Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 mars, 2016

ICA Grillrapport 2016 levererades i strålande sol

I går presenterade ICA sin årliga Grillrapport. Tillsammans med TN-Sifo har ICA kartlagt svenskarnas grillvanor och kanske främst grillönskemål. Förra året var det klart genomslag för att grilla grönsaker och alternativa proteinval. Detta året känns som en fortsättning på detta spår och kanske att rapporten inte gav några större överraskningar. Jo en, att det faktiskt är hel 59% som vill grilla mer grönsaker. Det skulle jag faktiskt inte gissat på. Modernt och lovande känner jag.

En sak som kanske var ny vad det gällde våra grillvanor är att det ska vara ännu mer socialt. Skulle väl säga att grillning annars just är social. Kan inte komma på en enda gång jag ställt mig ute för att grilla min egna kycklingfilé men nu tas det till nya sociala nivåer. I inredningsvärlden har vi sett trenden med riktigt långa långbord. Vi bjuder in släkt, vänner grannar och brevbärarn. Här är grillen då i centrum. Maten och inredningen går nu ihop så den sociala måltiden ska bli ännu mer social. Restauranger öppnar upp kök och bokningar vid chef tables där gäster kan boka lite mer exklusiva platser. Kockar startar nya koncept där de bjuder hem främlingar – allt detta är en mer social dining.

Eventet var lagt på en gård bredvid hovstallet på Östermalm och skulle vara som en gårdsfest. Bättre väder kunde man väl inte bett om. Den lilla gården fullkomligt badade i sol. Jag fick faktiskt ta av mig jackan och gick runt endast iförd klänning, i mars! Gav en föraning om sommaren och alla njöt av att få sol på nosen.

Somrig jazz mötte oss i entrén till den lilla gården.

Svalkande drycker snyggt upplagd i skottkärra. Så somrig känsla på det! Den här ekologiska, alkoholfria lagern var riktigt, riktigt god. Väldigt blommig. Under mina tre graviditeter drack jag mycket alkoholfri öl och har fortsatt. Tycker det är jättegott och läskande.

 

Tillbaka till grillrapporten; Närodlat och ekologiskt är fortfarande något som eftersöks. Men det känns numer som en självklarhet. Själv kan jag säga att just när det kommer till kött är jag numer snobb. Jag vill veta var det kommer ifrån, att djuret mått bra och att det är så fritt från antibiotika och annan skit som möjligt. En parantes: sist jag skulle köpa smörgåsskinka dissade jag alla alternativ i kyldisken. Den ekologiska skinkan var från England. Alltså – känns som ett rejält nederlag att om man nu är medveten nog att köpa ekologiskt vill jag inte att det ska ha färdats lång väg. Hur miljömedvetet och ekologiskt är det??? Bidde ingen skinka. Men som sagt, ICA visade upp flertalet närodlade och ekologiska nyheter. De ekologiska hamburgarna kan jag gissa kommer gå åt som smör i solsken. Men även ett gäng nya vegetariska alternativ. Och så en kombo, nästan; korvar med 50% grönsaker. Kul intiativ tycker jag.

ICA lanserar nyheter både vad det gäller det som då ska ätas men även det som vi grillar med och serverar på. Jag gillar tillbehör av alla de slag och här visades några burgartillbehör, bacon och ost.

Nya grönsaker har fått blivit grillgrönsaker. Detta är väl det jag inte förstår, varför ICA markerar grönsaker som grillgrönsaker. En vanlig aubergine får en pappersgördel med en markering att det är en grillaubergine. Ingen skillnad på aubergine och aubergine bara att en har fått “kläder”. Är det för att uppmärksamma den inte så vane grillaren att man även kan grilla grönsaker? Känns inte så miljömedvetet att ödlas förpackningar på grönsakerna tycker jag.

En produkt i hemsortimentet jag gillade var det här blombordet, odlingsbänken/hyllan eller avlastningshyllan. Kan användas till lite vad som.

Mönstren man ser här är framtagna till denna sommar och ska föra tankarna till Marocko och exotisk sommar. Väldigt fina blåa toner som passar både i skärgård och förortsträdgård.

Den här brickan gillade jag. Ser att den skulle kunna funka som uppläggningsfat också.

Efter att rapporten gåtts igenom och de olika kategorierna berättat om sina nyheter skulle vi då få smaka. Och nu, mina damer och herrar: Får jag presentera världens grillgrej – grillat rimmat kött!!!

Detta tar jag till mig och kommer rimma allt som ska grillas. Varför? Jo: Om man rimmar det som ska grillas innan drar det åt sig vätska och väger ca 10% mer än innan rimning. Sedan på grillen så ångas ju mycket vätska bort, ungefär 10%. Så… med rimmat kött eller fisk så blir ju det saftigare.

Det här fläsköttet hade rimmats i äppelmust och just fläsk och äpple är ju en smashing kombination så detta ska absolut testas hemma. Har fått receptet så det ska jag göra och dela här. Känner på mig att det kommer bli en rackarns härlig och saftig grillsäsong!

4 stationer med grillar; hamburgare å korv, fisk, vegetariskt och rimmat. Och så en liten fin efterrätt med grillad vattenmelon och grillad munk. Ja, de säger ju att man kan grilla allt!

Mätt i kvadrat rullade jag ut och ner mot Strandvägen. Vattnet från Nybroviken glimrade,  snygga och obekymrade människor hängde på Dramatentrappan i solglasögon. Ännu ett vårtecken. Jag skulle vidare och fixa en massa rekvisita och material. För vet ni!? På måndag ska jag påskpyssla i TV-rutan hos Nyhetsmorgon igen. Ska bli så kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.