Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 december, 2023

Recept på fylld kalkon i ugn – en växande tradition till jul

Vi har serverat kalkon i ugn nu på julafton ett flertalet gånger (som 20172018 och 2022) och jag märker hur det blivit en växande trend hos fler. Precis som vi så är det många som vill hitta alternativ till den klassiska julmaten. Att man ätit julbord med jobb, vänner eller släkt ute på stan och då på själva julafton kanske önskar något annat. Men för den sakens skull inte bli av med julkänslan.

Ja men då är sannerligen kalkon i ugn alldeles perfekt. Och jag tror jag skrivit det tidigare, men en mycket intressant effekt är att det blir väldigt lite rester över då vi lagat kalkon till julafton som en måltid och då anpassat så det är inga rester att tala om i alla mellandagar som ett klassiskt julbord lätt kan ge. (Inte för att jag egentligen har problem med et men andra har det…)

Med bas från Nigella, the British queen of Christmas, har detta recept använts här hemma.

Recept på kalkon i ugn

Ingredienser:
1 – 2 apelsiner, delade i kyftor
125 g salt
3 msk svartpeppar, hela korn
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
1 msk kumminfrön
2 msk kryddpeppar, hela korn
4 st stjärnanis
2 msk msk senapsfrön
2 gula lökar, delade i kyftor
5-6 cm bit ingefära, skuren i skivor
1 dl flytande honung
1 knippe färsk persilja
5 1/2 kg kalkon
75 g rumstempererat smör

Glasering:
75 g smör
3 msk flytande honung/lönnsirap

Gör så här: Ta fram en stor kastrull eller ja hink med tillhörande lock. Häll i vatten och lägg i samtliga kryddor, pressa gärna apelsinklyftorna innan de läggs i. Rör runt så salt, socker och honung blandas in i allt spad.

Lägg i kalkonen och om den inte täcks helt av vätska häller du lite mer vatten. Lägg på locket och ställ kallt i minst ett dygn. Gärna utomhus.

Ta upp kalkonen ur vätskan 1 timma innan tillagning och badda torr med hushållspapper. Placera kalkonen i en ugnsform och fördela det rumstempererade smöret i klickar under skinnet på hela kalkonen. Värm ugnen till 235°.

Glasering: smält smör och vänd ner honung. Pensla över hela kalkonen.

Ställ kalkonen och formen på galler längst ner på galler i ugnen, sänk temperaturen till 175° och rosta i 2 1/2 timmar.

När tiden är inne kan du med spetsen på en smal vass kniv sticka ner där benet möter kroppen och om köttsaften som sipprar fram är klar är kalkonen klar. Annars låter du den gå tills vätskan är klar. Eller använd köttermometer, placerad i den tjockaste delen, där kalkonen är klar vid 75° och det uppnås bäst genom att ta ut kalkonen vid 70° och låta stå i rumstemperatur under folie i ca 20 grader där den går upp till 75°.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.