Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

28 januari, 2019

Mjukstartar dagen med “mammamysgröt”

Då är vi i den där fasen av året då jag vill ha varm frukost. Så är det alltid – vinter ger gröt och sommar ger yoghurt om jag hårddrar det hela lite. Och just nu är det mannagrynsgröt som gör jobbet.

mannagrynsgröt

Mannagrynsgröt är verkligen balsam för själen och går att variera efter eget tycke och serveras med mjölk. Antingen att man kokar med det man gillar eller toppar sedan vid servering. Jag gör det senare.

Klassikern är socker och kanel som på risgrynsgröt men det känns inte som den bästa starten på en arbetsdag. Hackade nötter och torkad frukt  är toppen att toppa med.

Mannagrynsgröt

Ingredienser, 2 port
4 dl mjölk
4 msk mannagryn
1 krm salt

Gör så här: Koka upp mjölk i en kastrull. Häll mannagryn och salt i en kopp eller skål och ha redo. Sänk temperaturen på plattan när mjölken börjar koka och vispa i gryn å salt. Låt småputtra i några minuter och rör om då och då. Bränns lätt fast i botten så ha rätt låg temperatur och låt den koka längre i stället om du har en ivrig spis.
Servera med kanel, socker och mjölk.

Men vad är “mammamysgröt” då som dt står i rubriken? Jo det är vad äldste sonen kallade gröten när han var riktigt liten. Bara älskar det namnet så nu får gröten helt enkelt heta det. Och kanske det är ett bättre namn då jag kan tycka att mamman blir lite mysigare när hon fått sig en varm, len och snäll gröt i magen, ha ha!

Önskar du fler tips på gröt?

Aprikosgröt gjord på grahamsmjöl
Blåbärsgröt gjord på havregryn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.