Skapa coolaste godisbordet till halloween med pumpaskål

Vad gör man på halloween förutom att klä ut sig, sätta upp spindelväv överallt, karva pumpor och vara allmänt busig? Jo man äter godis! Här tänkte jag ge tips på hur du kan skapa ett godisbord som passar finfint till halloween.

Du som följt mig vet att jag bygger upp en godisbuffé vid jul och det borde väl även halloween få på självaste 31.a oktober.

Pumpan är ju den största och tydligaste symbolen för halloween så den måste ju vara med. Jag visade hur man kan göra ishink av pumpor när jag var på Nyhetsmorgon för några år sedan, se HÄR. Nu tar jag och gör en för godis.

Och med ljus inne i pumpan blir det även en ljuslykta.

Pumpaskål – godisskål av halloweenpumpa

Börja med att karva ur pumpan och gör eventuellt även ansikte eller annan dekoration. Hur läser du HÄR.

Måtta med din skål på din karvade pumpa och skär lite i taget av skalet så öppningen på pumpan öppnas.

Genom att ta lite i taget så ökar chansen för att få en så tajt skarv mellan skål och pumpa.

På godisbordet vill jag ha med fler av mina favoriter från förr. Handen som jag gjorde för några år sedan, HÄR, blir ju jättecool i en godisskål.

De blödande ljusen är alltid rätt. Se hur du gör dem HÄR.

Vilket är mitt favoritgodis? Lakrits såklart. Och vid halloween är ju svart lakrits ännu mer passande. Glad är jag.

Tavelvägg i hallen, efter 42 veckor & kvällsljus

”Varför skynda liksom?” Lite så verkar jag tänka allt för ofta. Jag har sagt det förut och kan säga det igen: det går inte snabbt i det Lythska hemmet. Ingenting görs i hast eller oövertänkt.

Veckan efter nyår, ja 10 månader sedan, målade vi om hallen. Eller det kom målare och gjorde det då det är flera meter i tak vid trappan. Det var något vi pratat om att göra ganska omgående efter vi flyttade in. Det är 7 år sedan! Bara det var ju lagom långsamt, ha ha.

Tavlorna i hallen togs ner och bara några dagar senare kunde de hängas tillbaka, för att färgen torkat. Men nej. De fick står där på golvet jämte varann i ytterligare 42 veckor.

Men förra veckan fick jag äntligen feeling tydligen och drog upp dem. Eller spikade rejält snarare.

Och hur jag hänger tavelväggar? Ingen aning. Måttar med ögonen och tar det på känsla. Blir det fel så är det bara ett litet spikhål. Ingen big deal känner jag.

Och om vi vänder oss 180° så ska vi ta och titta hur kvällsljuset nu i oktober fullkomligt forsar in.

Det är både för- och nackdelar med lågt stående sol. På plussidan så är det att solljuset kommer långt in i alla rum. Rätt på typ. Nackdelen är att damm syns väldigt, väldigt bra i det ganska obarmhärtliga ljuset. Ja ja, jag har hört att damm ger friska barn. Och oj vad friska våra är kan jag lova!

Idag och igår har jag fotograferat nyårsdukningar och nyårsmat. Jag är helt slut i huvudet och hoppas att jag ikväll bara ska få slappa och somna tidigt. Varit rätt mycket på sistone (vilket är superkul och jag så tacksam över) då jag inte vågar tacka nej till något. Det gör att jag är lite överbelastad. Ska schemalägga liten paus framöver tror jag. Inte från att blogga, det är bara lustfyllt, utan att fördela jobb och fritid bättre. Ja ja, det var lite svammel från mig. Nu tar jag kväll, önskar dig en fin sådan.

Ädelostboll med pekannötter & tranbär

En god snitt, ett litet plock, som passar till mycket men kanske extra bra till jul? Speciellt med sitt juliga utseende här så vill jag verkligen lyfta den som ett tilltugg till glögg men lika bra till bubbel vid nyår också.

Snittar till nyår

Ädelostboll med pekannötter & tranbär

Ingredienser:
80 g färskost och
60 g ädelost (Saint Agur)
1 + 0,5 dl pekannötter
0,5 dl torkade tranbär
Salta pinnar
Granatäppelkärnor
Persilja

Gör så här: Blanda färskost och ädelost i en bunke.

Finhacka pekannötter och torkade tranbär. Vänd ner i ner i ostkrämen.

Hacka ytterligare pekannötter och lägg på ett fat.

Ta en matsked ostkrämsblandning och forma till en boll, rulla i den hackade pekannöten och ställ på ett serveringsfat.

Låt stå minst 30 minuter i kylen. Repa små buketter av persilja och plocka kärnor från granatäpple.

Halvera salat pinnar och stick ner en halva i ostbollarna precis innan servering. Garnera med granatäpplekärnor och persilja.

Om du inte gillar eller tål pekannötter eller tranbär så byter du till något annat. Här är det fritt fram att testa och variera.

Tips för sinnena denna höst; tv-serier, spellistor & gott för själen

Önskar du lite mysiga tips när nu hösten och faktiskt kylan tagit ett grepp? Något som kan ge dina sinnen lite på plussidan?

De senaste dagarna har jag kommit på mig med att sukta efter just dessa saker då de fått mig att skratta, känna spänning och bli än mer höstmysig – kanske det kan inspirera dig med?

Och när jag för mig själv tänkte på dessa saker så kunde jag ju faktiskt få det till att vara något för varje sinne. Så häng med nu:

Värm dig med gott

Att en varm kopp är bland det bästa du kan ta till när det är kargt och kallt är så klart det bästa för att snabbt värma hela kroppen. Jag kan känna att jag druckit lite förryckte koffein på sista tiden så då får det bli något mer snällt, något som snarare lugnar ner än piggar upp. Då har jag värmt äppelmust eller äppelsaft, beroende på vad jag haft hemma.

Koka upp med kanelstång och skivat äpple för extra smak. Och doft för nu skulle vi ju locka alla sinnen.

Och sen påminner jag om det jag sagt förut: tunt skivat äpple på macka med leverpastej. Gott!

TV-serietips

Har du sett Premiärdatum oklart på SVT Play? Inte? Grattis – då har du något superkul framför dig. Har nu plöjt alla avsnitt och skrattat så jag gråtit. Egentligen är det ju sjukt tragiskt för handlingen är om en revy som inte kan sättas upp pga pandemin. Men sättet det är inspelat, som en dokumentär är fenomenalt. Det tar ett tag innan jag fattar att det inte är på riktigt. Så bra manus, så bra skådespelare. Johan Ulvesson är helt fantastisk.

Förr i tiden fick man vänta en hel vecka på att ett nytt avsnitt kom. Du minns V och Twin Peaks mfl va? Jag väntar nu med spänning på nya avsnitt av Top dog på TV4 och C More. Intressant hur allt handlar om att få vara med i den innersta kretsen oavsett om det är i förortens gangstervärld eller fina advokatbyrån i innerstaden. Och frågan om vem som är god och ond är en relevant fråga. Så snygg serie med hög spänning.

Den stora snackisen nu bland serier är helt klart Björnstad på HBO och efter två avsnitt är jag helt såld. Så bra manus av Fredrik Backman men två saker slår mig mest: vilka helt fantastiska skådespelare. Blir så tagen av deras enorma närvaro. Sedan är kläderna och scenografin fantastisk. Jag tror på allt och sugs in i serien. Det är så mycket som händer fast det är ett väldigt stillsamt skådespel. Man förstår, man känner. Helt golvad. Se den!

Musiklistor för hösten

För mig är hösten lika med jazz. Vet inte varför men så är det och det ska vara sådan där melodiös och lite melankolisk jazz.

Jag fick ett tips om en Spotifylista – en sammanställd lista med Musik från Spanarna. Brukar du lyssna på radioprogrammet Spanarna i P1? Har älskat det sedan start men inte varit en supertrogen lyssnare men alltid tyckt att det varit så bra musik mellan spaningarna. Så klart har någon sammanställt och gjort en lista. En mycket bra lista.

Det spelades mycket jazz hemma hos mina föräldrar när jag var barn och ett radioprogram min pappa lyssnade troget på var Smoke Rings. Ett radioprogram av Leif ”Smoke Rings” Andersson där han spelade sina jazzfavoriter och började varje program med ”Hello there, music lovers” med sin väldigt mörka och rispigt ikoniska röst. Det finns en skiva som är som ett radioprogram där Leif pratar mellan låtarna. Jag myser, tänder ett ljus och värmer en kopp.

Jag har en lista på Spotify som jag kallar Kastanj. Så fort jag hör en låt som är lite höstig, mysig och värmande lägger jag in den där. En lista att ta till när det just blåser kallt ute och det behövs värme inne. Klicka på blanda och på play!

Den låt som är min absolut favorit är Moonlight in Vermont av Billie Holiday. Den betyder mycket för mig.

Värme i massor runt kroppen

Om vi nu har smak, doft, syn och hörsel så har vi ju känsel kvar bland sinnena. Det bästa tipset jag har är filtar, plädar och gosiga täcken. Alltså svepa in sig med allt möjligt som får kroppen varm och lugn. Vi har nu tre korgar med filtar i hemmet. Varje korg är till bredden fylld. Barnen drar runt med fleecefiltar och plädar för att gosa in sig med och jag har alltid dubbla lager vid tv-soffan. Och raggsockor. Värmen har liksom inte kommit igång i huset så vi värmer oss så gott vi kan. Myset är i alla fall på topp.

Hoppas du fick lite nya tips. Önskar dig en fin höstdag.

Massa halloweenpyssel för Min Stora Dag

Stolt ambassadör för Min Stora Dag

För ett tag sedan fick jag och min kära vän och kollega Anna María frågan från Min Stora Dag om vi ville vara ambassadörer, bli deras vänner i Min Stora Dag med vänner och bidra till Min Stora Dag. Att inspirera till kul och enkelt pyssel inför Halloween. Så klart vi ville! Och en sådan ära att få vara en av vännerna ihop med Greta Thunberg, Danny Saucedo mfl.

Så fint att få pyssla och skapa ihop med Anna María igen. Vår kanal Larsson & Lyth har fått sig en paus men vi båda skulle så gärna skapa mer för vår kanal.

Under en dag i en filmstudio på Söder spökade vi till det rejält. Och här nedan har du nu resultatet. Hoppas det kan inspirera dig och några barn i din närhet.

Verkligen fint att få vara med och bidra till Min Stora Dags arbete. Varje år får nära 5 000 barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser vara med om en Stor Dag som ger kraft och glädje i en tuff vardag. Nu när det är många som är mer isolerade än vanligt pga pandemin så känns det bra att kunna via skärmar kunna inspirera till pyssel.

Inte det bästa håret för motljus kan man konstatera. Såg läskigt likt ett spindelnät ut. Fick både en och fem duschar med hårsprej under dagen, ha ha.

Stort tack till Min Stora Dag för att vi får vara en av era vänner och bidra med pyssel. Hoppas så det kan göra någon glad och inspirerad.

Skogsutflykt med lite svamp & mycket återhämtning

Jag får inte klaga. Det är det sista jag får med tanke på att jag i våras stod utan uppdrag och började fundera på vad jag skulle byta till för att ha jobb säkert nog. Att jag nu har så mycket uppdrag att jag inte har tid för återhämtning eller någon fritid i större utsträckning hade jag ju aldrig vågat tro då. Det var ju bara det jag ville då, önskade – att ha dagar att fylla med betalande jobb. Därför får jag inte klaga. Jag har nu nått min dröm, att kunna jobba heltid, men som egenföretagare är heltid oftast övertid. Alltid på jobbet, aldrig ledig.

Det här med återhämtning är inte min starkaste gren. ”Jag ska få vila sen, jag ska bara ta det här projektet först.” Så brukar det vara men som det är nu fylls det på hela tiden så det där ”sen” kommer aldrig. Jag får inte klaga men när jag börjar känna att världen gungar är det dags att pausa lite. Att då släppa allt och ta mig till lugnet.

Det är här återhämtningen är som bäst. En värmande sol i den klara luften och tystnaden är mjuk som mossan under foten.

Make och söner var med. Korg fylld med picknick och fika likaså. Korgen hade jag förhoppningar om att fylla med svamp. Har ju sett bilder i mina flöden från vänner som gått ut från skogen med hela famnar fylla av guldklimpar i form av kantareller. Sedan har jag förstått att det är gott om blåbär fortfarande så bärplockarna fick också följa med.

Den här lilla plockaren är perfekt för en liten hand.

Jo, visst fanns det blåbär men kanske inte så det skulle bli en hel tårta. Men tillräckligt mycket för att sönerna kände att det var kul att jaga blåbär. Men hur var det med svampen? Den lös med sin frånvaro.

Äsch, lika bra att ta picknicken. Inget att dra ut på.

Man får vara lite taktisk när man går i skogen med barn, så är det. Inte dra ut på tålamodet för länge.

Så med lite mer energi skulle vi hitta svamp. Vi har ju inte direkt haft tur när vi varit på jakt tidigare. (Förövrigt så kul att se hur åren går. HÄR var lillebror så liten, så liten i sin Babybjörn. Och HÄR är det tre lite större troll jag har med mig.)

Jo, vi hittade en massa svamp men inga som vi kunde ta med oss. Jag känner mig inte helt bekväm med att hantera fingersvamp som jag vet är ätlig tex.

Är det en liten liten Karl Johan?

Var helt klart mer lycka med bären.

Bristen på svampfynd kanske inte gjorde energin hög så då fick det blev fikapaus nummer två. Mycket bra drag att spara på kakorna till en senare fika.

Den lille livsnjutaren söker solen.

Vi bestämde oss för att vända och gå tillbaka till bilen. Vi skulle bara fika färdigt. Medan kidsen och maken åt upp de sista kakorna tog jag en lov runt vår plats. ”Men vad är det där??!!” Är det inte typiskt att när man bestämmer sig för att sluta leta – då hittar man svamp.

Ja, det var inte världens största ådra av guld men än dock.

Vi fick nöja oss med det lilla vi fann men det var kanske inte fångsten som var vinsten egentligen. Det var nog det lugn jag tog med mig från vår utflykt. Så välbehövlig paus och återhämtning.

Aldrig värderat en liten svamphög så mycket. Nu är jag redo för veckan.

Brödpudding med kanelstekta äpplen – gott & klimatsmart

Brödpudding med kanelstekta äpplen, har du testat? Om inte så vill jag verkligen inspirera till att sätta en pudding redan idag. Om du, det vill säga, har gammalt bröd och lite ledsna äpplen hemma är det den perfekt efterrätten för ikväll.

Visste du att det slängs 80 000 ton bröd varje år i Sverige? Eller att det ruttnar bort ca 265.000 ton äpplen bort i villaträdgårdar runt om i landet? Matsvinnet är verkligen ett stort problem och en av de värsta bovarna när det kommer till en hållbar livsstil.

Brödpudding med kanelstekta äpplen är en supergrej att göra då den bara blir godare om brödet är lite torrt och äpplen extra mjuka och söta.

Brödpudding med kanelstekta äpplen

Brödpudding med kanelstekta äpplen

Ingredienser:
5 skivor vitt bröd
3 ägg
3 dl mjölk, 3%
1 msk kanel

2-3 äpplen
1 msk socker
1 tsk kanel
1 msk smör

Smör att hyvla

Gör så här: Värm ugnen till 180°. Skala äpplen och stek i smör ihop med kanel och socker tills de blivit lite mjuka, ta åt sidan. Dela brödet i mindre bitar och lägg i en form ungefär 20 X 20 cm. Vispa samman ägg, mjölk och kanel och häll över brödet. Lägg ut äppelklyftorna jämnt i brödet, hyvla smör och lägg på puddingen och grädda i ca 30 minuter mitt i ugnen.

Ta ut och låt svalna något, pudra med florsocker och servera med vaniljsås.

Brödpudding med kanelstekta äpplen

Man kan även göra mos eller varma kaneläpplen av de gamla äpplena och fattiga riddare av det gamla brödet.

Det är verkligen så många gamla tekniker som gått förlorade med tiden, hur man tagit hand om saker. Vem stoppar strumpor eller vänder på kragskjortor nu för tiden tex. Eller broderar sina sänglakan för att de faktiskt var menade att var med en hela livet.

Brödpudding med kanelstekta äpplen

Om det gick skulle jag gärna lägga på doftfilter här. Kanelstekta äpplen – sådan fantastisk doft!

Brödpudding med kanelstekta äpplen

Nu överdriver jag inte när yngste sonen fullkomligt slickade tallriken och blev arg när puddingen var slut. Han fullkomligt älskade den.

Ja, det är nästan så att jag önskar att jag hade gammalt bröd hemma så jag kunde göra en till, ha ha.

Baka egen pizza som ett vackert stjärnbröd

Igår frågade sonen om vi kunde baka egen pizza. Och gärna calzone som vi precis upptäckt. (Jajamensan, jag har väntat 46 år på att upptäcka calzonen) ”Ja vad kul, det är klart vi ska baka egen pizza”, svarade jag.

Nu är ju inte jag som normala människor utan måste liksom alltid ta i och vara lite fixig. Inte alltid att det uppskattas av barnen som kanske just önskat en vanlig calzone-bulle men men… Nu gjorde jag istället ett sjtärnbröd av pizzan. Smaken är densamma kunde vi konstatera i alla fall, ha ha.

Och så klart hade jag kameran med och tog en steg-för-steg. Det är verkligen inte svårt och som med det mesta jag gör; det ska ju se handgjort ut och inte för perfekt – hoppas du vill testa.

Baka egen pizza som ett vackert stjärnbröd

Ingredienser:
800 g pizzadeg (gör egen HÄR eller köp färdig)
0,5 burk krossade tomater
150 g strimlad skinka
3 dl riven ost
eller exakt vad som helst

Gör så här: sätt ugnen på 220°C med en ugnsplåt upp och ned i mitten av ugnen. Dela pizzadegen i 2 delar och forma en av dem till en stor cirkel på ett bakplåtspapper med händerna, inte med kavel.

Bred ut krossade tomater över hela ytan och fortsätt med skinka och ost. Forma deg två till en lika stor cirkel på bänken och lyft försiktigt över till pizzan på bakplåtspappret. Se till att de ligger någorlunda kant i kant, de båda lagren.

Markera mitten med något runt och skär sedan 4 skåror ut från mitten, se bild. Fortsätt med 3 skåror i varje ”kvart” på pizzan så det blir 16 skåror.

Ta två delar och vrid åt varandra, så de tvinnas mot varann, två varv. Fortsätt sedan runt hela pizzan och se stjärnan i mitten träda fram.

Ta ut den varma upp-och-nedvända plåten och för försiktigt över bakplåtspappret med pizzan på, grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Ta ut, strö över oregano och servera genast.

En egentligen väldigt vanlig och enkel pizza fast på ett lite mer fixigt sätt. För sådant gillar vi eller hur??!!

Av denna pizza finns inget kvar. Det sa slurp och så var den borta. Det blev ett bättre fredagsmys det.

Önskar dig en fin lördag nu. Vi hörs och ses snart igen.

Om du undrar vem jag är i jultid…

Jag vet, det är låååångt kvar till jul men då jag har mycket advent, jul och tom nyår på jobbet med fotograferingar och samarbeten just nu så är det lätt att komma i julstämning redan. Och vem är jag då då i jultid? Gissa två gånger, ha ha. Jag och kvinnan nedan skulle kunna starta klubb. Älskar henne!

Där har du mig. Absolut!

Önskar dig en fin fredag och helg!

Vegetarisk taco med quorn & tillbehör

Men hallå fredag! Här kommer jag med ett tips till dig: en hejdundrans god taco. Ja jag kan säga att det var bland de godaste jag både ätit och gjort själv. Och vacker så man smäller av blir den ju med om jag får säga det själv.

taco med quorn

Det blev en vegetarisk taco igår (tjuvstartade lite…) med quornbitar men som så ofta när man äter taco; det är ju tillbehören som gör hela grejen. Tror jag fick in hela kostcirkeln i en och samma taco. I alla fall alla smaker på hela smakpaletten kan jag tycka.

Vegetarisk taco med quorn, ananassalsa & guacamole

Om vi då tar det hela från grunden, som jag byggde upp godsakerna.

Först är det så klart tacoskalet och trots att jag sedan kanske 1,5 år helst äter små mjuka tortillabröd ville jag ha hårda skal. Och det var bra med crunch.

Sedan då fyllningen. Jag brukar ha tunt skuren isbergssallad i botten men nu hade jag ingen hemma så det blev babyspenat. Hallå i lådan! Aldrig med isberg. Spenat var ju så mycket godare.

På med ett fett lager av guacamole. Hur jag gör den kan du läsa HÄR (obs, gammalt inlägg från 2013 så min fotograferingsnivå då…oj oj). Sedan på med smör- och vitlöksfrästa bitar av quorn. Mycket bra storlekar på bitarna så tacon inte spricker.

Nu har vi tre lager där salt och vitlök är dominerande så där ville jag ha något syrligt. Det blev annanassalsa och picklad rödlök. Jo, det var perfekt med båda två. Picklad rödlök hittar du recept på HÄR. Ananassalsan finns att läsa HÄR.

Toppa med färsk koriander och tunt skivad chili. Pang tjong, där satt den!

taco med quorn ananassalsa

Ja med detta önskar jag dig en riktigt fin fredag och smaklig dito.