Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 december, 2021

Hur jag juldukar – samma visa varje år!

Samma röda julduk sedan 2012 åker fram likväl min pappas mormors röda träljusstakar från 1850-talet som överlevt många farliga brandövningar. När det är julafton är det alltid samma röda dukning hos mig. Det fullkomligt osar av julafton med dessa två komponenter. Sedan kan övriga detaljer som glas, blommor och servetter ändras år från år. Det är något, precis som med Kalle Anka och julstrumporna, att hålla fast vid och skapa vår tradition. Duken var dyr men en investering att leva med länge. 

Som barn hade vi också en och samma duk år från år och mamma satte fram just dessa ljusstakar. Så vackert och alldeles underbart juligt. Men sen kunde det vara så att vi inte satt vid bordet faktiskt. Där satte sig mamma, pappa och morfar medan jag och mina tre bröder fick sitta var vi ville. Jag gjorde något som min pappa kallade “myshörnan”. Jag la en kökshandduk på golvet i ett hörne av köket och la mig på golvet och åt köttbullar, prinskorv och skinka. En bror satt vid den funkisutdragna skärbrädan, en annan vid själva julbordet. Så kan man också göra den bästa av jular. 

Vi var sju personer mina första jular och då kunde man just sitta lite överallt. Nu i vuxen ålder med egen familj är vi betydligt fler och en mer ordnad sittning är på sin plats om man får säga så. 

Det som är nytt för i år är mitt nya egendesignade porslin. Ja du vet väl att jag designat en hel julservis??? Du kan se den HÄR.

Och till den har jag mina jultallrikar jag samlar på som silltallrikar. Du kan läsa om min samling HÄR. Eller – de där tallrikarna har jag även till godisbordet och ostarna efter middagen. De är så många nu, tallrikarna alltså, så jag har dem till allt där behövs en liten assiett.

Men, för vår blir det lite annorlunda med de blå tallrikarna – jag har samlat så att nästan alla i släkten har sitt egna år. Det är ju årstallrikar så varje tallrik har sitt årtal och då får familjen helt enkelt leta upp sitt år. Det är faktiskt bara två i min släkt som är födda på samma år. Kul va??!

Dessa bilder tog jag tidigare i höstas när jag hade reportagefotografering här för Leva & Bo och hela hemmet var pyntat och uppdukat. Det enda som kommer skilja till fredagen uppdukande är att det kommer vara röda anemoner i små vaser på bordet samt att vi blir 18 pers. Långbordet ska upp alltså!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.