Konstrasternas afton med Parisisk bistro & hårdsrockpub

Jag älskar hur allt skiftar, att jag kan få vara barnslig och leka med barnen samtidigt var ytterst vuxen på jobbmöten, hur jag älskar att vara i naturen, bli skitig om händerna och sen svida om för att sitta snyggt sminkad, högklackat och sippa på en drink i en chic bar. Kontraster precis som den bästa blandningen i godispåsen.

Det här var en kväll kontrasterna var så tydliga och jag bara älskar det. Och så tacksam att jag har ett sådant sinne som vill uppleva allt, att jag bor i en stad som erbjuder just detta också.

När min väninna ska uppträda med sin hårdrockskör på Pub Anchor vill jag så klart vara där och lyssna. Och blir fnissig av minnena från detta ställe. En riktigt legendarisk pub där jag på väldigt valpiga ben tog mina första kliv in i Stockholms vuxna värld. Att ”gå på krogen, hänga i en bar” var väldigt främmande och stort och då på tidigt 90-tal var Anchor ett av de få vattenhålen som gällde. Minns hur det enda jag tyckte var lockande i alkoholväg var cider, strongbow. Jisses vad det känns som en helt annan tidsålder, vilket det iofs ju är.

Hur som helst, lång utläggning om detta men dit skulle jag och vår gemensamma väninna. Fast först äta middag och då bokade jag bord på Brasserie Balzac. Ännu en Parisisk liten pärla i Stockholm jag ätit på senaste tiden. Tidigare ”Parisresor” HÄR, HÄR och HÄR.

Om jag ska lägga golv nån gång i mosaik känner jag starkt att jag vill skriva in mitt namn i det!

Jag älskar hur man färdas till Paris genom att gå på restauranger och hur inredarna jobbat fram den äkta känslan. Men! Det är också lite knas när man vet att det just är framjobbad inredning. Minns du Cartier Bouillon jag besökt HÄR och HÄR – där inredningen är i original. Jag blir lite tudelad över att skapa en inredning som ska se gammal ut men är ny. Ja du fattar nog vad jag är ute efter.

Oavsett ny eller gammal – maten är underbar.

Och spegeln är patinerat fläckig! Så det är alltså inte jag som spillt en massa på mig, ha ha.

En tre-i-ett med espressomartini: drink och kaffe på maten samt dessert.

Sedan var det då promenad ner för Odengatan och bort på Sveavägen till Pub Anchor för att lyssna på…

… vår kära väninna och Hårdrockskören.

Jag är ingen hårdrockare, det ska absolut erkännas men jag går igång på entusiasmen och den enorma kärleken till musiken. Allt med körsång är ju så underbart. Jag kan inte sjunga fast ”alla kan ju sjunga” som det heter och i kör skulle det vara kul Att liksom gömma sig bland alla röster och låta de positiva energierna släppas lös.

Ytterst icke-rock’n’roll så cyklade jag hem strax efter 21 och landade hemma med familjen i villaförorten. Återigen kontraster!

Varför är jag så funkis?

Är jag funktionell för att jag bor i funkishus eller bor jag i funkishus för att jag är funktionell?

På senare tid har jag fått många meddelanden på olika plattformar om att jag inspirerar till läsares/följares funkishus. Jag blir så otroligt glad och tacksam över detta då jag ju egentligen bara visar upp hur jag och vi inreder, lever och skapar här hemma. Inte vara något rättesnöre eller så. Att det då kan inspirera och ge mig på något sätt en funkisstatus gör mig på riktigt rörd. För då har jag lyckats beröra och det är väl det finaste som finns?

Men det får mig också att ställa frågan till mig själv: varför är jag så funkis? Har jag valt huset för att jag har en funktionell-älskdane själ eller har jag blivit medveten om fördelarna med att leva funktionellt? Eller är jag bara väldigt nördig som gör smarta val som gör vårt liv väldigt funktionellt?

Flummig? Absolut – låt mig förklara.

När vi bodde i lägenhet och började titta på hus då vår familj växt ur lyan så var vi runt i alla förorter runt Stockholm. Vi hade öppenplanlösning i lägenheten och det var ett krav för huset: separat kök och matrum. (att se diskbänkens berg när man ska äta en mysig middag är inte bra för själen…) Så blev det och jag insåg då att köksbordet (för fyra) och matrumsbordet (för upp till 12 och 14 om man trycker in) skulle kräva fler stolar än de 6 vi hade i lägenheten.

Då slog mitt funktionella tänkande till: När vi är många runt matbordet vill jag att det ska vara samma stolar till alla. Men att ha bordet med alla iläggskivor i och 10 stolar där varje dag samt 4 i köket blir ju som om kungen skulle bo här. Hur många kommer sitta här till vardags egentligen? Fem. Orimligt att då ha så många stolar av samma sort.

Då slog det mig – när vi är 12-14 pers runt matbordet lär det inte vara någon som sitter i köket! Så om jag har samma stolar i köket som i matrummet och slår ihop de jag har till vardags för fest blir det ju långbord med samma stolar. (Inlägg HÄR från 2013 när vi fick hem dem, oj vad annorlunda det såg ut då!)

Så 4 stolar till köket (vi kan alltså aldrig sitta alla 5 i familjen runt köksbordet för det är för litet) och sedan 6 stycken runt matbordet och sedan 2 till arbetsstolar i hemmakontoret så blir det 12! Alla stolar används på ett mycket funktionellt sätt. Inga onödiga stolar och jag får ett snyggt långbord med samma stolar.

Är jag då funktionell eller bara perfektionist? har jag hittat en smart lösning eller bara snål?

Våra fina stolar som går under flera benämningar så som bauhausstol och cescastol.

En mycket klassisk stol som många har växt upp med. Inte trendig men inte heller modern.

Det jag gillar med dem som gjorde att vi köpte dem från första början är att de är breda. Man sitter bra och om det är något jag vill så är det att mina gäster vill sitta runt bordet länge.

Och sedan så är det det där med rottingen. Vårt funkishus från 1940 har en massa rotting i alla vackra elementskydd så det känns så passande. Kolla mitt rottinginlägg HÄR.

De två stolarna jag har som arbetsstolar har armstöd och träsits. De får vara på kortändarna av matbordet när vi behöver ha 12 stolar.

Så – är jag bara väldigt smart och praktisk som tänker funktionellt eller är jag kanske nördig och perfektionistisk? Eller både och kanske???

Senast vi hade långbord var i påskas. Då var vi 15 runt bordet men då det vara många barn som inte riktig satt still fick vi plats fast bordet som mest, med trängsel, 14.

Ja, det var en dos av funkis så här på söndagen.

Sommaravslutning på Freyja med egenvalda kollegor

När jag var anställd så var det en självklarhet att företaget skulle ha en sommarfest, som en terminsavslutning, för sina anställda. När jag nu är egenföretagare och frilans så lyser alla dessa fester och sammankomster med sin frånvaro. Tur då jag har hittat härliga människor i liknande situation så vi kan skapa en avslutning själva.

Jag var på Freyja dagen efter de hade öppnat, efter min releasefest men då bara för en kort stund, och velat komma tillbaka. Så jag bokade bord och hoppades på fin sommarkväll för Freyja har nämligen en enastående terrass och takbar.

Om du äter här, måste du ta kavringen. Jisses allatås vad gott.

Jag hade hört att kroppkakorna var restaurangens signaturrätt så de var jag tvungen att ta. Åh vad goda och saftiga om man kan kalla kroppkakor det.

Freyja ligger på tolvte våningen och det är med en enastående utsikt man går i lokalerna.

 

Vackraste vyn från en toalett jag sett.

Efter middagen gick vi ut på terrassen och  den är tvådelad. För oss som ätit finns en egen liten del med lite luftigare servering. Den för bargäster var fullsmockad.

Jag med mina frilansande kollegor Hanna Östberg, Emelie Sundberg och Emma Johannson. Underbart att kunna få prata om sådant vi möter som inga andra förstår. Så är det väl i alla yrken, att det är bara de som jobbar med samma som en själv som kan svara på mina frågor och förstå utmaningarna.

Vilken helt fantastisk kväll på alla möjliga sätt. Jag längtar redan till nästa års sommarfest. Eller kanske jag kan lura med mig dem på en julavslutning?

Somrig spritz med akvavit

Det hetaste nu (har jag hört) i drinkväg är att göra cocktails och drinkar med akvavit. Tror vi är fler som tänker akvavit som snaps, att dricka till maten i små glas men det går alltså att använda som vodka och gin i drinkar. Det var lite av en ögonöppnare för mig när vi var på Gurras i Göteborg i våras (se HÄR) och alla drinkar där var med akvavit.

Vad är skillnaden på akvavit och snaps, brännvin? Jo det är enkelt – det är sprit som är kryddat med dill och/eller kummin. Ingen större skillnad mer än kryddningen alltså. Kan låta lite väl ”köttigt” med dessa kryddor men tänk då vad mycket enbär gin bjuder på.

Sommar är svala drinkar i skuggan och spritz överlag är en riktigt fin idé på drink. Läskande och inte så starkspritig heller. Det finns massa olika varianter men här är det då med akvavit.

Somrig spritz med akvavit

Ingredienser:
2 dl akvavit (gärna fruktigt smaksatt)
5 dl fruktsoda
5 dl mousserande vin
Is

Gör så här: Häll i alla ingredienser i en tillbringare och rör runt. Var vaksam på bubblorna från det mousserande vinet. Fyll vinglas med is och häll över spritzen.

Och här visar jag stolt upp ett riktigt jaktbyte! En praktpjäs till ishink. Så fin med sitt stora handtag och lock. Den stod där på loppis och jag fattade inte varför ingen tagit den. Nu var den riktigt ful och oxiderad men alla vet väl att bara man putsar upp silver så blir det som nytt? Eller så var det just det ingen där fattade. Tur för mig!

Gott med sommardrink? Här finns fler:

GinFläder
Cointreau Fizz
Vodkadero
Cosmopolitan
Strawberry Daiquiri
Mimosa

Vad tycker du om bordsdekortioneerna? De bortglömda lökarna har satt fart och dragit iväg sina stjälkar. Så vackra på sina konstiga sätt. Visst kan man äta det gröna som vårlök, salladslök? Själva lökarna har mjuknat och är utom räddning.

3 sommarfavoriter just nu på mitt lunchbord

Det är roligt hur vissa saker bara smyger sig på en. Utan att man märker det så har man skapat en rutin, en ritual nästan, och om något av det saknas så inser man hur viktigt det har blivit för en.

Som mina luncher nu på senare tid. Jag jobbar ju hemifrån och skapar mina luncher av det som finns hemma och är den som helt klart går in två olika lunchfaser. Vinterhalvåret så är det mest omelett, stekt ris och nudelsoppor. Det vill säga småvarmt. Nu är det kalla sallader som är det givna valet. Tror inte jag är ensam om detta.

Kliver du in i mitt kök vid lunchtid så kan du mest största sannolikhet se detta köksbord. Och det är tre saker som återkommer nu:

1) Jag har en kanna med vatten i kylen med en hel skivad citron i. Ett glas iskallt vatten från kylen med stark smak av citron gör susen för varje måltid. En sådan liten sak som gör jätteskillnad.

2) olika sorters vit ost. Det är feta, halloumi, mozzarella och vitost i lake. Allt är den perfekta detaljen till vilken tråkigt kylskåpsrensningssallad som helst.

3) Färsk mynta! Om du undrar hur en sallad ska få det där lilla extra piffet så är det just färsk mynta. Med några få rivna blad strösslade på salladen så får sommar på en tallrik på en gång.

Okej, jag slänger in en bonus: oliver. Ingen raketforsning på det men oj vad det gör mycket för tallriken.

Vill du ha fler tips på sallader?
Caprese med tomat, mozzarella och basilika
Sallad med kallrökt lax och avokado serverad i blad
Tomat- och halloumisallad – både varm och kall
Sommarsallad till grillat med jordgubbar och avokado
• Äkta grekisk sallad – ja som sagt…
• Retro – räksallad
Brödsallad – bra restmat
• Min påhittade franska sallad

Fyllda cupcakes med frosting, smörkräm med toppings

Det blev fyllda cupcakes med frosting, smörkräm med toppings i blåa och gula färger igår på nationaldagen. Väldigt roliga att baka och liksom pyssla och piffa med. Blir liksom extra kul när man gör riktigt många, effekten av färgerna blir maffigare då.

Man kan också servera nakna fyllda cupcakes med frosting och sedan en buffe med toppings för alla att skapa sina egna små konstverk också.

Fyllda cupcakes med frosting, smörkräm

Cupcakes:
100 grumsvarmt smör
2 dl  strösocker
2 ägg
1 ekologisk citron (zest samt 3 msk saft)
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk  bakpulver
1/2 dl  mjölk

Frosting/smörkräm:
150 g rumsvarmt smör
200 g färskost, naturell
500 g florsocker
2 tsk vaniljsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör och socker med elvisp i en bunke. Vänd ner ett ägg i taget med slickepott.

Tvätta citronen och riv skalet med zestjärn och pressa saften. Vänd ner zesten i sockersmeten.

Blanda mjöl och bakpulver vid sidan om och vänd ner med slickepotten. Avsluta med att vända ner citronsaften.

Ställ 12 muffinsformar på en plåt och fördela smeten, blir ca 50 g i varje form. Grädda mitt i ugnen ca 25-30. Testa med en sticka mitt i muffinsen, den ska vara torr. Ta ut och låt svalna på galler.

Frosting: vipsa smör och färskost till en smet med elvisp i en bunke. Häll i florsocker i omgångar och vispa ihop mellan varven. Avsluta med vaniljsocker. Häll över frostingen i spritspåse.

Om du önskar fyllda cupckaes; gröp ut mitten med en äppelutkärnare eller som jag, en citronpress. Ta försiktigt ut locket och spara det. Gör utrymmet inne i muffinsen större genom att trycka lite på väggarna på ”grottan”. Fyll muffinsen och sätt tillbaka locket.

Spritsa frostingen och dekorera efter önskad stil och smak. Här var det gula och blå frukter, godisar och blommor samt flagga för att passa nationaldagen men kan varieras i oändlighet efter högtid, säsong eller tema.

Ett väldigt smidigt sätt att göra fyllda cupckes om man inte får till det i gräddningen. Ja, det där med genvägar…

Som du vet älskar jag genvägar och finns det inte tid att göra egna maränger så går det jättebra att måla dem med huslhållsfärg, eller karamellfärg som det hette förr.

Leta upp allt gott i butiken som går i gult och blått för att skapa detta gulblå fyrverkeri.

Och sedan är det så vackert att toppa med ätliga blommor också för det där lilla extra piffet.

Jag gjorde hälften med frukt och blommor och den andra hälften med godis. Det blev väldigt tydligt att den yngre gruppen valde godistoppingsen ha ha.

Som en liten flaggparad på ett fat.

Jag blev mulad av sommaren!

Jag skulle gå ett ärende i vårt område, det är inte många hundra meter jag skulle gå men det var som om jag blev mulad av sommaren på den korta promenaden.

I vårt område så ligger det lite allmänningar inkilade mellan husen och gatorna och de är så klart skönare att gå via dem vilket jag gjorde nu. Uppe vid trapporna som går igenom det som kallas Kokosparken här, slår dofterna emot mig som en käftsmäll. Det är syren och tändvätska till alla grannas kolgrillar i en gigantisk sommardoftande cocktail. Jag måste hejda mig och ta in alltihop. Som att jag vill lagra känslan, att ta med mig detta nu till senare. Inte glömma stunden. Den som kostar exakt noll kronor men är värd miljoner.

I samma sekund jag jag drar in alla dofter tänker jag även på ljuden. Koltrasten som går helt banans i björken bakom mig, svalorna i skyn och barnens skrik på fotbollsplanen. Så mycket sommar i dem med.

Vidare på min promenad, denna gång hem igen, ser jag på håll det sötaste jag sett 2023. Ett litet nyfött rådjurskid amma sin mamma mitt på vår gata. Mamman tittar på mig, vi båda står helt stilla som om vi var två cowboys i en vilda västern film, båda redo att göra ett drag. Hon börjar backa lite försiktigt och det lille kidet vacklar till och på sina tunna ben som tills nyss aldrig stått upp vacklar till och faller. Men snabbt reser sig och springer efter sin mor.  Jag står med öppen mun och bara gapar av upplevelsen.

Väl hemma igen har maken skapat en enastående grillmiddag och grilloset får samsas i min näsa med syrenen. Jag blir nästan snurrig av alla intrycken jag mött på så kort tid. Detta blir en bra sommar känner jag nu.

Det finaste man har ställer man på bordet – tyckte Bernhard och hoppade upp!

Återbruk! Gör ett flaggspel av toarullar

Flaggspel – alltid det absolut bästa pyntet till alla sorters kalas och festligheter, speciellt de utomhus. Ett snyggt och enkelt sätt att rama in en festplats och visa att ”här är det fest”.

Så – då har vi konstaterat att flaggspel ska vi ha men pysselmaterial då? Jo det har du redan hemma för här är nämligen ett flaggspel med vimplar gjorda av toarullar. Jag har sagt det förut och säger det igen – släng aldrig en toarulle!

Återbruk! Gör ett flaggspel av toarullar

Gör så här: Skär längs med skåran på toarullen så den öppnas upp. Plan ut den helt och vik på mitten. Tryck till så den ”knäcks” och håller sig vikt. Dra flikarna så de plattas ut.

Dra streck med penna längs med kanterna för att markera var limmet ska dras.

Värm upp en limpistol och limma på insidan av linjerna och vik ihop, så pappret limmas ihop till en vimpel.

Måla vimpeln och häfta fast på ett brett band. Om du vill kan du måla över klamrarna. Redo att användas.

Här valde jag färger som skulle passa temat på dukningen men de kan så klart anpassas efter tillfälle. Gult och blått till student och nationaldag, orange och svart till halloween osv.

Om man bortser från färgen och bandet så är detta flaggspel gratis. Om man gillar och önskar ha det naturell så har du snabbt ett vackert flaggspel men med färg blir det nog mer festligt.

Då  jag skulle ha flaggspelet utomhus med mycket grönska så valde jag ett grönt band. Då kamouflerade det sig och vimplarna skulle då synas än mer.

Här finns det fler tips på somriga återbruk:
Gör ett matskydd av en lampskärm
Skapa tavlor med gamla brickor
Duktyngder av gamla karaffknoppar
Spaljé av mattpiska
Soffbord till trädgården – gratis
Återanvänd gamla, udda porslinslock
Återbruka jordgubbsaskarna
Vackraste ljusslingan med gamla lampskärmar

Bildregn från en somrig studentmottagning

Juni bjuder på så mycket skönhet. Alla blommor på både buskar och träd samt på marken blommar för fullt. Fåglarna sjunger så högt de kan och känslan av att ha hela sommaren framför en samtidigt som man står mitt i den. Den mest underbara tiden. Att då få åka iväg ett dygn för en maximerad sommarresa till västkusten är verkligen att ta ett rejält bett av sommarkakan och då samtidigt ha exakt hela kvar.

Hej då Stockholm. Vi ses imorgon igen.

Våra barn, att resa med dem är nu mer bara underbart. När konduktören i högtalarna i tågvagnen sa hur man skulle stuva undan barnvagnar slog det mig – jisses, det var längesen. Och samtidigt nyss ju! Syskonvagn och barnsele, skötväska och barnmat, leksaker och extrakläder. Helt bortglömt nu. Förr kunde en tågresa av detta slag kännas som en lång kamp men nu – vips var vi framme i Göteborg.

Och direkt till Saltholmen med spårvagnen för att byta till färjan till Brännö.

”Det är som om sommarlovet har börjat” sa den poetiske 9-åringen.

Maken hade bokat rum på Varvets bed & breakfast.

Vårt lilla hus, den sk ubåten. Mer maxad lite stuga får man leta efter. 5 bäddar på extremt liten yta. Om jag någon gång ska skaffa ett gästhus så är detta en bra förebild.

Platsbyggd våningssäng i ena kortändan och två singelsängar i den andra som kan flyttas ihop till en dubbelsäng. That’s it!

Så klart gjorde jag min tallriksmössa till brorsonen. Beskrivning finns i min bok.

Bagage lämnat i stugan och nu till brorsans hus och mottagningen.

Genidrag! Tortillas och en buffe med tacofyllningsdelar. Alla olika preferenser med kött/veganskt, laktos, gluten och allt däremellan ges det utrymme för.

Hela släkten får plats i mössan.

Min bror och svägerska är så generösa och ambitiösa. Allt hemmalagat och supergott. Dessa små ostpajer delade i halvmånar med toppings var underbara.

När man är på en av de vackraste västkustöarna och skärgården fullkomligt omringar en, havet hörs runt knuten så är ett äkta marint flaggspel givet som festpynt. Och absolut inget annat behövs.

Något jag älskar med sådana här mottagningar är två saker:
• Släkt och vänner träffas under väldigt lättsamma former, människor det kan ha gått flera år sedan man mötte får möjlighet att samtala på enkelt sätt. Kusiner får skapa sina minnen ihop och knyta band.
• Alla generationer som möts. Allt från 80+ till tultande blöjbebisar på samma fest skapar en sådan härlig stämning. Storkusiner får bli idoler till de små, en faster får uppdatering av brorsbarnens nya liv och äventyr. Farmor/mormor är med i samma festliga upptåg som tonåringarna.

Det bor ingen influencer här så helkroppsspegeln lös med sin frånvaro ha ha.

Tiden för långa ljusa kvällar är exakt NU! Värmen var inte riktigt med oss men vad gör det när kvällshimlen var som allra vackrast. Man går ju inte in om det inte regnar – det vet alla som bor i det här landet.

Ljuslyktor och fotogenlampor på borden, alla filtar huset kunde frambringa, jag drog fram mina musikquiz, alla spelade sina favoritlåtar och maken stekte de mest fantastiska quesadillas av retserna från buffén till vickning. Vi satt ute så länge det bara gick och barnen började somna i hörnorna. Då gick vi hem till vår lilla ubåt och sov så gott man bara kan. Total tystnad och lugn utanför stugväggen. Jag tar gärna en sommar av sånt här tack!

Markera glasen – tips till mingelfester, trädgårdsparty & mottagningar

Ett tips till trädgårdspartyn, singelfester och olika typer av mottagningar som nu duggar tätt i dessa tider kommer här i all hast.

Nu är vi hemma igen efter en snabb resa till Göteborg och min brorsons studentmottagning och mobilen är fylld av somriga bilder jag ska sortera och föra in i kategorin min dag som är min egna lilla dagbok här på bloggen. Men först vill jag dela med mig av det jag slängde ihop där och då som är till stor hjälp vid just nämnda fester.

Markera glasen – tips till mingelfester, trädgårdsparty & mottagningar

Det skulle komma 100 pers och min bror och svägerska hade glas till alla så inga engångsgrejer här inte. Vilket då ger att man inte ska ta nya glas om man tappat bort sitt där i minglet i trädgården. Det finns olika sätt att markera sina glas och många kräver sin planering och förberedelse men nu var det bara kvarten kvar tills gästerna kom.

Då kom jag på att vi aktiverar gästerna så de får skriva sina egna namn på glasen (innan de fylls ha ha) på papperstejp. Ja, sådan där vanlig maskeringstejp eller frystejp. Och sicken tur att svägerskan kom med snygg gul tejp då! Som om det var meningen kan man tro. Somrigt gult på glasbrickan.

Så när gästerna kom möttes de av ett bord med glas prydda med gula små vimplar av papperstejp runt glasfoten samt en spritpenna att skriva namn med. Sedan fick de fylla glas med önskad dryck.

Det blev väldigt härligt med de gula vimplarna runt bordet och minsann, alla hade koll på sina glas.

Ja, ett litet tips i farten så att säga. Vill du ha fler tips till trädgårdsfesten så kolla in HÄR för alla tips samlade. Men vädret – det kan jag inte hjälpa till med tyvärr, ha ha.