Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 september, 2016

Knäckemacka med persilja & aromat – flashback till högstadiet

Ibland dyker smakminnena upp i munnen och jag vet precis hur något smakar fast jag inte ätit det på åratal. Så var det nu.

Jag minns så tydligt hur det var en mindre sensation när det en dag i matsalen stod en helt ny grönsaksdisk där. Tror den gick under namnet råkost-baren eller nåt sånt. Kändes ytterst modernt. Bara ordet bar fick ju oss att känna oss stora. Det var riven morot, burkmajs och alfalfagroddar i olika lådor. Och så då en liten, liten burk med finhackad persilja.

Den där persiljan visste ingen av oss vad vi skulle göra med. Som en liten grön dekoration ovanpå lapskojsen?

När vi sedan klev upp i högstadiet och skulle vara liiiiite mer sofistikerade gjorde någon en avancerad knäckemacka med persilja på som pålägg och sedan ett fint lager aromat-salt. Wow, hur cool var inte det då? Vuxet på något sätt.

Det var detta minne som poppade fram för jag önskar hitta fler pålägg som är vegetariska. Och när jag får en idé så måste jag göra det på stört (vilket resulterar att jag ofta lämnar många andra projekt ofärdiga…) så jag begav mig ut i trädgården. En liten odling av persilja kunde resultera till i alla fall en macka. Och den var precis så där god som jag mindes det. Kände mig igen liiiiite sofistikerad.

Och när jag ändå har dig på tråden: har du några tips på goda mackor som inte innehåller kött? Ost, kaviar och den omåttligt populära avokadomackan, men sen då?

Comments (3)

 • Mitt bästa tips om det ska vara en matigare macka är mosad avokado, skivat ägg och kaviar (som ju iofs inte är vegetariskt, men det är åtminstone inte kött). Eventuellt lite svartpeppar ovanpå också. Riktigt gott!
  Annars vill jag slå ett slag för hummus! Det finns ju färdig att köpa, men det tar typ fem minuter att mixa egen och den blir mycket godare! Kikärter från burk (skölj av ordentligt så “burksmaken” försvinner), olivolja, vitlök, tahini och spiskummin, salt/peppar. Jag gillar sesamsmaken, så senaste gångerna har jag slagit i en liten skvätt sesamolja också för att förhöja den. Man kan ha i lite pressad citron och/eller hackad persilja också om man vill.

 • Keso o örtsalt! Sen min mya favvo rågform med philly tomat örtsalt o svartpeppar. Mums!

  Ibland gör vi stekta dubbelmackor med mjukost o kaviar mellan! Så mums! Receptet stod på en mjukost-låda på 80-talet typ men en klassiker i vår familj. (Fast kaviar kanske inte räknas som veg)

  Svampmacka!

  Ägg o tomat med gräddfilsdressing o sallad på rågbröd gjorde jag när jag jobbade på café. Även en med rivna morötter keso o groddar. Mums!

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.