Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 februari, 2019

Vilken lättnad! Städat i min digitala skämsgarderob

Den populäraste serien just nu på Netflix är väl Konsten att städa med Marie Kondo? Oavsett om du gillar den eller inte så har de flesta i alla fall en åsikt om både henne och hela grejen med att städa, rensa och sortera.

Jag ska erkänna att jag helt och hållet slukat det och har fått ett skönt lugn i kidsens lådor vilket underlättar enormt för nu går det att se vad som faktiskt finns där i. Min garderob är det dock inte så där snyggt vikt i men jag har i alla fall sorterat ut och nu har bara plagg jag gillar och faktiskt passar i. Bort med den där snygga men galet obekväma tröjan som jag hela tiden måste dra i tex. Har tidigare skrivit om mitt skämsrum – ja, förut var det inte bara en hörna eller ett förråd utan ett helt rum med kaos.

Men nu ska jag prata om en annan rensning som kanske fått mig att må ännu bättre – nämligen min digitala rensning.

Här är mitt hemmakontor och bordet ser städat och fint ut eller hur, men hur ser det ut på datorns skrivbord???

Jo det ska jag berätta för dig – det är lika fint, städat och sorterat. Jag har nämligen lagt en duktig mängd timmar på att rensa i mappar och i min mejlkorg. Känner mig flera kilo lättare och tusen resor lugnare.

Digital detox

Vet inte hur du har det med din digitala hantering men min har varit rätt stökig. Lagt saker huller om buller på laptopens skrivbord och när det blivit helt fullt där har jag gjort en mapp som jag döpt till typ “ska rensas asap” och sedan har det legat en massa sådana mappar bredvid varann. Att leta efter saker blev som ett detektivjobb värt en Sherlock Holmes.

Efter en rätt skrämmande upplevelse med en hårddisk som helt plötsligt dog förra året och jag såg framför mig alla bilder på barnens uppväxt försvinna bort i ett svart hål är jag numer helt på det där med att spara bilder på extern hårddisk (och jag tackar de magiker som kunde återskapa hårddisken med alla bilderna förresten). Men att hålla ordning på det dagliga arbetet har blivit lite haltande. Om allt hade varit fysiska pappersark hade ju högen på skrivbordet varit farligt hög men nu är allt sorterat i sina riktiga mappar och jag har full koll på allt. Den känslan är fantastisk.

Sorterad inbox

Men! Den bästa, absolut bästa, känslan är när jag nu öppnar min inbox. Förut kunde det vara scrollmeter efter scrollmeter med mejl och för att finna ett gammalt mejl var sökrutan enda hjälpen. Fick liksom hålla tummarna varje gång att mejlet fanns där någonstans. Helt ohållbart.

Jag har lagt ner ett riktigt hästjobb på att sortera ALLT (det är alltså flera år vi pratar om) och göra mappar med undermappar för precis ALLT. Det är mejl om matsäck i skolan, tjejmiddagar, fakturor, viktig info, arbetsdokument, pressreleaser och så galet mycket reklam så jag drunknat där och kippat efter andan varje gång jag öppnat.

Det gäller att göra mappar och sortera in så fort ett mejl dimper ner. Agera på det på studs eller lägg i mapp. Jag vet, det låter enkelt men jag har inte alls varit så bra på detta men nu är det nya tider!

Ett tips för att snabbt sortera bort är att söka på tex Matbutiken X och sedan markera alla dessa och slänga. Vips var 575 mejl borta!

Säg upp det du faktiskt inte vill läsa

Sedan finns det en sak jag uppmanar alla att göra: avprenumerera på nyhetsbrev på mejlen och avfölj konton på Facebook på sådant du faktiskt inte vill ha info från. Kan inte med ord säga hur skönt det är att slippa få brev från företag jag knappt vet vilka de är för att jag nånstans, någon gång skrivit in min mejladress och med det tydligen accepterat nyhetsbrev.

Samma sak med sidor på Facebook. Du vet vad jag menar – tex du har varit på semester och den lokala restaurangen/butiken/kiosken du besöker får du 10% rabatt vid första köpet om du “gillar” dem på Facebook. Du tänker inte mer på det men det gör att du sen fortsätter få “Veckans meny” eller “Månadens kap” från dem. Bara att avfölja och få ett mer rensat, lugnare flöde på sociala medier. Samma sak med grupper du gått med i men stör dig galet mycket på. Du kan rensa och skapa ditt lugna intag av info.

Känns detta bra? Är det något du vill prova? Kanske du redan är en sorterande person och förstår inte alls vad jag svamlar om, ha ha. I så fall, dela gärna med dig av fler digitala rensningstips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.