Snabblagad vegetarisk pastasås med tomat, spenat & oliver

Snabblagad vegetarisk pastasås kan vara middagsräddaren när man behöver få middagen snabbt på bordet och samtidigt vill ge en måltid som innehåller nyttiga vitaminer och grönsaker.

Detta är en snabblagad vegetarisk pastasås som mina barn verkligen gillar. Eller 2 av 3 är helt galna i oliver och den 3.e not so much men då blir de andra glada och tar hans så det går bra ändå, ha ha.

Använder hela skalade tomater i sås för jag tycker de hela tomaterna har mer smak än de ”färdigkrossade” men det går att byta mot burk med korsade tomater

Snabblagad vegetarisk pastasås

Ingredienser:
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
Smör
250 g bladspenat, tinad
1 burk skalade hela tomater i sås
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl urkärnade svarta oliver
2 dl körsbärstomater

Gör så här: Skala och hacka löken och fräs i en stekpanna med smör och pressa ner vitlök. Öppna burken med skalade hela tomater och klipp sönder tomaterna där i med sax. Skär körsbärstomaterna i halvor. Häll i  alla tomater och oliver, vänd ner spenaten och smula ner buljongtärningen. Låt koka några minuter och smaka av med svart peppar.

Servera med nykokt pasta och toppa med riven parmesan.

Snabblagad vegetarisk pastasås

Denna pastasås kan också med fördel användas ihop med bechamellsås i en vegetarisk lasagne. Läs det receptet HÄR.

Roliga, enkla monsterkakor av Oreos till halloween

Inte blivit mycket nytt halloweenpyssel här än men igår gjorde vi skrämmande söta kakor som nog skulle kunna gå in i kategorin halloween i alla fall.

Och enklare än så här går det väl inte att göra kan jag tycka. Det blev ett kakbak utan att baka. Eller bakfix kanske mera.

Små monster av Oreo-kakor

Vi hade oreokakor hemma och jag kom å tänka på de små ”svartkrypen” som finns i den underbara filmen Totoro. Små svarta runda monster som ränner runt i huset. Som svarta små Oreos typ.

Tänkte att det enda som behövdes var ett par ögon på kakan och gjorde det hela väldigt lätt för mig.

Öppnade några kakor och tog av vaniljkrämen för att forma små bollar. La två kulor på en kaka och tryckte ner två svarta sockerkulor som pupill. Pang tjong klart!

Så nöjd lillkille. Storebror var inte supernöjd med min design. Han tyckte helt klart att munnen saknades. Det kan jag hålla med om men gillar detta tysta monster.

Tydligen ska kakan ska bäst när den doppas i mjölk. Blir ju lite som om det stackars lille svartkrypet tvångbadas…

Tipset: En tåliga blombukett som håller i 3 veckor

I min matbutik har de börjat sälja små buketter av snittblommor med stor lapp som det står ”håller i tre veckor” på. Helt underbart ju!

Tjejen i kassan såg nog på mig att jag skulle behöva några blommor och pekade till blomdisken: ”Har du sett vår nyhet?” 

Det är danska Queen.dk som levererar dessa till butikerna. Ett helt nytt företag för mig. När jag går in på deras sida ser jag att de kan leverera buketter till alla er lyckliga i Göteborgstrakten. Men som sagt, små buntade buketter även då till mataffärer på östkusten tydligen.

Blomman kalanchoe, som är en suckulent, har jag bara sett som krukväxt och aldrig som snittblomma.

Som suckulent är den ytterst tålig då den har mycket vätska i sig, i de tjocka bladen, och klarar sig länge hos oss utan gröna fingrar.

Så fint att ha på platser i hemmet där en krukväxt inte är lämpligt och en förgänglig snittbukett inte kommer till sin rätt. Som i mitt lite mörka arbetsrum.

Och jag ser ett annat mycket bra ändamål; när du behöver duka eller fixa till i hemmet i förväg och slippa fixa med färska blommor samma dag.

9 saker att göra i helgen vecka 41

Nu rusar veckorna på, känner du också det? Nyss var det ju nystart med ny termin och nu har redan jultidningar börjat synas i butikerna. Går fort nu och ”mycket nu” som det heter.

Men för den sakens skull ska inte en helg gå till spillo utan fyllas med något matnyttigt. Här är en lista på det som surrar i mitt huvud nu i alla fall.

1. Ät ute-ute!

Det ska bli brittsommarvärme i helgen! Kanske sista chansen att äta utomhus utan att ha hela vintermunderingen på sig? Förra helgen tog jag fram eldfatet och vi grillade korv till lunch. Så enkelt och roligt. Hade en plan på att göra pinnbröd också men där gick min energigräns. Nån måtta får det vara på ”best mother of the hour”. Men det kanske bli i helgen då…?

 

2. Pumpa upp hösthelgen

Det är nu den helt fantastiska butternut squash-pumpan är i säsong och jag kan inte få nog. Har en väntandes i köket och vill gratinera den, gott till allt. har du inte testat att göra den snabbaste, enklaste pumpasoppan än måste du göra det!

 

3. Helgens tråkiga men duktiga

Varje gång jag byter lakan och sedan kryper ner i de där frasiga fräscha lakanen lovar jag mig själv att byta oftare. Men jösses vad det är ett helt projekt att byta lakan – tvättstugan blir ju helt överfylld när vi är 5 i familjen. Men nu var det inte det jag skulle snacka om utan det som ligger där under; madrassen!

1 till 2 ggr per år ska du vända på madrassen upp och ner, bak och fram. Så din tidigare huvudända blir fotända fast på andra sidan. Det gör att madrassen får balansera upp trycket och rätas ut lite.

 

4. Krön hösten

Kanske det bästa finaste höstpysslet är att göra lövkronor av lönnlöv. Något jag gjort ända sedan barnsben och nu är det mina barn som gör. Läs HÄR hur du gör.

 

5. Halloweenplanering

”Får vi halloweenpyssla när vi kommer hem?” frågade sonen vid hämtning. ”Självklart!!!!!” skrek jag. Äntligen. Har inte alls kommit igång fast det bara är dagar kvar till halloween, 31/10. Jag har ett digert arkiv av halloweenpyssel och tips till halloween så jag kan ju alltid kolla där men vill göra nytt. Så länge kan du kolla in HÄR så får du alla mina favoriter till halloween. Tavlorna är nog fortfarande min favorit…

 

6. Nybakad helgfrukost

Både jag å maken har rest en hel del sista veckorna men nu ska det minsann stannas hemma och bli långfrukost. Vill baka något gott frukostbröd. Om jag inte hittar något annat så tror jag de HÄR goda och nyttiga frukostfrallorna blir bra. Annars: tips på gott frukostbröd?

 

7. Serietips: Killing Eve

En fantastisk serie på HBO som jag har endast ett avsnitt kvar att se. Det som är så speciellt med denna serie är 2 saker: den balanserar riktigt vidrigt våld och död med humor. Eller sarkasm och ironi kanske? Men det kittlar.
Det andra är att det är merparten kvinnor bland skådespelarna. Det är så befriande att se en kvinna få spela en seriemördande läskig psykopat samt en smart men ofullkomlig kvinnlig polis som kämpar mot både manliga och kvinnliga chefer. Hört att det blir en 2.a säsong. Perfekt så här i halloweenmånaden… Loving it!

 

8. Följtips för massa inspiration

Om ni älskar pyssel finns det en blogg som ni bara måste följa om ni inte redan gör det. Pysselbolaget är mamma Karin och dotter Freja som skapar tillsammans och alltid med sådan finness. Och precis som jag älskar de halloween. Höll ju på att trilla baklänges när jag såg denna fantastiska girlang. Helt perfekt! In och kolla hur du kan göra den HÄR. Och följ dem på Blogg och Instagram för jag gissar att det kommer mer. En ständig inspirations källa.

 

9. Lyssna på repeat

Jag börjar mer och mer lyssna på musik jag lyssnade på förr. Vet inte om det är tryggheten i det eller att det faktiskt var bättre förr… (ursäkta den mossiga tantkommentaren)

Just nu går The Boxer på repeat här hemma. På högsta volym! Jag har pratat om den låten med mina barn och vi har analyserat den lite. Inte texten, det är de för små för, utan hur den byggs upp. Först sitter det 2 ensamma killar med gitarr och sedan kommer det in fler och fler instrument. Min dotter tycker de sitter i en öken och det kommer större och större djur med instrument. Avlutas med elefanter som tutar. Så kul! Lyssna och se om du också hör djuren kliva in med fioler, trumpeter och stora trummor.

Ha nu en fin hösthelg!

Baka vaniljdrömmar – recept på den drömmigaste småkakan

”Mamma! Får vi baka vaniljdrömmar?” hör jag från källartrappan när jag precis städat köket efter söndagslunchen. Bara att dra fram allt för när de små vill göra något i köket säger man inte nej. Speciellt inte när det inom kort vankas gofika.

Själv var det år och dagar sedan jag skulle baka vaniljdrömmar så det skulle bli kul att göra igen. Och äta för det är ju den bästa av de sju småkakorna, eller hur?!

baka vaniljdrömmar

Baka vaniljdrömmar

Ingredienser
1,5 dl socker
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl matolja
2,5 dl mjöl
0,5 tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker med elvisp i en bunke. Fortsätt med matoljan och rör ihop.
Häll upp och blanda mjöl, vaniljsocker och hjorthornssalt i en annan bunke. Häll ner i sockersmöret och rör ihop, knåda till en deg.

Dela i 16 bitar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt, grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut och låt kakorna svalna helt.

Att baka är verkligen den bästa saken att göra när allt annat är lekt med, ritat på eller byggt med. Och en himla bra grej för att lära sig matte, mått och läsförståelse.

Släppte lös dotter och kompis att göra allt själv. Att hitta hjorthornsalt var det lite behov av hjälp med.

Nu är det nära.

Så klart stoltheten lös i ögonen på de som bakat. Med all rätt för de lyckades ju alldeles fenomenalt. Det var inte sista gången de kommer baka vaniljdrömmar.

Vill du ha fler tips på kakbak?
Jordnötskakor
Mördegskakor
Vaniljkakor
Chocolate Chip Cookies

”Att vara snål är så ute!”

Jag har nyss kommit hem från en tur till Varberg där jag var med på en spännande sammankomst. Ja, jag vet inte vad ordet för träffen egentligen var; workshop, kompetensutveckling, samtal, pepptalk… Det allt handlade om var att den fantastiska duon Kristin Lagerqvist och Miranda Johansson som arbetar som kreatörer och influencers samt driver butiken FGL i Varberg, kände (som många av oss egenföretagare gör) att mötas med likasinnade för att samtala om våra utmaningar och situationer skulle kunna hjälpa varann.

Att just hjälpa och lyfta varann var det som ofta återkom i våra samtal och diskussioner. Vilket, av någon helt galen anledning, tjejer har varit dåliga på. Jag kan bara relatera till reklambranschen som jag kommer ifrån där det liksom inte fanns plats för så många tjejer/kvinnor så när någon ändå fick plats visste man att det nu var en plats man måste skydda. En herre-på-täppan-lek fast då fruga-på-täppan kanske? Något en fantastik reklamkvinna, Christina Knight, skrivit en bok om; Mad Women. Så bra!

”Att vara snål är så ute!”

”Att vara snål är så ute!” Denna fantastiska mening utbrast Lisa Burenius mitt i ett samtal och jag bara älskar det. Alla som någon gång fått hjälp i vad det än må vara vet den fantastiska känsla det ger och vad det kan medföra. Varför inte själv då fortsätta ge? Att sitta på sin kammare med armarna tätt om anteckningsblocket så ingen annan ska se eller (gud förbjude) lärde sig något att dela vidare.

Alla har sina referensramar och jämfört med vissa har jag inte kommit långt i mitt företagande och i jämfört med andra har jag nått enorma framgångar. Många av de framgångar jag kan känna och vara stolt över vet jag att inte skulle ha nått om inte någon sträckt ut en hjälpande hand. För evigt tacksam!

Detta och mycket mer samlade vi om, hade grupparbeten och övningar på måndagen och kvällen.

De övriga deltagarna var Hanna Wendelbo, Diana DontsovaMalin Persson, Marlene AgemoJennie Blomquist, Lisa Burenius, Daniella Witte, Nanna NorrmanMarina Evertsson

Färgstarka själar, Kristin och Miranda. Så generöst bjöd de på massa gott för både knopp och kropp så att säga.

För har ni sett ett läckrare mellanmålsbord?

Hummus med knäcke, raw food-bollar, chiapudding med kvarg, bär och nötter samt frukt. Så mycket gott.

En av de mest kreativa jag vet; Hanna delade med sig så fint från sin jobbresa och hur hon arbetar. Balansen mellan mönsterformgivaren och influencer-rollen.

Även Diana föreläste och den kraft och det företagandet den kvinnan besitter kan flytta berg.

Att samtala i grupp kan vara lite läskigt om man inte känner varann så bra. Kunde själv känna hur min puls lade sig mer och mer för varje timma. Så blir det när man känner värme och välmening från fina människor.

Medan vi samtalade om hur sjutton man ska jobba i sociala medier när man har ett monster som heter Algoritm att strida mot dukades ett härligt middagsbord upp. Algoritmen som styr om ens arbete på Instagram, Facebook, Youtube mm kommer synas för följarna eller ej. Tur att monstret inte var fysiskt närvarande denna dag och alla meningar nådde samtliga i rummet.

På menyn stod indisk het gryta med ris, lime och koriander. Så gott i höstrusket.

Har du personer du inspireras och imponeras av? Bjud in till samtal! Magiska saker kan ske när människor möts!

Utanför fönstret rasade både regn och rusk. Att då få sitta här inne och känna både fysisk och emotionell värme är något jag kommer leva på länge. Tack alla fina!

Skapa stora blommor i crepepapper. Del 2 i workshopen Hidden Places

Dag två i den workshop jag var med på (läs del 1 HÄR) var det då dags för att sätta sig i skolbänken. Dagen var indelad i två delar och direkt efter frukost var det Sofia/Mokkasin som stod vid katedern.

Eller kateder och kateder, snarare vid det mest kreativa bord du kan tänka dig i det mest perfekta växthuset.

Sofia hade skapat ett rum fyllt av inspiration. Så mycket vackert att lägga ögonen på. Och rikta kameran mot.

Vi alla kursdeltagare sprang runt som barn på julafton med våra kameror för att fånga tillfället. Och vi var: Lina ÖstlingSandra WillundTarja Savela, Annica ClarmellLena Ahlgren och Paula Lundberg.

Pysselmaterail blandat med rekvisita från Sofias egna hem samt från Julita gårds samlingar.

Om det gick skulle jag vilja ligga i ett badkar fyllt med pompoms av silkespapper…

Pysselmaterial fanns det gott om. Här har inget lämnats till slumpen.

Så mycket material att vi hade kunnat göra hela blomsterfång var och det skulle finnas material kvar. Sa jag att det var som en dröm?!!

(och hallå!!! den där tapeten där bakom, den grönblå med fotograferade gamla pressade blommor!!! Skriker inte den Helena? Jag tyckte i alla fall hör mitt namn när jag gick förbi…)

Det vi då skulle få sätta igång med var att göra blommor av antingen silkespapper eller crepepapper. Och blommor i modell XXL. Ja, för allting blir så mycket roligare när det ärgningen väldigt stort eller väldans litet.

Sofia med sina makalösa scenografiblommor av silkespapper.

Efter en genomgång var vi gång. Alla valde att göra blommor av crepepapper. Vallmo eller Dalia.

Hårt slit, mycket jävlar anamma och några brännblåsor från limpistolen och vi alla lyckades få till riktigt vackra blommor.

Jag har gjort blommor av crepepapper förr men inte på långa vägar i denna storlek. Så kul att testa något nytt och utmana sig själv.

Och så klart fotograferades det. För foto och bildskapande är ju en stor del av denna workshop.

Vips så var tiden ute och det var dags för lunch. De slängdes i rätt fort för strax var det lektion 2 för dagen. Fotografi, styling och storytelling med Babes in Boyland. Återkommer med del 3 från workshopen och det kommer bli mycket inspiration där kan lova.

Alla valde ljusa, pastelligt rosa till sina blommor men jag har mest halloween i huvudet så jag gjorde mig en pumpafärgad stor blomma med fladermussvarta detaljer. Japp, lite skadad är man ändå…

Men visst blev den vackert dramatisk? Så förtjust i den!

Fredagsblommor med William Morris lite här & var…

Lycklig är jag som flera timmar efter släppet av kollektionen hos H&M tillsammans med William Morris lyckades få ett par byxor.

Inte många fanns kvar och det är ju sådana här stunder det är bra att dra lite större storlek så de är just dem som är kvar.

Efter besöket på Millesgården är jag ju helt kär, eller ännu mer kär kan man säga, i Morris.

Så nu går jag runt här hemma och lajvar 1890-tal med mina byxor, den lilla kudden och den stora vaxduken i hopp om att få kontakt med William Morris ande. Känner närvaron i alla fall men det kanske är de stora mönstren som får mig i trans.

Fredagsblomster kan man säga i alla fall…

Önskar dig en fin fredagskväll och helg

 

Höstmiddag med enkel pumpasoppa butternut

Det blev en pumpasoppa på butternut squash i veckan och det var på grund av att äldste sonens favoritbok just nu är en kokbok för barn vi köpt på loppis. Den läser alla barnen hela tiden och planerar vad de vill göra. Det är verkligen en sådan pedagogisk bok med bilder och med en massa steg-för-steg som inspirerar. Så när meningen ”Mamma kan inte jag få göra en grönsakssoppa till middag idag?” hörs i köket säger man så klart inte nej.

Jag föreslog att grönsakssoppan skulle bli en pumpasoppa då jag precis gått å köpt butternut squash. Det gjorde faktiskt sonen ännu gladare för jag tror han fick någon halloween-vibb av det hela.

Jag kommer nu dela det recept han gick efter för det blev så fantastiskt gott i sin enkelhet. Så klart kan du stänka i både chili, ingefära och andra grönsaker efter tycke och smak så det inte blir allt för barnsligt. Se detta som en bas.

pumpasoppa

Pumpasoppa på butternut squash

Ingredienser
2 gula lökar
Smör
1 Butternut squash
6 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 msk timjan

Till servering: rostade pumpakärnor och crème fraîche eller gräddfil

Gör så här: Skala och hacka löken. Värm en stor kastrull med en klick smör i och stek löken så den blir genomskinlig.
Skär bort ytterkant på pumpan, kärna ur och skär i mindre bitar. Stek tillsammans med löken i kastrullen några minuter. Häll på vatten, timjan och smula i buljongtärningar. Låt koka i ca 15-20 minuter. Mixa soppan helt slät med stavmixer. Häll på lite mer vatten om soppan blir för kraftig.

Smaka av och addera ytterligare smaksättning som peppar, chili, tabasco, ingefära mm – allt efter tycke och smak.

Värm en torr stekpanna och rosta pumpafrön tillsammans med lite flingsalt.

Servera soppan med en klick crème fraîche, rostade pumpakärnor och något gott bröd, gärna med stark ost.

Pumpasoppan är god som den är utan tillbehör men med syrliga crème fraîche blir det bra balans mot den rätt söta pumpan.

Sugen på mer tips på passande höstmat?
Testa då denna vegetariska viltskav med skogssvamp.jag gjorde.
Eller en krämig potatissoppa med tre sorters lök

Blomsterester från ett ”hemma hos” hos mig

Det är ju inte varje dag det ser ut så här i mitt kök! Wow, vilka blommor!!!

Detta är rester från en fotografering som gick av stapeln här i funkishuset. Ett tvättäkta ”hemma hos” är nu fotograferat och kommer i tidning om ett tag. Ska bli så kul att se, och kanske lite läskigt. Eller inte läskigt, det är fel ord – snarare spännande.

Ni vet hur det är när man ska bli fotograferad. Man själv vet på ett ungefär hur man ser ut och vilken vinkel man gillar bäst och sedan får man se en bild av sig själv och man blir så förvånad. ”Va, men så där ser jag väl inte ut?” Kanske det blir samma sak med detta, när någon annan fotograferar och ser ens hem för första gången.

Hemmet gjorde i alla fall bra ifrån sig och var duktig, tålmodig modell. Så spänd på resultatet, hojtar när det finns i tidningshyllan.