Silltallrik med brynt smör

Silltallrik med brynt smör 

Ingredienser:
2 ägg
5 potatisar
1 förp matjessill 200g
½ rödlök
½ dl löjrom 
1 kruka dill
100 g smör 

Gör så här: Hårdkoka ägg och koka potatis. Häll av matjessillen och skär i smala skivor. Skiva rödlöken.  

Skär och klyfta ägg och potatis. Fördela ägg, potatis och, sill på en tallrik eller ett serveringsfat. Knipsa av dillkvistar och lägg ut på silltallriken. 

Smält smöret i en kastrull på hög värme. Fortsätt värma smöret, nu på övre medelvärme, under omrörning tills det har en gyllenbrun färg. 

Häll det brynta smöret över hela silltallriken och klicka ut löjromen fördelat i 57 klickar. Servera omgående. 

Vitlöks- och timjansdoftande påskalamm 

Vitlöks- och timjansdoftande påskalamm 

Ingredienser:
1 kg lammstek, utan ben
5 vitlöksklyftor
10 grenar färsk timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
50 g smör 

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader°. Stick lammsteken med en smal vass smal kniv och gör 5 – 7 hål. Skala vitlöksklyftorna och dela dem om de är stora. Lägg en vitlöksklyfta (eller en halv klyfta) på två grenar färsk timjan. Vik över timjansgrenarna och tryck ner timjan och vitlök i hålen i steken. 

Gnid in salt och peppra köttet. Bind upp steken. Smält smör i stekpanna och bryn steken på hög temperatur runt om hela. 

Stick in en stektermometer på det tjockaste stället. Lägg lammsteken i en ugnsform och ställ på galler mitt i ugnen. Låt steken gå till 60 grader innertemperatur. Ös köttet några gånger med skyn från formen under tillagningen. 

Ta ut och låt lammsteken vila i 10 – 15 minuter under folie innan servering. Skiva upp och servera. 

Krämig citronsill – perfekt till sillbordet

En krämig citronsill passar perfekt till sillbordet när man vill ha lite olika varianter av sillar. Denna krämiga men ändå fräscha sill passar fint till både påsk och midsommar. När sillen är en given del av bufféer och smörgåsbord.

Krämig citronsill 

Ingredienser:
1 förp 5-minuters
sill
4 dl crème fraiche
2 ½ dl fint skuren salladslök
1 dl hackad dill
1 msk pressad citronsaft
3 nypor flingsalt
vitpeppar 

Gör så här: Häll av sillen och skär filéerna i mindre bitar. Lägg i en bunke. 

Vänd ner crème fraiche med sillen och blanda i salladslök och dill. Pressa i citronsaft och smaka av med flingsalt och vitpeppar.

Kan serveras omgående men blir bäst om den får stå i kylen över natten. 

Fler sillrecept? Kanske något av dessa kan passa
• Gurksill med pepparrot, dill & vodka
Vitlöks- & kaprissill
• Currysill
• Brantevikssill
• Modern sillsallad med äpple, selleri & kapris

Jag skrek rätt ut!

Ja men vad annars kunde jag göra? Jag var inte alls beredd på att min bok skulle få en helt egen vepa från golv till tak inne på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan.

Idag har jag varit nästan hela dagen på stan för möten och ärenden. Bäst att passa på när jag ändå är inne tänkte jag. Så när jag gick vid NK så kom jag på att Akademibokhandeln ju ligger precis runt hörnet och de kanske nu fått in min bok. Det skulle vara kul att få se den i hyllan.

Jag gick in och fick se den på en hylla lite så där som på ett torg. Jag kände hur det gick som ett rys över hela kroppen och blev helt stum. Detta var stort. Och sedan…

såg jag skylten. Jisses, jag och boken finns på riktigt tänkte jag då. Jag backade för att ta en stor bild och går rätt in i…

en gigantisk vepa. Jag hade absolut ingen aning om att Akademibokhandeln valt att göra en sådan för lanseringen. Jag blev så överraskad och överrumplad så jag på riktigt skrek rakt ut.

Från golv till tak. Med min bild tagen en solig dag i oktober på mitt köksbord i köket.

Jag försökte ta in det hela men vet inte om jag ännu riktigt gjort det. Jag är helt överlycklig och så otroligt tacksam över allt som hänt mig. Gladare än gladast och samtidigt pinsamt införstådd i att personalen måste undrat vem hon var som plötsligt skrek där i hörnan av kok- och livsstilsböcker, ha ha. Men jag bjuder på det!

Vårdagjämning – nu byter vi päls. Och styling

Inte så jättemycket vårkänsla idag med jämngrå himmel och ett litet regn som smattrar på fönstret samt telefonmöte med banken för att prata pension. Mer uppåt dagar har man ju haft om man så säger…

Men! Detta till trots så är det banne mig vårdagjämning idag och oavsett vad jag ser eller har för möte så är det faktiskt mot våren vi siktar. Vilket fick mig att vilja skifta till vår inne med.

På byrån, eller bufféen som den hette på auktionen när jag vann budgivningen på den, har jag olika stilleben som sätter årstider, säsong och högtider. Den har varit rätt så mustig och mysig, som en vinterpäls, ett tag och då är det ju helt klart läge att skifta till vårkostymen.

Lätt gjort med att vända på bordsunderlägget (enfärgat på en sida och ljust mönster på den andra) och byta ut ljusstake, salt- och pepparkar och addera på blommor.

Och helt utan att jag planerat det så fick lille påskharen sig ett kålhuvud, ha ha. Det var ju helt galet perfekt.

Några av de fina blommorna jag fick på min releasefest börjar sjunga på sista versen. Men ibland är de som vackrast precis innan de faller ihop kan jag tycka.

Ja det var lite vårändring här hemma.

 

Servera en byggstenstårta. Alla skapar egna tårtbitar

Vad är en byggstenstårta? tänker du när du ser rubriken. Jo men jag tänker så här: Servera och ställ fram alla delar som du skulle ha om du gjorde en tårta; tårtbotten/kaka, grädde, fyllning, sylt, kompott, bär, maränger, strössel eller vad du önskar. Och sedan får dina gäster skapa sin egna tårta men i byggstenar så att säga. En tårta uppdelad i sina grundformer på ett fat.

Förklarar jag dåligt? Känns lite så… Bättre då att visa i bild.

Servera en byggstenstårta. Alla skapar egna tårtbitar

Nu är det inte riktigt en tårta då ”tårtbotten” här istället är en saftig kardemummakaka (Recept på hög tårtbotten ser du HÄR) för att ge extra krydda men det är en smaksak. Kanske du vill ha sockerkaka eller mjuk pepparkaka – bara att välja favoritkaka.

Men sedan i serveringsskålar har jag byggstenarna till en tårta, som jag skulle använt om jag hade gjort en vanlig tårta: krusbärskompott, grädde, röda vinbär och hallon. Riktigt somriga smaker som helt klart för mina tankar till barfotaliv och sommarlov.

Och nu är det bara att välja sina byggstenar och montera ihop sin tårta. Mycket kompott och lite grädde? Eller kanske tvärt om? Nu får du själv välja.

Och så klart det där lilla extra på som ett blad citronmeliss.

En favoritkaka sedan barndomen – mammas kardemummakaka

Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
1 ägg
2 tsk kardemummakärnor
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ½ dl mjölk
1-2 msk pärlsocker
½ msk kanel

Gör så här: Sätt ugnen på 175° och smöra form, ca 24 cm i diameter.

Vispa samman smör och socker med elvisp. Stöt kardemumman i mortel och häll i smeten ihop med ägg. Fortsätt vispa till en smet.

Blanda i mjöl, bakpulver och mjölk. Vänd ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och strö över pärlsocker och kanel.

Ställ formen i nedre delen i ugnen, grädda i ca 50 min. Testa med provsticka. Ta ut kakan och låt svalna.

Krusbärskompott

Ingredienser:
6 dl krusbär
1 dl vatten
2 dl strösocker (ev mer beroende på krusbärens syrlighet)
1 msk ljus sirap

Gör så här: Koka ihop strösocker och vatten, häll i krusbär och låt koka 15 minuter. Smaka av med sirap för extra karamell smak.

Riktiga & fuskiga blommor samt katt

Har du märkt att det är en trend med pappersblommor nu? Jag ser de mest fantastiska kreationer av enorma buketter av pappersblommor i alla olika flöden på social medier. Ja men kolla bara in Sofias magisk buketter. Detta är ett riktigt hantverk som har en lång och gammal historia och som det mesta kommer allt tillbaka.

Gör dina egna blommor av papper mm

Jag har olika pappersblommor här på bloggen, i mitt arkiv och dags att belysa dem tycker jag. Något att kanske pyssla med i helgen?

blommor av kaffefilter

Ett av de absolut mest populära blogginläggen är körsbärsblommorna av kaffefilter som du ser beskrivningen på HÄR.

Kolla in DESSA crepepappersblommor från 2016 med en enkel steg-för-steg beskrivning.

Vikta påskliljor kanske är något till påskriset i år? HÄR ser du min beskrivning.

Ser du vad DESSA är gjorda av? Så roliga, och goda, att göra.

En slamkrypare i sammanhanget men ändå… Näckrosor av servetter ser du HÄR.

Vackra blommor på riktigt

Men just nu njuter jag så mycket av de fina blommorna jag fick i förrgår vid min releasefest.

Och jag har Bernhard med mig. Han är en liten njutare han med.

Jag önskar dig en fin fredag.

Min releasefest med våfflor & bubbel

Idag har jag haft så svårt att få något ur händerna. Liksom känt mig söndagsledig, att jag redan haft en lång mäktig vecka bakom mig och behövde bara göra absolut ingenting. Samtidigt som jag haft den mest underbara sprudlande energin av så mycket glädje från igår.

Det var releasefest för min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri och något jag och hela teamet på Bonnierförlaget laddat för. Det blev mer än lyckat och nu idag är jag liksom tömd för att jag varit så spänd för detta men som sagt samtidigt så så så lycklig.

När förlaget frågade hur jag ville fira att boken var klar och ute i butik var jag snabb på att säga att jag ville ha ett litet event med familj och några få vänner samt alla från förlaget som varit delaktiga i boken. Få fira med de som varit med eller nära under detta år då boken skapats. Och så ville jag att det skulle vara lite lekfullt, inte så avancerat och att alla som kom skulle få något att sättas igång med (Ja sådant jag skriver om i boken). Och vad är bättre att göra än att laga sin egna mat? Och i detta fall blev det grädda din egna våffla!

Då Bonnier precis nyss gjort en stor renovering av huset och nu har ett helt underbart kök att ha sammankomster i blev det där vi skulle vara och i de vackra salonger som ligger i fil bredvid och där stora dörrpar kan öppnas mellan. Och alla vet ju att de bästa festerna sker i köket så det passade väldigt bra.

Jag ville så klart sätta min prägel på rummen och visa saker från boken så jag satte mig och gjorde en girlang med veckade vimplar/flaggor.

Min fantastiska förläggare Mia Öhrn har ett förflutet som konditor och bakboksförfattare så hon tog på sig att, så makalöst snällt, att röra ihop en våffelsmet för 45 pers. Jag hade med alla våffeljärn jag äger så det blev sammantaget 6 st våffeljärn. Ni kan ana oset… Ha ha, jag tänker minsann lämna ett avtryck. Och detta fall våffelos i väggarna!

Jag tog så otroligt dåligt med bilder så här har jag norpat skärmdumpar från Mia, på boken i plural. Alltid lika svårt att ta in när jag ser den så här. Är den på riktigt nu???

Redaktör Susanna hade gjort papperslyktorna som också är med i boken och vi hängde upp hennes ljusslinga. Så fint!

Att bara med två små girlanger i taket sätta en lite festligare stämning. Bästa pynttipset.

Vad är festlig och firarvärdig dryck? Bubbel så klart. Så menyn blev våfflor med salta (creme fraiche, rom och finhackad lök samt skagenröra) och söta (grädde med hjortronsylt samt Nutella) toppings ihop med bubbel. Samt mitt favoritöl också. Det blev ett himla härligt gräddande och fixande. Precis så där lekfullt och familjärt jag hoppades på.

Sen kom familj och vänner. Och det går jättebra att grädda våfflor i silverklänning.

Både jag och Mia hade med oss våra mammors gamla våffeljärn och de slog de nya med hästlängder. Varför är det alltid så?

Bara underbara människor!

Till exempel mina kollegor Maria och Monica jag hade kontor med förut. Och bakgrunden Hanna och Emma.

Mia höll så fint tal och jag kämpade med att inte börja gråta. Vilket fantastiskt år vi haft och vilket underbart jobb vi gjort. När jag också skulle säga några ord blev det kort för jag kan ju inte inte gråta tydligen. Är helt värdelös på att prata inför folk, speciellt när jag är emotionell.

Susanna, Mia och Annika. Mitt underbara team som sett till att det blivit en bok på riktigt.

Sen middag på Urban Deli

Jag hade bokat bord på Urban Deli som ligger några kvarter bort på Sveavägen för de som inte ville gå hem, ville fira lite mer och var hungriga, ha ha.

Tre ensamföretagare som väljer varann som kollegor! De som förstår denna värld vi valt att jobba i. Kära Emma och Hanna!

Härligt att få prata ikapp med vänner och njuta länge av kvällen.

En nightcap på Söder

Min makes kompis Karl Ljung hade dagen innan öppnat en ny restaurang – Freyja och han ringde och sa att vi absolut skulle gå dit för att avsluta denna festdag. Så klart vi gjorde det.

På Hornsgatan 18 men högst upp i huset och med en helt fantastisk utsikt över staden ligger detta nya härliga ställe.

Ett glas, mycket chips och sedan hem för att sova godare än godast.

Fina gåvor av fina människor

Något jag inte räknat med var alla fina presenter jag fick. Så otroligt fina de är, mina nära och kära.

Mamma! Så otroligt kul och kreativt. Ja, gissa var mina skaparlust kommer från…?

Och sedan kom Johanna och Marlene med en gåva som både gav mig stort skratt och värme i hjärtat. De hade läst mitt inlägg om porslin jag samlar på. Och gav en ny del!

Och en sådan bra gåva från Maria och Monica men tre presenter i en: Söt vintageskål med gott godis inslagen i vacker scarf. Typsikt exempel på underbar present.

Och sedan då ett helt hav av blommor. TACK!!!

Det blir en tidig kväll och en natt med underbar sömn kan jag tro. Detta blev en dag och ett firande som jag lägger i finaste minneslådan.

Min samling av handmålat porslin

Jag vet inte om någon sagt så här men jag tycker det stämmer: Visa mig din samling och jag kan säga vem du är. För visst samlar vi på en massa olika saker. De givna sakerna som kokböcker i köket, att vi har tavlor på väggen är väl också exempel på en samling? Sedan är det de där sakerna som hockeykort, vintageskor och viner som kräver att man gör bevakningar på auktioner, letar ofta på loppisar och är med i föreningar och Facebook-grupper – man nördar ner sig och vill ha en full samling.

Det är väl ingen överraskning för dig som följt mig att jag gillar att duka och jag har med åren kommit fram till att det är tre porslinsserier som jag samlar på, letar efter och kan känna en sådan tillfredsställelse av om jag hittar ännu en del till.

Du har sett mitt porslin tidigare men det som slog mig att det faktiskt finns en gemensam nämnare på dessa tre serier: de är alla handmålade. Inget jag tänkt på innan men det måste vara att jag känt extra mycket för dessa då varje del har fått kärlek av en konstnär, en hand har lagts på ytan och alla delar är unika. Så klart är det det.

Jag vann en auktion på ett stort parti av Royal Copenhagens serie Blå blomst i somras och min lycka var total. De första delarna i den serien fick jag i studentpresent 1993 och sedan var det ett uppehåll till för ja kanske 5-6 år sedan då jag inte riktigt kände för serien innan. Men den kom i kapp mig. Och kanske det att den inte görs längre så det får bli en jakt second hand att leta.

Jag har också delar av Musselmalet från Royal Copenhagen som fortfarande i allra högsta grad tillverkas men de är så dyra så det går inte att samla på. Men delar här och där blir det när jag just är på loppisar och har tur.

Spalje från Gustavsberg har jag börjat samla på då jag hittade denna grupp på loppis för bara några tior. Jag jublade tyst inombords för att de övriga spå loppisen inte skulle första vilket kap jag som låg där i hyllan medan jag snabbt rusade fram och fångade dessa.

För mig osar denna serie av sommarlov, filmjölkslunch i trädgården och rabarberkakan i syrenbersån.

Spalje finns i grönt, blått och rött men då jag samlar som ovan nämnts på blått porslin så vill jag kunna blanda dessa.

Och sedan då vårt vardagsporslin som används även till fest, porslinsserien Natur i färgställningen Snövit från Gustavsberg. Här är det nyproducerat för den skapades 1996 och inte hunnit landa på loppis och second hand men jag har mina knep för att få ner priset ändå… Vi åker nästan varje sommar till Gustavsbergoch deras fabriksutförsäljning (skrivit om det HÄR) där andrahandssorteringen är billigare men för ett otränat öga ser man ingen skillnad på ”äkta” och skadat så att säga.

Vad samlar du på???

Blåbärskaka med saftig & fluffig botten

Jag fick frågor om vad det var för blåbärskaka (eller blåbärspaj? Vet inte var gränserna går) och om jag kunde dela med mig av receptet när jag visade middagen på Instagram Stories och det kan jag så klart.

Det är en kaka (eller paj?) med en smet som innehåller ägg vilket gör den fluffig och saftig. Smeten kan fyllas med vad som helst egentligen: kanelpudrade äppelklyftor, rabarber, vinbär… Då vi hade frystömning och blåbären skulle tillagas blev det så klart blåbärskaka denna gång.

Blåbärskaka med saftig & fluffig botten

Ingredienser:
75 g
smör 
1 tsk kardemummakärnor
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 dl frusna blåbär
1 msk potatismjöl

Gör så här: Värm upp ugnen till 200°C och smörj en form med löstagbar kant.Smält smör i kastrull på spisen. Vispa ägg, socker och vaniljsocker i en bunke med elvisp riktigt rejält fluffigt.

Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och vände ner i sockerfluffet. Fortsätt med det smälta smöret.

Häll de frusna blåbären i en bunke och strö över potatismjöl och blanda.

Häll över kaksmeten med en slickepott i formen. Bred ut smeten jämnt och häll över blåbären över ytan.

Mortla kardemummakärnorna och strö över hela kakan.

Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 min. Låt stå i rumstemperatur ca 10 min och servera med vaniljvisp eller lättvispad grädde.

Jag slänger med andra pajer jag har här på bloggen om du vill ha fler recept och inspiration:

Dubbelbakad blåbärspaj med smulpaj OCH toscatäcke
Klassisk smulpaj – never goes out of style
Sån där snygg rutig paj…
Dansk äppelkaka/äppelpaj
Key lime pie – allas favorit!
Päronpaj med mandelmassa i botten
Pumpapaj – saftig som få