Livet runt 50 – den nya tweenien?

”Hej Helena, vi tycker du gör ett fantastiskt jobb i dina kanaler och vi har ett samarbete vi tror du skulle passa för. Vi söker dig mellan 30 och 40…”

”Hej Helena, du skulle vara den perfekta ambassadören för oss och vill ha med dig i nästa kampanj för kvinnor med klimakteriebesvär…”

Vem av dessa är jag? Jag fyller 50 om ett halvår och ena sekunden känner jag mig som 27 och bara i början av livet, karriären och söker mig fram. I den andra känner jag mig lastgammal och ser att jag skulle kunna vara mamma till kollegorna som sitter i samma rum. Men frågan är vem vill ni/de/jag att jag ska vara? För vem får jag vara?

Livet runt 50 – den nya tweenien?

För ett gäng år sedan kom uttrycket tweenie om barn mellan 10-12, dvs de som inte är småbarn men inte tonåringar än. Och jag undrar om jag är tweenie 2.0. Att vi kvinnor som ser oss som vakna, aktiva, pigga på livet, redo att utvecklas och vara först med det senaste men med gamla mått mätt skulle vara nöjda, sitta lugnt och kämpa vidare i exakt samma fotspår för att landa en guldklocka i slutändan som tack för lång och trogen tjänst.

Nu kan jag bara tala för mig själv så klart men jag kan absolut se hur jag i tidiga 30-års åldern såg på de som var 20 år äldre var just det: äldre. Att jag inte riktigt kunde se att vi skulle kunna ha gemensamma nämnare. Men för varje år som gått och jag närmat mig de där 50 så känner jag att JAG absolut tycker mig ha massa gemensamma nämnare med de som är 20 år yngre. Var det så för de kvinnor jag mötte då också och jag avvisade dem som passé? Hemskt isf och jag ber om ursäkt. Men hur ser de som är 30 på mig nu? Passé? Ännu hemskare för det är ju det sista jag känner mig.

Jag tror vi är många mitt i livet som mår helt otroligt mycket bättre än när vi ansågs mer attraktiva för omvärlden, då ungdom per automatik ju ses som attraktivt. För de flesta har kommit ur småbarnsåren och med det större möjlighet att fokusera på våra liv och karriärer. Samtidigt ha lite f**k it till rätt mycket då ängsligheten är bortblåst. Vi kan se tillbaka på bilder av oss själva som yngre och se att vi ju var assnygga men då såg vi bara ojämn hy, sladdriga lår, mjuk mage eller nåt annat av de där sjuka sakerna vi matades med att det var fel med oss. Vi har nu kommit på att vi inte tid att bry oss om sånt för vi har mött riktiga viktiga saker som vi fokuserar på som barnens hälsa och skolgång, åldrande föräldrar, sjukdomar som drabbar ens familj och vänner, stadiga relationer, fasta arbeten.

Jag tror kvinnor (ja jag talar om kvinnor för det är ju den del av mänskligheten jag kan relatera till) mitt i livet är det nya svarta! Satsa på oss för vi kommer inte behöva vabba, satsa på oss för vi är uppdaterade med exakt alla trender från nya plattformar till senaste foundation/byxlängden/charkbrickan, satsa på oss för vi har hela livet dubbeljobbat, satsa på oss för vi har historia och erfarenhet men nyfikenheten att utvecklas. Och vi är galet attraktiva!

Och sedan vill jag ändå slänga in det jag stör mig mest på med två mejlen jag fick ovan: de utgick från ålder. Det första var helt klart att de trodde att jag var under 40 och då passade in men när jag sa att jag snart var 50 var det nej. Och den andra, förutsatte de att jag hade besvär pga min ålder? Precis som min ascoola mamma som är 87 och jobbar som statist på olika film- och reklamfilminspelningar blir kallad till castings men får nej för att hon är för pigg. De förutsatte alltså att en äldre kvinna ska vara grå och trött?

Så vem vill jag vara? Så klart mig själv men det är en kamp när omvärlden värderar en utifrån födelsedatum och att ett leende kantat av skrattrynkor inte får anses vackert. Den filterhysteri som gäller i sociala medier hjälper inte nån utav oss. Om vi som är aktiva i sociala medier och klivit över 45 börjar antingen göra fysiska ingrep eller digital retuscheringar kommer ingen se kvinnor blir vackrare och vackrare. Jag vill lägga in ett R i födelsedatum och skriva fördelsedatum  – ju högre siffra desto högre fördelar borde det vara för vi har ju levlat upp som jag säger. Vi blir en nivå bättre för varje level.

Och för de två eventuella kunderna ovan så säger jag – satsa på mig!

Årets kräftskiva i nytt ljus

I går gick den av stapeln – årets kräftskiva och med det så invigdes vår terrass på riktigt. För jag ville verkligen att vi skulle sitta ute och använda platsen innan hösten kliver in på helt och hållet. Jag hade spanat på väderapparna hela veckan och från ösregn till duggregn och 13-18 grader. Inte bästa förutsättningarna för att sitta ute men med markis, filtar och värmekällor skulle det gå. Och vi passade på att hänga upp, kanske mitt livs bästa köp, en värmelampa.

Nu kommer vi kunna sitta ute här mycket mer och längre. det känns som om vår nygamla uteplats blivit en favoritplats.

Ett, två, tre och det dukades upp för 8 pers utomhus och för 9 barn inomhus.

Alldeles alldeles underbart.

I princip samma dukning jag visade i Nyhetsmorgon och hade hemma för lilla familjen. Men nu för 8 pers.

Och erasseblommor från trädgården i tvätta-händerna-skålarna.

Jag har så många dekorationer för kräftskivan och hade veta hänga upp allt men då det skulle regna ville jag inte riskera dem. Så det blev ljusslingor och endast 4 månar jag tyckte jag kunde låta bli slitna.

Då bordet fylldes av dukningen och kräftor så fick alla tillbehör och dryck stå på litet bord bredvid.

Förrätterna serverades som plock inomhus. Små mini-smörgåstårtor som sonen gjorde. De blev så fina.

Barnen fick räkpasta inomhus och sedan plocka kräftor från oss.

Alltså den här lampan. Inte bara att den gav värme så vi kunde sitta ute hur länge som helst – den gav ju dessutom fantastiskt ljus. Så värmeslingorna blev som en lampa på riktigt.

Mellanostbricka.

Och sedan lite (mycket) oinbjudna gäster.

Efterrätt med äppelpaj med vaniljsås och kladdkaka med grädde vår vänner tagit med.

Ingen hemmamiddagsfest utan sällskapsspel.

Våra vänner skickade denna bild från när de gick. Det blev så klart även lite dans innan huvudet träffade kudden. En underbar kväll med underbara vänner. Ett år till nästa gång…

Spesso, Kermit, tidsresa & Bio Aspudden

Det är roligt hur livet går i vågor och ens vänner följer med samma ström. Allt har sin tid och man omringas av en sak, en företeelse i taget nästan. Jag minns en sommar jag och maken var bjuden på åtta bröllop (och lägg också då till fyra möhippor!) så man var inne i ett spinn av bröllopsyra hela tiden. Sedan kom en era av väldans massa barnkalas med jag vet inte hur många bruncher varje helg. Och nu duggar 50-årskalasen tätt måste jag säga. Ja, det skulle de ha gjort lite tidigare egentligen men då den där kända pandemin slukade ett par av dem så är vi nu igång på riktigt tycker jag.

Jag är så glad över att ha underbara vänner som gillar att ställa till med kalas (kanske just därför vi är vänner…) och se till att det skapas dansgolv runt om i stan. Och att få fira en kär vän är väl det allra härligaste.

Nu var det en av de bästa som skulle firas och för det mötte jag  först upp J och M på en förförfest med en lunch på hög höjd, nämligen på Spessos takbar.

Jag har inte använt mycket av mina ”Meldelhavskläder” denna sommar. Du vet de där kläderna som kräver tropiska nätter och solbränd hud. Nu när det var lite mer än bara en middag utan en ringt festfest och jag inte kommer få mer solbränd hud än detta så fick spaghettistrap-linnet lämna en trygg förvaring i garderoben för att lufta sig. Och för att maxa denna outfit så tog jag Kermit som stilförebild och tog även mina gröna byxor.

Sedan åkte vi hem till L för en riktig förfest med dela sminkspegel i badrummet och föna håret. Det var inte igår jag hade en sådan grej ihop med väninnor. Något väldigt nostalgiskt över det, en liten tidsresa.

Sedan en taxifärd till Bio Aspen i Aspudden som för kvällen då abonnerats av festobjektet.

Och hon har helt klart en förkärlek för 50-talets inredning så hon var ju ett med denna inredning som har räddats från det tyvärr nedlagda legendariska Konditori Valand på Surbrunnsgatan om nån minns det. Och här kan vi snacka om äkta tidsresa.

Sedan följde en kväll av god mat, skålar, skratt, tal, tårar, sång, musik, dans och ett hejdundrande firande. Grattis till världens fräschaste 50-åring!

Grilla rispapper – som en asiatisk taco!

Jag har ju glömt att visa en grej vi gjorde i sommar, i huset vi hyrde på Gotland – nämligen att grilla rispapper.

Att göra färska vårrullar, eller sommarrullar som de också kallas av rispapper är ju bland det godaste som finns. Och att sedan fritera rispapper för att använda som ”kex” till snittar är en riktig favorit. Och nu gjorde vi något nytt med dessa nästan genomskinliga tunna rispapper och det blev ju nästan också något helt annat.

Och om du gillar taco samt asiatiska smaker så är detta din grej. Som en kombination av flera världar med det lite hårda mexikanska tacoskalet för att fylla med allt det du gillar och sedan rispappret som ger en touch av Asien – ja så kan jag sammanfatta det.

Grilla rispapper – som en asiatisk taco!

Ingredienser:
Rispapper
Och sedan det du önskar fylla rispappret med med protein och grönsaker.
Sås förslagsvis srirachamajjo

Gör så här: Förbered alla ingredienser som du önskar fylla rispappren med. Vi hade rester kvar från grillmiddag så det var bitar av fläsk och korv. Samt tunt skuren salladslök och färsk bladspenat.

Lägg ett rispapper på en tallrik eller skärbräda och fördela de olika ingredienserna över ytan.

För över rispappret med fyllningen till den heta grillen med stor stekspade. Omgående börjar rispappret att ”bakas” och poppa upp. Ta den från grillen till tallriken och vik ihop till en taco på en gång, medan den är varm och mjuk. Välj om du vill ringa sås över innan eller efter du vikt ihop den. Servera omgående.

När jag plåtade lade vi också på hamburgerost men det blev inte så jättebra då den behöver ligga längre på grillen för att smälta. Rispappret reagerar snabbt på värmen från grillen så osten hinner inte smälta så det var värt det så att säga.

Idag är det redan 2.a september och det känns både som igår och för en evighet sedan vi hyrde huset på Gotland. Jag har konstaterat att svalorna lämnat oss och fåglarna har helt klart tystnat. Jag väljer att njuta av den mysiga tid som kommer istället för att sakna det som varit. Och så tacksam över de dagar vi fick lediga tillsammans. Men så klart får jag ett lite nostalgiskt sommar-tillbaka-längt när jag ser mina stora killar stå där vid grillen barfota.

Jag diskar sånghäften & torkar dem i toaststället

Jag gick ner i källaren och plockade fram mina sånghäften till kräftskivan för morgonkvällens kalas. Jag vet att jag diskade dem efter förra årets skiva men lika bra att ta en omgång till med tvättsvampen.

Jag gjorde dessa sånghäften för 8 år sedan och de håller än. Så om du ska ha fest där det ska sjungas är mitt tips att laminera dem så håller de inte bara hela festkvällen utan i flera år! Och om du inte har tillgång till en lamineringsmaskin så är en plastficka i alla fall ett steg upp från bara en utskrift.

Och när jag diskat dem så måste jag ju ställa dem på tork och då kom jag på mitt fina loppisfynd – det utdragningsbara toaststället. Det var ju en himla bra grej att använda till detta också. Man får inte vara dum…

Ja, det är regnigt så det skriker om det. Jag sitter här klädd i mina PW-kläder för att komma ut på min vanliga träningsrunda men nej. Jag tänker inte bli dyblöt hur mycket min kropp än skulle behöva lite rörelse och luft. Hoppas det släpper till eftermiddagen i alla fall.

Hur är din fredag så här långt då?

Äppeltider! Ta inspiration av proffsen, matbloggarna tipsar

Nu är det skördetid och många har äpplen i trädgården så de kan sälja. Och för de som inte har några träd att plocka av kan köpa svenska saftiga äpplen i överflöd nu från frukthandlarna till bra pris.

Kanske du har precis som jag dina favoritrecept men önskar förnya dig? Då har jag mina vänner och kollegor att ta inspiration av – fantastiska matbloggare! Och med detta också nya bloggar att börja följa och inspireras av om du inte redan lärt känna dessa underbara kvinnor.

Äppeltider! Ta inspiration av proffsen, matbloggarna tipsar

Wallonbullar med äpple & kanel av Cake by Mary

Mumsiga äppelmufins av Homemade by Cecilia 

Picklade äpplen av Anette Rosvall

Stekta äpplen med kolasås av Caroline i köket

Knäckiga toscaäpplen av Zofias kök

Lyxig frozen appelpie martini av Jennys rum & spis

Saftig äppelsockerkaka av Lisas smaskiga bak

Dansk äppelkaka under pajlock av… ja mig!

Ja där har du en drös med äppeltips så om du inte hade något att göra i helgen vet du precis vad du ska sätta igång med i köket.

Vackra ljuslyktor med gamla glasburkar & decoupagelim

Nu går vi, oavsett om vi vill eller inte, mot mörkare tider och dessa ska vi mysa in med underbara ljuslyktor. Och så klart gör jag mina egna och det hoppas jag att du också blir inspirerad av att göra. För dessa är enkla, även om beskrivningen är väldigt lång, att göra och kan varieras helt efter egna önskemål.

Jag valde röda för vi ska ha kräftskiva på lördag och dessutom satte jag på ett litet handtag för att hänga upp på uteplatsen men det kan vara utan och kanske du väljer trendfärgerna brunt, kanel och gammalrosa…? Då har du helt rätt stilleben för hösten kan jag tycka.

Kanske jag ska samla fler burkar och göra i alla möjliga färger så får jag mig en sådan där ljusslinga med kulörta kulor ju. Fast med värmeljus istället för glödlampor. Mysigt ju.

Men så klart är de fina även bara som de är på ett bord och riktigt fint att samla ihop på en bricka för snyggt stilleben. En metallbricka ger extra reflektioner och än mer ljus.

Vackra ljuslyktor med gamla glasburkar & decoupagelim

Vad som behövs:
Rena glasburkar
Silkespapper
Sax
Decoupagelim
Pensel
Ståltråd/bindtråd
Avbitare/metallsax

Gör så här: Klipp en remsa av silkespapper ca 6-8 cm bredare än din glasburk.

Lägg burken mitt på remsans bredd i ena änden och pensla på decoupagelim på den sidan som vätter uppåt av den liggande burken. Rulla burken mot silkespappret så den fäster. Att rulla gör att pappret kommer så plant som möjligt mot glasburken.

Fortsätt limma och rulla tills pappret möter starten. Klipp av pappret så det blir ett så litet överlapp som möjligt. Limma fast änden. Låt botten och topp vara löst ett tag till.

Fortsätt nu pensla med decoupagelim utanpå burken för att fästa silkespappret ordentligt och så burken får den där färgade känslan istället för pappersinklädda.

Vänd på burken så du nu kan limma glasburkens botten. Vik in silkespappret så botten täcks helt och pensla på ytterligare lager decoupagelim där. Ställ upp och ned för att torka.

Limma först på insidan av burkens öppning och vik in silkespappret. Limma sedan utanpå pappret, även på utsidan av burkens öppning. Nu är hela burken limmad och färgad. Låt torka.

Klipp en bit ståltråd, lagom lång för att ha som handtag/hänge och gör öglor i ändarna. klipp till en ytterligare bit ståltråd, så lång att den räcker runt glasburkens öppning och ca 6 mer. Trä denna tråd genom den med öglor och lägg runt glasburkens övre kant, rätt tajt. Vira ihop ändarna och se till att handtaget är rätt över burken, jämnt placerat. Knipsa av överflödig ståltråd vid fästet och vik in änden. Redo att användas.

Och som alltid: lämna aldrig levande ljus utan övervakning.

   

Dippsås till dumplings – förslag på genvägsmiddag

En enkel dippsås till dumplings var det mest avancerade vi lagade till barnens önskemiddag för ett tag sedan.

Du är nog bekant med att jag älskar genvägar och här tog jag frysta dumplings från butiken som en sådan. Men så klart vill jag ju ändå göra middagen lite piffig och då var tillbehören en lätt grej att fixa det med.

Det är så roligt när barnen är med och sätter menyn så man kommer ur sina vanda körspår. Kanske att jag inte själv skulle sagt dumplings som förslag på en vardagsmiddag men nu så.

Dippsås till dumplings

Ingredienser:
2 1/2 msk japansk soja
2 1/2 msk risvinäger
2 cm bit färsk ingefära
1-2 klyftor vitlök
1 1/2 tsk sesamolja

Gör så här: Riv ingefära och finhacka vitlök, lägg i en liten skål. Häll i soja, risvinäger och sesamolja och rör samman.

Till dumplingsen serverade vi med olika tillbehör så som: 
• japanskt ris
• sallad av marinerade böngroddar, recept HÄR
• krispig gurksallad
• kimchi
• sweet chili
• färsk koriander
• japansk soja

Ja en snabb genvägsmiddag som ändå kändes rejält piffig. Man får liksom göra det man kan av vardagarna.

Det behövdes en paus

Kanske du är en som läser denna blogg regelbundet eller är en som går in då och då, eller den tredje varianten – den som googlar på tex Kräftskiva och då bara råkar hamna här, – oavsett så blev det en liten paus här över helgen. Jag har nästintill bloggat varje dag i över 10 år och det är alltid kul, ingen press men nu behövdes en bortkoppling av intryck.

Förra veckan var det vardag, skola och jobb till 100% och att gå från ledig till vardag hade jag verkligen längtat efter. Kanske inte så mycket som tidigare år vilket nog har att göra att barnen har varit väldigt självständiga denna sommar och jag har inte behövt sköta så mycket markservice som andra sommarlov. Men jag längtade efter att få komma igång, styra agendan helt själv och var verkligen redo.

Först direktsänd radio med RIX FM, vidare med Formex som drog igång och sedan fler visningar, bland annat firat jul, och med det en massa underbara möten med kollegor och sedan triljoners intryck av färger, former, trender, samtal, analyser och material. Jag behövde inte vaggas till sömns om man så säger.

Sedan följde dagar med fler möten och visningar på stan. Som ensamföretagare är dessa möten så värdefulla då det blir de enda tillfällena vi kan prata om våra jobb med andra som förstår fullt ut hur allt är. Men så klart blir det intensivt när man vill hinna prata med alla på väldigt kort tid. Det är som en professionell speedating kan jag tro.

Jag fick både positiva och negativ besked vad det gäller mitt jobb men som så ofta så blir det de negativa som fastnar i hjärnan och liksom lägger sordin på de positiva. Som om jag inte då kunde glädjas åt det som faktiskt var bra.

Det som blev det svåraste var en begravning som inte borde ha funnits. Som prästen sa: Ingen av oss vill vara här. Barn har förlorat sin mamma, föräldrar förlorat en dotter och vänner har förlorat en av de bästa som fanns. Nattsvart!

Och som livet är så vänder det på en kvart och en kär vän firar sin 50-årsdag med en pangfest. Som man säger: livet går alltid vidare och det gäller att hänga med i denna berg- och dalbana; upp och ned för att sedan stanna vid stationen.

Hur lyckades jag få in allt detta på en vecka? Rätt otroligt när jag nu ser på det med lite distans. Inte så konstigt då att jag behövde få stänga av och ner.

Jag kan bara konstatera att jag nu är uppe på benen igen och har fått lite energi av att skriva av mig, känna ett jävlar anamma. Så – då kör vi på riktigt då.

Lyssna på mina kräftskivetips i Rix FM med Martina Thun

Jag var inbjuden till Rix FM för att snacka med underbara Martina Thun och ge mina bästa tips till kräftskivan nu i veckan. Jag har ju glömt att lägga upp det här så nu blir det ordning och kanske du får något nytt med dig?

Lyssna HÄR och häng med på skivan ihop med oss. Annars får du kolla HÄR för mer inspiration så hittar du säkert nåt.

Som alltid var det superkul att vara i studion och Martina är ju bara helt fantastisk. Kan jag inte få stanna minst en timma nästa gång? Så kul ju!!!