Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

22 december, 2023

Potpurri sprider juldofter i hela hemmet

För att få den där totala julstämningen så gäller det att ge varje sinne en dos. Ja, du har hört mig säga detta så många gånger, både här på bloggen och i mina böcker, men jag kan inte nog betona att det är mer än det ögat ser som gör julen. Musiken, smakerna och framför allt dofterna är det som gör helheten.

Du vet att det är doften som kan få dig att minnas på en millisekund. Som när du känner doften av syren så lär du färdas till något klassrum på lågstadiets skolavslutning. Så med julen försöker jag skapa doftminnen. Några är givna och självkörande som hyacint, julgran, pepparkaksbak men man kan behöva hjälpa lite för att få det än mer maxat.

Jag har länge vurmat för ett gammalt, lite utskrattat, sätt att sätta doft – potpurri!

Det finns potpurri och det finns potpurri ska sägas. De där torkade blombladen och kvistar som ligger i skålar år efter år och mest ser dammiga ut är då inte grejen. Utan att så här vid jul skapa skålar med sådant som doftar gott och dessutom ser juligt ut är det jag far efter.

Jag gjorde ett förra året med en olja som doftade gran men nej, den var god men det var inte alls “min” grandoft. Den var nog lite för parfymig och internationellt “pine” om du förstår vad jag menar.

Nu när jag var i London i november och frossade i den brittiska julen hittade jag THE doftolja. Bara att den heter The essens of Christmas lovar ju mycket. Nu doftar min jul även rödkål så det är inte jul överlag den doftar men det är en varm, kryddig apelsindoft.

Fyllde en stor maffig glasskål med lite av det jag hade hemma som kan gå för potpurri; kottar, torkade apelsinskivor, kanelstänger, stjärnanis och torkade hela limefrukter. Och sedan några droppar över detta.

Det är nästan lite läskigt att denna olja doftar som den hudkräm jag pratade om HÄR. Kanske det var meningen att jag skulle hitta det jag sökte efter…?

Och att det sedan är väldigt vackert – se det som en bonus för ögat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.