Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

8 mars, 2016

Mannagrynsgröt aka Mammamysgröt

Finns det någon snällare frukost än mannagrynsgröt?

När inte hälsan är på topp hos de små får man lägga det där med hela kostcirkeln och fibrer åt sidan. Viktigaste att någon form av energi kommer i dem. Vi provar att mjukstarta VAB-dag nummer två med snäll mannagrynsgröt. Lägger sig som bomull i magen och socker å kanel sätter i gång cirkulationen – humöret.

Denna gröt är lite av en lyxgröt för mig. Den gjordes på helger, om jag minns det rätt, när jag var barn. Som vuxen unnar jag mig den just på sådana här dagar; när man är värd något mer, något snällt.

mannagrynsgröt_helena_lyth

Äldste sonen hörde fel för några år sedan och döpte den till mammamysgröt. Ett mycket bra namn, som speglar just tillfället då den ska ätas.

Ingredienser, 2 port
4 dl mjölk
4 msk mannagryn
1 krm salt

Gör så här: Koka upp mjölk i en kastrull. Häll mannagryn och salt i en kopp eller skål och ha redo. Sänk temperaturen på plattan när mjölken börjar koka och vispa i gryn å salt. Låt småputtra i några minuter och rör om då och då. Bränns lätt fast i botten så ha rätt låg temperatur och låt den koka längre i stället om du har en ivrig spis.
Servera med kanel, socker och mjölk.

mannagrynsgröt_frukost

frukost_mannagrynsgröt

Ja, då blir det en dag med Vård Av Barn. Lite nytt det här för mig då jag jobbar hemifrån. Ingen chef eller arbetsgrupp att ha dåligt samvete över. Sätter ingen i skiten som det har känts förr. Nu är det mera mig själv jag har dåligt samvete inför så att säga.

Ska försöka varva jobb med att servera kall saft, läsa sagor och försöka hålla de små feberliven någorlunda skärmfria. Så lätt att säga ja till skärm för att det är den enklaste vägen. Men jag vill inte. Minns själv de gånger jag var sjuk hur tradigt det var – ligga i sängen och lyssna på sina kasettband för femtielfte gången. Men fantasin sattes igång i alla fall. Ur tristessen föds fantasin. Ska låta dem ha lite påtvingat tråkigt i dag och se vad som händer.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.