Nya tag efter en tung period

Hej kära läsare. Jag har haft en paus här och på Instagram då jag liksom inte riktigt haft energin att uppdatera eller ens fotografera.

Det har varit en rätt tuff period senaste veckorna som liksom tog ut sin rätt nu. Gick in i december, som jag visste skulle bli fylld med roliga uppdrag och jobb, med förlusten av min älskade pappa. Stor sorg och stark saknad fick ta plats bredvid jobb, julfirande och nyårsfirande. Och nu en sista kraftsamling för begravningen. Blev lite trångt i kroppen så jag behövde hämta andan för att ge rum för livet igen.

Idag torsdag har jag suttit på min arbetsstol nästan hela dagen och rensat inboxen, svarat på alldeles för gamla mejl och planerat för närmsta tiden. Som för varje sten jag lyft på har det även lyfts en tyngd från axlarna. Nu börjar det lätta och jag ser alla möjligheter den nya terminen kommer ge.

Hoppas du vill hänga med mig här för det kommer bli en kreativ, energifylld och sprudlande vår vågar jag se nu när pusselbitarna läggs på plats. Så glad för alla fantastiska möjligheter och människor som kommer i min väg.

Nya tag även i hemmet

Nu är stora delar av julen bortplockad. Inte allt dock – granen står kvar. Den barrar som sjutton men till tjugondeknut ska den få hänga med.

Men de gröna växter som jag plockade bort för att göra plats för julen är tillbaka i vardagsrummet. Nästan som om jag känner växtkraften och det ger energi.

Och visst var det lite sol som smet in i dag under typ 23 minuter??? Det där ljuset är ju så välgörande.

Från en avskalad jul till en hel djungel faktiskt. Så häftigt hur ett rum kan förändras med växter.

Och du ser den lille citronen va? Nu börjar den så smått skifta till gult. Den vårdar jag som om den vore av porslin. Så rädd att den ska trilla av.

Har ännu ingen fast plan på hur växterna ska fördelas i vardagsrummet och matsalen. Det ger sig när julgranen fått lämna hemmet.

Nu kommer en helg där familjen ska samlas och ta hand om varann. Minnas allt det fina och vara tacksam för allt det vi fått.

Hoppas du har tålamod med mig och att vi ses snart igen. Ta hand om er!

Vårt nyårsfirande 2019

Jag visade nyss upp dukningen för vårt nyårsfirande och lovade återkomma med mer om själva middagen och firandet. Har väl aldrig tidigare varit så dålig på att dokumentera men det fanns inte så mycket tid eller inte heller riktigt orken att tänka bloggbilder detta året tyvärr. Men jag får visa i målande texter lite mer ingående om hur kvällen förlöpte. För det blev verkligen en pangkväll på alla de sätt.

Som sagt, vill du se mer och läsa mer om dukningen kan du se det HÄR.

Blev klar med dukningen lagom till min käre kompis J kom för att laga förrätt och varmrätten ihop med min make vid 14.00. Dessa två herrar är både sjukt intresserade av mat och galet duktiga kockar så deras sms-konversation inför denna middag skulle kunna bli till en hel roman.

Det skapades stordåd i köket. Maken hade kokat ner en sås från 6 liter till 4 liter, mat hade marinerats i dygn och delar var förberedda så nu var det bara att sätta igång.

Kreativt kaos med vackra råvaror.

Jag smet iväg och satte på mig min silverklänning som jag nu inser attjag inte heller fick på bild. Kan bara försäkra dig om att jag var nyårssnygg i alla fall, ha ha.

Sen kom då resten av gänget. 8 vuxna och 9 barn. Mina kära vänner från studietiden med respektive och barn. Firar 23 år som vänner i år. Värt att fira bara det!

Äldste sonen hjälpte till i lag-försnacks. Han har helt klart ärvt sin fars känsla för mattlagning.

Får be att presentera försnacksen: Snittar av västerpottenpaj med citronsmetana och löjrom toppad av syltad rödlök, Rödbetsschips med färskoströra med rostade hasselnötter och gräslök samt sked med laxtartar med ingefära. Allt detta goda med lyxig champagne. Inte en smula fanns kvar.

Sedan var det varsågoda till bords. Och här ser du min löjligt snabba bordsplacering: en smal remsa papper under förrättstallriken med namnet på.

Förrätten: kokta svala rödbetor, gulbetor, polkabetor och tunt skurna rädisor med smörstekta krutonger av surdegsbröd på en spegel tonnato (tonfiskmajonnäs) och krasse. Så fantastiskt gott!

Hurra för kära vänner!

Varmrätten från himmelriket men kanske inte alls på en bild som återger dess storhet: Anka med tre sorters potatis; potatismajonnäs, potatiskaka och inkokt potatis på en sås (recept direkt från förra årets kock) haricot vertes, picklad och stekt portobellosvamp och granatäppelkärnor.

Efterrätt som ett konstverk. Vitchoklad-cheesecake med halloncoulis, egengjorda geléhallon, maränger på chokladkakskross och nötkrokant.

Sedan var det dags att röra sig ut för att invänta tolvslaget.

Ett sagolikt gäng.

Några raketer och pang så var det 2020.

Hem igen för världens roligaste spel; Sing sing. Ett lag läser en textrad från en känd låt och andra laget ska gissa på nästkommande textrad och artist. Så kul för alla åldrar faktiskt. Sådan succé.

Sedan flyttades soffbord bort och det blev dans till kl 03. Det blev den bästa nyårsaftnar jag kunnat drömma om. Så tacksam och känner att detta ger den bästa starten pop 2020.

Nyårsdukning med vitt, silver & snöstjärnor

Här kommer då årets nyårsdukning som gick i vitt, silver och med is och snöstjärnor.

Kände spontant att jag verkligen ville ta ett rejält tag bort från julen som var mörk, röd och blå så det fick bli vitt och silver. Sedan var det både en tanke om att inte köpa nytt utan använda det jag har och att jag inte hade tiden eller orken att skaffa vackra blommor så det blev en rätt avskalad dekoration. Snöstjärnor av bakplåtspapper.

Vi skulle bli 17 personer runt bordet så detta är bilder på vuxenbordet. Sedan skarvade jag till med ett bord till för barnen.

Servettringar eller gardinringar?

Jag hittade på loppis för nåt år sedan en låda med virkade ringar. Jag är fortfarande osäker på om det är menat för dukning som servettringar eller som ringar till gardiner. Någon som vet?

Oavsett så är det helt magiskt vackra. Jag tänkte direkt att de skulle passa som servettringar. Lite gulnade men ack så vackra.

Och precis – de blev perfekta ringar till servetterna.

Vitt på vitt på vitt.

Och så strösslade jag olika snöstjärnor över hela bordet som dekoration. Vi skulle ”plejta” maten, dvs ha tallriksservering så inga karotter eller kastruller behövdes göras plats för på bordet.

Putsade upp mina ärvda snirkliga silverljusstakar och Vänskapsknuten som är en bröllopsgåva. Kan säga att lite silverputs gör storverk för känslan.

Olika glasljusstakar med värmeljus fick jag också med. Vitt, silver och is så att säga.

Om det finns intresse så kan jag göra en steg-för-steg på stjärnorna för det har jag inte gjort än. Skulle du vilja ha det?

Lägger strax upp lite mer från själva firandet. Var inte så aktiv med kameran då jag dels fullt upptagen med att ha fest men även lite mör så jag behövde vara mer i nuet. Ett sådant firande blev det i år.

Vill du se mina tidigare nyårsdukningar och få fler tips? Titta då på detta samlingsinlägg HÄR.

Jag har varit på lyran, konditori Lyran menar jag

Jag har helt klart varit på lyran! För första gången. Jo för nu besökte vi Konditori Lyran i Mälarhöjden. Vi hade ärende till området och tänkte att vi skulle lufta oss lite och lämna soffan lite. Då kom maken på att Konditori Lyran låg nära med fina promenadområden runt. Perfekt ju!

Och vid första anblicken av huset blev jag helt kär. Vilket hus! Vilket ställe!!!

Det var på vägen dit när jag sa att jag aldrig varit på lyran som det slog mig; men det är ju ett utryck. Att man är lite på lyran, dvs att man är lite berusad.

Inte ofta jag använder det trycket ska sägas men känns helt klart igen. Och allt har sin förklaring då detta var en gång i tiden ett nöjespalats där det alltså togs både ett och tre glas.

Å vad jag önskar att jag kunde resa i tiden för det hade jag velat se. Kan bara ana hur en massa Strindbergs-look-alikes tog sig ett par groggar och en pyttipanna här.

Men nu behöver man varken supa eller klä om till frack för att njuta av allt det härliga. Bara att kliva in och värmas av det mysiga.

Och här bakas allt själv. Helt ljuvligt!

Så här ska en kondisdisk se ut.

Som sagt; allt bakas själv så du kan ju ana den härliga doften.

Kanske inte Strindberg-outfit men baskern tycker jag ändå passade arkitekturen.

Det är detaljerna som gör det.

Det som slog mig var den enorma takhöjden. Väldigt ovanligt med sådan takhöjd här tycker jag. När vi rest till Berlin och Wien har det varit den här typen av rum. Älskar det.

Och när det finns takhöjd kan man brassa på med kristallkronor.

Den här öppna spisen skojar man inte bort.

Ligger så fint på höjden mot Mälaren. Ja, Mälarhöjden.

Kommer gärna tillbaka i vår och sommar för att sitta på verandan och uteplatsen.

Som syntes på första bilden finns det ett högt torn. Det kan man gå upp i.

Så klart gjorde vi det i väntan på våra hemrullade köttbullar och mos.

Så vackert och vi såg nästan hem till oss där väster ut.

Man kan aldrig gå fel med en köttbullsmacka. Det fick mig att vilja göra rödbetssallad. perfekt grej ju – passar till de flesta julrester.

Och sedan den där äppelstrudeln!!! My God vad god.

En sista bild på takkronan och sedan iväg.

Häftiga färger när vi lämnade Lyran. Vi ses igen, garanterat!

Flera tips på nyårsdukningar med festkänsla

Söker du tips på nyårsdukningar så har jag samlat allt från mitt arkiv här. Det har blivit några nyårsdukningar genom åren som fastnat i kameran.

Flera tips på nyårsdukningar med festkänsla

Roligt att se hur ett och samma bord och rum ändå kan te sig så olika. Bra med variation. Hoppas något av detta kan inspirera.

Rosa, glitter, silver och mässing. Förra årets nyårsdukning Var verkligen en man tager vad man haver dukning och det gick ju hur bra som helst. Se mer HÄR.

 

Vitt, guld och rött. Har du kvar mycket röda julblommor? Perfekt – använd dem även till en festlig nyårsdukning med tillägg av några få detaljer. Se mer HÄR.

 

Blått, silver och sobert. När julen ska lämnas kan det kännas bra att använda färger som är i helt motsatt riktningen. Du lämnar det röda, grå och gröna för att satsa på blått, silver och vitt. Se dukningen HÄR.

 

Idéer på placeringskort till nyår

Du måste inte göra en hel dukning utan kan satsa på detaljerna vid bordsplaceringen för att få till stämningen. Här finns några samlade id´ér på bordsplaceringar som passar nyår.

Man dricker ju champagne på nyår så att använda korken som placeringskort är perfekt. Läs mer HÄR.

 

Stjärnfall är något som passar till nyår. Enkla placeringskort med stansade stjärnor passar väldigt bra. Läs och se mer HÄR.

Kan var ett av mina bästa pyssel om jag själv får säga det. Ett oskrivet brev i ett kuvert med namn och adress till gästen som ett placeringskort. Gästen ska alltså skriva ett brev till sig själv som du som värd/värdinna ska skicka om ett år. Läs mer HÄR.

Ett enkelt sätt att placera sina gäster utan att ha bestämt innan är att låta ödet bestämma. Låt kortleken bestämma genom att halvera klädda kort och gästerna får den ena och leta upp den andra.

Är det barn med på festen som inte känner varann? Bästa icebreakern är att låta dem pyssla tillsammans. Ett år lät jag dem alla skapa placeringskort för barnbordet. Mycket bra sätt för dem att lära varandras namn också.

Juldagen på Drottningholm, en vit jul på ett annat sätt

Efter en maffig juldafton är en frisk promenad det bästa man kan göra på juldagen. Då vädret här hoss oss var allt annat än inbjudande för pulkaåkning, skridskor eller längdskidor så bestämde vi oss för att åka över vattnet till Drottningholm.

Man säger att man vill ha en vit jul och det kan man ju säga att vi fick fast inte på marken utan i himlen – aldrig sett en sådan vit himmel med ett vitt dis över hela området. Dimman var tät och mystisk.

Trots sin allt annat än juliga stämning var det så vackert, så stämningsfullt och mysigt.

Som ur en film tycker jag.

Gjorde allt i min makt för att skapa en vit jul.

När man inte vet vad som är upp och vad som är ner.

Den fula ankungen fast sötaste svanbebisen. Så nyfiken och gullig.

Träden som skuggspel nästan.

Sen kom vi då till Kina slott. Det är ju så otroligt vackert alltså. Sina färger och med sin arkitektur. Det blev många spännande frågor från barnen.

Så exotiskt och spännande det måste varit när det byggdes för folket att skåda. Drakar, palmer, blommor, frukter – så mycket nytt.

Mannen med hatten och mustaschen.

   

Så stilla. Inte en vindpust, inte en fågel som lät. Allt var helt stilla.

Och jag förundras alltid – hur kunde man tycka att en naken kropp med hjälm var något smart att återge, ha ha.

Sedan hem till julmyset inomhus igen. Redo att gå på gottabordet och julmaten.

Julafton med dopp i grytan i trädgården & julbord från havet

Hej igen, jag lovade återkomma med bilder från julaftonen när jag tidigare visade morgonen. Här kommer då del två. Och lite av hur pyntat jag hade det såg du HÄR.

Var inte alls lika frekvent i mitt fotograferande i år som förra året. Men det gällde det mesta denna jul. Hade liksom inte lika mycket energi då min pappa så nyligen gått bort så det fick bli lite vad det blev. Helt okej så klart. Men bara så du förstår varför det inte är supermycket dokumenterat så.

Är ändå så glad för den här girlangen. Tog ingen tid att göra och gav/ger så mycket stämning. Får göra en steg-frö-steg i ett eget inlägg nån annan gång.

Godisbordet har jag nu fått rutin på att bygga upp här. Ledordet är: maxat!

Så glad över att det blev en liten godisgran tillslut.

Bordet dukades och dottern ansvarade för bordsplaceringen.

Sedan var vi då alla på plats och glöggen värmdes. Det där julmyset började infinna sig helt.

Vår fina och lite lutande gran. Helt perfekt tycker jag.

Juligt och yvigt.

Efter Kalle Anka så klädde vi på oss och tog oss ut i trädgården. Det är tredje året på raken vi gör detta så nu är det officiellt en tradition. Här ute hälls varm rykande buljong eller soppa upp i koppar och något gott litet får man tugga på till. Denna gång blev det smördegskäppar med edamerost.

Första året var det iskallt och stjärnklart men ingen snö, förra året var det snö och fuktigt och i år var det plusgrader och regn. Vi stannade inte ute så länge kan jag avslöja…

Men den soppan maken gjort var gudomlig. Hummersoppa på hummerskalen från förra rets skal som legat i frysen. Fantastisk. soppa!

Och så kom då tomten. Han hade det tufft utan sin släde på snön så klart.

Dags att lämna regnet och gå in.

Varmt, ombonat och juligt. Så som jag vill ha det.

Årets julbord blev en buffé av godsaker från havet; 5 sorters sillar, sillsallad, gubbröra, räkröra, gratinerade blåmusslor, havskräftor, rullar av kallrökt lax, grönkålssallad, löjrom och sedan tillbehör.

I mitt tycke det godaste från det klassiska julbordet. Och så kvällen klo med direkt importerade havskräftor från Gbg så klart som värsta lyxen.

Toppade med ett till bord med hela 14 ostar. Ett ostbord (för ordet ostbricka känns futtigt) jag sent ska glömma.

Så mycket gott och så god stämning.

Långt senare, när liksom all mat landat, kunde vi gå på godisbordet.

Vågar inte räkna på hur många kolor jag ätit…

Sedan var det Karl Bertil, paketutdelning och paketlek, soffmys och samtal till kl 01. Det blev en väldigt fin jul trots allt.

Julaftonsmorgon i verkliga ottan

God fortsättning på julen. Hoppas denna annandagen varit och fortsätter på ett härligt sätt.

Vi har varit på bio och sett Frost 2 och jag kan bara konstatera att jag när jag går på bio på senare år är det 100% barnfilmer jag ser. Inget fel i det, men det är verkligen inte ofta det är biodejt nu för tiden.

Har inte tagit mig an bilderna i kameran från julafton förrän nu. Jag ville att  mina egna minnesbilder skulle få växa sig stora först. Men nu så är de nerladdade och uppladdade här på bloggen. Och det är väldigt härligt att få uppleva dagen en gång till. Nästan känna dofterna, höra ljuden och se ljusens lågor svaja.

Julaftonsmorgon i verkliga ottan

Makens jultradition har jag också anammat helt och fullt. Det är en julaftonsmorgon som ska börja rysligt tidigt, senast kl 07 och frukosten ska serveras på matbordet, endast levande ljus (och julgransljus) är tillåtna och sedan ska Juloratoriet spelas på högsta volym i hela huset och väcka samtliga familjemedlemmar.

Sedan njuts frukost medan det dagas utanför fönstret och rummen blir ljusare och ljusare.

Och så ska då julstrumporna öppnas. En person i taget får öppna och alla ska få se. Godis, någon lite gåva att leka med/bygga ihop tills den stora utdelningen sker, något läsbart och sen den obligatoriska clementinen i botten.

Allt detta blev det. Och vi kunde inte fått en finare start på julafton. Själva kvällen får jag sedan återkomma med.

Den här girlangen kom jag på att jag ville göra kl 23 kvällen innan på vår uppesittarkväll. Finns liksom alltid tid för julpyssel, ha ha.

Levande ljus är och förblir den bästa stämningshöjaren för julstämningen.

Dotterns smarta placeringskort och koll-på-servetten-ring.

Julskinka, cheddarost, vörtbröd, julknäcke, surdegsbröd, saffransbröd, varmchoklad med vispgrädde och 4 sorters senap för att vara på säkra sidan…

Äntligen!

En liten söt lykta.

Maken hade hittat de roligaste overallerna till barnen. Killarna blev renar och dottern tomtealv.

Ljusstakarna från min farmors mormor. Vi backar bandet till 1850-talet. Älskar dem!

Morgonmys och julmys!

Härlig gran i år. Kommer nu på att jag inte visat den! Det blev en rödgran efter flera år med kungsgran. Saknat doften alldeles för mycket. Och lite av en gran från förr-feeling så att säga.

Och sen var det bara att ladda om för firandet som snart skulle stunda. Återkommer med det.

GOD JUL! Hälsningar från vardagsrummet

GOD JUL!!! Önskar dig den bästa av jular! Jag vaknade så klart 05 och var så där galen som sig bör på julafton!

Här kommer några snabba mobilbilder från vardagsrummet just nu. Tror vi i alla fall har godis så vi klarar oss.

Nu inväntar vi släkten och så ska vi umgås, äta gott, skratta, kramas och kanske fälla en tår. Det blir en sådan jul i år. Men det är okej.

Återigen; en riktigt GOD JUL till dig! Nu gör vi denna dag fantastisk.

     

Flera tips på juldukningar

Tips på juldukningar är kanske precis det du suktar efter så här dan för dan före dopparedagen?! Det är i alla fall hög tid att se över hur bordet ska bli för att alla ska kunna samlas och få en mysig julmiddag.

Stora eller små sällskap, det spelar ingen roll – julaftonen förtjänar alltid en härlig dukning tycker jag.

Flera tips på juldukningar

Jag gjorde en sökning på min egna blogg och fick ihop ett helt gäng visade det sig. Hoppas någon av dessa kan ge inspiration om du vill ha den.

Tänker börja med det som många vackra tidningreportage, pinterestmappar, bloggbilder och andra inspirationskällor glömmer är att det faktiskt är menat att folk ska kunna sitta vid bordet. Mat kanske ska stå bland vaser och ljusstakar. Armbågar ska kunna få plats och man ska ha fri sikt till den mitt över bordet så det går att prata. Glöm inte det – det är gästerna runt bordet som är den viktigaste detaljen vid en dukning!

En minikrans av rosmarin. Så enkel att göra, så effektfull på tallriken. Se steg-för-steg HÄR.

Är det jul ska det väl smälla högt? Så vad sägs om att göra en platt och julig smällkaramell som bordsplacering?

Julstjärnan är en tålig blomma och kan ligga flera timmar och se fräsch ut om du bränner änden på stjälken så alla porer låses. Så enkelt får du blomster som håller hela kvällen.

Jul, paket och pepparkakor hör ju ihop. Gör en paketetikett av pepparkaka som bordsplacering. Gott till kaffet senare. Läs mer HÄR.

Ett vinter äpple och en remsa papperstejp. Kan inte bli enklare än så. Så om du önskar ett snäpp till så…

… gör du ett kanderat äpple på pinne med en namnflagga. Läs mer HÄR.

Varför göra det svårt? Sätt bara namn på dina julkulor och lägg vid varje plats. Enkelt och vackert.

Jag älskar att lacka och vackra sigill på julklappar är så vackert. Sätt sigill även på en namnlapp. Läs HÄR hur du gör denna namnlapp i kombination med servettring.

Första julen i vårt hus, 2013, gjorde jag denna dukning. Enkel och söt. Läs mer HÄR.

Ja, hoppas detta nu var inspirerande. Hur kommer du duka till jul?