Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 juni, 2019

Vår midsommar på hemmaplan. En succé!

Vår midsommar! En fantastisk midsommar med ett underbart upplägg som helt klart ska göras om.

Här kommer äntligen inlägget med vår midsommar. Bloggen hade ingen kontakt med servern så det var några svettiga timmar när jag inte visste om hela min blogg var borta, död och begraven. Dags att göra en back up…

Hur som helst. Vår midsommar firade vi, som jag skrev om på själva midsommar, på hemmaplan ihop med tre andra familjer. Vi hade delat upp hela firandet på olika hus och med det fördelat så alla hade ansvar för olika maträtter och uppdrag. Så himla bra! Alla delaktiga och häftigt att växla med att vara gäst och värdinna. rekommenderas varmt.

Började med lunch hos grannarna som förvandlat sin villaträdgård till den underbaraste sommarstugeplats. Så otroligt mysigt.

Så här ser ett midsommarbord ut! I skuggan av träd på gräsmatta med barfotabarn och så ett härligt långbord. Nyp mig i armen tack!

Kanske den sötaste namnlappen någonsin?

Under ett äppelträd dukades den finaste och godaste midsommarlunchen fram.

Kan inte sluta titta på den här bilden. Det är som ett vykort över en midsommarlunch.

Här har vi ett geni! Vid varje högtid äter vi sill och det är inte alltid det bästa tycker barnen. Så vid varje högtid serveras även köttbullar och korv, eller hur? Men såklart kan det bli midsommar även av detta. Bästa jag sett!

Sommar i ett glas: gin, tonic och fläder.

Sådan mor, sådan dotter. Nu ska sånghäftena på plats. Och oj vad mycket sång det blev. Nästan så hela häftet hanns med.

Och här har vi då årets kransbild. När jag tittade på mitt krans-bindar-inlägg så såg jag att ju tagit ungefär samma bild varje år. Måste ju fortsätta den traditionen.

Den sötaste, raraste och vänligaste tösen som finns. Du fyller mitt hjärta varje dag!

Och som hos de flesta som firar med barn så är det väl just så här: barnen får mat på sina tallrikar, slår sig ner och äter. När de vuxna är redo att börja äta är barnen klara sedan länge och sprungit vidare.

Kvar på andra halvan av bordet blir då vi vuxna.

Bästa maten. Alltid!

Jag köpte en hängmatta i våras men den kan vi alla konstatera är på tok för liten. En sån här ska vi ha. Sonen älskade den.

Vårt område har en allmänning med en lekplats och stor gräsyta. Där har det de senaste åren uppstått ett spontant firande. Det är ingen som håller i det, ingen som vet när det börjar och det är ingen som vill ändra på det. “Runt 14” är den enda riktlinje som finns.

Vi knatade dit vid 14.20 och då var det folk som fikade och åt på filtar men ingen midsommarstång syntes. “Brukar det inte ligga ett kors här i buskarna” sa någon.

Och det gjorde det. Jag rusade hem i min folkdräkt för att hämta sekatörer och snören. Cyklade snabbt tillbaka och sedan var lövningen av midsommarstången igång.

Nån hämtade spade för att gräva hål. En annan hämtade gitarr och någon googlade på midsommardanser. Mer spontant firande får man väl leta efter. Och så himla underbart. Älskar det!

Grannsamverkan på högsta nivå!

Efter detta var vi värda något gott. Och gott blev det! Världens härligaste chokladmarängtårta som rulla toppad med jordgubbar.

“Hur länga måste jag vänta???!!”

Och sen så blev det dans. I år var vi så många att vi behövde har två ringar för att få plats. Det växer, vårt firande!

Avslutas så klart med raketen. Tänk, det blev både en midsommarstång och dans. Vilka grannar va??!!

Sedan kanske man skulle vilja ta det lite lugnt men icke! Nu var det dags för familjekamp!

Klassiska sommarlekar och vi blev indelade familjevis. Insåg efteråt att vi nog aldrig just tävlat som familj. Ofta görs det lag för att blanda eller vuxna mot barn.

Lag Lyth var oerhört koncentrerad.

Första grenen: ägglopp. Barn under  fem fick springa med ägg i handen och övriga barn med ägg på sked. Vuxna sprang med ägg på sked i munnen.

Tänk vad en millisekund kan göra.

Övriga grenar var äta mumsmums utan händerna, äta kolaremmar fortast utan händer och hopprace. Och det är med stor stolthet jag berätta att Lag Lyth vann!

Maken hade tagit stora steget före och börjat brassa käk på grillen. Dax för del 3 i vår midsommarnattsdröm. Förrätt hos oss.

Med högtalare i trädgården som spelade strandbar-runt-medelhavet-musik och skönt häng för vuxna i (som jag o maken kallar det) loungen kunde vi pusta ut från stångbygge, dans och tävlingar. Barnen däremot körde vattenkrig. Ständigt detta vattenkrig!

Marinerade och grillade bläckfiskar som även de som tycker det är lite läskigt med bläckfisk älskade. Och så då lite mer mättande och barnvänliga quesadillas också från grillen.

Tanken var att göra en brygga från salta sillunchen till det grillade köttet på kvällen med lite fräscha limesmaker. Det tycker jag blev pangbra!

 

Och det bästa: marinerade grillade räkor. Tjoff och de var borta!

Tiden flöt och känslan av att vi hade all tid i världen infann sig. Det är verkligen så häftigt med de ljusa kvällarna, tiden liksom försvinner.

Ändå dags att kliva över till grannen där vi då skulle äta middag.

Lämnade en kväll som aldrig ville bli natt och ett gäng sjungande, spelande vänner.

Jag skulle ju upp å jobba på TV 4 dagen efter så jag lämnade gänget vid 23 väldigt glad och somrigt bubblig. Kommer leva på denna midsommar så länge. Vilket väder, vilka vänner och vilket perfekt upplägg för firande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.