Följ mig:
Bakning & Godis Spotlight Bakning

Gammaldags sandkaka

31 juli, 2014

I Skåne hos svärmor finns hennes receptsamling med en massa rariteter och minnen.Bläddrade fram till sandkaka vilket skapade minnen hos flera av gästerna i sommarhuset medans jag stod oförstående. Jag har aldrig smakat, än mindre bakat en sandkaka så jag blev sugen på att testa.

Kakan är bakad med potatismjöl och blir väldigt fluffig men samtidigt med en rejäl tyngd och den lilla touchen av konjak ger karaktär. Som en lite tuffare sockerkaka. Att den heter sandkaka är nog för att den är så tung, tät och fuktig. Som ett perfekt sandslott.

Ingredienser
200 g rumsvarmt smör
2,5 dl potatismjöl
0,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl socker
2-3 msk konjak

Gör så här: Smöra och bröa en ugnsform, gärna en kransform med hål i mitten. Värm ugnen till 175°
I en stor skål rörs smöret varmt och mjukt. Häll i potatismjöl, mjöl och bakpulver och rör ihop till en smet.
I en annan bunke vispas ägg och socker till en luftig smet (som äggtoddy). Vispa helst med elvisp för att få maximal fluffighet.
Vänd i äggsmeten i smör-mjölblandningen i omgångar och rör ihop mellan varven.
Häll smeten i bakformen och grädda i mitten av ugnen i 40-50 minuter. Låt svalna i sin form innan den vänds och tas ut.

sandkaka

Tänk alla dessa receptsamlingar med utklippta tidningssidor och nedklottrade recept. Nu är det Pinterest och googlesökningar som gäller. Lite sorgligt ändå.

 

 
Klicka om du gillar

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara anki 31 juli, 2014 at 19:25

    Ser sagolikt god ut, undrar om konjak är ett måste då vi inte har det hemma samt för barnens skull?

    • Svara Helena - amelia.se 31 juli, 2014 at 20:44

      Hej Anki! Tror inte att konjaken har någon effekt på konsistensen på kakan så det går nog bra att baka utan konjak.
      Lycka till 🙂
      Kram

      • Svara anki 1 augusti, 2014 at 22:13

        Precis vad jag ville höra :), tack, bara namnet ”sandkaka” låter så gott…Kram

        • Svara bjocar 30 december, 2014 at 17:07

          Upphettningen (mer än 72 grader C) vid bakning gör att alkoholen i konjaken förångas och försvinner från kakan. Återstår endast smaken. Gäller för all matlagning/bakning.

    Lämna en kommentar