Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 februari, 2022

Neues museum & busstur – riktig turistdag i Berlin

[wordpay_ad type=”float” blur=1]

Vår första dag i Berlin var en riktig fullproppad dag och det märktes dag två att det skulle bli en lite lugnare dag. Och sen så hade vi faktiskt middag ihop med vänner på kvällen så en riktig turistdag i lugnt tempo passade bra.

Då det var bokade slottider på alla museum i Berlin så hade vi sedan tidigare bokat biljetter på Neues museum. Ett världskänt museum som varit stängt under flera år för renovering. Jag är faktiskt helt tagen av denna renovering. Mycket av det slitna och gamla har bevarats fast då under kontrollerade former så det inte ska rasa. Och de nya delar med modern arkitektur är så snyggt det med. Så detta är inte bara ett besök för utställningarna utan även för arkitekturen.

Här är det stora dragplåstret den enorma utställningen om Egypten. Med hörlurar får man guidning bland alla antika statyer och stenar.

Se här; så slitna väggar men helt renoverat. Jag bara älskar det.

Varvat då med det nya. Riktigt bra gjort.

Lite läskiga är de där kistorna ändå. Men mest tänker jag på Tintin och Faraos cigarrer, ha ha.

Men det stora dragplåstret här är Nefertitis byst. Så här långt bort får man fotografera.Så synd för jag blev helt betagen av den. Jag kan inte ta in att den är gjord 1345 före kristus. Kan vi ta in det hela en gång till? Den är alltså 4712 år gammal. Och så fulländad. Vad gjorde vi här i norr 1300 före kristus? Tror vikingarna precis lagt sina hjälmar på hyllan va?

Kolla pelarna här ovan. Gamla pelare för att sedan övergå i moderna nya. Snyggt. Och sedan alltid tv-tornet från Alxeanderplats närvarande.

Och just till Alexanderplats tog vi oss för att hitta en pommes frittes-restaurang. Jajamensan. Alla rätter utgick från den friterade potatisen. Jag valde med den berlinska rätten currywurst.

Och därifrån hoppade vi på en sådan där dubbeldäckare som är en hop on – hopp off-buss med hörlurar. Det fanns med svensk guidning men språket var som om vi åkte med en guid från 1800-talet. Nån måste ha översatt illa och den stackars svensktalande guiden fick kämpa för att få det att låta bra.

Om jag har förstått det rätt så är glaskupolen på deras riksdagshus uppbyggt efter det gamla, den kupol som bombades blev ett glastak.

Och här är väl det bästa exemplet på hur man visar det gamla och lagt till det nya. Klockstaplen till Kejsar Wilhelms kyrka bombades helt och blev till denna moderna variant och kyrkan fick behålla sitt sargade utseende.

Sen åkte vi till hotellet för att vila och sedan möta upp våra vänner som bor i Berlin. Det blev ett kärt återseende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.