Följ mig:
Höstpyssel Mat & Recept

Göra eget äppelmos. Äppelmys!

26 september, 2014

I morse åt hela familjen gröt med vårt eget äppelmos med äpplen från vår trädgård. Går det att få mer närodlat och närproducerat än så? Nånting i mig myser.

Jag önskade ha äppelmos som inte var allt för söt och inte helt slät. Den blev perfekt!

Göra eget äppelmos

Ingredienser
2,5-3 kg äpplen
1-2 dl vatten
2 krm askorbinsyra
2-6 dl socker

Gör så här: Skala och kärna ur äpplen, se till att alla skador och eventuella insektsbett tas bort. Det som är kvar ska vara en mängd så det blir 2 kg. Skär i bitar och lägg i en stor kastrull i hop med 1-2 dl vatten.
Koka upp under lock i ca 10-20 minuter. Bitarna ska bli mjuka.
Ta kastrullen från plattan, värmen, och stompa med  potatisstompare tills önskad konsistens är uppnådd. Man kan även använda elvisp.
Ta lite mos i en skål, häll i askorbinsyran och blanda ut. (Det är för att moset inte ska bruna till sig) Häll tillbaka i den stora kastrullen.
Häll i strösocker efter eget tycke, ca 2-6 dl, beroende på äpplets egna sötma. Rör runt så sockret löses upp och låt koka upp. Koka några minuter.

Varma glasburkar: Diska burkarna helt rena och ställ in i en varm ugn, 100°, på galler eller plåt i ca 10 minuter.

Häll upp moset i de varma glasburkarna ända till kanten och sätt på locket ordentligt. Fyll diskhon med 4-5 cm djupt kallt vatten. Ställ ned burkarna i diskhon och låt svalna. När vakuum uppstått i burken hörs ett pop då locket sugits in. Ställ i kylen när de är helt kalla. Håller minst 6 månader i kylen.

Moset kan även djupfrysas och då fördelaktigt i plastlådor.

 
Klicka om du gillar

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Malgorzata Haggu 8 oktober, 2014 at 12:45

    Ja, det så himla gott med egen äppelmos och dessutom från egna äpple!

  • Lämna en kommentar

    Close