Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 juni, 2019

Önskar dig en glad midsommar & premiär i folkdräkten

Glad midsommar! Önskar dig en dag med alla ingredienser du hoppas på oavsett sällskap och plats.

Här hemma håller vi på i skrivande stund och förbereder som bäst. Ja, för vi blir hemma även i år. Förra året var första gången som vi blev kvar hemma i grannskapet och det var så trevligt så det gör vi om.

Har slagit ihop oss med tre andra familjer och fördelat ut måltider i olika hem så alla ha något att råda över. Själva midsommarstången med dans görs på en gemensam plats för hela vårt område. Kanske vi blir 12 runt stången, kanske vi blir 180. Ingen aning. Lite härligt med en rätt spontan tillställning. Häng med på mitt Instagram om du vill.

Och ja då var det dag för min kära folkdräkt att användas för första gången. Kommer du ihåg, när jag fick den vid min födelsedag. Det är alltså min mormor som sytt den 1951 och min mamma har burit den hela mitt liv vid högtider. Nu är det min tur och jag känner sådan stolthet och ödmjukhet inför detta.

Rätt varmt idag och det är ju inte direkt tunt fladdrande linnetyg detta. Men som någon sagt: står ut i kyla, stå ut i värme. Men byter nog till middagen ändå.

Kransar har det blivit. Gjort en till mig och en till dottern. Daggkåpa från trädgården och blåklint från butiken.

Vi har ansvaret för förrätt till middagen. Vi tar en stående förrätt i trädgården – det blir grillade skaldjur samt quesadillas. Ja, det väger väl fint upp mot sillen och potatisen vi kommer äta till lunch hos våra vänner det? Måste hålla lite balans.

Dekorerar trädgården lite för att i alla fall sätta lite feststämning, även om vi inte blir här allt för länge. Kliver sedan över till grannen för middag.

Birger tar det lugnt i trädgården.

Allt är klart att tas fram när vi kommer tillbaka från lunch och dans.

Blir inte en för sen midsommarnatt för min del då jag ska vara med i Nyhetsmorgon i morgon bitti. Ska ge några av mina bästa loppistips kl 10.35. Det vill du väl inte missa?

Men nu tar vi och firar midsommar. Jag tar med mitt sånghäfte och så kör vi.

Ha nu den gladaste och somrigaste midsommaren du kan få.

Comments (2)

  • Så himla smart upplägg!, att både dela på förberedelserna och gå runt till varandra! Och så fint att du för traditionen vidare att böra folkdräkt. Varifrån kommer din?

    • Hej Elisabet! Tack, vad snällt. Dräkten kommer från Växjötrakten. Värendsdräkten. mormor kom rån Växjö och sydde den 1951. Så fin.

      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.