Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 april, 2022

Resan hem via Hamburg & Köpenhamn. En chockartad upplevelse

Vår resa hem till Sverige skulle bli Paris – Hamburg – Köpenhamn och så då slutligen Stockholm. (Se alla inlägg från vår Frankrikeresan HÄR) Och ja, några mellanstopp också. En resa som skulle gå från den vidrigaste botten till allra bästa toppen. Sånt som bara kan hända när man är på en äventyrsresa.

Då resan tar ett dygn hade vi bokat en natt på ett hotell i Hamburg nära stationen och då vi haft så trevliga kvällar där tidigare vid just mellanstopp var det med spänning vi såg fram emot ännu en. Att det sedan skulle bli det motsatta visste vi så klart inget om.

Vi tog bussen till Gare de l’Est och väntade in vårt tåg. Allt gick så bra sen. Riktigt smidiga, snabba tåg med mycket bekvämlighet. Det gick fort att åka och med några byten på vägen var vi i Tyskland. Jag satt med hörlurar när en konduktör kom med en bricka choklad och bjöd. Jag sa merci och barnen stirrade på mig med stora ögon som om jag svurit åt konduktören. ”Va vaddå?? Vad har jag gjort???” Frågade jag. ”Du sa MERCI!!!” Jag fattade ingenting. Tog mig lång tid att förstå att vi ju åkt över gränsen och nu var det Danke som var hälsningsfrasen. Så tokig jag kan vara då, ha ha.

Efter några byten så var det då kväll och vi var framme i Hamburg. Och en härligt tysk middag väntade. Tyvärr var den restaurang, Paulaner som vi varit på tidigare med väldigt goda minnen från stängd denna kväll. Så vi fick ta annan.

Incheckade och väskorna på rummet så började jakten på middag. Nagel mitt emot hade vi försökt komma in på tidigare men det hade inte gått då för vi haft för mycket bagage då tyckte de. Nu var vi ju utan väskor så det gick bra. Ett bord för 5 hittades och vi slog oss ner och väntade. Och väntade. Efter 30 minuter och med ett nödvändigt vift från mig kom den assura servitören fram. Som om vi störde. Han hade ingen bra dag tänkte jag och det var nog inte bara idag visade det sig senare.

Efter väldigt lång tid fick vi våra drickor och efter ytterligare 30 minuter fick vi vår mat. På vägen till vårt bord skrek servitören på en kvinna att flytta på sig. I Tyskland är det fortfarande restriktioner så inga får stå upp med glas, inga får röra sig i lokalen utan munskydd och hon satt helt fredligt på sin plats. Jösses vad sur han är tänker jag återigen.

När han lämnat vår mat med hårda smällar från tallrikarna ner i bordet går han tillbaka, pratar med kvinnan igen varpå han höjer rösten så han skriker. Hon svarar och han börjar då ta kvinnans sällskaps alla glas som var helt fyllda. Hon håller kvar sitt vinglas varpå han rycker det så det välter och krossas, rödvin över hela bordet. Vad händer då? Den manlige servitören ger kvinnan en örfil!

Jag chockas! Vad hände??? Mitt i en full lokal med många barn närvarande slår en man en kvinna som sitter ner rakt i ansiktet. Det var inte bara med ont i magen av situationen som maten inte smakade bra – det var inte god mat. Barnen som sällan klagar ville inte äta så jag tog dem snabbt till tågcentralen på andra sidan gatan för att hitta något. Maken fick bli kvar och betala. Jag ville inte se servitören något mer. Det blev ett snöpligt slut på vår resa, skulle vår sista måltid på denna härliga resa bli detta???

Nej, det skulle det inte. Tack Dannmark, tack Köpenhamn och tack danska underbara härliga generösa servitörer för att ni gav oss sen ett minne för livet. Av det positiva slaget. (Utan slagsmål)

Godnatt under blomhimmeln.

Hotellfrukost, något vi inte haft på hela resan åts i arla morgonstund för att sedan gå de få metrarna till tågstationen. Tåg mot Köpenhamn.

En härlig tågresa där allt flöt på bra. Mätta från frukosten, med ankomst i Köpenhamn vid 13-tiden och nästa tåg till Sverige vid 17 hade vi planer på lunch i Köpenhamn. En liten bonus med ett stopp i ytterligare en storstad.

Hur spenderar man 3 timmar i Köpenhamn? Man spenderar dem väl genom att som ett lyckokast få ett bord på Café Sorgenfri.

Ett av de där mest legendarisks smörrebrödställena. Våra väskor var mer än välkomna och även vi. Här tog två manliga servitörer emot oss med stora leenden, skämt till barnen och ett varmt välkomnanden. Hur kan två världar vara så olika?

Danska smörrebröd beställdes och med massa tid blev detta en helt underbar stund. Så till den milda grad att vi faktiskt bokade ett hus i Köpenhamn på Airbnb för i sommar. En väldigt oväntad vändning och genast med ett härligt sommarlängt.

Tåg över Öresund och byte i Malmö till Snälltåget och för första gången på hela resan ene egna kupé. Det vi blev bortskämda med nästan hela vår första tågresa 2019. Sen mycket trötta var vi åter i Stockholm.

Comments (11)

 • Jag har tågluffat 3 ggr när jag var ung 22, 23, 25 år och är 62 år idag och tjatar på min man att jag vill ”tågluffa” igen fanns inget bättre min väninna som jag luffa med vi pratar alltid om våra bravader när vi träffas …..träffas inte så ofta bor 30 mil mellan oss….vi har stött på några idioter oxå men fler positiva o trevliga människor Hoppas inte barnen får ”men” av detta ❤️❤️❤️❤️

 • Hej!
  Så roligt att läsa om Frankrike ur en så turistiskt synvinkel. Jag bor i Toulouse i sydvästra Frankrike sen 10 år tillbaka. Jag och min familj skulle gärna åka tåg till Sverige istället för flyg som vi brukar. Hur bokade ni biljetter genom flera länder och finns det något sätt att dra ner kostnaden för tåget? Har försökt hitta svar i dina inlägg men inte lyckats.

  • Åh nu blir jag så avis. Vad härligt att bo i Frankrike.
   Vi hade kollat upp olika avgångar och köpt interrailkort. Sedan kontaktade jag Trainplanet och berättade hur vi ville åka. De återkom med en offert och förslag på åktur med avgångar. De har en superbra service och man får prata med riktiga personer som är superhjälpsamma. Kolla in dem. Hoppas du och ni hittar en tågresa.

   Kram
   Helena

  • Hej Cecilia. Vi kom dit sent på kvällen och reste tidigt följande morgon så jag kan inte riktigt avgöra hur bra det var egentligen. Men fräscha rum, helt okej frukost, trevlig service vid incheckning men det bästa var ju närheten till stationen då det var det vi behövde.

   Med vänlig hälsning,
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.