Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 mars, 2024

Årets våffla! Smörstekta päron, färskost med valnötter & lönnsirap

Att göra nya toppings till våfflor verkar vara en följetong här på bloggen. Det är en av de roliga sakerna med att ha en blogg, att det blir både som mitt arkiv men även dagbok. Och att det ska göras våfflor och gärna då med nya toppings, tillbehör varje år ser jag att jag har mycket av.

I år blev det färskost blandad med finhackade valnötter, smörstekta päron och lönnsirap. Och hallå i lådan – denna kommer bli svår att slå måste jag säga.

Det var för ett tag sedan maken hade handlat en ost jag pratat så länge om men som är svår att hitta; valnötsosten. En smak jag minns från barndomen när det skulle vara fin middag och serveras ostar till föräldrarnas gäster och jag åt upp resterna i köket. Den där osten var något väldigt speciellt. Och nu fick jag testa den igen. “Nu vet jag hur jag ska toppa våfflorna!” utbrast jag. För med den snälla krämiga färskosten och nötterna ihop med något sött kände jag direkt att det skulle passa till frasiga våfflor.

Men då osten är så svår att hitta fick jag blanda min egna ost. Inga problem så länge valnötterna hackas riktigt fint går det ner lätt i naturell färskost.

Valnötter och lönnsirap får så fint ihop så det ville jag ha men det söta skulle främst komma från något annat. Päron! Ost och päron med valnötter – en klassiker ju.

Skivade päron i het panna med mycket smör och sedan lite lönnsirap på slutet. Och efter jag tog ur päronskivorna lade jag ner grovhackade valnötter för att ge dem en lite skjuts.

Sedan var det bara att toppa en frasig nygräddad våffla. Pang tjong! Där satt den.

Jag hade en smakbild i huvudet innan och den blev ännu bättre i verkligheten. Älskar när det händer!

Önskar du fler förslag på tillbehör till våfflor? Då kommer det ett gäng här, både söta och salta (klicka på länkar för att se mer):

• Kastanjepuré med grädde
• Färska bär med lättvispad grädde
Pepparkaksvåffla med lingongrädde 
Getost/brunost och hallonsylt – den norska våfflan
Dulce de leche, blåbär grädde & valnötter
• Hjortronsylt med brieost/getost & rostade pinjenötter
Brunchvåfflan: Äggröra, knaperstekt bacon och lönnsirap
• Löjrom, creme fraiche, hackad rödlök
• Kallrökt lax med pepparrotsvisp
• Skagenröra & avokado
• Paté (mousse) med gelé & saltgurka/cornichons

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.