Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 april, 2022

Framme i Lyon, rum med utsikt & ypperligt fransk middag

Vi har som oftast bokat hotell när vi rest men det är någon knasig gräns där vid att vara 4 eller 5 i familjen. För så fort det är 5 blir det familjerum och inte bara svårare att hitta rum utan dyrt så det blir 2 hotellrum. Det är ju mysigt att få ett barn för sig själv men är ju inte därför vi reser bort som familj. Så denna gång testade vi Airbnb för första gången.

Maken hittade fina lägenheter i Lyon och Paris så detta skulle bli kul och spännande.

Vår lägenhet i Lyon såg så mäktig ut på bilderna innan då det var en vindsvåning rätt mitt emot en gotisk kyrka. Kanske vi tittade mer på utsiktsbilderna än själva lägenheten…? Kanske det men det var en perfekt lägenhet för oss. Liten och byggd helt och hållet av en kreatör kan jag tro för det var många speciella lösningar. IKEAs utvecklare hade älskat detta.

Väldigt gulligt med hotellkit fast i en lägenhet då.

Barnen fick ett helt eget sovloft för sig själva och älskade det.

 

Mäktig utsikt upp över Lyons höjder.

Men vi reser inte heller för att hänga på våra rum så det var en ganska snabb vända upp på lägenheten för att sedan ge sig ut i Lyon. 

Vad visste jag om Lyon innan resan? Inte mycket faktiskt. Det jag hört är att det är en riktig matstad. Lyon ligger alltså på en halvö som bildas när båda floderna Seine och Rhône rinner igenom så hit kom det transporter från både utland och nationellt. Mejerivaror och insjöfisk från alperna, vin, kött och grönsaker från gårdarna runt omkring och sedan havets läckerheter från både atlanten och medelhavet. En knytpunkt för allt alltså.

Sedan så är kanske världens kändaste kock härifrån: Paul Bocuse. Ja det är han som gett namn åt världens största och mest kända mattävling, Bocuse d’or. 

Maken hade fått tips om restaurang som var bokad till kväll två men vår första kväll här så gick vi bara runt och kände oss för. Och först skulle vi mest gå runt och se stan.

Många butiker och storstadsliv. Gågator med butiker, stora härliga torg, mängder av små krogar och caféer.

Och det var liv. Ja det kändes verkligen som en levande stad. Bara en sådan sak som att en, vad jag gissar, konstklass hade kroki ute på gatan. En mycket tålmodig och vig modell satt i spagat medan konstnärerna målade. Och detta var något vi såg på fler ställen under vår vistelse – konstupplevelser på gator och torg.

Vi fastnade vid Place des Jacobins.

Vid torget satte vi oss för ett glas och en massa chips. Sen skulle vi välja restaurang. Det blev La Mère Maquerelle på gatan Rue Mercière  

Rue Mercière är en fantastisk gata som är känd för många restauranger och kanske turistfällor men inte mig emot. Så länge det är gott och känns härligt får det vara hur mycket fälla som helst.

Jag tycker verkligen man kan lära känna en stad genom en restaurangmeny. Lyon gör mycket inälvsmat och här var det blodkorv samt att gäddqueneller är verkligen en lokalstorhet. Jag var ju tvungen att ta det senare. Blodkorv, nej där går nog min gräns.

Jag skojade om att jag ville äta en moluksmiddag: ostron och sniglar till förrätt och musslor till varmrätt. Det blev det inte men sniglar blev det i alla fall.

Gratinerad löksoppa och briocheinbakad paté. Tvår superfranska rätter. Nu var det all in franskt.

Och här har vi då min rätt: gäddqueneller. Mycket mycket gott!

Jag har alltid med mig pennor och papper. Bästa grejen när barnen inte riktigt tycker det är superkul att sitta still och vänta.

Sedan var vi både nöjda med vår långa dag och att vi fått ett sådant härligt första intryck av Lyon. Det blir två härliga dagar här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.