Studenttider och nationaldag i antågande fick mig att tänka på frostingen lillkillen och jag gjorde till hans muffinsbak tidigare i våras. Det var ju kul att pysselbaka, som jag kallar det, med de färgglada frostingarna och gult och blått är ju något som passar i dessa tider. Kan man sätta frosting på något annat? Ja, vad sägs om vaniljrån?
Först tänkte jag bara göra ett gäng gula och blå men sedan började jag bygga med dem och med 17 stycken vaniljrån fick jag en flagga. Men perfekt ju!
Frosting/glasyr
Ingredienser:
3 msk florsocker
1 tsk vatten
någon droppe hushållsfärg
Gör så här: Rör ihop florsocker och vatten till en helt jämn smet. Droppa försiktigt i hushållsfärgen. Blir det mycket färg kan det behövas mer florsocker.
Väldigt smidigt att liksom pysselbaka utan att baka utan bara piffa. Du får något unikt som du skapat själv men med minimal insats. Sådant gillas.
Gillade du denna men tycker den är lite futtig, du vill baka en något större flagga? Då ska du kolla in den HÄR flaggan – superstor och supergod!
Hej på dig denna fredagskväll! Hoppas du haft en fin fredag så här långt. Kanske du har varit klämdagsledig? Själv har jag jobbat men hemifrån, stora barnen på fritids och lillkillen följde med maken och praoade så nästan en vanlig dag.
Alltid lite konstigt med sådana här halvveckor – blir ju liksom omstart på ledigheten så att säga. Men inte mig emot för det ger ju faktiskt TVÅ fredagsmys, ha ha!
Hämtade barnen tidigare på fritids och tog en promenad til butiken. Köpte på oss lite gott att ha som förrätt, som en charkbricka, plockmat.
Blir alltid så härligt när man lägger upp allt på ett stort fat eller stor skärbräda. Inga konstigheter eller svåra saker men när det ligger så här presenterat så ser det så klart mer avancerat ut. Bra va?!
Och sedan ett fång syrener från trädgården. Tror jag ska ta mig ett fat läckerheter och sätta mig med maken på trappan ut i trädgården med något svalt i glaset.
Detta få ackompanjeras av en Spotifylista maken hittat; sommarplågor. En bättre fredag alltså.
Och så tackar vi maj – du har varit fin. gett oss både det ena och det andra. Mest oväntat var det ”snöfall” av aspfrön du klädde marken med några dagar. Det glömmer vi aldrig.
Ha nu en fin fredag så ses vi igen redan i morgon. Då har jag något sött, gott och lite roligt att bjuda på. Hoppas du hänger med.
Jag har blivit en hemmabarista är ett inlägg i samarbete med Siemens
Att jag är en lattemorsa och stor kaffedrickare vet alla de som jag träffar dagligen och det kan nog du som följt mig länge också skriva under på. En god kopp kaffe på morgonen för att starta dagen, förmiddagsfikan för att ro hem skeppet ända till lunchrasten, eftermiddagsfikat… ja du fattar.
När jag då blev bjuden på ett event av Siemens där jag skulle få en kaffekurs av en barista kände jag att nu i min lilla låda ska gamla bryggkaffet få sig en match. Det var den nya helautomatiska espressomaskinen EQ9 Plus som jag skulle få testa och lära mig. Men hur mycket kan en enda maskin göra med espressokaffe egentligen? Väldigt mycket visade det sig och det är som en hel espressobar med proffsbaristor i en och samma maskin. Läs och kolla HÄR för massa inspiration.
Blev mäkta imponerad då jag trodde det skulle vara en stor espressomaskin med tanke på allt den klarar av men den var väldigt smidig och klassiskt designad för att passa in överallt.
Vår lärare för dagen var en barista från Drop Coffee. Det ligger nära vårt frilanskontor på söder så där hade jag minsann varit och hade koll på.
Hon visade upp en karta, ett stamträd, över olika kaffesorter. Det finns alltså så många olika sorters bönor och smaker så om du inte känner att du hittat rätt smak så ska du helt klart bena dig igenom hela detta träd. Jag vet att jag gillar de där mörka runda smakerna. Undrar vilken gren jag då sitter på…?
Frida och Sofia testar de olika bönorna och de olika dryckerna. Och intressant hur olika vi tyckte. Det blev liksom olika tyckande hela tiden. Smaken är som kaffebönan – dvs delad!
Och jag fick lära mig att kaffekoppens färg kan få dig att tro dig veta hur kaffet ska smaka. Som denna espresso ser mustig och mörk ut men var supersyrlig som om någon pressat citron i den och smaken var väldigt ljus. Sånt där tycker jag är så intressant.
Så många olika smaker. Intressant hur jag trott mig veta hur espresso ska, eller bör, smaka men det finns så många olika smaker och så roligt att testa sig fram med olika bönor, olika styrka och olika temperaturer.
Och för att göra det hela än mer spännande så kan en espresso smaka på ett sätt direkt efter bryggning och sedan få en annan smak när den fått stå nån minut.
Och var vi duktiga elever? Här fick jag visa prov på om jag varit uppmärksam. Emily var snäll och fotograferade för att föreviga uppkörningen. Tror nog att jag klarade mig.
Härligt med ett fat bönor på bordet. Gav inte bara en stämningshöjare utan även så goda dofter.
Kaffekursen följdes av en god lunch från Ett Hem.
Och vad serverades till efterrätt då?
Så klart en rykande het god kopp expresso. Eller Latte Macchiato i mitt fall.
Om jag ser ofokuserad ut är det för att jag zoomade bort och landade någonstans i Italien för en stund. Så gott och sådan perfekt kopp kaffe.
Ett Hem är så ljuvligt på alla sätt och med en kopp espresso i handen så får jag verkligen in alla sinnen här. Emily fångade mig på bild.
Och det kom som en glad överraskning att jag skulle få låna en Siemens EQ.9 Plus att testa även hemma. Så fantastiskt för det finns ju så otroligt många variationer i den.
Något som också gör mig helt lycklig är att jag shoppat mig några espressokoppar. Men ändå inte alls…
Jag har inga espressokoppar men jag har hederliga gamla kaffekoppar i tunt porslin och i den där lilla gamla storleken när man förr drack så lite kaffe. Inga stora latteglas eller café au lait-baljor här inte. Men de där små kopparna som jag önskade mig i studentpresent (ja det är 26 år sedan…) har ju knappt använts utan flyttat med från hem till hem, kom nu äntligen till användning.
Så mina studentkoppar från 1993 visade sig ha väntat ända till 2019 och nu används de flitigt. Nåt fint ändå med det.
Hör du? Det där pysande ljudet när mjölken ångas ut med en puff. Men i övrigt är espressmaskinen väldigt tyst. Den har byggts för att just vara så tyst som möjligt.
Med vredet väljer jag vilken kaffedryck jag vill ha och sedan med knapparna väljer jag styrka på espresson, värmen på vattnet och jag ser hur stort glas, med ml utskrivet, jag behöver till de olika dryckerna.
Ovanpå espressomaskinen finns två fack för kaffebönor. Perfekt för sådana som jag och maken som önskar olika typer av kaffe och då kan hälla ner olika typer av bönor i de olika facken. Den har nämligen två keramiska kvarnar så de olika kaffebönorna kommer aldrig i kontakt vid malningen.
Jag vill kalla den här bilden: kaffe i motljus. Kan också kallas: prata inte med mig, jag njuter.
Något som hela familjen tycker är superkul är att maskinen har wifi så jag kan starta en kopp via app i telefonen. Jag blev alldeles fnissig när det sa pling i mobilen och en lite ruta med ordet Njut! dök upp.
När lådan med maskinen togs ur lådan stod barnen och var ivriga. Lugn, lugn, säger jag, nu ska vi installera i lugn och ro. Vis av erfarenhet är det ju en lång process att installera men med instruktionsboken och den smarta displayen var det gjort på ett kick.
Äldste sonen som älskar alla smaker var ivrigast. En svag latte macchiato ville han ha. Och här är det ju toppen då vi kan ställa in styrkan så både han som inte ska ha så mycket koffein och maken som vill ha starkast möjliga kan båda få det de vill med bara några knäpp på displayen. Vi kommer lätt anamma möjligheten att skapa profiler i displayen och spara sina personliga kaffefavoriter. Jag vet vad jag ska ha: cappuccino, normal och 80% mjölk. Helt min grej när som helst på dygnet!
Om den var lätt att installera så är den även lätt att underhålla. Den ångrengör automatiskt efter varje mjölkdryck och gör det underhåll som behövs åt dig. Så smidigt.
Hur lyxigt är det inte att få testa var en riktig barista hemma i sitt egna kök. Nu ska jag bjuda in hela gatan på fika!
Måste få dela med mig av det jag fick se på Ett Hem. En sådan inspirerande miljö vill man ha bevarad på bild för att återvända till och just inspireras av.
I Stockholms mest hemliga kvarter, Lärkstaden, och bakom en än mer hemlig dörr ligger då detta hotell som blivit så omtalat.
Så fort man kliver in möts du av en underbar lite trädgård. Dagen jag var där var en regnig och grå dag och med den här trädgården kändes det verkligen som om jag färdats till London.
Den här trädgården är skapad av Ulf Nordfjäll. Vill du veta er om honom och trädgården ska du lyssna på när han är med i Inredningspodden HÄR.
Gamla träd som får stammas är så ljuvligt. Själv kapade vi gamla syrener här hemma fötvå år sedan och nu är det en fin ny häck där. De gamla med långa stammar kändes inte roliga.
Men så här, ett ensamt träd är ju drömmen.
Älskar planteringar i lådor, krukor, kärl osv. Även om man inte har en gräsmatta kan man ändå få en massa blommor. Detta är helt klart sätt jag gillar, passa bra när man inte vill påta i jorden hela tiden.
Och grusade ytor, det är så fint. Påminner om en grusgång jag hade om somrarna när jag var barn så det finns något väldigt somrigt över det för mig.
Sedan kliva in och där fortsätter inspirationen.
Ett Hem är inrett av Ilse Crawford och som hon säger; ett hem utanför hemmet.
Här är det inga papperservetter eller frottébitar utan broderade linneservetter inne på damrummet. Lyx och genomtänkt hela vägen.
Och det som får mig att gå helt i spinn är växthuset eller vinterträdgården. Det är väl min största dröm att någon gång ha.
Ja, oj oj! Så mycket vackert. Jag är så inspirerad och drömma får man väl?
~ mamma kämpar med dåligt samvete, tidsbrist, sömnbrist, urinläckage, varierad middagsmeny och försöker få allt att fungera. Det är ett svårt jobb samtidigt som det är bland det finaste man kan få. Kärleken är oändlig.
~ saknar någon att säga mamma till idag. Dagar som denna måste smärta något så fruktansvärt.
~ kämpar för att få bli kallad mamma av någon. Det är inte alltid enkelt att bli mamma av olika anledningar så jag kan bara gissa att just denna dag då kan kännas extra tung.
Vackert godishalsband för vuxna! Ja det är ju lördag så lördagsgodis måste vi väl unna oss idag, eller hur?! Och imorgon är det morsdag så varför inte göra ett vackert och gott godishalsband till kära mor?
Eller gör ett till dig själv och ha på fest i helgen. Snacka om konversationsstartare, ha ha!
Bara att gå till godishyllan och plocka de snyggaste godisarna som passar.
Göra eget godishalsband – för vuxna!
Du behöver godbitar och de kan med fördel vara runda. Lägg dina godbitar på rad på en remsa hushållsplast med lite mellanrum. Knyt en hård knut med snöre mellan bitarna så det blir som ett långt pärlband.
Sedan avslutas halsbandet med ett snöre som fästs i båda ändar. Tänk på att inte ha för många eller för tunga godbitar så håller halsbandet hela natten. Om det inte äts upp förstås!!!
Mer godispyssel? Kolla då in godisblomman jag visade häromdagen HÄR.
Finns ju en risk att man kommer hem från resten utan sina juveler i behåll, ha ha!
Inspireras inför morsdag är ett inlägg i samarbete med Bromma Blocks
På söndag är det morsdag och alla mödrar är helt klart värda att firas. De som kämpat, oroats, våndats och känt lycka i årtionden och nu har vuxna barn samt de som är nyblivna mödrar och är så oroliga att göra fel och är överväldigade övar att livet tagit en radikal vändning.
Jag är stolt ambassadör för Bromma Blocks (du kanske läste mitt förra inlägg?) och jag såg nu hur gallerian är preppad med mängder av passande morsdagspresenter i de olika butikerna.
Hela familjen åkte till Bromma Blocks i lördags för ärenden och köp samt att två av tre killar i familjen skulle klippa sig. Vi har faktiskt skaffat klippkort hos frisören där då just dessa två killar har en hårväxt som är avundsvärd. Stamgäster med andra ord, ha ha!
Medan de klippte sig gick jag och dottern (som ärvt mitt fina tunna hår som knappt växer btw) och tittade på kläder. Jag tänkte att jag skulle ge mig själv en morsdagspresent nämligen. För det får man väl göra? Liksom en klapp på axeln att jag klarat det så här långt.
Men skulle inte denna sitta fint? Så galet vacker klänning från Day jag fann hos Thernlunds. Men jag är ju lite praktiskt lagd så jag måste tyvärr inse fakta och tyvärr är inte en festlig känning det min garderob behöver denna gång. Men om jag nu skulle få någon rolig festinbjudan vet jag var blåsan finns, ha ha!
Och jag kan ju konstatera att orange, gult och brandrött är helt klart en färg för sommaren 2019. Man blir ju så glad av alla dessa färger.
Jag och dottern letade vidare. Och jag fann min dress hos Lindex!
Vida byxor är min grej och jag måste säga att jag faktiskt gillar beige. Annars är ju en beige person någon som är tråkig men jag vill inte tro att jag är tråkig… men beige verkar liksom passa mig ändå. Eller vad tycker du?
Dottern fick agera fotograf och jag lekte fotomodell. Det bjuds liksom in till det när det är så fint provrum och på Bromma Blocks är det väldigt skön och avslappnad atmosfär så kändes helt naturligt. Vi enades om att dressen passade mig och den köptes.
Det märks att det är högtidstider med alla möjliga sorters firande. Lagerhaus har bullat upp för mingelfester.
Partyland verkligen kokar av kalasstämning. Få din ballong uppblåst med helium – fixar bästa partystämningen på en gång.
Man är väl en bullmamma och en…
… inbiten lattemorsa, ha ha!
Men vad ska då min kära mor få? (Nu får du blunda mamma!) Jo, jag köpte ett presentkort i den smarta automaten. Perfekt gåva att ge den som antingen har allt och kan hitta gåva själv eller är svår att välja sak till.
Smidigt och smart!
Sedan mötte vi upp snygga nyklippta killar och det var dax för det viktigaste inköpet – lördagsgodis!!! Kidsen älskar godisaffären (ja det är väl egentligen en kiosk för spel och sånt men vi kallar den godisaffären), den vid stora entrén som har sådant där knasroligt godis. Yngste sonen köpte en ”varmkorv med bröd” och dottern en fullmatad ”taco”. Allt av godis.
Alla nöjda och glada vände vi hem igen. Några lite snyggare än andra, jag med min nya outfit i påsen och tre godisstinna barn i baksätet.
Idag var det en sådan där dag jag nästan får fnissa när jag tänker att detta är olika delar av mitt jobb. Från att ha haft samma kontor att gå till varje dag i 11 år (!) till att nu fara över staden på olika möten och kunder så med det får jag verkligen olika dagar och människor att träffa. Jag måste erkänna att det är något jag verkligen gillar med frilanslivet – det ombytliga.
Men idag tog det hela nog priset. Varit på alla malmar men inte Kungsholmen, fast jag passerar ju med t-banan på väg mot stan, ha ha.
Började med en viktig frukost. Min kollega Maria driver sedan i höstas Klimatklubben ihop med Emma och Johanna och denna morgon hade de Pressfrukost ihop med Coop. Med var även kocken Paul Svensson som är lite av en pionjär inom matklimatsmart.
Så mycket matnyttig information vi bjöds på. Tack för att ni är med och lär oss övriga att göra smarta val.
Sedan skulle jag bocka av en punkt på min bucket list. Jag har nämligen drömt om att få besöka hotellet Ett Hem. Sett bilder därifrån och varje gång tappat andan av allt vackert. Nu skulle jag få gå på en lunch ihop med kund och andra kollegor.
Som att gå in i en annan värld. Ska visa mer i mer utförligt inlägg.
Sedan var det att kvista från Östermalm till Vasastan och pressvisning hos Ek PR. Här glömde jag plåta i all förvirring men hösten ser lovande ut och du kan se i min Instagram Stories i dag bilder därifrån.
Vidare till Söder och Snickeriet, vårt frilanskontor. Jag hade hämthjälp idag så jag kunde jobba bort saker från min långa to do-lista. Men för att vara så riktigt city-aktig gick jag å köpte mig en sushi från vår sushi-favvoställe nära oss.
Sen fick det vara nog. En arbetsdag på 12,5 timmar får räcka. Men, nu när jag kommer på det – här sitter jag med datorn i knät efter läggning av barnen. Jobbdatorn verkar fortgå ändå…
Citrontårta med lemon curd och citronkräm. Smaka lite på orden. Visst smakar de gott??!!
Vi hade ett firande i familjen och jag ville baka en riktigt god och festlig tårta. Jag är väldigt svag för citron i bakverk och min jordgubbstårta med lemon curd (och fler finns länkade längre ner här) är en favorit men nu ville jag göra en ren citrontårta. En citrontårta med lemon curd och citronkräm för att verkligen få till den där syrliga citronen men krämigheten också.
Det blev en fullträff. Och vi fick en helt fantastisk fira-fika i trädgården. Den här tårtan kommer jag göra om igen. Och igen!
Gör så här: Sätt ugnen på 175° och smöra och bröa en rund form med avtagbar kant.
Häll socker och knäck i ägg i en skål/bunke och vispa rejält poröst med en elvisp. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan skål. Vänd sedan försiktigt ner de torra ingredienserna i smeten. Blanda tills smeten är jämn och fin.
Häll över i formen och ställ på galler i mitten av ugnen. Grädda i 40-50 minuter. Stick ner en potatissticka i mitten av kakan för att säkra att den inte är blöt innan den tas ut.
Ställ att svalna något innan kanten tas bort och stjälps upp på galler. Låt svalna helt och skär sen tårtbotten försiktigt till tre lager.
Gör så här: Tvätta citronerna, riv skalen och pressa ut saften. Häll detta tillsammans med socker och ägg i en kastrull. Vispa under uppvärmning och låt sjuda tills det blivit tjockt. Rör om då och då.
Stäng av spisen vänd ner smöret. Låt lemoncurden nu svalna helt och låt sedan stå i kylen minst en timma där den tjocknar än mer.
Fyllning
5 dl grädde
Lemon curd
Vispa grädden och häll över hälften i en andra bunke. Blanda i hälften av lemon curden i en av gräddbunkarna och vänd ihop till en citronkräm.
Bred på hälften av lemon curden på understa lagret av tårtbotten och sedan hälften av citronkrämen. Fortsätt likadant med andra lagret ovanpå. Avlsluta med topplocket och bred på kvarvarande grädde.
De här fina blommorna av oblat hittade jag i Berlin på vår tågluff. Så fina och så somriga. Parra perkekt till min tårta. Ska lite citronskal och då blev blomman som en prästkrage.
Citronskivor skurna och vridna är så snyggt på tårtor och går snabbt att få till fin tårtdekor.
Imorse var jag på en pressfrukost där jag hade uppdraget att göra dukningen. Ett superroligt stylingjobb. Och här var det en lite tvist att förhålla mig till; det var nämligen viktigt att dukningen skulle vara så klimatpositiv som möjligt, att blommorna skulle vara närproducerade och att det skulle vara hållbara material.
Kunden var knäckebrödsproducenten Wasa som nu fyller 100 år och med det också lanserar sin satsning med klimatkompensering. Hållbart var alltså temat hela vägen ner till dukningen via allt vi skulle få äta. Fantastiska Green Kitchen Stories hade skapat menyn.
Råg var det första jag tänkte på att använda då det är rågknäcke och här har jag då tur – rågen är närproducerad men torkad från förra året. Men blommor då? Finns det närodlade blommor nu i denna tidiga sommar? Nej! blev svaret. Det enda jag kunde få i blomväg som producerats i närområdet var pelargoner. Kanske inte så kul att duka med ändå… Men jag hade världens tur!
Solens gudar och min lyckliga stjärnan kom och lös för mig så mina syrener i trädgården slog ut i full blom i måndags. Hurra, jag får göra buketter med stora fång syrener och lite grönt från min trädgård så som rönn bl.a. Mer närproducerat än så går det väl inte att få.
Och jag gjorde medvetet yviga buketter. Det skulle kännas enkelt och verkligen så där hemvant. Tallrikar, koppar, glas och stolar står så rakt och fint så det är härligt då att bryta av med lite vilda buketter. Så tänkte jag.
Jag älskar långbord så det var helt klart det jag ville ha. Lokalen var caféet Pom och Flora och med de 37 gäster det skulle bli gick det precis in ett långbord.
Men inget kalas utan riktig duk. En linneduk. En 10 meter lång duk fick det bli.
Jag är ju lite nördig av mig så jag ville ha matchande servetter. Och för att få det fick jag helt sonika sy egna. Så under kvällarna här hemma senaste tiden har symaskinen gått varm och 45 st små linneservetter blev det.
Ett litet rågstrå med en remsa runt som namnlapp. Så enkelt men rätt raffinerat ändå, eller? Och ser du min spegelbild i skeden, ha ha!
Men alla gäster är alltid den bästa stylingingrediensen, ha ha!
Längs med väggarna går den liten list och på den satte jag små vaser med råg och akleja som också finns i min trädgård.
Ljuvlig rabarberalemonad.
Yoghurtbowl med rabarberkompott och granola. Knäcke med het ärtröra. En frukost jag gärna tar igen.
Så glad att allt gick så bra och alla verkade gilla min närproducerade dukning. Kan säga att det doftade helt ljuvligt i rummet. Ja, som alla barndomens skolavslutningar i klassrummet med fröken, minns du?
När jag försöker se lite så där svår ut….
När eventet var slut fick jag vända hem med alla blommor. Ja, det är ett tufft jobb men nån måste göra det, ha ha!
Behöver jag säga att mitt hem nu är väldigt väldoftande?
Stort tack till Diana som frågade om jag ville ta mig an dukningen. Så kul som vi har haft tillsammans hoppas jag att vi får fler tillfällen snart igen.