Följ mig:
Jul Köpenhamn

Julefrokost/julmat i Köpenhamn är fantastiskt!

9 december, 2013

I helgen var jag, maken och lille sonen i Köpenhamn (de två stora barnen var hemma med farmor, vilket var en vinst för dem) för en nu-ska-vi-unna-oss-resa. Nu efterhand så kallar jag den en Edward Blom-resa. Har nog aldrig ätit så mycket på så kort tid!

Innan resan så hade maken bokat bord på härliga restauranger då vi skulle ha med barnvagn så ville vi vara säkra på att det gick och att vi skulle få plats. Det gick så klart jättebra och vi hade luncher och middagar bokade innan avfärd. Tyvärr tog stormen Sven bort vår fredagsmiddag då vi kom 4 timmar försenade till Köpenhamn men resterande måltider väntade.

Att åka till Köpenhamn över en helg i december har blivit en tradition som jag och karln min gjort i flera år. Danskarna och köpenhamnsborna kan verkligen det där med att skapa stämning och juldekorera. Det har blivit som mitt startskott för julen och de riktiga julkänslorna.

Danskarna äter inte julbord som i Sverige, de har inte ett bord med alla rätter på på en gång utan man får in rätterna var för sig på tallrikar och det kallas för julefrokost. Många rätter blir det och magen får verkligen jobba men gott är det. Vi hade bord på Café Gammel Torv och njöt av härligheterna. Vi fick bord i ett lite mindre rum med några få bord och lilleputt sov i sin liggdel hela lunchen under vårt bord. När vi skulle gå så blev servitörerna förvånade, de hade inte märkt att det låg ett barn där. Han njöt så av sorlet och vara omringad av folk.

Här följer bilder på de galet goda rätterna. Ingen dietresa det här inte…

Börjar med smör och bröd – liksom basen för smørrebrø. Och här kan man välja på smör och ister. Pang tjong!

Julsill, currysill och stekt sill. Till det drack jag en frukostöl, hur galet låter inte det då?? Men nej, frokost betyder lunch på danska och detta är en lättöl enligt danskarna. 

Rödspätta med remouladsås, gravad laxs med senapssås, räksallad, rökt ål med äggröra

Fläskstek med rödkål och inlagd gurka, Julkorv med grönskål och inlagd pumpa, Ljummen leverpastej med champinjoner och bacon, Hustes sylta och And med äpplen och katrinplommon. Sen kom det en Ris a la malta men då var jag i sådan matkoma att jag inte orkade plåta…

Vill du komma i dansk feststämning så klickar du här och lyssnar. Jag bara älskar denna skiva!!! Underbar titlar så som Nu skall vi ut å slå Sören, Var har du varit i natt?, Vem skall nu betala?, Var är min fru?, Kommer det inte snart en Tuborg till mig.

1 gillar detta

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Amandas jul 9 december, 2013 at 19:55

    Åh, ser härligt ut! Låter som en mysig tradition.

    http://www.amandasjul.blogg.se

  • Svara Åsa 9 december, 2013 at 22:27

    Vilken härlig tradition ni har. Jag fick ett gott skratt när jag snabbt lyssnade igenom den danska ”julskivan”, inget O Helga Natt där inte:-)

  • Svara Tess 10 december, 2013 at 09:23

    Men guuuuuud så gott det såg ut 🙂

  • Svara Lise 10 december, 2013 at 15:25

    Helena, titlarna du referer till är INTE julmusik !! – det er drikkeviser !! – såna man sjunger när man drickar öl och snaps, men det har ingenting med Julen att göra !!! Vi har många julesange och salmer http://www.youtube.com/watch?v=FCTmz6exj18&list=PLDEE4EC68512AE17F

  • Svara Lise 11 december, 2013 at 14:29

    Inte ”ris a la malta”, men : Ris à l’amande (Risgryn med mandel !! också skrivit ”risalamande”) – lite risgrynsgröt med finhackat mandel, vanilj och mycket vispgrädde !!

  • Lämna en kommentar

    Close