Följ mig:
Bakning & Godis

Baka smålandskringlor. Grova & söta på samma gång

3 juli, 2014

Smålandskringlor, grova bakade med gräddfil och hjorthornssalt. Har ni testat än?

Min morfar och mormor var från Växjö i Småland men det var inte egentligen mycket under uppväxten som påminde om detta arv i vårt Stockholmska hem. Två småländska saker var och är däremot mycket viktiga och det är den folkdräkt (Värendsdräkten) min mormor sytt och som min mamma bär vid fina tillfällen och smållandskringlor. Jag ska nog läsa på mer om mitt småländska arv men dessa två rariteter är inte fy skam.

Kringlorna bakades, som jag minns det, flitigt och ofta och jag har kraftiga smakminnen från barndomen med dessa. En mycket speciell smak, nånting mellan scones och skorpa. Lite söt för att den doppas i socker men mer åt bröd-hållet då degen inte är sötebröd och gärna äts med smör på. Väldigt egen och jättehärlig.

Ytterst lättbakad och barnen tyckte mycket om att göra ”ormar” som formas till ett O, ”O som i orm, mamma”, och sen doppa i socker. Svåraste med kringlorna är att se till att ha hjorthornssalt hemma…

Smålandskringlor

Ingredienser
8 dl rågsikt
2 msk socker
0,5 tsk salt
3 tsk hjorthornssalt
100 g smör
3 dl gräddfil

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Smula i smör och nyp in smöret i mjölblandningen. Häll i gräddfilen och knåda i hop till en deg. Dela i 24 bitar, rulla (10-12 cm) och forma runda kringlor. Häll strösocker i ett fat eller vid skål, lägg kringlan i sockret och se till att sockret sitter på hela kringlans översida, dvs den som är ner i sockret. Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på  250° i ca 8 minuter.

Servera helst nygräddade med smör på undersidan. Så gott!!

 

smålandskringlor

smålandskringlor

smålandskringlor

smålandskringlor

Kanske är det perfekta bakverket för att fira småländskans helgdag: fössta tossdan i mass [första torsdagen i mars]. Och den smålandsö ostkakan så klart.

Testa gärna smålandskringlan som ett alternativ till scones. Kommer garanterat bli uppskattat och för många vara en nyhet. Men vill du ha tips på goda scones i alla fall? HÄR har du mitt favoritrecept på scones.

4 gillar detta

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Clara Lidström 4 juli, 2014 at 17:49

    Detta måste jag prova! Verkar galet gott!

    • Svara Helena - amelia.se 5 juli, 2014 at 07:49

      Ja, gör det! Lättare än lättast att göra och sen på med en rejäl klick gott smör. Där satt den!
      Smaklig spis 🙂

  • Svara Marita Gill 2 mars, 2017 at 17:45

    Älskar också dessa som både mamma och mormor bakade. Vi är alla från Uppvidinge!!
    Sävsjösrtöm.
    Ska själv baka domma i helgen i nte idag tossda.
    Kram
    Marita Gill

  • Lämna en kommentar