Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

30 augusti, 2021

Svampplock på Lovön med oväntad fångst

Då var det ny vecka och helgen försvann fort. En helg där vi tackat nej till en massa trevligheter för det har faktiskt varit rätt intensivt senaste tiden. Att liksom ha tid för att både påbörja saker och avsluta, att låta timmar gå och inte känna att vi behövde passa tider. Det var det vi behövde. Och en massa gott att äta.

Men något som det varit lite sämre med på sista tiden är också en lungfyllare av att ta en vända i skogen. Det är något som vi förra hösten i i vintras absolut tog svart bälte i men nu helt glömt. Att ge oss ut för en hel eftermiddag i skogen behövdes.

Barnen kanske inte jublar men då har jag bästa tipset: ta med kära vänner som har barn i samma ålder. Alla glada! Vilken skillnad det blir om det “bara” är vi i lilla familjen än om kompisar är med som barnen kan hänga med istället för att starta syskonbråk. En parantes men som är viktig att poängtera.

Hur som helst; vi möttes på favortistället Lovön med svampkorg och packad grillkorvslunch.

“Vi börjar här, går hit och sen tillbaka hit” Enkelt.

Kartan för naturpasset som vi köpte förra året funkar fortfarande. Men nu var det inte  orienteringskontroller vi ville ha utan en korg full av svamp ju!

Och där satte vi fart.

Det där med karta är hemma bra faktiskt. Nu är det leder utmärkta med färgade prickar så man går inte vilse men vid svampplock så vill man ju inte gå på “motorvägen” för där finns det ju ingen svamp. Därför behövs kartan extra mycket.

Oj vad mycket svamp och bär det var. Alltså det va enorma mängder av båda delar. Men inte en enda ätlig svamp. Eller i alla fall känd ätlig så vi vågade plocka.

Men vi har kul ändå!

Det är ju en ö så att sedan komma ner till stranden är så härligt och vackert. Det blåste friskt men varmt.

Framme vid delmålet – den söta grillplatsen med den vackra utsikten.

Det finns faktiskt ett vedförråd här men det vågade jag inte lita på så jag packade egen ved. Snustorr ved dessutom så det var lätt att starta brasa.

En buffé för korv byggdes upp.

Grilltång glömde jag. Visste att det var nått jag missade!

Mums för mig. Majonäs, syrlig senap, bostongurka och rostad lök. Min typ av korv det!

Andra nöjde sig med ketchup och rostad lök.

Vidare ut på jakt.

Jag kan bara konstatera att typ alla svampturer jag skrivit om här på bloggen har haft samma skrala resultat. Aldrig att jag haft en korg fylld till bredden av svamp, aldrig att jag ens haft halva korgen. Det går så dåligt för oss. Bara en massa vackra svampar som vi absolut inte ska plocka.

Inlägg från 2014 (åh så liten bebis jag hade då!),  2017 och 2020 – ja jösses vad dåliga vi är!

Tror helt enkelt det är för att vi inte ger oss för långt bort från leden. Men men, det kanske inte var svampen i första hand vi var ute efter? Eller???

Det är ju en vinst i sig att få en tur i skogen med barnen och härliga vänner. Gott så.

Lovö prästgårds gårdsbutik

När man väl är på Lovön får man ju inte missa gårdsbutiken vid prästgården. Det har blivit en av våra favoritställen. Jag och maken älskar de underbara grödorna direkt plockade från trädgårdslandet och barnen älskar djuren.

Ost vet jag inte om vi köpt. Det måste undersökas till nästa gång.

“Får man klappa?” undrade lillebror. Han blev ju helt kär i hönor förra sommaren och den kärleken verkar bestå.

Jag gick mer på kärleken till det nyskördade.

Du känner doften va? Ljuvligt.

Allt var underbart.

Så klart storebror hittade en vän. Dessa katter är bland de gosigaste jag vet och dessa är extra söta för de är nämligen så kallade skeppskatter.

Vad är en skeppskatt? Jo det är en kattsort som har en extra klo. Det ger dem ett utseende med extra söta runda tassar. Så så så gosiga!

Som de ser blev det inte en fångst av svamp i korgen som det var tänkt utan det blev en ekologisk nyskördade grönsaksfångst istället. Inte fy skam det heller!

Nu blir det middag med kokta rödbetor ihop med resterna från helgen.

“Åh, då vill jag använda min nya rök!” jublade maken. Jag hängde inte riktigt med men kom på. Han fick av kära vänner en rökpistol i födelsedagspresent. Här röker han ett kaprissmör. Dvs hackad kapris blandat med smör som blir rökt i en bunke med plast på.

Detta mina damer och herrar, var helt fantastiskt. På bara nån minut doftade det ljuvligt som om vi var vid medelhavet och satt på en kolgrills restaurang.

En enkel men så god middag och smöret var fantastiskt gott till. Och om du tycker rödbetorna ser ovanliga ut är detta en cylindersort. Sådana man gör skivade inlagda rödbetor av. Jag har aldrig sett sorten tidigare men logiskt egentligen. Fler jämntjocka skivor.

En söndag med byte fast fel byte så att säga. Svamp kan man ju köpa i butiken… Fast det är ju en helt annan sak, ha ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.