet.