Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 maj, 2019

En heldag i Berlin för både barn & vuxna

Berlin! Wow, vilken stad alltså!!! Jag kan inte med ord säga hur mycket jag älskar den staden. Jag har varit där två gånger tidigare och då rest med maken och utan barn. Om man vill äta gott, gå i snygga barer, shoppa loss både högt och lågt och ta del av MASSA historia så är Berlin verkligen staden för dig.

Men hur skulle det bli att resa med barn? Det visade sig vara en ännu bättre stad än vad jag kunnat tro för mer barnanpassade stad får man leta efter. På merparten av restaurangerna vi kom till hann vi inte ens beställa mat innan barnen fått pennor och ritblock. Och det gällde både dag och kväll.

Och nu skulle jag vilja ge lite snabb fakta om staden men det är ju så klart omöjligt att göra här då det är en galet komplex stad historiemässigt sätt. Vi har det dekadenta 20-talet, depressionen på 30-talet och så klart nazityskland med all den hemska bombningen. Fick den lite knasiga siffran att 60-90% av alla hus bombades. (Rätt förvirrande siffra – var det 60 eller 90% av alla hus???). Sedan kommer delningen av staden och kalla kriget. Den västra delen får se på massa tv-kanaler, äta hamburgare och gå klädda i jeans. På andra sidan muren är det två kanaler, knappt några barnprogram och kontrollerade nyhetssändningar (öh… känns igen på nåt sätt från min barndom…). Sedan kommer 90-talet och det finns hur många ledig lägenheter som helst i den sammanslagna stan så det blir krav på att vara skriven där för det var många som köpte för att bara hyra ut. Och så idag där vi har en helt fantastisk, blomstrande och kokande stad.

Okej då, det blev inte så kort ändå men du fattar – staden har så mycket att ge!

Hursomhelst. Efter den långa tågdagen innan var vi redo för Berlin. Vår första heldag i den tyska huvudstaden hade vi några saker förbokade och inplanerade men det var också bara till att gå på känn.

Yngste sonen hade lärt sig guten Morgen så han började med att öppna fönstren och skrika just detta ut över hela gatan. Han är full av liv den lille.

Frukost på stället på hörnet. Och jag måste lägga in en spaning. Jag skulle säga att vi i Sverige är duktiga på eko-mat och så men jag upplevde det som tyskarna tar oss där. Så många ställen som var helt ekologiska. Just sayin.

Tunnelbana till Alexanderplatz.

Det galet mäktiga tv-tornet i forna Östberlin. Vad jag förstått så byggdes det extra högt så det skulle synas ordentligt till Västberlin och visa att man här i Öst minsann ligger i framkant.

Hissar går upp till silverbollen där det finns utsiktsvåning i två våningar. Den nedre har utsiktsfönster med kikare och en bar med barsnacks. En våning upp ligger en restaurang. Maken hade bokat bord där i tornet för lunch. Och nu ska du höra: Restaurangen snurrar!!!

Som den James Bond-älskare jag är känner jag mig som en Bondbrud i den här 60-talspärla. Den byggdes i Sputnik-eran och har tydliga referenser till rymdfarkoster.

Kö till hissen. Då bord var bokat fick vi gräddfil till hissen med direkttransport upp. Annars kan det vara långa, tråkiga köer.

Sa jag rymdfarkost??? Taket i hissen var av glas. Glad att det inte var golvet som var av glas…

Så läckert här uppe. Men vi gick då ytterligare en våning till…

restaurangen Sphere.

Och så snurrar då hela restaurangen. Mitten är stilla och golvet med borden snurrar runt. Ett helt fantastiskt sätt att få se hela Berlin.

Och barnen hade knappt satt sig innan de fick pennor och teckningar att måla på.

Det kostar pengar att åka upp, att boka bord och så klart att äta så det blir en del pengar som går åt till detta besök men oj så värt. Maten var helt okej – menyn var rolig då den var uppdelad i favoriträtter från olika årtionden.

Efter detta ville vi hålla hos på marken och ett ställe jag besökt tidigare som jag verkligen ville tillbaka till var Hackescher-markt. Ett helt kvarter med butiker och restauranger inne i gårdshusen. Så trevligt att strosa runt här och gå in och ut i butikerna.

Här finns väldigt många olika typer av butiker, allt från choklad till lädergods.

Om jag nu inte hade en begränsad ryggsäck hade det varit fint att köpa världens vackraste kakel här.

Men något annat världsagott som däremot går att få med sig är en riktigt god kopp kaffe. Hos Ben Rahim finns inget snabbkaffe utan det görs gediget kaffe här.

Med kaffe i magen och fina lyxparliner i väskan styrde vi kosan mot Prenzlauer Berg, Kastanienallee.

Underbart att bara gå och känna staden. Älskar de här kvarteren. Vårt mål var utomhusparken Pratergarten.

En hel park med massa långbord och runt om finns matkiosker med försäljning. Lekplats för barnen och en stor scen jag gissar det är shower på ibland.

Nybakade, superfärska mjuka pretzels med grovsalt. Saknar detta bröd som tusan här hemma.

Så roligt förhållande korv och bröd. En stor kryddig korv i världens minsta fralla. Och öl med citron – man tar seden dit man kommer.

Barnen ville åka kanalbåt i Paris men det var fullt. Här i Berlin fanns det massa olika båtar och företag så inga problem att hoppa på en båt för en fin sightseeing.

Med små lurar fick vi guidning på svenska. Det gillade barnen. Och jag! Du ser ju hur glad jag är, ha ha!

Och det som är kul med båtturer är att man få se delar man inte själv skulle kommit till. Skulle lätt ha kunnat sitta här på kanalkanten i solstol med en god öl utan att det skulle ha gjort ont.

Det är lätt att missa alla de häftiga arkitektmötena i denna stad. Måste stanna upp och se historia möter nutid.

Unter der Linden – Så vacker paradgata som går upp mot en av Berlins landmärke Brandenburger tor.

Strax bortanför Brandenburger tor finns ett annat landmärke som är helt enastående. Det är Förintelsemonumentet som skapar så mycket känslor. Från små låga rektanglar blir det som en skog att gå vilse i, hela 19 000 kvadratmeter faktiskt.

 

Dagen och kvällen avslutades med en koreansk barbeque. Det är överlag ett bra Berlintips att gå på en asiatisk restaurang. Finns  så enormt många som är riktigt bra. Ett tips är boken Berlin för foodisar som vi hade med oss.

För dig som inte ätit koreansk barbeque så är det en stekplatta mitt på bordet som maten steks på. Har ätit det förut och då fick vi laga själva men här var det ägarinnan som var boss över grillen.

Alltid kul att dela mat och lägga till alla tillbehör.

Vi tog inte taxi hem utan promenerade då vi var nära hotellet men jag bara älskar de här taxiskyltarna. Och alla taxibilar är beigea, lätta att se.

Toknöjda och supertrötta kom vi i säng. Få oss en rejäl godnattsömn för nästa dag skulle vi till Berlin Zoo. Något man inte tar på en kvart direkt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.