Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 juli, 2021

Grilla kladdkaka på stekhäll över öppen eld utomhus

Att grädda kladdkaka på stekhäll, Murikka var något jag visade på valborg och jag lovad då att återkomma med mer info och recept. hur gick det med det då? Jättedåligt så det kommer nu istället.

Det var alltså valborg och brasa tändes hemma hos min mamma. Vi hade tagit med oss den stekhåll maken fick av mig i julklapp samt en bunke härlig kladdig chokladkräm. Ett mycket härligt sätt att liksom grilla till sig ett bakverk. En succé helt klart.

Kladdkaka gräddad på stekhäll

Ingredienser
100 g smör
110 g mörk choklad
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
0,5 tsk salt

Gör så här: Lägg choklad i vattenbad för att smälta och smält smör långsamt och länge i en kastrull på mellanvärme så den bryns.

Vispa ägg och socker rejält pösigt med elvisp. Blanda mjöl, vaniljsocker, kakao och salt i en skål och vänd ner det i äggsmeten med en slickepott. Fortsätt sedan med det smälta smöret och chokladen. Vänd samman tills allt det smälta gått in och gjort det till en jämn smet. Häll över i en bunke och ta med smör ut till den varma stekhällen.

Klicka på smör på stekhällen och klicka ut flera bollar, kluttar av kladdkakesmet och stek/grädda kakorna. Vänd på dem efter nån minut. Då det är kladdkaka ska den vara kladdig så känn efter när du önskar ta dem från värmen. Lägg på fat och servera. Som de är eller med grädde eller glass och bär.

Visst blev kakorna fina? Tänk att jag istället för en ful papptallrik håller ett danskt porslin och det ligger lite bär och blommor där bland chokladkakorna och kanske pudrat florsocker över. Då ser du hur goda de är eller hur? Här känns de liksom mer som fynd från kohagen…

Och exakt så där kladdig som en kladdkaka ska vara där i mitten. Mums!

Och det var så kul att göra. Det måste göras om. Lovar då (igen) att ta lite vackrare bilder…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.