Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 november, 2020

Ett felköp blev en fin ljusstake av grytgaller

Vintern 2018 kom trenden med snurrade ljus, spiralljusen, som nu fullkomligt blommat upp till en supertrend. Alla vi som är inne på DIY och pyssel har nog inte missat trenden med att snurra ljus själv. Problemet med det, som Weronica tog upp, är att det måste vara parafinljus vilket många varit duktiga på att tidigare påpeka är inte bra ur miljösynpunkt. 100% stearin är det vi ska köpa.

2018 blev jag superförtjust i de snurrade ljusen, som alla andra, och ville köpa men hittade inga. Jag var och är inte någon van online-shoppare vilket jag blev varse när min beställning kom hem efter att jag letat upp på nätet. Ljusen var ju i helt fel storlek. På tok för små för vanliga ljusstakar, till kronljus, men de var större än julgransljus och de ljusstakarna. Jaha, nähe – då blev det fel.

Nu, tre år senare kom jag ju på – jag får väl skapa en passande ljusstake då!

Ljusstake av grytgaller

Behövde något med håligheter som var lagom stora och stadiga. Kom på att jag gjorde en variant med kronljus redan 2013. Det kvadratiska grytunderlägget, grytgallret kunde kanske passa bättre till dessa smalare ljus? Att jag inte tänkt på det tidigare?!!

Och sedan något som gallret står på ifall det rinner stearin.  En loppisfyndad liten bricka passande ganska bra. Tillräckligt bra och var stadigt.

Fina ljus som legat och väntat i flera år. Kan de nu få användas? Jajamensan!

Tryckte i ljusen och de stod alldeles perfekt och stadigt. Med lite växter på gallret för dekoration sätter stämningen. Men så klart tas bort när ljusen brinner neråt.

När jag ser denna önskar jag att jag hade ett galler som var lite större, med större hål dvs så jag skulle kunna använda det som en stumpastake. Kanske jag kan designa en sådan? Vart tar jag patent???

Jag har gjort flera egna ljusstakar som du också kanske kan bli inspirerad av?
Egen stumpastake av fat & spikar
Egen stumpastake med glasburk
Adventsljusstake med spikar och silverbricka
Adventsljusstake av stumpastaken

Stilrent, enkelt och funktionellt. Ungefär så jag vill att allt jag gör ska vara.

Och så klart när ljusen tänds så blir det som vackrast.

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.