Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 augusti, 2019

Ett serietips & ett lyssnartips – båda med spänning

Serietips kan man aldrig få för många och inte heller lyssnartips, eller hur?! Så här kommer just det, ha ha. Ni gillade min lista på en massa serier förra året så kanske att jag ska göra en till sammanställning. Om så, vilka serier bör upp den listan tycker du? Har du några favoriter på tv-serier nu?

Sviten, en mordgåta i 8 delar

När jag var som sämst med min tand kunde jag inte hålla ögonen öppna för att vrida dem åt höger eller vänster var så smärtsamt i hela huvudet (jag fick infektion i skelettväggarna på höger sida). Att då lyssna på en kortserie var perfekt.

Sviten är en snygg dramatisering med några av de nu mest spännande skådespelarna. Skriven av Denise Rudberg och Mikaela Bley i regi av Moa Gammel. Lyssnar på serien HÄR.

En kriminalhistoria från vår nutid som utspelar sig i Stockholms finaste områden. Berättelsen är snyggt presenterad och uppbyggd med polisförhören som manus. Väldigt snyggt grepp!

Maria Nora, Daniel Paris, Ellen Bergström, Happy Jankell, Lisa Linnertorp, Jonas Malmsjö, Mikaela Bley, Denise Rudberg, Alexander Karim, Martin Wallström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

 

Babylon Berlin, mäktigt från en svår tid

Babylon Berlin ska vara Europas genom tiderna mest påkostade tv-serie. Jag har inga tveksamheter om det för här har det inte snålats på scenografi, kläder, musik och effekter.

Händelsen är lagd till den förvirrade tiden efter första världskriget och Tyskland led av dålig ekonomi och nederlag. Familjer hade förlorat familjemedlemmar och fotfästet samtidigt som Berlin levde ett dekadent och promiskuöst liv på nätterna. Korruption fanns överallt och ett växande missnöje tog fart.

Jag måste erkänna att jag blev helt tagen av serien. Så mäktig produktion men också att få ta del av Tysklands historia från en tid som inte synts så mycket på film eller i historieskildringar. Se serien HÄR.

Där hade jag velat vara.

Så imponerad av de stora scenerna där det måste ha tagit enorm kraft, tid och budget ör att skapa ett  Berlin 1920.

Lite kuriosa: den här nattklubben från serien nedan har jag faktiskt varit på! Den finns på riktigt.

Vi tågluffade till Berlin i påskas med familjen och det var en stillsam resa men för några år sedan reste jag och maken dit själva. Då hade vi fått tips om en underground-klubb som var så hemlig så hemlig. Under en tunnelbanebro fanns en ensam mörk dörr helt utan skyltar och den skulle man knacka på. Försiktigt öppnades dörren av en gänglig man. Han släppte in oss snabbt och sa på en sådan där oefterhärmlig tysk-engelska: “No pictures, everyone here is anonymous”. Från den mörka trånga entrén klev vi in ett magiskt rum. Cigarrröken låg tät i denna gamla tunnel med välvt tak klädd med plåt och alla pratade med alla. Ja, det var exakt som på bilden ovan bara att kvinnorna inte bar charlestonklänningar. Sådan otroligt häftig upplevelse så att få se den klubben svischa förbi i tv-rutan fick mig att minnas.

Hur som helst, det var två starka och spännande tips från mig. Har du några tips att ge mig?

Comments (7)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.